Длъжни сме да разкажем за всички подеми и падения на прехода

Длъжни сме да разкажем за всички подеми и падения на прехода

© Юлия ЛазароваИзказването на проф. Михаил Неделчев е от конференция, посветена на 25-годишнината от създаването на СДС. Заглавието е на редакцията.


Ще започна своето кратко изказване с това, с което може би трябваше да завърша. Като член на Гражданския съвет на Реформаторския блок в момента аз съм сред тези - а те са може би малцинство, казвам го съвсем откровено - които са категорично за запазване на партиите, които съставят Реформаторския блок.


Едно от най-тъжните неща в нашия политически живот беше унищожаването на тези формирования, на тези структури на гражданското общество по една или друга причина. Като човек, който от юноша е мечтал и сега мечтае за възстановяването на Радикалдемократическата партия, и до ден днешен го преживявам като една дълбока травма – това, което се случи с тази малка, но подбирана човек по човек партия. И в цялата страна срещам хора, които ми припомнят за тези първи години.
Така че и Съюзът на демократичните сили трябва да запази своята автономност в рамките на Реформаторския блок. Да, някакъв тип единен политически субект, но това в никакъв случай не трябва да означава претапянето на партиите. Мен лично ме привлече Реформаторският блок именно с това, че по някакъв начин ми напомни за първия Съюз на демократичните сили.


А в СДС имаше много конфликти


Един от неописаните типологически конфликти беше например това, че бившите комунисти в СДС – изключени, напуснали по някаква причина и т.н., непрекъснато се отнасяха към нас, които не сме членували никога, в никакво БКП и чиито родители, лели, чичовци, братовчеди и прочие също не са членували никога в никакво БКП, се отнасяха към нас като към неформали.


Те казваха така: "Ние знаем как се прави политика, защото сме били в БКП. Ние знаем как се прави политика, защото сме участвали в партийни събрания. Вие сега слушайте и се учете."


Ние отговаряхме: "Ама ние сме чели книжки по този въпрос и сме наблюдавали всякакви други неща. И междувременно също сме се учили още от нашите първи ученически години. И сме слушали нашите дядовци, бащи и прочие, които са ни разказвали как се е правила политика."


Това беше един много мощен и неописан, и много важен конфликт в СДС. И той доведе до всякакви разцепления и всякакви неща, които ни се случиха. Аз си спомням например, когато Соломон Паси инициира тази малка подписка сред депутатите на СДС България да пожелае да стане член на НАТО. Няма да цитирам имена, но тогава дори хора, които бяха с абсолютно автентичен антикомунистически произход, и като лична, и като родова биография, казаха: "Ама вие сте луди!" Пет души се подписахме под искането, инициирано от Мони Паси.


Няма да забравя, когато с покойния Стефан Савов бяхме в Брюксел при г-жа Катрин Лалюмиер, спомняте си, тя беше главен секретар на Съвета на Европа. Освен Стефан Савов, бяха още няколко души. Тя ни каза:


Нека всеки да отговори на въпроса къде, как да мислим България тук в Брюксел? Къде е България?


Всеки даде своя отговор, всеки търсеше някакъв афоризъм, за да звучи по-атрактивно. И аз намерих своя афоризъм, той беше следният, казах й: "Много моля да мислите България там, където тя е била винаги. България винаги е била Европа. Била е в Европа и сега ние имаме възможността да реализираме това, което е наша същност."


Този отговор я удовлетвори. Беше интересен за нея и след това, разбира се, мотивирахме и  допълнително всичко това.


Но ако днес се върнем назад и си кажем какво не направихме – точно това не направихме всички ние.


Не изпълнихме с абсолютно съдържание европейската самоличност


европейското самосъзнание на българите. И до ден днешен една огромна част от българите мислят за Брюксел като за нещо там, чуждо - "там, в Брюксел". Брюксел сме ние! Брюксел е София! Решенията били взимани в Брюксел и били натрапвани на София, сега например за това, че поддържаме Украйна. А кого друг да поддържаме? Естествено, че ще поддържаме Украйна! И това не е решение, формирано от Брюксел. Не. Това е решение, което ние като член на НАТО и член на ЕС също сме взели. Но това трябва да бъде обяснено и да стане нещо, което мисли всеки български гражданин. Брюксел не са те, Брюксел сме ние.


Второто, което не направихме – не трансформирахме


естествената антикомунистическа опозиционна източноевропейска солидарност


в особени отношения на близост точно с тези страни от Европа, които са имали обща участ заедно с България. Особена солидарност – ние трябваше да имаме близост с Полша, близост с Чехия, близост със Словакия, особена близост! Да бъдем блок в блока. Ние тръгнахме само към диалог с Брюксел. Не – трябваше да имаме диалог тъкмо с тези страни, за да имаме общи интереси, защото имаме какво общо да казваме на Европа.


Третото, което според мен не направихме, и това е огромна пространна тема –


Не извършихме системна декомунизация на страната


Навсякъде из страната ще видите, вчера гледах в Созопол – фланелки с надпис "Сталин, наш важаты". Има и с "рулевой". Надпис КГБ, надпис СССР.... Те в Съветския съюз забравиха за СССР, тия кретени и дебили в България... И те не са малко – една голяма част от българското население живее в политически и нравствен дебилитет! Защото какво друго означава да мислиш, че Сталин по някакъв начин е някакъв важен позитивен политически лидер в историята на света? Един адски престъпник, който би трябвало просто да отблъсква във всеки момент всеки един от нас, когато се обърне назад. Ето това не направихме – истинска, дълбока декомунизация.


И това е един от големите дефицити в един по-общ план на нашето мислене – този прословут термин "преход". Този преход е антиисторически преход! Като историк искам да кажа, да припомня, че периодът между двете световни войни даже е по-кратък от тези 25 години. Може ли да има 25 години мъртво време? Време, което не можем да разкажем и да опишем? Една от големите задачи, едно от нещата, които задължително трябва да свършим, включително по случай тази 25-годишнина, е


да периодизираме това време, да го разкажем подробно, в детайли


с всичките подеми и падения на тези 25 години, и това е наша централна задача.


Последното, което искам да кажа като член на Гражданския съвет на Реформаторския блок. Аз съм най-възрастният човек там от позицията на своите 72 години. Изключително много симпатизирам и се възхищавам на тези млади хора – умни и изключително ерудирани най-вече в областта на управлението на обществото. Повечето от тях са икономисти и юристи. Аз мисля, че Реформаторският блок е в добри ръце, мисля, че нашите депутати ще бъдат едни перфектни участници в следващите политически, икономически и прочие цикли на България.


Но искам да припомня, че през 1988 г. ние, както и нашите приятели от Полша, от Чехия, от други страни, взехме един език, това беше езикът на културологията, на философската политическа мисъл на Франция и други страни (той се използваше за други цели) и го трансформирахме за нуждите на нашето политическо говорене. Това беше първото говорене на СДС. Аз бях две години политически говорител на СДС, ако някой е забравил.


И ние говорехме по един доста сложен начин, в духа на една стройна политическа философия.


Това, което ми липсва днес, е именно политическото философско говорене


Изключително много ми липсва. Прекрасно се говори на езика на управленските структури, прекрасно се говори на езика на една политикономия в десен дух. Но ми липсва общохуманитарното мислене. Ето това ние трябва да възкресим. Казвам го не като хуманист, не като литератор, не като професор по теория на литературата. Казвам го именно като нещо, което липсва на българското гражданство като цяло. Технологизирането на политиката, прекомерното й прагматизиране, не може да увлича общности така, както го правеше първият Съюз на демократичните сили. С този език може да се говори експертно, може да се ползва за най-различни нужди, но ни липсва голямото философско политическо послание.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 842 Весело

  Дофтор Тренчев е доказан лакей на комунетата.
  Изобщо, такива като него с лопата да ги ринеш.
  По делата ги познахме...

 2. 2 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Браво Мише,гениален си!А какво правИ 25 ГОДИНИ,май си мълчеше кротко,а?

 3. 3 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 461 Неутрално

  ..Едно от най-тъжните неща в нашия политически живот..

  Всяко нещо по пътя на демокрацията и свободата, дори и най-малкото -беше постигнато след истинска воина с БСП и преодоляваики неистовото им противопоставяне...от първия ден..

  .. това е историята ...

 4. 4 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Каква автономност като се СДС се затри напълно, няма като сегашния водач по време на предизборна обиколка да се залюби със секретарката на Кунева и да изгони жена си и да се хвали колко е влюбенл Няма друг такъв "политик" по света

 5. 5 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Какво има да кажеш ? Че общо взето все бяхте подбрани от БКП ли ? Това го знаем. Защо не кажеш защо Илия Минев, който за разлика от вас бе повече от 20 години по затворите като политически затворник не го пуснахте в СДС ? Защо не кажеш защо изгонихте Янко Янков ?
  Кои бяха лидерите на СДС ? Все хора удобни на БКП. Да не говорим за Бончо (Берон).

 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 842 Весело

  Само за протокола:
  Правителството на Филип Димитров, беше свалено след транспортна стачка в София, организирана от дофтор Тренчев и Боянските ливади на дофтор Желев. Все аверчета на Меди Доганов, който би депесарски шут на Ф.Д....

 7. 7 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Не е лесно да пребродиш през остатъците от комунизма,вече 25г вървим и не се вижда края,явно Мойсей е бил прав и ги е водил дълги години през пустинята докато не останат хора живели в робство.

 8. 8 Профил на yado_san
  yado_san
  Рейтинг: 418 Весело

  Тъъъй...А сега съберете този интелектуалец с някой от пожарната команда, да видите какъв компот ще се получи.

 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 987 Неутрално

  "Навсякъде из страната ще видите, вчера гледах в Созопол – фланелки с надпис "Сталин, наш важаты". Има и с "рулевой". Надпис КГБ, надпис СССР.... Те в Съветския съюз забравиха за СССР, тия кретени и дебили в България... И те не са малко – една голяма част от българското население живее в политически и нравствен дебилитет! "

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1051 Весело

  Никакъв комунизъм няма да се пребори след като отстъпиха терена и дори се вляха в редиците на чалгарите.
  Пример: Едв. Сугарев

 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1794 Весело

  Цитат: "Защото какво друго означава да мислиш, че Сталин по някакъв начин е някакъв важен позитивен политически лидер в историята на света? Един адски престъпник"
  А какво е да кажеш ...
  ... че Сталин НЕ Е бил важен лидер ???
  ТЕ ЗА ТОВА Е ПАМЕТНИКА НАСРЕД СОФИЯ
  = да помним и да не повтаряме грешки
  с избор на приоритети и съюзници

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на mageof
  mageof
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прехода може да се опише в едно изречение.
  Кликата на БКП си разпредели държавата, отгледа си опозиция, и се пребоядива в северноатлантическо и турско синьо.

 14. 14 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 558 Неутрално

  "Длъжни сме да разкажем за всички подеми и падения на прехода"

  За паденията можем много да разказваме, но за подемите не се сещам. Този предварително нагласен и планиран преход беше едно дълго пътуване към нищото. Орабиха ни в пряк и преносен смисъл и ни захвърлиха на боклука. Сега е време всеки да спасява сам себе си.
  "Това, което ми липсва днес, е именно политическото философско говорене"
  На вас това ви липсва, но на хората им липсват средства за съществуване, липсва им перспектива, липсва им справедливост. Но не вие можете да им ги осигурите.

 15. 15 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 540 Весело

  Политическото философско говорене не идва за хей тъй ...
  То се налага от самият проблем, който го е предизвикал...
  Особено важно е, той да бъде "разбиран" /по МВебер/,
  ведно с начина на неговото Решение/Преодоляване...
  Говоренето е длъжно да следва пълното откровение
  на нашето "споделено разбиране" за търсената Промяна,
  пак в синхрон с начина на нейното постигане и налагане...
  Днес хората ни се нуждаят от лидери с респектираща Компетентност и високо школувано чувство за Отговорност ,
  те вече се догаждат до необходимостта от Нов Модел на Политическо общуване и Държавно управление...
  При днешният ни модел това е невъзможно, той е изчерпан...
  В него ние само имитираме, "желание и усилия" за Промяна,
  но когото да вкараме в неговото, Структурирано мърсило,
  все кален ще излезе - гарантирано...
  Когато "говорим", всички трябва да знаем какво искаме
  и озарени от откровение - "разбирани" да стигаме до "своето" в него...
  Общият ни Проблем днес е -
  "лоша"/по Хегел/ и изградена с много корист /по мен/,
  Структура на общ живот в Общество и
  на Управление на държавата, Професор Неделчев...
  Когато "говорим" на хората, за този проблем трябва да е ...

 16. 16 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 815 Весело

  Ха,я питай Пешо косатката как и защо беше 3/три/ години комсомолски секретар на *червената гимназия* в Пловдив?Може би е подкопавал основите на кАмунизма?
  Я го попитай как е провел анкетата *Вашето отношение към събитията в братска Чехия* и как и кому е отчел *резултатите*?

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Разстроено

  Политически и нравствен дебилитет! Това е България в момента.Надявам се да порастне.

 18. 18 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Аман от стари галоши!
  Онзи ден Сугарев, днес Неделчев, утре сигурно Бъки Бомбата ще цъфне в някой вестник. А Надка Михайлова даже не иска да си тръгне от сцената. Поне за малко.
  А трябват нови лица!

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Любопитно

  До коментар [#18] от "mishokov":

  Ти бюрека ли искаш?

 20. 20 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 572 Неутрално

  такива като Михаил Неделчев трябва да дадат път на нови хора, за да има придвижване напред. тяхното обременено мислене в момента е само пречка.

 21. 21 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#13] от "mageof":

  Съвсем точно и правилно .България си е чисто комунистическа държава с видоизменена форма на одеждите.А тозикомунистически възпитаник от снимката беше идин от тези комунистически предсттавители на СДС ,които неприеха предложеният от Германия модел за тотална декомунизация,Лустрация,Национализация и Народен съд над всички като този менте -интелектуалез и цялата останала престъпна камарила около Желев .

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално
 23. 23 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 718 Неутрално

  ''....... Те в Съветския съюз забравиха за СССР, тия кретени и дебили в България, не! И те не са малко – една голяма част от българското население живее в политически и нравствен дебилитет! ''
  Ето едана от причините за всичко случващо се днес.

 24. 24 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#13] от "mageof":

  ++++

 25. 25 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 735 Весело

  Мишо Неделчев несъмнено е от светлата страна на силата, ама хич не е наясно коя година сме и колко вода и тиня изтекоха откак възстановяваше РДП...

 26. 26 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар(#0):

  " Ето това не направихме ние- истинска ,дълбока декомунизация "

  Уважаеми проф.Неделчев,
  Вие бяхте първия от радикалдемократическата партия с когото,аз провинциалистът се срещнах и запознах на 24.11.1989 година в София,още когато 7 партии се помещаваха на бул. " Дондуков "! Вие бяхте първия,който ми дадохте устава и програмата на РДП ! Няколко дни по-късно,отново Вие ме представихте на г-жа Елка Константинова и г-н Александър Йорданов и за всичко това съм Ви благодарен !
  Сега по същество. Въпросът за неосъществената тогава декомунизация е болезнен и мъчителен за мен вече толкова години ! По същия начин се отнасям днес и по въпроса за Лустрацията . Не зная,доколко съм прав,но за себе си съм дълбоко убеден,че всички тези пропуски бяха възможни най-вече заради прословутата " Кръгла маса ", веднага след 10.11.1989г. , в която активен участник бяхте и Вие . Считам,че точно тя и поведението на комуниста Жельо Желев убиха устрема на българския народ и,ако днес имаме Доган и задкулисие,трябва да сме " благодарни " именно на " Кръглата маса " и лично на Желев ! Моля,ако този ми коментар стигне до Вас -направете своя коментар,който аз ще прочета с удоволствие и безпристрастно ! Благодаря Ви !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 27. 27 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#1] от "palav_nik":

  " Дофтор Тренчев..."

  Какво те бърка " Дофтор Тренчев " ? Ти прочтете ли статията на проф.Михаил Неделчев ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  До коментар [#26] от "niksan1":

  Мисля че Кръглата маса не беше най пагубното нещо за прехода.
  Победата на БКП в изборите за ВНС и последвалото разделение после по въпроса за конституцията, управлението на няколко последователни правителства с тъмни цели положиха началото на нещастния ни преход.
  Ако бяхме победили комунистите безусловно в първите свободни избори много неща нямаше да се случат. Уви това не стана , вината е изцяло в българските избиратели .
  Тайните служби и бившите компартии са се опитвали да манипулират прехода навсякъде в посткомунистическите държави. В България и Русия те успяха напълно да го заменят със собствените си цели.

  klimentm
 29. 29 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 572 Любопитно

  "Защото какво друго означава да мислиш, че Сталин по някакъв начин е някакъв важен позитивен политически лидер в историята на света? Един адски престъпник, който би трябвало просто да отблъсква във всеки момент всеки един от нас, когато се обърне назад. Ето това не направихме – истинска, дълбока декомунизация."
  #/цитат от статията/

  Преди всичко се обединете с ГЕРБ и действайте срещу най-голямото зло за България, което заплашва Европа и цивилизацията - мутиращ комунизъм и радикален ислямизъм!!!
  Говорете и просвещавайте заблудените, ПРОТИВОПОСТАВЯЙТЕ СЕ НА ЛЪЖИТЕ НА АГРЕСИВНАТА рашка ПРОПАГАНДА, защото ако не го НАПРАВИТЕ СТАВАТЕ СЪУЧАСТНИЦИ В ЗЛОТО!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 30. 30 Профил на Anna Vasileva
  Anna Vasileva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Г-н Неделчев, Съветът на Европа не е в Брюксел, а в Страсбург.

 31. 31 Профил на alex_vladi
  alex_vladi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Уважаеми проф.Неделчев,
  Кризата у нас - и на СДС в това число е морална. Какво означава морал? Ами като си обещал нещо да го изпълниш. Ако не го изпълниш да се извиниш.
  При съчетаване на личния, груповия и обществения интерес да се дава предимство на последния, а сетне на груповия и т.н.
  Когато се захващаш с обществена дейност да знаеш кое как да направиш. И т.н. и т.н.
  Общохуманитарното говорене предполага познаване на собствената народопсихология. И обсъждане на случващото се в светлината на това какви сме. Прави ми впечатление, че интелектуалците у нас мълчат за брилянтните есета на Владимир Свинтила, когото Вие със сигурност познавате. Ето това също е вид морал - да признаеш интелектуалните постижения на някой, който на други основания отричаш.
  В края всичко се свежда до нашата дребност... за съжаление.

 32. 32 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Един от неописаните типологически конфликти беше например това, че бившите комунисти в СДС – изключени, напуснали по някаква причина и т.н., непрекъснато се отнасяха към нас, които не сме членували никога, в никакво БКП и чиито родители, лели, чичовци, братовчеди и прочие също не са членували никога в никакво БКП, се отнасяха към нас като към неформали.

  Те казваха така: "Ние знаем как се прави политика, защото сме били в БКП. Ние знаем как се прави политика, защото сме участвали в партийни събрания. Вие сега слушайте и се учете.""
  Леле, леле, изтръпвам от погнуса от мисълта това да е вярно. После се чудим защо СДС даде такива "видни" кадри като Луджев, Бисеров, Цонев, Желев и т.н.
  За съжаление, както повечето публикации показаха, отново партийното начало е станало силно при реденето на листите на РБ. Добре, че има преференциален вот...

 33. 33 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Очаквах много по-сериозен разказ по темата.Та Неделчев е живата история на СДС.Това ли е най-голямата драма в СДС,че се превърна в партия.Та не видя ли,че въпреки това пак се разпадна,не вижда ли,че и сега се цепят и враждуват като цигани.Какви са тези бивши комунисти,които се разпореждали.Те ли ни размътваха мозъците или доминиращия егоцентризъм,политическа неграмотност и много често простотия ни разпокъсаха на парчета.При безкрайните взаимни критики и нападки през всичките тези години един път не чух смислен аргумент,всичко винаги са били субективни оценки не почиващи на нищо.Историята на СДС през всички тези години на прехода е история на пълна липса на умения да изградим общност,а тази липса се дължи на дълбоката антидемократичност на същността ни.Свидетел съм,че цялото ни познание за либералната демокрация се свеждаше до правилото,че при гласуване болшинството печели.Елементарно ,нали.

 34. 34 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 679 Разстроено

  Преломният момент беше правителството на Костов: имаха всички лостове на властта и могъщата подкрепа на отвратените и ограбени от Комунизма българи. Но на виновниците за ограбването на банките и инфлацията нищо не се случи, на червените активисти беше подарена промишлеността и унищожена в резултат на това, появиха се и сини олигарси, които доразвиха опита и привилегиите на комунистическите, партиите от съюза се обезличиха и вляха в създадената на тяхно място партия. Такива като Антон Тодоров ни убедиха, че всички са маскари, няма разлика между червени и сини, при това най-изявените сини се омазаха в помия, каузата се превърна в злобно разочарование.

 35. 35 Профил на biggerbetter
  biggerbetter
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#6:"palav_nik"]Само за протокола:
  Правителството на Филип Димитров, беше свалено след[/quote]
  ... първия пирует Ахмед Доган във властта. И остава там (във властта) и до днес.

 36. 37 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#28] от "klimentm":

  " Мисля,че кръглата маса не беше най-пагубното на прехода "

  А пък аз мисля обратното ! Защо мисля така ? :
  1. Веднага,след свалянето на Живков,народа буквално се изля на улиците с надеждата,че края на диктатурата е вече дошъл . Комунистите знаеха какво са правили след 9.9.1944г. и бяха в шок,очаквайки реваншизъм,макар,че ние не мислехме за отмъщение. Тогава трябваше само един лидер да поведе хората и да поеме отговорността,за да не стават кръвопролития !
  2. Този всенароден устрем ( дано не ти звучи превзето), беше притъпен и убит с т.н." Кръгла маса " ! Тя имаше за цел да прикове вниманието върху себе си, което значи хората да седнат пред телевизорите и положението да започне да се успокоява ! В същото време,трябваше да се гради имидж на " опозиционните ръководители ",Желев,Петко Симеонов,Стоян Ганев,Дертлиев и да не ги изреждам .
  3. Същата " маса ", трябваше да се договори и за провеждането на " Първите демократични избори ", за които беше готова САМО БКП !
  4. Основната идея на " масата " беше да покаже на българите,кои са опозиционните партии и кои са " опозиционните " лидери . Това беше с цел да има контролирана ( домашна ) опозиция,защото иначе бяха на лице всички фактори за появата на една ИСТИНСКА ОПОЗИЦИЯ,която,като торнадо щеше да помете всичко по пътя си !
  5. Това беше дълбокия замисъл на КГБ-ДС,проведен брилянтно от Андрей Карлович Луканов ! За съжаление,както вече знаем - успешно,благодарение най-вече на др. Желю Желев,който за награда беше назначен за Председател/Президент на България !

  В коментара си по-горе,изказваш съжаление,че не сме успели да спечелим първите избори за ВНС . А спомняш ли си митинга на " Орлов мост ", събрал над 1 200 000 човека ? Централната френска телевизия ,по този повод коментира,че Европа не познава такъв многолюден митинг ! И от този момент,започна една грандиозна манипулация с картата на България с черепите,призивите " За да има мир -БКП в Сибир " и най-вече договорената още на " масата " германска социологическа фирма " ИНФАС " !
  За себе си аз съм убеден,че изборите за ВНС,бяха жестоко манипулирани ,но... Желев ги призна за демократични ,след което от телевизионния екран настоя да бъдат премахнати " Градовете на истината " и нещата в България,стремглаво тръгнаха надолу и ... до днес...!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 37. 38 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#34] от "4i4oti":

  Един колкото истински,толкова чудесен коментар !
  Аплодисменти !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 38. 39 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#19:"излез и гласувай 7"]До коментар [#18] от "mishokov":

  Ти бюрека ли искаш?[/quote]

  +++++++++++++++++++
  Искам нещо, не знам какво, ама го искам сега

 39. 40 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#28:"klimentm"]Уви това не стана , вината е изцяло в българските избиратели . [/quote]

  Демек в нас

 40. 41 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#34] от "4i4oti":

  За съжаление си напълно прав.
  Нека да се опитаме да се поставим на мястото на министър прецедател. Как ще проведем реформата в съдебната система, лустрацията, преминаването към пазарна икономика? С кои кадри? Моят отговор е, че аз не бих успял. Изглежда деградацията, която комунистите и този строй нанесоха, е необратима за това поколение и ни трябва един Моисей и 40 години.
  Тази присъда/заключение засяга и мен, което ме натъжава дълбоко.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 41. 42 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#29:"Ани"]Говорете и просвещавайте заблудените, ПРОТИВОПОСТАВЯЙТЕ СЕ НА ЛЪЖИТЕ НА АГРЕСИВНАТА рашка ПРОПАГАНДА, защото ако не го НАПРАВИТЕ СТАВАТЕ СЪУЧАСТНИЦИ В ЗЛОТО![/quote]

  +++++++++++
  Така си е, мълчанието е съучастие.

 42. 43 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#36] от "biggerbetter":

  Прочетох статията ! Абсолютна истина ! Мога само да допълня,че,преди това започнаха едни преговори " на ушенце ", след което,кандарми за " С мандата на ДПС и с гласовете на БСП " и когато всичко по сценария на ДС и на Желевия съветник Андреев беше готово - Желеа даде прочутата прес-конференция на " Боянските ливади ", която изигра ролята на сигнал и правителството не Филип Димитров беше свалено ! На негово място беше " избран " Любен Беров ( Желево протеже ) и освен,че вотът на суверена бе грубо потъпкан с парламентарни хватки,започна и най-голямото разграбване и утвърждаване на мафията в България !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 44 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Неделчев, стига вече разкази. Големи разказвачи се извъдихте - 25 години разказвате, файда няма, държавата обрана. Да бяхте треснали навреме мошеници, партийни аферисти, приватизатори на държавно имущество /разбирай крадци/, служители от държавната сигурност с колекции от древни съкровища, национални богатства - би било добре, но сега още 25 години да гледам протритите ви физиономии на псевдо-борци, просто е прекалено. Няма нужда да излизате от нафталина. Пишете книги за държавните грабители, издавайте, продавайте, запознавайте, но по медии не се явявайте.

 44. 45 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 740 Весело

  Длъжни сте, но няма да го направите. Или няма да го направите откровено. Така че не се морете.

 45. 46 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#39] от "foxa5":
  До коментар [#19] от "излез и гласувай 7":

  Написах "лица", не зад*ици.

 46. 47 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  То, подемите не бяха много. Остава една безнадеждност

 47. 48 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Едно от най- тъжните неща на 25 годишния преход е, че допуснаха у нас трайно да се настани мафията с всичките и атрибути и държавата беше поставена тотално в услуга на нашите и чужди мафиотски прищевки. В резултат днес вместо да сме над 10 милиона сме по- малко от 7 и то предимно хора в напреднала възраст, етническият състав е силно променен със значителен спад на процента на българите, индустрията е напълно унищожена, а селското стопанство е в ръцете на олигарси, латифундисти и мутри. Днес разчитаме предимно на чуждестранни инвестиции, както бившите колониални държави в Африка. Тодор Живков и комунистите имаха повече акъл да организират собствени , български инвестиции в собствено производство; да мобилизират народа в национални и регионални бригадирски движения, да построят пътища и магистрали, да произведат толкова качествени висши кадри, които да могат да се реализират успешно навсякъде по света след идването на Михаил Неделчев и михаилнеделчевци на власт. Гола вода са. Да си посипват главите с пепел и да се пръждосват, където им виждат очите. Аз лично не искам нито да ги чувам, нито да ги виждам, нито да ги чета.

 48. 49 Профил на Петко Симеонов
  Петко Симеонов
  Рейтинг: 211 Неутрално

  За мен е странно, че точно на 9 септември 2014 г., при това събиране за годишнина от създаването на СДС, не е поканен нито един от учредителите на СДС....
  Михаил Неделчев и РДП не са от учредителите.
  Те (РДП)- Демократическата партия, Зеленета партия, Обединения демократичен център, Нова Социал-демократическа партия, Демократичния фронт бяха приети след учредяването на СДС при изрично поставеното условие от БЗНС "Никола Петков" и БСДП - нови членове могат да бъдат само партии, които национални структури и признават 9 септември 1944 г.
  Присъствал съм на техните приемания, даже съм инициирал да бъдат приети - клетвата изисквана от николапетковисти и социалдемократи беше полагана без изключение.
  После - основният конфликт на РДП беше с БЗНС "Никола Петков" и БСДП (Дертлиев) - 1990-1991 г. Има и документи...
  Хайде стига толкова. Повече в отделна публикация в омда.бг и Фейсбук.

 49. 50 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Аз не съм сигурен, дали ДС не са изнудвали Ж.Желев чрез дъщеря му Йорданка. Тя почина през 1993г. (самоуби се?), говореше се за наркотици. Боянските ливади бяха през лятото на 1992г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK