Арх. Николай Гълъбов: 80 на сто от сградите и съоръженията в България са незаконни

Арх. Николай Гълъбов: 80 на сто от сградите и съоръженията в България са незаконни

© Юлия Лазарова80 на сто от сградите и съоръженията у нас не са законни. Това обяви пред БНР арх. Николай Гълъбов, заместник-председател на Камарата на архитектите в България. "Не става въпрос за тотално незаконни сгради, без никакви разрешения. Но тъй като инвестиционният процес е много сложен в България, сложен и противоречив е и разрешителният режим. Оттам той става скъп. Една пристройка става сложна и скъпа. Бюрокрацията е усложнена. Това кара хората да си решават проблема по простия начин и оттам започват да се натрупват балкончета, остъкляване, които не са узаконени", каза той.


По думите му почти всяка сграда има по нещо незаконно. Според арх. Гълъбов процедурите трябва да се облекчат. "Не е нужно да измисляме нови процедури, достатъчно е да погледнем опита на други страни", каза той и даде за пример Франция, където за до 200 кв. метра къща въобще не се иска разрешение. Обществото там се е доверило на архитекти и инженери и от тях търси отговорност, докато в България цялата отговорност се държи от властимащите, от министерства и кметове. Това според арх. Гълъбов спира процеса и го прави по-скъп. Той обясни, че при сегашната нормативна уредба един и същ проект в три различни общини се оценява по три различни начина.


По думите на архитекта предизвикателствата на изменението на климата и бедствията могат да се предотвратят с превенция и добро планиране в градоустройството. "В много от градовете у нас се изготвят нови общи устройствени планове. Сега е моментът да се включи т.нар. синьо-зелена инфраструктура в планирането", каза той и обясни, че това са паркове, реки, водохранилища. "Архитектурата не трябва да надделява, а да допълва синьо-зелената инфраструктура", подчерта арх. Гълъбов.


Според него трябва да се променят и настилките по улиците, така че водата, която се излива, да не се събира, а да минава в земята.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 616 Весело

  А на моста на Кольо Фичето, къде му е строителното разрешително, а?

  Да бъде съборен не-за-бав-но

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  За настилките е прав.Стига асвалтиране и бетониране. Ако къщите до 200кв. са без разрешение ,чиновниците ще умрат от глад горкинките. Трябва да се съкратят цели отдели в общините.

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Правилно! Трябва да има гърч. И тежка бюрокрация. Иначе как да стане тоя геноцид над българите?

  Мачкай климатичния чейндж!
 4. 4 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 429 Любопитно

  А остъкляването точно в кой момент става незаконно? Ако е на терасата? А ако е на 20 см. от ръба на терасата? А ако съм си остъклил половината хол през средата и съм си направил 2 стаи? Нямам ли право да си правя каквото искам в апартамента, след като не бутам стени?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 5. 5 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Който не се е сблъскал с общински или държавни чиновници от службите по строителство и ДНСК по донос-жалба от "бдителен" съсед не знае ,че е нарушител я по ЗУТ я по кадастъра или нещо друго .Просто законите работят за поошряване на доносите и решаване на лични проблеми на недобросъвестни граждани и злоупотреба със служебно положение на чиновниците ,а не за улеснение на добросъвестните.

 6. 6 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако за това има виновни, да се накажат.
  Ако няма виновни, нека да си строим както и където ни падне, по дерета, дюни, Пирин, и да не ни занимават с хипотези за "незаконно" строителство.

 7. 7 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Събаря-яй...!!!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Ударното приемане на неправосъобразни закони води до този абсурд.
  "Да браним правото дори от закона"-такава статия имаше в Дневник.Сещам се за тази мисъл сега.

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Заглавието доста и според мен излишно подсилва иначе нормалното послание на автора.
  И аз смятам, че освен общия градоустройствен план и фасадите ( все пак града трябва да има и/или запазва облика си), останалото трябва да е грижа на собствениците и да не подлежи на някакъв разрешителен режим. Този вид регулация, предвидена в разни правилници и наредби, така и така въобще не се спазва.
  Но само до преди дни, един колега на автора, беше министър на специално направеното министерство на инвестициите, което както се оказа имаше съвсем други грижи - да обгрижва близките на властта проекти, да затормозява и без това сложния процес на генериране и одобряване, както го описва и автора и просто да го има, та да се назначи човека и екипа, все пак, нали се бореха срещу безработицата.
  Аз си мисля, че инициативата и предложенията, за разчистване на тази част от авгиевите обори, трябва да дойде точно от съюза на архитектите, но вероятно и на тях им е трудно да дойдат до някакъв консенсус - знаете, че те са едни доста особени хора, аз не съм чул добра дума за който и да е проект или градоустройствен план, от архитект, който не е участвувал в неговото разработване.

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Архитектът добре е напипал нещо, което е в сила за цялата държава. От стремежа за тотална регулация и държавен контрол се стига дотам, че се изпуска едрото измежду многото плява. А като се изпусне едрото, пълнежът няма повече никакво значение. Това е не само в строителството - така е и при събирането на данъците, и в образованието, и в градската среда, и в здравеопазването.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Мен пък адски ме дразнят климатиците, сложени къде ли не и с тръби, изкарани по фасадите! Що не почнете първо оттам, а?

  Мачкай климатичния чейндж!
 12. 12 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Абсолютно прав е архитекта. Причината за това е неадекватния Закон за устройство на територията, който съвсем съзнателно е направен така, че да държи в тотална несигурност българските граждани по отношение на недвижимата им частна собственост. Впрочем това е политика на държавата още от времето на "развитото социалистическо общество", каквото за нещастие бяхме.

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Пример за проста и ефективна строителна регулация за държава в сходно на нашето изходно положение е турската.

  Какво направиха: всеки нов проект се нанася на кадастралната карта в 3D координати. Няколко пъти годишно се правят спътникови снимки на цялата територия и се наслагват картините от съществуващото положение, спрямо разрешеното по проект и спрямо годината на въвеждане на регулацията.

  Ха стърчи някъде нещо извън разрешения 3D обем, ха се е пръкнало някъде ново етажче нагоре, ха разпечатката е пристигнала автоматично на бюрото на контрольорите, които имат само да впишат размера на глобата (а тя е 5 цифрени порядъци в евро) и писъмцето отпътува към автора на нарушението.

  Доколкото знам, тази спътникова услуга се предлага за жълти стотинки

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 14. 14 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 481 Неутрално

  То и сега в България няма разрешителни за къщи и за повече квадрати, но някой взима ли мерки? Не е въпроса в това кой носел отговорността, а, че масово няма съвест, а от там и множеството нарушения! Усвоявате си балконите, но защо, нали вие си купихте този апартамент и много добре знаехте какво представлява! Да, има много проблеми по ЗУТ, но не мисля, че точно това са му проблемите.

 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  80% незаконно? Значи законът е сбъркан нещо, или... така ви се иска.
  Аре по-кротко с изхвърлянията и клакьорщината....

 16. 16 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#4] от "Mark Twain":
  В коя нормална страна си видял една жилищна сграда да изглежда като циганска баница? Един остъклил балкона, друг- не, трети направо го зазидал, четвърти си направил топлоизолация и праснал различна боя и пр. По тази причина в България сградите са изключително грозни, а и се нарушава сигурността с тези непрекъснати надграждания. Преди повече от десет години имах кондо в Щатите ( апартамент един вид) и дори за да направя ремонт в една от баните и заменя ваната с душ трябваше не само да изкам разрешение от борда на директорите ( съставен от собственици на жилища във въпросната сграда), но и да давам обяснения кой ще прави ремонта и дали това е лицензирана фирма със застраховки и пр. Като си собственик на кондо, ти си собственик на вътрешните стени, подове и тавани и нищо повече. Дори прозорец, различен на този от останалите, не можеш да си сложиш. И за да се поддържа сградата - застраховки, асансьорна фирма, чистене, текущи ремонти, управление на сградата, натрупване на резервен фонд и т.н., ежемесечно освен данъци като собственик плащаш и такси за поддръжка от порядъка на $400-$500. И всичко това се налага от специални регулации и закони - съществува т.н. Кондоминиум акт ( закон), който го има във всеки щат или държава. В България всеки прави каквото си иска, а когато опре работата до плащане на такса за асансьор или чистачка, не могат да съберат по 10 лева. И затова накрая стени се пукат, а хора падат от асансьорите и загиват.

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#14] от "ivanko77":

  Има една книга, "Корумпирани градове" със съавтор Роберт Абароа - кмета-реформатор на Ла Пас, Боливия. Той самият казва, че да оставиш нещо на хорската съвест, значи да наказваш целенасочено съвестните. Те ще се съобразяват, а през това време безсъвестните ще си я карат както си знаят.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 18. 18 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Това с 80-те % незаконни сгради и съоръжения не го разбрах. Ако има два незаконно остъклени балкона в сграда с 100 апартамента, това прави ли я цялата незаконна?
  Опита на други държави няма как да го приложим тук директно, защото хубаво обществото се е доверило на архитектите, ама проблемът тук е, че незаконното строителство и през тях не минава (естествено). Всеки прави каквото си знае.

  И кога най-накрая ще се задължат собствениците на сградите в централните части (поне) на всички градове в България да си оправят фасадите и междублоковите пространства. Поне да имаме по една представителна част във всеки град, която не прилича на коптор!

 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Хо-хо. 1/4 минуси на примера от Турция...Няма как да е другояче в държава, в която от събота 8 часа сутринта до неделя 21 часа чуваш по няколко ъглошлайфа да работят едновременно. Балконче да "усвоим", от перголките върху плоския покрив - апартаментче да направим, от мансардата едно стайче да избием през керемидите...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 20. 20 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Но няма да има никакъв ефект след тази статия.
  За един елементарен строеж искат 18 милиона разрешителни, всеко от тях струва пари, институциите те лашкат насам-натам, искат си подкупи ("иначе няма да мине", и т.н.

  "Тука е така", ще кажете. Нищо подобно. Зависи само от нас дали ще изкореним тези нрави.
  Но бюрокрацията е ОГРОМНА! Добавете към това и европейските директиви и става страшно. ХАОС на квадрат.

  Разбира се, че сградите ще са частично незаконни. Кой може да отдели 3 хиляди лева за проекти и разрешителни за една проста ограда?

 21. 21 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#12] от "subaru":

  Той че закона е тотално неадекватен, е ясно, но не поради причините, които ти изтъкваш. Напротив - проблемът е, че правото на собственост в България се абсолютизира, без да се държи сметка на това дали си изпълняваш задълженията. В Америка ако не си плащаш месечните такси към Борда на директорите ( съставен от собственици като теб) или не изпълнаваш регулациите на сградата, приети от същия борд, просто те гонят и ти взимат апартамента. Борда на директорите го продава на търг, погасява задълженията, които имаш ( барабар с начислените лихви) и накрая дава остатъка на теб. Така е по закон ( кондоминиум акт) в Америка. А в България, заради абсолютизирането на правото на собственост и липсата на подобни кондоминиум актове, не могат да направят нищо на Сульо и Пульо, който не иска да си плаща елементарни месечни вноски или бута стени, надгражда и вгражда, както си иска. В цивилизования свят правото на собственос е ограничено от задълженията, които имаш, и затова когато не ги спазваш, то ти се отнема. И нещата, както се вижда, работят.

 22. 22 Профил на today
  today
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "докато в България цялата отговорност се държи от властимащите, от министерства и кметове."

  Не съм съгласен с архитекта, това не е отговорност, а е абсолютна безотговорност. Само се придвижват едни големи купчини безсмислена документация, и ако стане беля никой не е виновен.
  Това НЕ Е отговорност.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 23. 23 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 470 Разстроено

  ами докато зелените тикви узреят, така ще бъде и мисля, че просто го няма умствения капацитет на мат`ряла който остана в България

 24. 24 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#13] от "cinik":
  Понеже обиколох не 1 или 2 града в Турция честно да си призная бях приятно изненадан от това, което видях. За жалост относно манталитет и начин на мислене изоставаме сериозно. Тази идея за 3D координатите и спътниковите снимки е толкова далеч от мисленето на нашите чиновници и управляващи, колкото е от Земята до Луната.
  Друго което ми прави впечатление. На всякъде където отида в чужбина се вижда, че строителството там е някак си еднотипно. Нова сграда, която се строи по външен вид прилича на съседната, като целта е да се постигне облик на града и да се създаде усещането за подреденост и приятен външен вид. А тук да кажем аз живея във висока сграда с 1 вход, червена на цвят, съседния блок е кафяв с П образна форма и е с 3 етажа по-нисък, до него има бяло блокче на 3 етажа и покрив с керемиди - 3 коренно различни сгради и по вънешн вид и по форма. А като се погледне една панелка с 10 различни цвята на външната изолация, която са си поставили, нещо се обръща в стомаха ми. Пълен конфиденс в цветово а и външно оформление.

 25. 25 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 842 Неутрално

  В България дори да има най-добрия закон ( Закон за апартаментите, Закон за етажната собственост или както там ще му казват), ако няма работеща съдебна система, все тая. Защото ако не си изпълняваш задълженията и се опитат да те глобят или да ти наложат сурово наказание, плащаш на съдия и проблемът ти се решава. Затова преди всичко и най-напред трябва да се направи реформа в съдебната система, за да стане тя работеща.

 26. 26 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#4] от "Mark Twain":

  Както не можеш да буташ, така не можеш и да зидаш стени!

  pastor
 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#24] от "mapuhcku":

  Оттам е голямата беля. Техническите възможности са налице, но администрацията, начело със законодателната (депутатите) са масово плиткоуми, тясно скроени хора, познаващи света и световния опит само от това, което видят по телевизора. Дори английски не знаят, да могат да прочетат как се правят нещата по света, нито пък ги и интересува. Изостанала работа. Селяндури.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 28. 28 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Гневно

  Всички проблеми се коренят в НЕАДЕКВАТНОТО управление на всички сектори в държавата, какво да очакваш от червени престъпници, чиято единствена цел е да обират сънародниците си и да ги държат в подчинение по всякакъв начин....

 29. 29 Профил на vasata
  vasata
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#4] от "Mark Twain":

  Нямаш право да правиш нищо в апартамента си без разрешително - нито да остъкляваш, нито да лепиш изолация, нито да си сменяш дограмата нито пък да си строиш нови стени. Всъщност, по сега действащата нормативна уредба, нямаш право да направиш от кухнята си стая и обратното.

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  До коментар [#4] от "Mark Twain":
  [quote#4:"Mark Twain"] Нямам ли право да си правя каквото искам в апартамента[/quote]
  А бе, нямаш право. Можеш да събориш сградата в която живеят много хора. Знам ли колко ти е акъла?

 31. 31 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И този ги бълва,като риБареков.Глупости,които се опровергават с още по-големи глупости.Взели са пример и от арх.Мисирков или Орловски....

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 32. 32 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#21] от "kirsner":

  До коментар [#21] от "kirsner":
  Прав сте! Отскоро в България също е така. Законът за етажната собственост позволява на общото събрание на съответната етажна собственост да стори същото. Още не съм чул на практика подобно нещо да се е случило.
  Но това е друг проблем и тук ЗУТ няма нищо общо.Големият проблем свързан със законовия статус на сградите не е при блоковете и жилищните кооперации, а е при къщите и помощните сгради към тях построени врху, подчертавам - собствена земя.

 33. 33 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 429 Любопитно

  До коментар [#26] от "pastor":
  До коментар [#29] от "vasata":
  Значи мога да вкарам 200 кг пиано (мебел), но не мога да сложа 100 кг стена? А това, дали ще казвам на кухнята си "стая" си е чисто моя работа.
  Умни разпоредби, безспорно! Явно трябва да ги променяме.


  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 34. 34 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Сега е модерно-надскочили закона.

 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  Не може да се премахне контрола на оторизираните органи. Българинът има богато въображение и е способен на всякакви дивотии. Пък и архитектите ни са много подкупни. Идете в Албания. Там всеки строи каквото си иска и както си иска. Плодородни равнини са превърнати в безкрайни вилни зони. Качеството е нула, сградите само чакат да ги друсне. Комуникации няма, всеки тегли кабели въздушно накъдето си поиска. Канализации, пречистване - йок. Майка плаче, грамофон свири.

 36. 36 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":

  И с какво прехвърлянето на отговорност към архитекти ще помогне? Когато казвам, че е масово не говоря само за хората, а за всички, все пак ако няма съвест, как очаквате да има правова държава, основите на една такава държава са съвестта. Докато масовият човек не му пука за нищо, то няма как да се оправим! Нима е трудно да се обадите за това, че комшията ви си е остъклил терасата, но масовото, а не, това не е проблем, по-скоро и аз ще си остъкля! Дори масово народа би оплюл този, който се е обадил, защото, човека просто е решил да защити някакви прости устои. Нима е трудно да се опитваш да спазваш елементарни закони, а ако нещо не ти харесва се бори, но не се правете на ни чули, ни видели. Лесно е да обясняваме, как не трябва да разчитаме на съвестта, но на какво да разчитаме, на съд изграден от безсъвестни съдии, че той как ще отсъди в полза на правото, а не в полза на платилия? А може би на законите да разчитаме, на тези закони, които се пишат без съвест, за някой наш човек? За мен основния проблем е че в България тарикатите(хората без съвест) са много повече от тези със съвест и за това се получава всичко това!

 37. 37 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Уважаемият господин говори 5 за 4. Не мисля, че франсетата трябва да ни бъдат пример за подражание, да не говорим за тяхната бюрокрация.

  Не е проблем уредбата с разрешителните, а това, че нарушителите не се санкционират. Докато на никой не му пука какво точно става няма нищо да помогне.

  В Дания не можеш да пипнеш нищо по фасадата по твой избор независимо, че си собственик на апартамента - дограмата дори не можеш да си смениш! В Швеция трябва да представиш проект и да получиш разрешение от общината за да си направиш камина в собствения дом... И системата си работи.

  Та така, не в разрешителните е проблема...

 38. 38 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митко Василев":

  Ключовата дума в статията не е разрешително , а отговорност.
  В този смисъл е тъпо един формално безоговорен държавен или общински орган, без застрахователна полица - Професионална отговорност да дава разрешение за строителство и експлоатация .
  Съответно Кольо Фичето е имал политико-религиозен аферим за всеки строеж от турските власти, но е защитавал проекти, вложени материали и срок, като е залагал и живота си срещу парите които империята му е плащала.

 39. 39 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Абе трее се пусне голямата А-бомба и да се почва на ново тука, ама....

 40. 40 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#27] от "cinik":
  Белята е, че собствениците нямат ресурс, но имат право на глас по изборите. Друга глупост е, че има много излишни балкони и тераси, нацвъкани по някакви естетически съображения на някой си. Масовият човек иска "повече стая за живеене" срещу парите си, а не повече "проветриви квадрати" на цената на стая. Изкушението е голямо, печалбата е сериозна, а риска е малък — от там насетне картинката сама се рисува. Ми то си е готов еркер, колко му е.

  В държава с четири сезона, отоплението/охлаждането са скъпи неща, защото сезона им е къс. Колкото по-малко балкони и тераси има, толкова по-евтино излиза сметката за енергия (ток, газ, парно).

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 41. 41 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#28] от "Коки":

  Това е абсолютен факт. Факт е обаче че в БГ цветът на управляващите няма никакво значение. Крайните резултати винаги са едни и същи за гражданите - ТРАГИЧНИ.

 42. 42 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1842 Весело

  До коментар [#4] от "Mark Twain":
  — Земетресение и падащи предмети (стъкла от остъкления, итонг от усвоени тераси), пожар и допълнителни стени със заключени врати?
  — Нет, не слышал!

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 43. 43 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#33] от "Mark Twain":

  Абсолютно сте прав. Бедата е че безумието в БГ е право пропарционално на минусите, които са Ви писали. Аз за сега съм единствения,който Ви писа плюс. С удоволствие.

 44. 44 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#41:"subaru"]Факт е обаче че в БГ цветът на управляващите няма никакво значение. Крайните резултати винаги са едни и същи за гражданите - ТРАГИЧНИ. [/quote]
  То цвета няма значение, защото е ЧЕРВЕН - на всички уж "различни" партии...и резултатите са закономерно трагични...

 45. 45 Профил на ВаняХр.
  ВаняХр.
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Панелките изглеждат така, защото българина не може да се съобразява, може да живее в панелка, но живее като цар в къща с двор, интересува си го как излгежда неговата тераска и нищо повече. Стане ли въпрос за общи пространства, не го търси, не е ли достатъчно несправедливо, è се налага да плаща асаньор, който полздват всички, или чистачка или осветление???

 46. 46 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#40] от "gost22":

  За мен "усвояването" на тераси не е чак такъв проблем и има технически инструментариум, с който това да стане по не чак толкова дразнещ начин. Най-големите проблеми идват от тези тераси, които са оставени с цел да не се наруши кинт-ът, а накрая пак се застрояват. Това вече е измама.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK