Как се печели известност с горене на учебник по история

Учебникът по "Човек и общество" за трети клас.

© Сайтът на Просвета

Учебникът по "Човек и общество" за трети клас.Това че едва 22 години в историята си България е имала излаз на три морета не пречи на всякакви патриотични организации да пропагандират този исторически мит. И то с немалък успех. Така прави и директорът на историческия музей в Добрич, общински съветник във Варна и лидер на нова партия Костадин Костадинов, който на челно място в блога си е сложил географска карта "България на три морета" (по-късно уточни в писмо до "Дневник", че това е карта на етническите български територии от началото на XX век).


Същият блог, в който той прави анализ на учебника по "Човек и общество" за 3-и клас на издателство "Просвета" под заглавие "Еничарознание". Текстът му е публикуван през март, но чак в началото на септември медиите го разпространиха - на прага на кампанията за парламентарните избори на 5 октомври.


Спорът
В него Костадинов поставя под въпрос достоверността на написаното от авторите за цар Симеон, който водил "войни срещу Византия, които не са оставили трайни следи", за Васил Левски, за когото пишело, че е заловен от полицията без да се каже коя, че България "от древни времена е била добро място за живеене на различни хора и че днес също в нея живеят различни хора, които живеят и се трудят заедно", но не пишело кой е потушил жестоко Априлското въстание. Според него това е "заговор срещу България" чрез "фалшификации на историята".


Кулминацията беше в дебат по Би Ти Ви миналата седмица, в който учителят по история Емил Джасим се опита да обори тезите на Костадинов. "Симеон е наречен Велики от Спиридон Палаузов през Възраждането, Паисий Хилендарски го нарича Светлия. Нито в български, нито в чужд извор е наричан Велики", даде пример Джасим. Той каза още, че не е необходимо във всяко изречение изрично да се уточнява например кой е властвал при положение, че урокът е на тема османско робство. Опроверга и твърденията на Костадинов, че в учебника нямало нито ред за българските празници.


Авторът на учебника проф. Мария Радева пък посочи, че написаното отговаря на изискванията на просветното министерство, включително и за развиването на патриотично чувство, но и за изграждането на толерантно отношение между всички български граждани. Проф. Радева каза още, че Костадинов не е завършил специалност "История", а "Балканистика" във Великотърновския университет и уточни, че в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се учи историята на балканските държави не за да бъдат противопоставяни, а да се открие общото между тях.


В крайна сметка в понеделник вечерта в писмо до медиите от Министерството на образованието съобщиха, че министър Румяна Коларова е склонила инициативен комитет да внесе промени "по отношение на технически неточности и корекции в учебниците по история". След членовете на комитета са акад. Георги Марков и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, които са осветени като сътрудници на Държавна сигурност.


В групата във "Фейсбук" има критики и към авторите на учебника.

В групата във "Фейсбук" има критики и към авторите на учебника.

Да запалим учебника


И съвсем очаквано срещу Джасим започна кампания - заваляха заплахи и обвинения във "Фейсбук" страницата му, че е родоотстъпник, че не е българин и как може небългарин да преподава история на българските деца. Един от аргументите - неговият баща не е от български произход.


Дори се появи текст във варненски сайт, който публикува снимки на Джасим с интерпретации. На един от фотосите учителят преподава на ученици урок в джамия, с което медията се опитва да докаже тезата си, че Джасим манипулира факти, докато преподава.


Всъщност Джасим е един от малкото преподаватели, които се опитват да променят консервативната образователна система, включително и чрез изкореняването на трайно заложените през комунизма митове за историята на България. Той е и програмен директор на Центъра за образователни инициативи и един от създателите на иновативната образователна платформа за обучение http://u4ili6teto.bg.


Във "Фейсбук" се появи и събитие, което първоначално предлагаше "публично изгаряне на учебника по "Човек и общество" пред сградата на Министерството на образованието, а после - заради риск от евентуално арестуване на участници, премина в протест "НЕ НА ПРО ТУРСКИТЕ УЧЕБНИЦИ НЕ НА ПОДМЯНАТА!!!!". Насрочен е за 13 септември (събота) в 13 ч.


Емил Джасим.

© Юлия Лазарова

Емил Джасим.


Политическа окраска


Впечатление прави, че в повечето си медийни изяви Костадин Костадинов е представян като директор на историческия музей в Добрич. Всъщност той е и общински съветник от Варна, избран от листата КП"Варна утре" с подкрепа на ВМРО и други партии, и лидер на нова националистическа партия. В началото на 2013 г. той напуска националистическата партия, няколко месеца след като не беше избран за нейн лидер при конкуренцията с дългогодишния председател Красимир Каракачанов.


Въпреки призивите на ВМРО, Костадинов продължава да бъде общински съветник. После се присъединява към партията на телевизия СКАТ "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ), но неговото предаване беше спряно през август 2013 г., след като е започнало през март 2012 г. През тази година стана учредител и лидер на нова националистическа формация - "Възраждане".


На интернет страницата на партията, учредила се през август в Плиска, има писма към Българския хелзинкски комитет (БХК) по ромски въпроси, позиция как по-богати държави в Европейския съюз били получили повече средства на човек спрямо България, препечатан е и текстът на Костадинов за учебника за трети клас. Представени са и приоритетите на формацията, която не участва на парламентарните избори на 5 октомври.


Очевидно това е поредната националистическа партия, която ще се опитва да набира популярност с използване на налагани митове в българската история и не само. Поредната партия, която ще се опита да търси електорат сред младежите, което по думите на Костадин Костадинов пред "Стандарт" от август вече се реализира - в новата партия основно членували 25-35-годишни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK