Според директора на "Мина Черно море" режимът на тока там застрашава живота на 400 миньори

Според директора на "Мина Черно море" режимът на тока там застрашава живота на 400 миньори

© Надежда Чипева, КапиталЗаради задължения за ток електроразпределителното дружество в Бургаска област въведе режим на тока в мина "Черно море" – Бургас, което застрашава живота на 400 миньори. Това каза пред "Фокус" изпълнителният директор на мината Евгени Николов.


По-рано днес той е обсъдил този въпрос с министъра на икономиката и енергетиката в столицата Васил Щонов. На срещата е присъствал и браншовият съвет, както и представители на НЕК. 


Вчера от електроразпределителното дружество ЕВН обявиха, че ще ограничат електрозахранването към обекти на "Мина Черно море Бургас" ЕАД заради натрупани задължения за консумирана електроенергия от минното дружество.
"Обещаха да направят всичко възможно да решат въпроса. На ниво правителство очаквам още утре да напишат писмо на ЕВН, че те нямат право по такъв начин да спират тока на подземна мина", каза Евгени Николов.


Той съобщи че от електроразпределителното дружество са спирали тока по схемата два часа без ток, четири часа има електричество. По думите му това създава условия за аварии и злополуки. "Бърка се самото естество на работа. Един човек за четири часа докато слезе, и трябва да излезе и никаква работа няма да свърши. Нарушава се проветряването", обясни Николов.


В мината в момента работят близо 400 души. Изпълнителният директор каза, че общо просрочените задължения на мината към електроразпределителното дружество са 102 хиляди лева за период от месец и половина. "Аз обясних на експертите в министерството, че имаме тези задължения, но НЕК дължат на мината 2 700 000 лева. На срещата имаше представители на НЕК, които казаха, че НЕК няма пари. Това е проблемът", заяви Николов.


Той подчерта, че се надява правителството да намери решение на този омагьосан кръг, в който заложници са работниците в мината. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK