Синдикатите и правителството се споразумяха за смените на надзирателите

Синдикатите и правителството се споразумяха за смените на надзирателите

© Георги КожухаровСиндикатът на служителите в затворите получи отстъпки от управляващите за продължителността на смените в 80 на сто от местата за лишаване от свобода. Това стана на среща на синдикалните лидери с вицепремиера и министър на правосъдието Христо Иванов, предаде БНР.


Работните смени на надзирателите в повечето затвори отново ще бъдат на денонощие, а не на 12 часа, както е досега, обяви синдикалният лидер Иван Петров. "До този момент 80 процента от един от спорните проблеми за работното време е изчистен, остана леко отворен проблема с дружествата в Ловеч и Бойчиновци, като имаме уверението на екипа, че до края на тази седмица ще се намерят взаимно приемливи решения", допълни той.


Правосъдният министър Христо Иванов уточни, че системата ще бъде смесена, но по думите му това е отстъпление. "Постигнати са конкретни решения за всяко конкретно място. Част от тези решения включват частично връщане към 24-часов режим на работа. Имаме временно отстъпление от препоръката на Комитета против изтезанията, изобщо не искам да го смекчавам и замазвам", заяви той.


Именно Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията се обяви в свой доклад против 24-часовите дежурства на надзорно-охранителния състав в България. Този комитет е специализиран орган към Съвета на Европа и е най-старата паневропейска организация, която защитава човешките права.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK