Още пет дни могат да се подават заявления за гласуване с подвижна урна

Още пет дни могат да се подават заявления за гласуване с подвижна урна

© Георги КожухаровИзбирателите с трайни увреждания, които не могат да отидат до избирателните секции, имат пет дни да заявят желание да гласуват с подвижна урна на предсрочните парламентарни избори. Срокът за заявленията изтича на 14 септември.


Документът се подава в съответната община по постоянен адрес. През интернет страницата на общината това може да стане и по електронен път. Може да се подаде и по настоящ адрес, ако той не съвпада с постоянния, но избирателят трябва първо да е поискал да бъде включен в избирателния списък по настоящ адрес.


В искането за подвижна урна трябва да бъдат посочени имената на гласоподавателя, ЕГН, постоянният или настоящият адрес. Прилага се и копие от документ на ТЕЛК (НЕЛК).
Хората с влошено зрение или тези, които не могат сами да отбележат вота си в бюлетината, имат право на придружител в тъмната стаичка в изборния ден. Един човек обаче не може да е придружител на повече от двама избиратели.


Избирателите, които искат да гласуват там, където е настоящият им адрес, трябва да подадат заявления до 20 септември. В противен случай те попадат в избирателните списъци по постоянния си адрес, вписан в личната карта.


Искането се подава в общината по временната адресна регистрация, за да бъдат отписани избирателите от единия избирателен списък и вписани в другия.


Искане за гласуване по настоящ адрес може да се подава и на интернет страницата на ГРАО - http://www.grao.bg/elections/. За целта е нужен електронен подпис.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK