Отменено е бедственото положение в Хасковско, разчиства се Берковица и Бургас

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаБедственото положение на територията на трите общини в област Хасково – Димитровград, Симеоновград и Харманли е отменено. Обстановката в пострадалите райони постепенно се нормализира. В най-засегнатото село Странско доброволци с техника помагат в разчистването на залетите къщи, съобщи БНТ.


Благотворителна кампания на община Димитровград и местна фондация набира помощи за пострадалите. В момента най-голяма нужда има от дюшеци, одеяла и завивки, съобщи кметът на Странско Фильо Стоев.


Над 60 доброволци помагат за разчистването на Берковица 
С техника на "Пожарна безопасност и защита на населението" и на местни фирми в Берковица продължава работата по преодоляването на последствията от наводнението през нощта срещу петък, информира БНР. 
Бедственото положение от вчера вече е отменено, работи се по укрепването на критичните точки.


"Смятаме, че двете критични точки сме ги овладели засега. Имаме днес над 60 доброволци, работят по домовете, дарителска кампания правим. Така че опитваме се да излезем от трудната ситуация", каза кметът Димитранка Каменова.


Екип от Монтана работи по проектиране на две подпорни стени на блок шест в квартал "Заряница" и на улица "Синчец".


Остава бедственото положение в община Георги Дамяново


Две села там са без питейна вода. Във водопроводната мрежа на село Дълги дел за битови нужди е пусната речна вода, а за пиене и готвене се осигурява бутилирана вода. Пето денонощие в село Говежда разчитат само на водоноски и доставки на бутилирана вода.


Комисии на общинската администрация продължават описването на щетите и подготовката на документи за отпускане на помощи за пострадалите. В района работят повече от 60 доброволци.


Всички пътища са отворени, ток има навсякъде. Продължава и изграждането на защитни диги в критичните участъци в община Берковица. 


Водата в няколко старозагорски села е негодна за пиене


Бедственото положение в старозагорската община Раднево остава, отменено е в община Опан. По информация на кризисния щаб в община Стара Загора проливните дъждове са залели площ от 40 квадратни километра. В селата Козаревец, Борово и Михайлово са измерени рекордни количества валежи от 240 литра на квадратен метър.


След направен микробиологичен анализ на водата в залетите села от здравната инспекция съобщават, че тя не е годна за пиене и битови цели в старозагорските села Остра Могила, Еленино, Християново и Горно Ботево, съобщава БНР.


По първоначални данни на кризисния щаб в община Стара Загора пострадалите от стихията  села са 16. Скъсана е язовирна стена с площ от 120 декара, разрушен е мост в село Козаревец, прекъснат е път между селата Михайлово и Самуилово, разрушена е пътната мрежа в селата Столица и Стрелец. Това са част от щетите на техническата инфраструктура освен наводнените къщи, дворове, стопански сгради и отнесената част от почвения слой на земеделските площи. 


Общината е осигурила пет водоноски за битови нужди и транспортиране на две хиляди литра минерална вода, дарени от фен клуб. Според кмета на Опан Минчо Чавдаров арендаторите не са прибрали над 40 процента от слънчогледовата реколта, голяма част от която е унищожена от пороя. В общината е разрушен пътят между Опан и село Пъстрене и няколко моста, единият от които напълно. 


Заместник областният управител Теодора Иванова каза пред БНР, че останали без покрив след наводнението са 30 роми от Опанското село Ястребово. Те не могат да разчитат на държавна помощ, защото разрушените им от стихията къщи са били незаконни, затова кметът на Опан ще търси съдействието на БЧК или на арендаторите на земи за осигуряването на фургони.


Втори ден продължава работата по оценка на щетите в наводнените 21 села на четирите пострадали общини - Стара Загора, Гълъбово, Раднено и Опан. Кметът на Гълъбово Николай Тонев е изпратил проект в Комисията по бедствия и аварии към Министерския съвет за почистване на коритото на река Съзлия, която наводни един от кварталите на града.


Кмет на Стара Загора Живко Тодоров е обещал на колегата си съдействие с тежка техника за доизграждане на последните 60 метра от дигата край реката. 


Поне 10 семейства от Ченгене скеле остават без дом

Поне 10 семейства в рибарското селище Ченгене скеле край Бургас остават без дом след наводнението в региона. Техника, доброволци и рибари продължават акцията по почистването на местността. Издърпват се бунгала, вадят се потъналите лодки, които са над сто. Ситуацията се нормализира, потвърди председателят на сдружение "Морски сговор" Димитър Янчев. "Има доброволци, доставяме инертни материали, пуснахме тока", каза той пред БНР. На място са и социални служби, които събират молби за помощ от пострадалите.   


В Приморско също продължава оценката на щетите. Със свои средства общината работи по възстановяване на разрушенията по инфраструктурата и домовете, основно на хората от село Ново Паничарево. Според кмета Димитър Германов има нужда от понтонен мост на мястото на пропадналото съоръжение край Веселие. "Може би е сложно, обаче не е сложна процедурата, когато едно селище е откъснато, когато хората трябва да пътуват обикновено 40 километра, когато деца тръгват на училище след една седмица, трябва да обикалят и да пътуват един час повече", каза Германов.


От БЧК, общината и политически партии са доставили храни и вода в Ново Паничарево.


По 6000 лева ще получат семействата на двете жертви на наводненията край Бургас


Общинският съвет в Бургас реши да отпусне по 6 хиляди лева на семействата на двете жени, загинали при наводненията. След два часа спорове общинските съветници одобриха и предложението общината да изтегли от държавния бюджет временен безлихвен заем от 21 милиона лева. Финансовата операция се налага, тъй като парите на общината са блокирани в Корпоративна търговска банка (КТБ), уточнява БНР. 


250 хиляди лева от общинския съвет да бъдат пренасочени за възстановяване на щетите от наводненията, решиха общинските съветници. 740 сигнала от пострадалите семейства са постъпили след бедствието в община Бургас. 


Въпреки че се обсъждаше възможността за осигуряването на финансова помощ на пострадалите, до решение не се стигна. 60 молби за еднократна помощ от 325 лева вече са одобрени от Агенцията за социално подпомагане. Те ще бъдат предоставени на хората, понесли най-големи щети. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK