Как се печели известност с горене на учебник по история

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Весело

  За изостаналите в развитието си полуинтелигенти искам да напомня, че Симеон II (ако искат да му викат най-велики) подписа мирен договор с всички врагове на "милата ни Татковина" и успя да я разшири от Ламанша до Босфора и от Гибралтар до Талин. Не виждам обаче нито един от радетелите на "исконните български интереси" да се е затичал да открие поне читалище за "майчиния си език" в Кавала или Янина. Поне кабеларката скат да имаше един абонат извън в "огрбените ни земи" около трите морета. За сега единствено ходим с бохчите на Бяло море за по-евтино и защото никой друг не ходи там.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 2. 2 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 508 Неутрално

  г-н Марчев, този "исторически мит" всъщност е реалност. Това е съществувало. За кратък период от време България е била империя. Това, което пропагандират и показват националистите е Санстефанска България - националния идеал за единство на поколения българи. Това е признатата от Османската империя територия населена предимно с българи.

  Прочетете как някой цар се нарича велик и от кого... Симеон е велик заради териториалните придобивки, но също така и заради културния разцвет.

  Не харесвам националистите, в повечето случаи са доста ограничени и с тесен кръгозор. Не харесвам и учебниците - авторите се старят да ги направят политически коректни и да ги профанизират до толкова, че да станат разбираеми без особено натоварване за най-малките деца. Само че се получава, че нещата които се учат в 4-ти клас, в гимназията вече са коренно различни, защото някой е решил, че вече са достатъчно големи за да разберат как са в действителност.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 3. 3 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#1] от "Bulgerman":

  Няма кабеларка там, защото в тези земи е извършено етническо прочистване срещу българите от страна на Османската импперия и Гърция. Тези земи са обезбългарени и единственото, което им остава /и което правят/ е да се борят за обезщетение на тракийските бежанци и международно признаване на геноцида.

  СКАТ работят с българи в чужбина - основно бесарабски - в Молдова и с емигранти - най-вече в Испания. Правят някакви предавания за тях, пращаха книги и т.н.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 4. 4 Профил на res08351297
  res08351297
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "Bulgerman":

  Вие сте неграмотен и то елементарно. Направете си труда да научите какво означава "разорение на тракийските българи", па тогава елате да философствате по темата. Че една трета от София са потомци на българите от Македония, Беломорието и Тракия. Такова е и положението в градове като Стара Загора, Пловдив и много други, да не говорим за Созопол и Асеновград, където повечето българи са дошли след войните.

 5. 5 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако учителите, лидерите и телевизиите като костадинов "скат", и пр. производни парцали са авторитети, жална й майка на "Велика България".

 6. 6 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Без да се влияем от политическата амалгама която е забъркал автора на статията, нещата не са толкова сложни - училището трябва да дава модерно образование в различните клонове на човешкото познание, важно място имат родния и чуждите езици, но историята има специалната задача да направи от детето част от една нация, да се ползва после нацията от готовия обучен индивид, другото е, примерно в пчелния кошер да обучат пчелата да събира прашец , но тя да няма памет за кошера и да оставя прашеца където и падне .

 7. 7 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Когато си част от империя, се подчиняваш на нейните закони, нрави, обичаи, ценности, вярвания, но не е робство...Когато са коренно различни от твоите, отхвърлянето им и борбата, а в резултат и кръвопролитията са по-големи...България също е подчинявала народи...Историята се учи, заради грешките, да не бъдат повтаряни, а не да се доказва величието на едни, низостта на други....Това с което трябва да можем да се гордеем, да се стремим да постигнем, е бъдещето, основите, на което се полагат в настоящето....Всички тези "националисти" какви основи полагат днес?

 8. 8 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  От Америка за България.
  Цунки.
  С любов.

 9. 9 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#7:"millton"]Когато си част от империя, се подчиняваш на нейните закони, нрави, обичаи, ценности, вярвания, но не е робство...[/quote]

  Това е социо-историческо откритие. Как го направихте?

 10. 10 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 527 Неутрално

  "Как се печели известност с горене на учебник по история"

  -ако тва е учебник, аз съм нобелов лауреат.
  /откога Човекът и обществото е история/

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 11. 11 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално


  [quote#5:"nonsens2"]Ако учителите, лидерите и телевизиите като костадинов "скат", и пр. производни парцали са авторитети, жална й майка на "Велика България".[/quote]

  Мога да ви успокоя, че учителите почти за никого не са авторитет. В това отношение може да спите спокойно.
  За прочието парцали не знам.

 12. 12 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#4] от "res08351297":хахахаха!!!
  Вие явно сте "сложно неграмотен". На това повечето хора му викат промит мозък. И като изброихте местата на заселване на бежанския потоп, следствие на подписани договори, какво е по-различно? Или прогимназиалния ви патриотизъм е до тук. Не бъркайте старческата аритмия с любовен трепет и пропагандните клишета със знание.
  Може да си харесате Путин. Той е знаме на оскотялата посредственост.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 13. 13 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#12:"Bulgerman"]Може да си харесате Путин[/quote]

  Ех, този вездесъщ Путин.
  Чете някой "Разорението на тракийските българи през 1913" от проф. Милетич и от страниците наднича Путин.

  За Мъртво море чували ли сте?

 14. 14 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До кога ще сънуваме една краткотрайна империйка, случила се за малко (в исторически смисъл) и то преди повече от 1100 години ? Че и за времето си не е била Бог знае какво - с лоша икономика и данъчна система, без собствена валута (!!!), с много лоша инфраструктура, дори в най-добрите си времена горе-долу с размера на днешна Испания и около 2х по-малка от Византия, която поддържала старата римска инфраструктура и имала златна и сребърна валута с 0% инфлация от около 500 до 1082 година.
  Сравнението далеч не е в наша полза...

  Мисля, че трябва да се съсредоточим да опазим и развием, което ни е останало, а не да сънуваме легенди.

  E PLVRIBVS VNVM
 15. 15 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Защото подлецът, шпионът, мръсникът

  в ония дни мрачни, що "робство" се викат,

  умираха мирни на свойто легло

  с продадена съвест, с позор на чело ..."

 16. 16 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#12] от "Bulgerman":

  Че си българофоб, си личи от ника ти...а графоманските ти полюции те и настървяват :Д

 17. 17 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Аз не открих в текста ясни доводи, защо мнението на Костадинов и други родители е "неправилно". Освен преглед на политическата кариера на Костадинов и разни жълтини, които мен не ме интересуват, друго не видях.
  Знаете ли, ако повече родители се бяха поинтересували какво пише в учебниците, този дебат нямаше да се свързва с Костадинов. Сега използвате името му, за да очерните протеста на родители и историци. Не ви прави чест. Защото, пак казвам, в текста контра-аргументи не видях.
  А Костадинов не ме интересува като политик, нито гледам на него като на водач, нито ще ме спечели политически. Мнението му обаче споделям напълно и ако сте решили да засягате някого по политически теми, не го правете, моля Ви, под прикрието на дискусията относно учебника.

 18. 18 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Емил Джауад Джасим - програмен директор на "Център за образователни инициативи". Като се види откъде идват парите за центъра нещата се наместват.

 19. 19 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#14] от "PavelCZ":

  Прав си, ама като ходя в Гърция на море се радвам, че Беломорието е в гръцки ръце предвид което направихме на нашето си море , не че в северна Гърция 60-70 процента не са етнически българи елинизирани в послените 50-60 години.

 20. 20 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#17] от "sophia_gr":


  "На един от фотосите учителят преподава на ученици урок в джамия....."

  Защо се преподават уроци в джамия при положение, че образованието в България е светско ? Този Емил Джауад Джасим не знае ли, че България е светска държава ? В една светска държава уроци се преподават в учебни зали, а не в храмове.

 21. 21 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#19] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  А ходиш ли и в Трикери, да се порадваш на останките от концлагера?

  За твое щастие, доста българи са избити там и в морето, за да може сега да се радваш на гръцкото беломорие.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 22. 22 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#3] от "zaza":

  На тях обаче им е важна трагедията във "Възродителния процес", а не гръцкият концлагер или избиваните българсдки деца в Тракия.

  Нежели, един турчин със сменено име страда повече от две заклани български фамилии.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 23. 23 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#20] от "andru":

  Това е другият проблем. Но коментарът ми беше към автора на статията, който ни занимава с клюки вместо да каже, защо според него Джасим и лелките имат право и защо Костадинов няма право в конкретния дебат. Вместо това, той политизира изцяло темата и ни занимава с личността на Костадинов. Ами да се позанимаем с личностите на комунистическите лелки и рязания.
  А че Джасим не е случаен, не е. Вижте Центъра за образователни инициативи, към който работи и вижте кой я финансира.

 24. 24 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#6] от "do.r.n":

  Само че тези хора искат да изкарат концепцията за "нация" от учебниците.

  За тях национализмът е създаден през 18-ти век и естественото състояние на човечеството е братство и равноправие. А да, и отсъствие на историческа памет.

  Въпросните хора пропускат да се осведомят дали преди "измислянето" на нанационализма хората са живели в братство и равенство, както и кой и кога измисли интернационализма.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 25. 25 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#22] от "galio":

  Важното е да се напомня навсякъде за измисления геноцид над евреите. Та нали те са единственият народ, над който някога е извършвано таковап рестъпление!
  Другите трябва да са толерантни.

 26. 26 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bulgerman":

  Брей, жител на #KletaMajkaBalgariq.

  Човекът се опитва да ти каже за цената на въпросните договори:

  "Да, господине, колко умряха там. Може да видите гробовете им. Но да не мислите, че това са всичките. Колко бяха удавени, колко... Нямат брой. Удавени? Разбира се. Сами няма да скочат в морето. Хвърляхме ги ние, още от Солунското пристанище. Как защо? Българи бяха и нищо повече. Хиляда, две хиляди по-малко - толкова по-добре за нас."

  http://www.segabg.com/article.php?issueid=1097&;sectionid=5&id=00008

  И прочие.

  Има и български холокост, ти знаеше ли?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 27. 27 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 594 Разстроено

  По-объркана статия отдавна не бях чел.

 28. 28 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#25] от "sophia_gr":

  Именно.

  Българският нихилизъм обаче е много особено явление и следва да се изучава в училище. Тук дори има един клиничен случай, дано не спира да пише.

  Под всяка публикация на тема историческата българска памет, първият коментар е винаги отрицателен и винаги от българин.

  "България на три морета" е едно, а българите на три морета - друго. През по-голяма част от съществуването на България, историческата и мисия е да обедини всички българи в една държава.

  Български държави има и в Мала Азия, като походите към Константинопол могат да се разглеждат като опит за събиране на българските държави ... но се говори за комплекси, грандомания и какво ли не, само не и за българите.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  Тенденцията учебниците по история да са пълни с всякакви недомислици и безумия, не е от вчера...! Преди се възхваляваха подвизите на комунисти и партизани, днес заблуждават децата на тема "Възродителен процес"!
  Крайно време е да спрат всякакви политизации и влияния на измислени, за да обслужват някакъв интерес фондации! Писна ми да слушам за толерантност, каквато на практика няма! Плюс това се очаква и насажда, че едва ли не само българите трябва да са толеранти спрямо всякаква друга малограмотна и паразитна пасмина населена из България!
  И лично на мене ми идва в повече, учител с фамилия Джасим да се явява страна в някакъв спор по българска история и да се мъчи да налага своето омаловажаване спрямо нашата история! Да, в нашата история определено има митове, но съм твърдо против, те да бъдат заменяни с още по-големи митове!

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на skch
  skch
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тоя може и да е някакъв вид тъпак, но това не променя факта, че учебниците са написани тъпо. За съжаление българското общество горе-долу проявява интерес по темата, само когато собствените деца се сблъскат със съответното учебно съдържание и то само за въпросната учебна година. Училището е мястото, къде ти гледат децата докато работиш и изкарваш заплатите на тия хрантутници - даскалите, а учебниците не те вълнуват, щото имаш по-важни проблеми. И затова всякакви манипулации са възможни, а децата ще ги учим на "толеранстност" като говорим откровени исторически глупости...

 31. 31 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 572 Неутрално

  тази статия не осводемява дали учебникът, в търсене на толерантност, все пак уточнява, че става въпрос за стремежа на един етнос да се еманципира в самостоятелно държавно управление, което да оправдае действията на Васил Левски. Ако такива уточнения липсват, това ще е ясен сигнал, че се прави опит той да бъде представен като престъпник, а османската власт, като нещо нормално.
  Добре е "Дневник" да уточнят това, защото иначе ще изглеждат като глашатаи на този джасим...

  Горбачов
 32. 32 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#28] от "galio":

  Напълно съгласна.
  А относно националния нихилизъм - той в момента е много "модерен" на Запад, заради левичарските настройки на младежите и всеки, който е родолюбец, бива наричан "нацист". Та, това явление е доста глобално.

 33. 33 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#31] от "Горбачов":

  Сега през американското посолство се налага версията, че тук се живеело добре в рамките на законната власт, но лоши руски агенти размътили водата, втълпили на населенито да подкпреи войната им и вследствие на руския империализъм много добри българи загинали заради законните санкции на властта да си задържи земите.

  Което е криво като благородното всеславянско освобождение, но е в на другия полюс. Общото е, че липсва българска перспектива - имало тук едни хора и толкова.

  До коментар [#32] от "sophia_gr":

  Да, модерно е по начина, по който и болшевизмът е бил модерен. В "Дървото на живота" много хубаво пресъздадоха именно революционния патос, с който обсъждаха и очаквха светлите социалиситчески бъднини. И сега същият интернационален фундаментализъм се промотира вече под друго име.

  Днес дори се радват и на НАТО-вските войски както преди - на червената армия.

  Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 34. 34 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Партизанския пишман националистически ПР започна от миналата седмица. Примерно Зелените след като се провали коалицията с РБ и те го удариха на протести срещу дупченето на Добруджа http://www.dobrichonline.com/?com=news&cid=24989&fb_comment_id=fbc_731009133630962_731087426956466_731087426956466#f30131168 Авторката на статията любезно не се посочва, че е първа в листата им в Добрич. Въпреки че МОСВ официално отхвърли всички тези, ниското доверие в институциите, позволява лесно на зелените сподвижници да продължават цирка с думите: Не им вярвам. Лъжат ни! БСП и ГЕРБ и те вдигнаха краче да по темата, но АТАКА се амбицира да овладее протеста. Сега и шатра смята да опъва в центъра на града. Заформи набързо протести и в Каварна. Та докато не минат изборите всякакви манипулатори ще се опитват да се заиграват с националистическата карта и ще ни плашат, че ще бъдем поробени и унищожени, а те са нашите Крали Марковци, които ще ни спасят.

  www.economistbg.com/
 35. 35 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 470 Весело

  Ако тези фашаги спечелят власт България от три морета ще се превърне на три гьола, с най-голям панчаревския :p

 36. 36 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#34] от "Hristo Hristov":

  Малолетни и непълнолетни деца от бедни семейства живеят в незаконни ислямски общежития в провинцията, в които изучават Коран. Те са на тъмно, скрити от погледите на хората и без знанието и разрешението на институциите. Нелегалните ислямски пансиони действат необезпокоявано от около една година без санкция на институциите. Това разкрива репортаж на Нова ТВ.

  http://www.faktor.bg/obshtestvo/ulicata/27921-nelegalni-pansioni-islyamizirat-bedni-detza.html

  Какво каза за етническата карта?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 37. 37 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Гневно

  То от учебник за 3-ти клас грее и лика на гоце, като че ли България не е имала други пРезиденти....така ще е, докато управляват дс агенти, предатели и родоотстъпници, обединени от комунистическото си минало и въжделения...

 38. 38 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Вижда се как изроденият комунизъм е промил мозъците на голяма част от народонаселението по тия земи. Те още вярват на това, което са им набивали в главите.Може и да не са учили, да са били пълни слабаци, но щом стане дума за Симеончо, БГ на десет морета и "турското", са първи да разказват историята.
  Всъщност на мислещите и интелгентни хора им е ясно, че комунягите манипулираха историята, а с нея и учениците, така до днес най-тъпите и елементарни ученици, си мислят че историята е такава, каквата са им я поднесли...

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 39. 39 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Цитатите от учебника за трети клас са верни, защото детето ми учи точно по него. Много преди Костадинов да раздуха темата аз лично бях възмутена-не само от извадените цитати, разбира се.
  Езикът, на който е написан учебника е ужасяващ! Децата са тотално объркани, не разбират куп неща, факти и събития отпреди хилядолетия за тях са нещо абстрактно и далечно, защото са представени сухо, на академичен език, и обхващат огромен период от време, който децата не могат да асимилират!
  Това е огромния проблем в обучението по история (в случая, но не само); за фактологически грешки да не говорим, а това, че децата се превръщат в едни глупави зомбита, които на втория ден от ваканцията са забравили кой е Иван Асен втори въобще няма да коментирам!
  Историята, която учат нашите деца не ги учи да мислят върху историческите грешки и възходи, за причините за тях, вследствие на което да ги възпита не само в патриотизъм и толерантност, а и умения за глобален поглед върху събитията, свързаност между тях и стратегическа мисъл!
  Историята, която учат нашите деца ги кара да зубрят и забравят, само и само да изкарат необходимата оценка и да минат класа!

 40. 40 Профил на onia_s_konja
  onia_s_konja
  Рейтинг: 514 Гневно

  Поведението на професионалните историци спрямо този казус е срамно.
  Вместо да защитят г-н Емил Джасим, знаейки като Историци, че е абсолютно прав, те се "снишават" с надеждата бурята на българския "кебапче" патриотизъм да не ги засегне и дори ако може да имат изгода от това гнусно говорене на омраза.
  Истината трябва да се отстоява, и ако позволяваме непрекъснато да "лъжата" да властва по екраните, никога няма да се отървем от от чалгаджийския провинционален манталитет на жертва, на която и е простено да е бедна, низша, миризлива, мазна, мързелива и изпълнена с исторически комплекси.
  И то във времето в което модерните хората по света се опитват да си подадат ръце и да живеят мирно заедно, борейки се с историческия реваншизъм, фундаментализма от всякакъв вид и езика на омразата - толкова обичан от политиците популисти като Путин, ВОлен, Мао, Сталин, Хитлер, Милошевич....

  Първо преди, след това - после.
 41. 41 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#30:"skch"]Училището е мястото, къде ти гледат децата докато работиш и изкарваш заплатите на тия хрантутници - даскалите[/quote]

  Хм, хм, хм.
  Ами наемете си по-евтино детегледачи, господине.

 42. 42 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#38:"InmoInvestments"]на мислещите и интелгентни хора [/quote]

  И сега им е ясно, че учебниците се пишат според евро-атлантическите ценности, както и откъде се спускатинструкциите.


  [quote#40:"onia_s_konja"]И то във времето в което модерните хората по света се опитват да си подадат ръце и да живеят мирно заедно, борейки се с историческия реваншизъм, фундаментализма от всякакъв вид и езика на омразата [/quote]

  Ти в какъв свят живееш? Може би в Нарния?

  Тезата, че в Османската империя множество народи са живели мирно и спокойно е теза на турският неоосманизъм, това ли следва да се преподава в български учебници?

  "Исторически реваншизъм" ли е Ботев?

  Но кълни, майко, проклинай
  таз турска черна прокуда,
  дето нас млади пропъди
  по тази тежка чужбина -
  да ходим да се скитаме
  немили, клети, недраги!

  ...

  Но кажи какво да правя,
  кат си ме, майко, родила
  със сърце мъжко, юнашко,
  та сърце, майко, не трае
  да гледа турчин, че бесней
  над бащино ми огнище:
  там, дето аз съм пораснал
  и първо мляко засукал,
  там, дето либе хубаво
  черни си очи вдигнеше
  и с онази тиха усмивка
  в скръбно ги сърце впиеше,
  там дето баща и братя
  черни чернеят за мене!...

  Вашите деца дали ще четат Ботев изобщо? Той също е преследван от "полицията".

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 43. 43 Профил на onia_s_konja
  onia_s_konja
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Нещо против Евро-атлантическите ценности ли имате?
  И какво виждате невярно в думите за България:
  "от древни времена е била добро място за живеене на различни хора и че днес също в нея живеят различни хора, които живеят и се трудят заедно"
  А може би малко трябва да намалим олелията и трезво да помислим. А, между другото, някой да е чел въпросния учебник?

  Първо преди, след това - после.
 44. 44 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#43] от "onia_s_konja":

  Мулти-културализъм.

  Създава идеята за обитаема територия, а не за "родина" - сиреч откъдето е родът.

  Не загатва дори за българска държава, за български земи, за българските национални борби, при това във време, в което всички научни изследвания доказват, че сме местно население и не сме "идвали" отникъде.

  Не е по-различно от пантюркизма (българите са тюрки, дошли от Азия) или панславизма (българите са част от славянското море на безродни добродушни хорица), които внушават същото - България е просто обитаема територия, национални стремляния няма и ако е имало, е било под влияние отвън - на руси, турци или марсианци.

  Защо се нарича "България", щом се обитава от всякакви хора?

  И нека погледнем доктрините на съседите ни за земите, обитавани според регистрите на ОИ от българи точно.

  Защо тези хора са се писали българи, а не славяни, гърци, сърби, румънци или европейци?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 45. 45 Профил на onia_s_konja
  onia_s_konja
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Не ме разбирайте погрешно. Геноцид е имало и ще има. Но тези геноциди винаги се основават на езика на омразата. Езика на омразата се опитва да насъска едни хора срещу други, а причина винаги се намира. Реваншизъм, цвят на кожата, "що ме гледаш таке, бе", "що си с шапка", "що си без шапка", нещо в което вярваш.
  Време е да загърбим това и да го оставим в миналото. На омразата да не отговорим с омраза, а с отстояване на мнението и позицията. На мечтата за "велика Сърбия до Токио" да отговорим с мечтата за напреднала България, в която се спазва закона и хората се гордеят със своето общество. Ако набием две циганета в парка, страната ни няма да стане по-добро място за живеене.
  Ще стане по-добро място, ако полицая вместо да вземе 10 лв. бакшиш, накаже пияния шофьор и с това спаси човешки живот. Ако силите на реда заловят и съда осъди 10 търговци на гласове в Столипиново.
  А че историята не е точна наука това е безкрайно ясно и на врабчетата. Много хора говорят така, сякаш са били близки приятели на Кубрат и са му дали на заем снопа със стрели.
  До коментар [#44] от "galio":

  Първо преди, след това - после.
 46. 46 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#45] от "onia_s_konja":

  По какъв начин е "време да загърбим това и да го оставим в миналото"?

  Сега отново живеем в разпокъсана България, отново ни залива ислям от югоизток, отново имаме марионетно правителство от североизток, отново ни ограбвват и от запад ... кое е толкова различно?

  Можем ли да си учим уроците, ако уроците ги няма в учебника?

  Учебникът е за да помним, а това, че има кланета, които да пимним - е, това не зависи от нас.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 47. 47 Профил на onia_s_konja
  onia_s_konja
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Вие искате в учебниците да пише, нещата които ви харесва да пише, не истината. Защото от истината боли и тя не е много приятна.
  "Истината" и представата за България като държава и нейната история е създадена на базата легенди и митове през периода 1890 - 1990. Тъй като всички важни архиви са или в Матушка Русия или в Турция. До тези в Турция поне имаме достъп.
  Представата ни за история е силно русофилилизирана поради пренаписването под диктовка. А вие смятате тези учебници от соца за истината?!

  Първо преди, след това - после.
 48. 48 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#17] от "sophia_gr":

  +++++++++++!

  https://goo.gl/8NG90J
 49. 49 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#47] от "onia_s_konja":

  В учебниците искам да пише:

  "... взеха от него всичките му пари, съблякоха му дрехите, извадиха му очите и зъбите и го набиха на кола бавно, докато той излезе през устата му. След това те го опекоха на огъня още жив. Той живя половин час в продължение на ужасната сцена. ... бяхме обкръжени от башибозуци, които ни ограждаха от всички страни, и бяхме принудени да гледаме какво става с Трендафил"

  " ... Всички скелети бяха облечени само с женски ризи, Те всички бяха жени и момичета. Преброих над сто черепа, без да включвам скритите под другите кости на страхотната грамада. Всички черепи бяха отделени от скелетите, всички скелети бяха без глави. Тези жени до една са били обезглавени. Процедурата била следната: турците хващали жената, съблича ли я внимателно по риза, оставяли на страна ония дрехи, които били ценни и всички украшения и скъпоценности, след което много от тях поемали грижата да я изнасилят, а последният я обезглавявал.

  После ни разказаха, че това са костите на 200 млади момичета, отначало пленени и специално запазени за съдба по-лоша от смъртта...“

  От другата страна на пътя имаше скелети на деца с ужасяващи удари на сабя по техните малки черепи, Броят на децата убити в тези кланета е повече от огромен. Очевидци ни разказаха как видели малки бебета набучени на байонети и разнасяни по улиците на Батак и Панагюрище...“ ''Приближихме към черквата и училището. Земята тук е покрита със скелети, по които висят парцали и парчета изгнило месо. Ако се съди по останалите стърчащи стени, училището е била обширна хубава сграда, годна за приемане на 200 или 300 деца.

  Сега по камъните и боклука, които покриват пода на училището на височина от няколко фута, лежат костите на 200 жени и деца, живи изгорели между тези четири стени...
  Малки къдрави главички се показваха там, малко краче, дълго колкото пръст, малки бебешки ръчички, протегнати, сякаш молеха за помощ - бебета, които са умирали, учудени от яркият блясък на сабята, деца, които са умирали сред писъци на уплаха и ужас..."

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7051 Неутрално

  Така ще бъде,докато не се напише истинската българска история.Без лъжи и полуистини.Само цялата истина и нищо друго.

 51. 51 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#49] от "galio":

  Доста е изродско да се пишат такива неща в учебниците на малки деца. Ако искате общество от садисти, убийци и психопати ( такива които създаде комунизмът ) пишете каквото ви изнася... Шибаният комунизъм съм го мразил, борил и победил, за вас не знам.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 52. 52 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#51] от "InmoInvestments":

  "Изродско" е да се пише за съвместно съжителство.

  Макгахан ли е "шибаният комунизъм", или Захари Стоянов?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 53. 53 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#12] от "Bulgerman":
  Емилчо, а как е турското ти име, и що твойтичките аnne ve baba са ти провели "възродителен процес" по рождение ?

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 54. 54 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#43:"onia_s_konja"]Нещо против Евро-атлантическите ценности ли имате? [/quote]
  Като се има предвид, че фундаментът им е цимент от лицемерие – да, имам. И не само аз – все повече и повече ставаме.
  А вие, господинчо, яхвайте си коня, и заминавайте на територията на стражарчето на въпросните "ценности" на европейска територия там–до Босфора, да си проповядвате "историческите правди и ценности" от "Великолепния век".
  Знаем –там почвата е плодотворна за слеймановеликолепната пропаганда с нов месия Ердоган. Тук –не вирее...

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 55. 55 Профил на Simeon Borissov
  Simeon Borissov
  Рейтинг: 367 Гневно

  Лудост върлува в обществото ни.

  Be3Al2(Si6O18)
 56. 56 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Почти всяка власт пренаписва учебниците по история. А това води до все по-голямо объркване в главите на учениците.

  Вместо обективни факти, те изучават нечии интерпретации (също - като по лиература), които често са мотивирани от актуалната политика и от политическа "коректност".

  Историческият период, който някога беше наречен "османско робство" (термин зает от литературата), бе заменен със значително по-точния историографски термин "османско владичество". Заговори се и за османско... "присъствие. (?!)

  Всяка идеология, която е господствала в България, е правила опити да "моделира" и "премоделира" историята според своите собствени разбирания. Пренаписването на учебниците и вкарването в тях на манипулирани факти и тълкувания е нещо, което е характерно за тоталитарните режими.

  В романа на Джордж Оруел "1984", пресъздаващ тоталитарната система, специално "Министерство на Истината" променя миналото всеки път, когато държавата променя външната си политика.

  "Който контролира миналото, контролира настоящето. А който контролира настоящето, контролира бъдещето." - така гласи един лозунг в книгата.

  За да не попаднем отново в този ужасен свят, съдържанието на учебниците по история трябва да бъде ОБЕКТИВНО. Само така ще можем да науим уроците на миналото. Народ, който не познава миналото си, е обречен да го повтаря.

  Политиците трябва да забравят за идеологическите "дезинфекции на учебниците по история. И да оставят тяхното написване на историците.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 57. 57 Профил на onia_s_konja
  onia_s_konja
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Ако искате в междучасията българчетата да се бият с камъни с турчетата вместо да играят заедно - пишете каквото си искате.
  До коментар [#49] от "galio":

  Цимент, който доведе до безпрецедентен мирен период на напредък в историята на Европа. Опорните точки ви издишат другарю китайски демократ (?!) когато заговорим за резултати.
  До коментар [#54] от "chinesedemocracy":

  Първо преди, след това - после.
 58. 58 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#57] от "onia_s_konja":

  Ама ти наистина живееш в Нарния!

  Децата не са малоумни, та да не им се обясни, че турчетата тук са потомци на хора, останали и защитавали България. В същото време да имат представа какво представляват съседите им и исляма.

  Вие може би предпочитате да се извиним на Турция, Гърция и Сърбия за етничесеските им прочиствания на българи и само те да учат, че България е проект на Русия, като всъщност българи няма, има само прави срби / славянизирани гърци, обитаващи една много приятна територия? Понеже това последното вече и го пише.

  Цената на помирението е българчетата да не си учат историята ли? Учудвам се, че толкова настоявате за загуба на историческа памет.

  Няма филм като "мирен период на напредък" - да изнасяш военни конфликти извън територията си не е точно "мирен период". По тази логика и средните векове са "мирен период на напредък", понеже кръстоносните походи все пак не са на територията на Европа.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 59. 59 Профил на Orlin Pavlov
  Orlin Pavlov
  Рейтинг: 5 Гневно

  Напълно споделям и потдържам Костадинов . Относно това каква политическа или друга кариера имал човека - за мен лично няма никакво значение в случаят е важно че се оказа единственият Бълагарин способен да се опълчи на умишленото унищожаване на българщината !!!

 60. 60 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#57:"onia_s_konja"]Цимент, който доведе до безпрецедентен мирен период на напредък в историята на Европа. [/quote]
  Или сте наивник, заел мястото на коня си, нахлузил плътни наочници, или имате проблем с процеса, наречен "мислене"...
  И очевидно – изправени сме пред "обосновано предположение", че сте на не повече от 20–30 години...

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 61. 61 Профил на onia_s_konja
  onia_s_konja
  Рейтинг: 514 Неутрално

  "... и само те да учат, че България е проект на Русия, като всъщност българи няма, има само прави срби"
  Ето че изплюхте камъчето, вас ви дразни това, че околните държави пишат глупости в учебниците си. Мислите, че ако учим децата си, че естествените граници на България са на три морета, това ще елиминира идиотските твърдения на пишман историци от Сърбия, Макединия или Турция.
  Ами няма да ги елиминира, само ще влезнете (всъщност никога не сме излизали) в един безкраен спор с група балкански миризливи идиоти с деформирани от училищна индоктринация мозъци. Така ще си прекараме животеца, вместо да откриваме и произвеждаме бъдещето. Искате и ние да си направим центъра на София като Скопие ли? Пълен с исторически материализирани полуфабрикати. А жп линията за София стои недостроена като паметник на краткосрочната популистка мътилка. Това са плодовете от този начин на мислене.
  Не е ли по-добре да бъде като Барселона, Амстердам и Копенхаген.
  До коментар [#58] от "galio":

  Първо преди, след това - после.
 62. 62 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#61] от "onia_s_konja":

  Не става дума за България на три морета, става дума за обезбългаряването на земи, изконно български и желанието на новите исторически гурута да бъде изтрита историята ни.

  Защото поглеждайки картата на Българската екзархия 1870-1913 год., и сравнявайки я с настощата, можем да съобразим, че в липсващите от настояща карта територии българи са били клани, стреляни, гонени по посочените горе начини горе.

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Bulgarian-Exarchate-1870-1913.jpg

  За което обаче Вие не сикате да се говори, само и само да има мир и благополучие ...

  Какъв е тоя мирен прогрес, стъпил на историческа збрава и детски трупчета, да Ви попитам?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 63. 63 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2900 Весело

  До коментар [#19] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":Малко трудно биха били 60-70% елинизираните българи в Северна Гърция, след като през 1928 половината от населението на Македония и половината от християнското население на Зап.Тракия /в Македониямюсюлманипрактически не са останали/ са бежанци от Мала Азия!

 64. 64 Профил на Ivan Pernev
  Ivan Pernev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Значи, че тоя учебник е пълна тъпотия, пълна тъпотия е. Пълен е с неточности, чисто стилистични, някои фактологични и т.н. Но и популярните български учебници със своя изкуствен патриотизъм също влияят вредно. Интелигентният човек не е нито националист, нито нихилист, а реалист. Най-важно е да нямаш двоен стандарт при оценката на фактите. Това обаче го няма нито в българската, нито в чуждата балканска историография...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 65. 65 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#44] от "galio":

  Колкото по-беден, толкова по-голям патриотар. Другите си гледат бизнеса, работят и живеят добре. Тук се занимаваме с това дали Симеон бил велик или светъл.

 66. 66 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#65] от "peaspiring":

  Просто някои разбират, че са бедни, понеже са крадени, вкл и на история.

  Други - не.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 67. 67 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#66] от "galio":

  Крадени на история, и? Ще обвиняваме за днешната си ситуация нещо, случило се преди 100 години?

 68. 68 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#67] от "peaspiring":

  Ами ... разбира се.

  Нямая Тракия - доста българи са изгонени, безимотни, дават им се помощи, нямаме излаз на Бяло море - икономически загуби и прочие.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 69. 69 Профил на daario
  daario
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Дайте на децата да четат оригиналните исторически източници - така няма как да бъдат излъгани. Или ако има учебник. то поне да е само преразказ на тези източници, а не собсвените тези на автора. Нека децата прочетат какво е станало и сами да си извадят изводите, а не те да им бъдат натрапването. Само така може да се научи обективната истина. Така че четете си официалните източници - писма, документи, хроники и т.н; вижте какви всъщност са били събитията, и не се влияйте от мнението на плебеите за тях.

 70. 70 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Силно се измества централната идея на статията.Фактите от баташкото клане са неопровержими и не могат да се забравят.Но те не могат да са аргумент срещу интелигентното поднасяне на историята пред децата.Нашата история не е само набучени на кол глави.Има време и място в живота на всеки човек да се осведоми за всичко което се е случвало с предците му.И за това колко са били велики и колко са страдали.Захари Стоянов описващ ужасите от кланетата и участник в много въстания използва много по-толерантен тон и език към поробителите от настоящи тилови герои.

 71. 71 Профил на stanislavski_him
  stanislavski_him
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#6] от "do.r
  Съгласен съм!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK