Сашо Дончев: КТБ трябва да бъде спасена, едва ли ще може без публични средства

Лекция на Цветан Василев в УНСС през 2012 година

© Юлия Лазарова

Лекция на Цветан Василев в УНСС през 2012 годинаКатегорично вярвам, че ако КТБ не бъде спасена, загубите за обществото ще бъдат много по-големи. До вчера бяхме и на мнението, че не трябва да се използват публични финанси, но за съжаление за два месеца след като банката не функционира нормално, ситуацията там все по-лошо и е очевидно, че без публични финанси там няма как да се получи . Въпросът е дали ще чакаме денят, в който и публичните финанси вече няма да помогнат.


Това беше част от изказването на Сашо Дончев председател БСК и член на създадения през август Експертен съвет по проблемите на Корпоративна търговска банка, който говори след пазената в дълбока тайна среща между експерти и главния прокурор Сотир Цацаров, проведена по-рано днес в Съдебната палата.


Оказа се, че тя е имала два етапа: първият - сутринта с ръководството на БНБ и министъра на финансите, за която официално потвърждение не дойде от нито една инстутуция, а вторият - следобед с работодатели, синдикати и също представители на финансовото ведомство. Въпреки че срещата беше инициирана от Цацаров, за което той съобщи още миналата седмица, днес от държавното обвинение се опитаха да изглеждат максимално отстранени от случващото се и неофициално обявиха, че са предоставили само терен за разговорите. 
Така без отговор остана въпросът защо проблемите на поставената под особен надзор банка, трябва да се обсъждат с участието на държавното обвинение,


което води разследване за длъжностно присвояване за 206 млн. лв. от КТБ. Пред медиите не застана нито Цацаров, нито някой от двамата му заместници - Борислав Сарафов и Пенка Богданова участвали в беседата. Оказа се, че срещата е трябвало да бъде проведена в БСК, но тази сутрин от държавното обвинение са поискали мястото да бъде променено.


Единственият излъчен говорител след продължителите близо два часа разговори беше Сашо Дончев. Нито Вежди Рашидов (за когото не стана ясно как точно се е озовал в прокуратурата, нито от някои от предстаевителите на синдикатите имаше коментар, като обяснението беше, че са се разбрали само Дончев да говори).


От неговото изказване стана ясно, че до срещата се е стигнала заради бездействието на БНБ във връзка със ситуацията в КТБ.


Основните решения след разговорите са свързани с:


- нови срещи в по-широк формат - между работодатели, синдикати, но и с участието на експерти и ръководството на БНБ;


- обещание от страна на БНБ за изготвянето на доклад на 21 -и септември, който да бъде представен публично и който да представя положението на банката;


- обединение около тезата, че банката трябва да се оздрави в името на бизнеса и то с публични средства;


Преди време в интервю за "Дневник" Сашо Дончев заяви, че спасението на КТБ трябва да мине през пазарно и бизнес решение. "Няма съмнение, че вложителите и акционерите са най-заинтересувани да се реши въпросът и те трябва да търсят решение, но не с нашите пари. Когато аз направя грешна инвестиция, никой не ми плаща сметката", заяви в началото на август Дончев.


Малко след края на срещата от прокуратурата разпространиха съобщение, в което на практика опровергават Дончев във връзка с очаквания на 21 септември доклад за КТБ и обявиха, че не са поемани никакви ангажименти за срокове от името на централната банка.
"Онова, което смятаме, че може би е най-полезният резултат от тази среща е все пак да започне диалог между нашите експерти и експертите на БНБ и нейният управителен съвет. Защото всичко това, което се случва в момента или онова, което не се случва по-точно, е най-голямата тревога за всички нас.


Няма друг орган, освен БНБ, който може да има отговорности


и да предприеме действия в насоката по оздравяването. За съжаление ние не виждаме такива действия", обяви Дончев. Попитан дали ролята на главния прокурор е била като на медиатор, Дончев заяви:


"Очевидно, че главният прокурор има своите отговорности, очевидно, че изпълнявайки тези отговорности, той има нужда да провежда тези срещи, може би всеки от нас нещо знае или има информация, която да е ценна за действията, които те извършват. Не останах с впечатлението, че главният прокурор и присъстващите прокурори виждат някаква главна роля на прокуратурата в целия процес по спасяването на банката", смята още шефът на "Овергаз".


Идеята за подобна среща беше представена от главния прокурор Сотир Цацаров миналата седмица, когато по време на изненадваща визита в Мизия той говори за проблемите около КТБ. Тогава впечатление направи, че той смята, че законът за гарантиране на влоговете " трябва да бъде надскочен", "трябва да се търси път за оздравяване на тази банка и едва след като се намери път за оздравяване на тази банка".


"Аз като гражданин смята, че никакви закони не трябва да се надскачат", заяви днес Дончев и изрази надежда, че до края на тази седмица или началото на следващата да има възможност да се поговори с членовете на управителния съвет на БНБ.


Оздравяването на КТБ с публични средства означава, че те трябва да дойдат от републиканския бюджет. Преди няколко дни служебният премиер Георги Близнашки заяви, че следващият парламент ще трябва да актуализира бюджета за банковата, финансовата и сферата на енергетиката.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 464 Неутрално

  разбира се, защо да не платим масрафа на цв. василев и на цацаров и на пеевски, аз съм ок да им даваме пари, те хората имат нужди.

 2. 2 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  да бе да и тозиш ли има влог там

 3. 3 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Става нещо зад завесата...
  Много народ почна да се застъпва за ктб. Или знаят нещо повече или са получили под масата нещо повече. Става все по-интересно

 4. 4 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  А, изплюха камъчето!

  ПАК, НИЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, ЩЕ ПЛАЩАМЕ МАСРАФА.
  Кражбите пак са за наша сметка!

 5. 5 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не се и съмнявам, че в частната фирма КТБ ще се налеят народни пари, защото народът трябва плаща за далаверите). Пък и неслучайни хора имат в КТБ над 200 х. лв. Няма да си оставят каруцата в калта - народът ще им ги даде.
  Само че ще стане след изборите. Ще почнат приказките как много предприятия имат пари в КТБ, че е добре да се пуснат държавни облигации или някакви други фокуси, но целта е една - народни пари да се вложат в частната фирма. И бъдете сигурни, че Цветан Василев ще си остане сух.

 6. 6 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 605 Весело

  с парите на данъкоплаците аре няма нужда.Kтб да си бъде фалирала и да върнат на всички депозити до 100 хил евро ,а другите с по-големи депозити да пият на студена водичка и така

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 7. 7 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Много финно казано:КТБ трябва да бъде спасена с публични средства..!а какво са публични средства..народни пари..има си закон и да се кара по него,а не със народни пари!

 8. 8 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Още една година да мъдрят какво ще я правят тази банка. Само преливате от пусто в празно господа и не предприемате никакви действия!!!

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 845 Весело

  Комсомолецът Сашко Дончев е пребогат.
  Щом иска да спасява една пирамида, да бъде така добър и да не бърка с големия черпак в публичните средства...

 10. 10 Профил на devdimi
  devdimi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Трябва да се защити обществения интерес и да се пазят средствата на данъкоплатеца.
  Точно заради това фалитът трябва да се избегне на всяка цена - тогава хем ще е най-скъпо хем ще плаща бюджета, хем във същото време най-много ще се открадне, че и няма да се знае кой го прави. Освен това няма никакви финансови основания за фалит.

  В ПИБ как се вкараха 2 млрд на депозит и се спаси? По какъв критерии, одит имаше ли? КТБ не е в по-лошо състояние от ПИБ, че дори по някои показатели е в по-добро, капиталова адекватност има.
  Само ликвидност трябва да се вкара и да се отвори максимално бързо.
  След това ще се пишат планове за предструктуриране, то и без това е задължително.

 11. 11 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тоя го смятах за по-принципен поне на фона на другите ''бизнесмени''.Оказа се е комунистическо мекере от типа ''дайте да дадем''.Не искаме да плащаме масрафа на мафията,нито децата и внуците ни,не ви ли е ясно?

 12. 12 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 515 Гневно

  а така,всичкатасган,ядат и пият на една маса пък ний да им плащаме масрафа!!!
  ибаси и византийските номерца!

  харпун
 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  Ние сме овце, постоянно стригани.

  Това не е държава, а територия. Дори не е бананова република, защото ония поне банани имат, а ние внасяме всички плодове и зеленчуци, с които преди ние изнасяхме
  Корумпирана и постонянно ограбвана територия

 14. 14 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 508 Весело

  Да подкрепим вложителите и във фейсбук страницата им "лакомите" ...

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 15. 15 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1681 Весело

  подготвят ни ВАЗЕЛИНА......!!!!!????.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 16. 16 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Дневник доуточнете, че всички участници в срещата имат влогове в КТБ над 200 000 лв.  Публикувано през m.dnevnik.bg

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  По-смарт би било да търсят длъжниците да си върнат дълговете (с лихвите), след което може пък да не трябва да се спасява катебето.

 19. 19 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Всички руски слуги се изказаха за ограбване на народа. Нищо ново под слънцето...

  Няма шики-мики.
 20. 20 Профил на Flogger
  Flogger
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "adam1966":
  А загубите на Топлофикация - София и Булгартрансгаз, на Булгаргаз и другите държавни и общински фирми кой ще ги плати? Естествено, че това пак ще стане с публични средства, не се заблуждавайте. На НЕК 3-те млрд. кой ще ги събере?!?

 21. 21 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Може би с подобна реч се откриват "игрите на глада"?

  Данъкоплатци VS. Влогодатели в КТБ

  Зрелищно, но не забравяйте... Кой ... е истинския враг.

  http://www.youtube.com/watch?v=rwxcNayRTI0

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ф.Нинов":

  Абсолютно ама не им утърва

 23. 23 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 693 Неутрално

  [quote#2:"1001"]да бе да и тозиш ли има влог там [/quote]
  Още със затварянето на банката стана ясно. До тогава си кюташе тихичко и изведнъж стана много загрижен и за обществото и за банковата система.
  Даже като се разбра, че тройната мафия пада от власт правеха събирания и пресконференции, там разни работодателски, бизнес организации и синдикати. Притесниха се да не би ББ като се върне на власт да му скимне някаква дивотия и да им развали рахатлъка.

 24. 24 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Народа отвръща на удара и спира да си плаща ипотеките и данъците

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 25. 25 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 489 Неутрално

  ... колко требват бе Саше ... 2 млрд. 3 млрд повече ?
  .. а откъде... а КОЙ ще го реши... ББ ли пак / нал е прост/ ... или парламента със закон за КТБ..

 26. 26 Профил на det.lassiter
  det.lassiter
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Веднага извади плашилото "загубите за обществото". Нищо няма да му стане на обществото, даже ще се премахне моралният хазарт, който плащането на частни загуби с публични средства предизвиква. Ако Доняев толкова се е загризил за обществения интерес, да намали цената на газта, която Овъргаз продава.

 27. 27 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Всички ние да платим палатите , лимузините и двата самолета на Ц Василев, айде без мен

 28. 28 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1007 Гневно

  Върти сучи закона си е закон трябва да се спазва а ония в прокуратурата що не вземе да го прочете и да почне да търси отговорност на тия дето него спазват!Аман от простотии

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 29. 29 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 435 Гневно

  Ми да си вади от джоба и да плаща. Няма ние да плащаме на тарикатите бакиите, я. Наглец мръсен.

 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Сашо Дончев като толкова много му се иска да спасява КТБ да се бръкне в личният си джоб и в този на Овергаз а не в нашите джобове. Да не се окаже че и той или пък Овергаз имат по някое милионче в КТБ че толкова се е впрегнал да я спасява. Предлагам на всичките спасители на КТБ да пуснат акции, да я изкупят самите те КТБ и после да си я спасяват колкото си искат но не и за сметка на нашите пари.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  С това си изказване Сашо Дончев ми падна в очите а имах друго мнение за него.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 33. 33 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#31] от "devdimi":

  В чужбина след банкрутирането на банки, дълговете си ги гонят до дупка, незваисимо, че банката не съществува - този който я е поел (било то друга банка или държавата) цака старите дългове докрай и гледа да прибере максимално възможното.

 34. 34 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#18:"Ф.Нинов"]По-смарт би било да търсят длъжниците да си върнат дълговете (с лихвите),[/quote]

  .. Ако като я обявят във фалит и изпълнят закона за 100 хил. както е редно - изобщо не означава, че няма да търсят длъжниците..

 35. 35 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#20] от "Flogger":

  Къде отиде чак при НЕК,тук говорим за болната банка,няма нужда да се спасяват всички на калпак.Да се обърне внимание досие по досие на такива като Толпфикация и отделно да преценят как да се помага извън банковата сага.А та какво искат да дадем на всички,това означава ако банката се спаси с наши пари и да не му мислим още колко ще спасим освен общините..някои специални частни фирми,хора и всякакви непроверени субекти.

 36. 36 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Весело

  първо, първо! трябва да се направи много добър и колкото се може по-бърз финансово-правен анализ.

  но ако трябва да бъда честен, български комунист не ме е разочаровал никога, КТБ ще се окаже една празна и прогнила каца... така, че вместо да плащаме всички ние вкупом големите щети, които фалитът й ще нанесе, мисля, че е по-добре тази цена да се плати главно от тези, които си държат парите там и бизнесите, които са гравитирали около КТБ.

  ако анализът покаже, че положението не е чак толкова трагично (наистина се съмнявам, че парите в КТБ са потънали много дълбоко обаче и за погубени), може и да се окаже, че е по-добре банката да бъде национализирана, голяма част от българските й комунистически акционери изправени пред съд, Народен Съд, осъдени, екзекутирани, а житцето им секвестирано.

  банката да се оздрави и продаде на цяло. или да се насече като коледна свиня и да се продаде на Ахмед, Пеевски и другите заинтересовани лица

  РЕФОРМИ !
 37. 37 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Категорично вярвам че ако няколко истински виновни не операт пешкира и този път последствията за обществото ще бъдат неизмерими. Докато в България шества безнаказаността и общественото беззъбие всеки ще се ебава и всеки ще прекарва и обществото и индивида. И в Америка Бари Мадоф прекара много хора и то евреи, но поне си влезе в затвора и няма да може да похарчи и цент на свобода, просто защото няма да излезе докато е жив. У нас никой не пострада при предишния обир на банките, нито банкер, нито политик, нито кредитен милионер. Прибраха си ДС паричките, хората поплакаха и обществото махна с ръка. Хаирлия да е, грешка на растежа. Грешка ама след 20 години пак, след като има безнаказаност има и рецидив.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 38. 38 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Среща под надслова "Как да надскочим закон и да си напълним джобовете с народни пари"...

  Всъщност, ако беше за пълнене на джобове как да е, но тези момчета са амбициозни и не си губят времето с джобни пари.

  Закона трябва да се следва - БНБ да публикава целия доклад след като той излезе и да работи с акционерите на КТБ по спасяването на банката.

  Народни пари за чужди сметки НЕ!

 39. 39 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 388 Весело

  Може! Ама сме във валутен борд и не можем да пуснем печатницата! Така че - не може!

 40. 40 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#10] от "devdimi":

  и като се вкара ликвидност и си я изтеглят тем подобните на Сашо Дончев ,дето ни продава газта скъпо и прескъпо и затова мазно ни дава акъли по медиите кво става , ще си ги изтеглят всички мошенгули ,дето ни крадоха 25 години ,а ние пак ще платиме ,ако не можем ,държавата ще каже ,ааа не стигат парите ,вдигаме данъците и пак ние ще платим .

 41. 41 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#38] от "ventsy":

  точно

 42. 42 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 435 Гневно

  "Основните решения след разговорите са свързани с:

  - обединение около тезата, че банката трябва да се оздрави в името на бизнеса и то с публични средства;"

  Ето това ме вбесява. Кой ги е упълномощил да оздравяват частна банка с публични средства в името на кой бизнес? Тоя на партиите като бсп и дпс които си държат парите там, или на оня преуспелия?

  Референдум, запитване, нещо? Имаме си един главен прокурор, чиято цел е да прави всичко възможно законна да се спазва. А той казва, че трябва да го надскачаме за да може тарикатите да дръпнат още на наш гръб.

  Ето за това сме кочина а не държава и най-бедните в Европа, защото още такива мръсници си разиграват коня както искат!

 43. 43 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#32] от "Танас":
  "Ама Вие сте мъдрец, г-н Дончев!". Това възторжено заключение на Люба Кулезич беляза една от поредните му изяви при нея. Иначе сбирката изглежда като такава на вложителите. По участието им ще ги познаете.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 44. 44 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#30] от "Fred":

  има я има я ,за да се обажда ,значи има и парички в КТБ

 45. 45 Профил на tigivi
  tigivi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Като ще се дават публични средства- тогава всички кредитни досиета и всички влогове над 100 000 евро да са публични
  Също така и списък на тези които ще влизат в затвора дето са докарали работата до тука - и тиквата и Местан и Ментата и Станишев ит н

 46. 46 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Аз не съм съгласен да се плаща с обществени пари кампаниите на Барека, масрафа на Василев и Пеевски с лафките. Да си ги търсят тях за тези пари!

 47. 47 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Сашо Дончев не е просто председател на БСК. Той е съосновател на „Овергаз“ ООД и „Овергаз Инк.“ АД. Завършил е специалностите „Строителство на газонефтопроводи, газохранилища и нефтобази“ в Руския държавен университет за нефт и газ „И. М. Губкин“. Видно е, че това е човек здраво обвързан с Русия и червените олигарси. Аз си правя следните изводи:
  1. Като всички руски възпитаници Сашо Дончев е свикнал с идеята, че губещи предприятия се спасяват с "народни пари". Важното е олигарсите да не изгорят.
  2. Покрай "Овергаз" С.Д. брани руските интереси. Руската ВТБ има големи инвестиции в КТБ. Случайно ли е С.Д. да иска да я "спасяват"? Едва ли.
  3. Оцеляването на КТБ е в руски интерес и в интерес на мастити олигарски (Цецо Мустака, Сашо Дончев, сигурно има и други). Дали тогава е и в интерес на България?

  И накрая: Няма да платя! Да идват оманците с куфарите кеш!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 48. 48 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 388 Неутрално

  А нали и Бойко искаше да вистанови с държавни пари депозитите над 100 000 евро, ако дойде на власт да не прокара закона КТБ

 49. 49 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 551 Неутрално

  То остана ли някой, който да не се е упражнявал по темата КТБ? Централната банка тупа топката, състоянието на банката се влошава всеки изминат ден, квесторите получават по 15 000 лв месечно /плащат им от КТБ!/ със задача да тупат топката и ровят, белким някаква дупчица цъфне отнякъде... Прокуратурата тренира овчарски скок за да надскача законите и междувременно осигурява "терен" за срещи всякакви. Одити, одити, съвещания, съвещания... ДОКОГА?

 50. 50 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 779 Неутрално

  "Категорично вярвам, че ако КТБ не бъде спасена, загубите за обществото ще бъдат много по-големи. "

  Ако държавата спаси банката ще трябва да спаси всеки вложител, както и акционерите.
  много по-добре е да остави банката да фалира, да раздели кредите в две банки лоша банка и добра банка като вложителите получат приоритетни акции от тези банки, с приоритет по-нисък само от държавата, акционерите на КТБ ще загубят всичко, а държавата ще си запази правото на кои вложители да помогне.

 51. 51 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#48:"stronger"]

  А нали и Бойко искаше да вистанови с държавни пари депозитите над 100 000 евро, ако дойде на власт да не прокара закона КТБ[/quote]
  ... за т'ва, упражня'ащите сА по казуса, да си купАт акции и да увеличат капитала ако трЕбе... с ТЕХНИ пари или с пари на компаниите им.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 52. 52 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Русофилски лицемер!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 53. 53 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1408 Весело

  И аз съм на мнение, че за обществото ще е добре следното. Всички, които в тези мътни години направиха купища с пари със законни, но неморални средства да ги върнат на обществото и после да стартираме наново, но никой не е съгласен. Не виждам логика тогава, обществото да плаща за финансовия риск, който са поели да си държат парите в КТБ. Просто тези предложение са абсурдни, има си закон с гарантирана сума, над нея пиеш студена вода. Все пак никой не е делил парите от лихви с нас, за да иска сега ние да му помогнем в това положение.

 54. 54 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Ами публичните личности да извадят публичните СИ средства
  А какво стана с желанието на Василев до два дни да предложи план?Няма да му го искате?
  И още - аз не желая с мои данъци да се плаща на недалновидни частници!

 55. 55 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 405 Неутрално

  "Оздравяването на КТБ с публични средства означава, че те трябва да дойдат от републиканския бюджет"

  Най-после да си дойдем на думата. Всички циркове, които се разиграха напоследък около КТБ явно имат за цел именно това - да се вземат едни пари от републиканския бюджет и да се покрият кражбите на престъпната мафия,.

 56. 56 Профил на mageof
  mageof
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въпросът е КЪДЕ СА ПАРИТЕ?
  Дали изобщо ще ни кажат? И докажат?
  Аз мисля, че не!

 57. 57 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1445 Гневно

  Айде пак предложения, ние данъкоплатците, дето нямаме нищо общо с КТБ, да попълваме банката на Василев, която той източи чрез свързани фирми. Да я фалират тая банка, да изплатят на вложителите гарантираните депозити за период от две-три години и да свършва тая сага. Не може хората инвестирали разумно да плащат за алчността на вложителите и ръководството на КТБ.

  #НямаДаПлатим

 58. 58 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако публичните средства са парите на Сашо Дончев,
  ТОГАВА МОЖЕ.
  А ако не са, да се национализира имуществото на същия,
  до доказване на произход.

 59. 59 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#56] от "mageof":

  Как къде са ? Изхарчени са за предизборната кампания на Бареков.

 60. 60 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Категорично вярвам, че ако КТБ не бъде спасена, загубите за обществото ще бъдат много по-големи."

  А що не попитахте Цацаров за участието на прокуратурата в атаката срещу банката? Защо не поискахте обяснение от БНБейци защо не я спасиха още в началото? Защо не й осигуриха ликвидна подкрепа, както направиха с Първа инвестиционна? Защо Петър Чобанов е не се е възползвал от изразената готовност на Брюксел да помогне? Сега тия дето катурнаха КТБ инициират срещи, осигуряват терени. Нямате полезен ход! Загубите за обществото вече са достатъчно големи. И за съжаление ще стават още по-големи...

 61. 61 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1589 Весело

  Нищо изненадващо. От страна на бившия мултак.
  Но е интересен нездравия интерес на прокуратурата да се бърка в неща от които нито разбира, нито са и работа.
  А бре Цацаров. Кът сте толкоз разбиращи от финанси и икономика що давате грешни пари за експертизи? Ми правете си ги сами. Ем няма да плащате, ем ще стават по-бързо.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 62. 62 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Сега преди изборите всеки политик трябва да каже какво смята за КТБ и нека обществото реши. Не сега всеки се скатава, а после с общите средства да се финансира едно чисто, частно набутване. Вижда се, че БНБ нищо друго не прави освен да търси лоби в Държавата да се осигурят средства от бюджета за КТБ. Прокуратурата и тя се обажда, където не и е работа, остава Парламентът да ги отрезви, иначе няколко милиарда трябва да ги пишем бегали.

 63. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  Мисля че работата е много по дебела отколкото ни казват, и че нещата са много по сериозни от това което знаем.

  klimentm
 64. 64 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Представям си КТБ оздравявана от Боко с публични средства. Май съветниците ще трябва да ги пуснем да събират средствата из публичните домове....

 65. 65 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#63] от "klimentm":

  Работата е,че нищо не казват.
  Само "трябват пари".За наливане.
  За отговорност....не чух.

 66. 66 Профил на pichoni1926
  pichoni1926
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Фалит и след фалита е ясно .Всичко си идва на място.

 67. 67 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2384 Весело

  "Няма друг орган, освен БНБ, който може да има отговорности..." - думи, думи, думи... НЕ ДУМАЙ!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 68. 68 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 394 Любопитно

  А защо да не надскочим закона за глав прокуратура и отстраним това лице, което нали не си мислете, че се занимава с това което му е работа, а с всичко друго, от позицията на глав прокурор?

  Нека ВСС въведе скоропостижно предложение за освобождаване от длъжност!

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 69. 69 Профил на neliohd
  neliohd
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ако банката бъде фалирана и се изплатят само гарантираните депозити, както е по закон, то тогава тези които са загубили пари ще могат да заведат частни искове. Когато това се направи, банковата тайна ще отпадне и тогава ще им лъснат задниците на всички. Как се е стигнало до фалит, какви кредити и на кои са давани и защо бнб не е изпълнявала единствената си функция. Ще се разберат повечето им далавери и как се финансират партии и депутати. Е от това ги е страх нашите политици. Защото след като им лъснат далаверите народа ще ги подгони с камъни и въжета. Затова ще пиеме още една студена вода и внуците ни хем ще живеят мизерно хем ще плащат разкоша на 240 тъпунгера

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7458 Неутрално

  А каква е тук ролята на Цацаров.

 71. 71 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Да бе, как не, всичко на наш гръб

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 72. 72 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#48] от "stronger":Нека да се опита да го прокара!....

 73. 73 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Сашо ДончуФ като една от първите мутри и по-късно от "Великата Мулти" т.нар."Национално отговорен капитал" обичат чуждите пари.Вместо да дава АКЪЛ даде пари и да си спаси банката и без това Доган поръча Павлов .....но по скоро те са възпитани така...да взимат....Защо някой трябва да се ангажира със самоизящадата се мафия в България?

 74. 74 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  С публични средства... а бе Дончев, как я мислиш тази работа. Струва ти се че това е по най малкото съпротивление. Грешиш! Ако ми вземеш 5 лева да покриваш на крадците зулумите... лошо ти се пише!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 75. 75 Профил на Kimi
  Kimi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Оздравяването на КТБ с публични средства означава, че те трябва да дойдат от републиканския бюджет."

  Едни крали,други големи лихви прибирали а сега дайте да дадем. Това да не е някаква шега?

 76. 76 Профил на ivo951
  ivo951
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз поне мисля, че авторката първо трябва да си оправи правописа и граматиката, а след това да пише за такъв висш пилотаж като банковата система

 77. 77 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Сашо Дончев сам да плати спасението на КТБ, щом е такъв мераклия да дава пари. Аз, Бай Иван, Бай Ганьо и всеки друг средностатистически българин не сме получили и стотинка от тази банка. От какъв зор да я спасяваме с данъците от нашите заплати, които и без това са миниатюрни? Защо аз да изплащам милионните влогове на някой богаташ, след като той една стотинка не ми е помогнал, а за благодарност няма нищо да ми даде насреща. Който се заплеснал по високите лихви на КТБ и рискувал да вложи милионите си там, да си сърба попарата. Сам си е виновен. Парите то моите данъци искам да отидат за образование, здравеопазване и други обществени ползи, а не да пълня и без това претъпкания джоб на милионера. Сашо Дончев сам да изкара 2 млрд. лева и да ги плати, щом толкова желае.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 78. 78 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1566 Любопитно

  [quote#70:"rosiraycheva50._"]А каква е тук ролята на Цацаров.[/quote]

  хъ, иди че разбери

  "Главният прокурор прие представители на работодателски и синдикални организации

  На 9 септември 2014 г., от 14 часа, главният прокурор на Р България г-н Сотир Цацаров прие представители на работодателските организации КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП, както и представители на двата най-големи синдиката у нас – КНСБ и КТ „Подкрепа“.

  Инициатор на срещата са били организациите на бизнеса и синдикатите. В проведените по тяхно искане разговори участие е взел и министърът на финансите.

  Пред главния прокурор и министъра на финансите участниците в дискусиите са изложили своите експертни виждания за начина на оздравяване на КТБ и защита на вложителите. Била е подчертана необходимостта от незабавно започване на диалог по тези теми с ръководството на БНБ."

 79. 79 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А ако се окаже че няма липси правите ли си сметка колко трябва да се изръси държавата за дето е затворила банката.В последните седмици никой не говори за липси и това ме притеснява че може би ще плащаме пропуснати ползи на КТБ и то ще са милиарди.

 80. 80 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 517 Любопитно

  Може ли др.дончев да ме освети мене,обикновения данъкоплатец,защо и как ще вземе от мене пари да ги налива в една ЧАСТНА ФИРМА?
  Нямам сметка нито в тази,нито която и да е друга банка на територията на страната,и не смятам,че трябва да плащам за кефа на който и да е!
  Защото става точно за кефа,др.дончев,тези пари са влагани там точно да си правят кефа под най-различна форма и размер вложителите!
  Не ме интересува или вълнува проблема с парите на ДЪРЖАВАТА,вложени в тази банка - за тази си глупост тя ще бъде наказана от мене,данъкоплатеца.
  Но да ме накараш да плащам за кефа - пак повтарям,просто може само да ме целунеш по продължението на гръбната,раз,бийш,значи!
  И още нещо - давате ли си сметка,че май много търпяхме такива плужеци като теб и другите от твоята *среда*?И какво може да ви се случи?

 81. 81 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Синдикати, работодатели и финансисти бяха категорични, че кризата в КТБ е предизвикана умишлено и че преди това банката е била в много добро състояние"

  Интересно, защо това заключение липсва в "обективната" Икономедия, а го има навсякъде в другите сайтове и медии?

 82. 82 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 497 Весело

  ДС агенти, Съветски агенти и Отговорни другари, всички са изпратени да ни говорят колко добре е да платим едни 5-6 милярда лева откраднати от КТБ .
  Кой създаде банката, кой я напомпа изкуствено, кой си затваряше очите какво ставата там, кой допусна да се стимулира алчността на хората с 8-10% лихви по влоговете?
  Сега същите тези хора по градове и села ще обясняват на матряла как точно те щели всичко да оправят и следващата петилетка как ще цъфнем и ще вържем .

 83. 83 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#79] от "ahorra":

  Това - със сигурност! Ако бях на мястото на Василев щях да оставя всички заговорници да се потят и гърчат какво да правят с кашата която забъркаха. И междувременно да ги съдя до дупка в де що съдилища има по света...

 84. 84 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1726 Любопитно

  [quote#4:"stenli1"]АК, НИЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, ЩЕ ПЛАЩАМЕ МАСРАФА. [/quote]
  Всички ще плащат, това е положението, когато държавата се легитимира от социално слаби стимулирани да гласуват с 50 лева, а останалите гледат безучастно как се разбира една напълно реформирана, от правителството на ОДС и Иван Костов, система.

 85. 85 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  До коментар [#82] от "radoslavivanov":

  Повече хора трябва да се замислят над постинга ти.
  А оня с 5-6 милиарда се е покрил в Банкя

 86. 86 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Образован човек+Рафенирано изказване* което би трябвало да ме убеди че е наложително да покрием щетите нанесени от БНБ. ИСКРОВ. ЦАЦАРОВ и още няКОИ на които не му пука за обикновенния човек. ЛИЦЕМЕРИЕТО И НАГЛОСТА НЯМАТ КРАИ.

 87. 87 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  При чие управление през периода 2009-2013 банката се наду като въшка от 2 млрд. лв на 6.3 млрд. лв, по време на криза, когато останалата банкова система се свиваше?

 88. 88 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#10] от "devdimi":
  [quote#10:"devdimi"]В ПИБ как се вкараха[/quote] над 1 млрд и под 2 млрд! След разрешение от Брюксел! За 5 месеца! при около 2 % лихва за целия период! /ПИБ я спасяват за втори път за няколко години/ Условия за допустимост на държавната помощ за ПИБ-план за преструктуриране -ще рече свиване на банката. И да не се рекламира, докато тече помощта! /по Медиапул.бг

 89. 89 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  [quote#40:"tur671"]и като се вкара ликвидност и си я изтеглят тем подобните на Сашо Дончев ,дето ни продава газта скъпо и прескъпо и затова мазно ни дава акъли по медиите кво става , ще си ги изтеглят всички мошенгули ,дето ни крадоха 25 години [/quote]

  Хубавото е и че Луна ше си спаси парите - http://www.marica.bg/от-лакомия-луна-изгоря-със-116-млн-евро-в-ктб-news286300.html

 90. 90 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#10] от "devdimi":
  [quote#10:"devdimi"] КТБ не е в по-лошо състояние от ПИБ, че дори по някои показатели е в по-добро, капиталова адекватност има. [/quote]

  Първа инвестиционна е батак отвсякъде. Как държавата спасява 2 пъти за последните 5 години тая банка, а никой не задава въпроси:
  "Има ли двоен стандарт в оценката над банките и в държавната политика към тях?
  Не е ли атаката към КТБ опит за отклоняване на вниманието от истински нездравата банка?
  Планира ли БНБ прегледат на методиките за оценка на кредитния риск и за деклариране на свързаност и в други банки в България освен КТБ - примерно ПИБ?
  Разследвана ли е ПИБ от държавни органи за съмнителни финансови операции и до какво са довели тези проверки?
  Наясно ли са в БНБ с резултатите от тях?"
  Сериозно разследване по темата от финансов журналист... http://www.miroivanov.com/

 91. 91 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#80] от "tedif":Саше ,МНОГО МАЗНИЧЪК ,МИ СЕ ВИДИШ,ВЪВ ВСИЧКИ ИНТЕРВТА!ДАЛИ НЕ СИ ,ЕДИН ОБИКНОВЕН ЧЕРВЕН БОКЛУК?НЕЩО НА ТАКОВА МИ ПРИЛИЧАШ!

 92. 92 Профил на Miro Kaneti
  Miro Kaneti
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тоя ортодоксален крадец, който е "инвестирал" безследно десетки, да не кажа стотици милиони долари (справка-руснаците,дето си ги търсят),как се е усавършенствал да върти дупе - нали преди месец,по неговите думи, трябваше да се оздравява"пазарно""?!?
  Сега,след като го стисна за микроскопичните мадурки,другия финансов корифей, с хоби главен прокурор, как запя друга песен !!! Страшни боклуци...
  Главният прокурор ще надскача закона, тоя мастит бизнесмен ще спасява банката с публични средства...
  Леле,майко ...

 93. 93 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Поредният капиталист с комунистическа ориентация.

 94. 94 Профил на peneva_5
  peneva_5
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Много хитро изправят вложители срещу данъкоплатци. Сякаш първите не са такива. И ни подвеждат, че да се ядем един друг, а тях, истинските престъпници и крадци да забравим. Хора, огледайте се! Поредната пързалка. А колко ще платим за гарантираните депозити? Дали няма да ни струва по-скъпо?

 95. 95 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Започнаха да си личат приятелите на Командира!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 96. 96 Профил на peneva_5
  peneva_5
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#90] от "abygale": отговарям бързо и от името на уважаваната институция БНБ:
  - има двоен стандарт към КТБ и ПИБ
  - КТБ е прелюдия към истинския проблем
  С което отговорих и на следващите ти въпроси за изпълнителя на мокри поръчки БНБ.

 97. 97 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Весело

  Е, да изкара Сашо 100 млн от дисагите и да ги дари на КТБ, хахаха.
  Обаче вместо това ДС и номенклатурните лузъри от НРБ ще викнат кат един:
  дайте да дадем от бюджета, от данъците, инак сте мръсни демосрати от ЕСССР, реститутки...
  Псевдо елитът от хрантутениците на БКП/НРБ си държаха там парите и изгоряха, това е заложено в сценария. Само настоящий шумкарски кланове да са велможи в Задунайская.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 98. 98 Профил на teller
  teller
  Рейтинг: 442 Неутрално

  КТБ е обречена на фалит. Освен огромните липси на пари тя е загубила и най-важното за една банка- доверието. Дори да се налее някакъв капитал в нея и тя да отвори ще последва масово теглене на депозити и след един ден отново ще затвори, но големите депозити по 10, 20 или повече милиона вече няма да са там.По-дребните вложители пак ще останат с пръст в устата.

 99. 99 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Давай зъбльо, и ти си публичен, дай личен пример, бъркай дълбоко в джопа и плащай! Аз няма да платя!

 100. 100 Профил на sardanapal
  sardanapal
  Рейтинг: 388 Весело

  Няма да стане!
  Срам нямате ли!?

  Нито лев публични средства за спасяване на КТБ! Който иска, да я спасява със собствени средства - освен "събиране" в математиката има и "изваждане".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK