"Зелените" се обявиха срещу продължаване работата на ТЕЦ "Бобов дол"

"Зелените" се обявиха срещу продължаване работата на ТЕЦ "Бобов дол"

© Юлия ЛазароваПП "Зелените" се обявиха против продължаване работата на ТЕЦ "Бобов Дол" въпреки липсата на работещи и сертифицирани сероочистващи инсталации. В сряда те излязоха със своя позиция по темата, която "Дневник" публикува:


Зелените категорично се противопоставяме на намеренията на правителството да жертва спазването на българското и европейското екологично законодателство, за да си купи социален мир. Това е на път да се случи, ако бъде позволено на един от най-големите замърсители в България – ТЕЦ "Бобов дол", да продължи да работи "временно" въпреки липсата на работещи и сертифицирани сероочистващи инсталации. Съгласно приватизационния договор такива трябваше да бъдат монтирани още през 2011 г. или централата да бъде затворена.


Особено безпокойство буди фактът, че заобикалянето на нормите е в полза на един от българските олигарси, за който редовно има сигнали, че използва служителите си за упражняване на политическо влияние чрез принудително насочване на техните гласове в една или друга посока. Това буди основателно съмнение, че решението и този път не се базира на законовите изисквания, а по-скоро е взето с цел "купуване" на гласовете на една от най-бедните и онеправдани прослойки на обществото, каквито са миньорите.
Зелените напомняме, че в Европейския съюз България и Румъния са сред най-големите замърсители със серен диоксид, азотни окиси и прахови частици – основните причинители на киселини дъждове. Затова още с присъединяването си към Европейския съюз, страната ни се е ангажирала да спазва определени квоти за емисиите от тези газове. Въпреки това заради нежеланието на българските енергопроизводители като ТЕЦ "Бобов дол" да инвестират в екологични инсталации за последните шест години страната ни трайно надвишава заложените в договора квоти. Затова и през 2010 г. Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България за неспазването на този ангажимент. Ако бъдем осъдени, размерът на санкциите може да надхвърли в пъти стойността на инвестициите в екология, които е трябвало да бъдат направени. Разликата е, че глобата ще бъде платена от данъкоплатците, а не от реалния замърсител.


През 2009 г. българският енергиен сектор е изхвърлил в атмосферата три пъти повече серни диоксиди от този в Германия въпреки несравнимо по-малкото производство на електроенергия. Това обаче позволява на някои български политици и синдикалисти да се хвалят, че цената на електроенергията от въглища е една от най-ниските. Това е така просто защото в сметката не се включват екологичните щети (замърсена вода и обработваеми земи), нито пораженията върху човешкото здраве. А това е цена, която се плаща от всички нас.


За съжаление българските институции, които трябва да следят за спазването на правилата и да защитават здравето и живота на всички граждани, неведнъж са доказали, че не са независими и по-често работят в полза на различни групови и олигархични интереси, отколкото в интерес на обществото. Това е и причината, поради която доверието в тези институции не е на нужното ниво. Затова настояваме България в максимално кратък период да поиска независима оценка от акредитирана европейска организация на всички работещи конвенционални енергийни мощности по отношение на количеството изхвърляни от тях в атмосферата вредни газове, на това доколко инсталираните сероочистващи инсталации отговарят на издадените комплексни разрешителни и на това каква част от изпусканите емисии минават реално през тези инсталации. Едва след наличието на такава обективна оценка, управляващите могат да вземат съответните легитимни решения.


Зелените ясно осъзнаваме, че работещите за Ковачки миньори и енергетици също са жертва на политико-олигархичния модел, установил се в България. Нещо повече – както се видя на евроизборите, те и техните семейства са в ролята на заложници, които ще загубят работата си, ако не изберат "правилните" политици, посочени им от техния работодател. Затова и смятаме, че ако искаме да убедим тези хора, че държава не е равно на олигархия, именно държавата трябва да се погрижи за тях – чрез програми за преквалификация и алтернативна заетост, финансирането за които да е за сметка на собственика и неизпълнените му досега ангажименти. В противен случай, ако продължим да си затваряме очите за нарушенията на европейското законодателство, накрая всички ние ще трябва да платим сметката.


Призоваваме управляващите и всички граждани да не забравят, че животът и здравето на хората не струва колкото уж евтиния ток, пълнещ джобовете на този или онзи олигарх. Нито колкото гласовете, които той ще осигури на тази или онази партия срещу обещанието да продължи да ни трови.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1146 Весело

  След развития цоциализъм, създадохме зрял феодализъм...

 2. 2 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Зелените ли ще издържат семействата на всички тези хора. Айде стига глупости... Става дума за няколко месеца...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  И аз съм против енергийни мафиоти да си правят каквото си искат. Не спазват законите, НЕК купува тока от тях с предимство, на всичко отгоре си правят гаргара с миньорите. Ами айде един шут отзаде и да се махат.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Подкрепям с две ръце. Никой няма нужда от примитивни средновековни крепостни манифактури!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 5. 5 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#2] от "nikivan":
  И още безкрайни субсидии за тутуна, нали? ...че Зелените ли ще издържат неграмотния електорат на Доган...

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 6. 6 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#2] от "nikivan":

  И после какво ще стане - ще направят сероочистката която вече 10 години не са направили ?. Или въглищата ще станат по-чисти може би ?!?
  По-добре е държавата т.е всички ние да отделим пари за социалня аспект на проблем - помощи за безработица, преквалификация, облекчени кредити за дребен бизнес и да приключим с този и другите подобни замърсители. И да приключим с тая вечна драма. Както свърши кремиковци. И както в девня им се наложи да престанат да замърсяват.
  Отделно когато стане ясно че няма да се толерира нарушаване на закона засегнатите много бързо ще изпълнят екологичните изисквания.

 7. 7 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Христо Ковачки се държи като обикновен рекетьор!
  Защо му позволяваме!?

 8. 8 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Зелените трябва да предложат такова решение, което едновременно запазва работата на миньорите и работниците в ТЕЦ-а като едновременно се подобрят емисиите серен диоксид. Има поне две решения, които се сещам на първо време. Програма за преквалификация не е никакво решение за миньорите, досега, в други случаи, подобни програми не са давали резултат по ред причини, от друга страна е време зелените да опитат да се преквалифицират и да се заемат с друга дейност, извън изсмукването на каузи от пръстите си, ще е доста полезно за тях, като жизнен опит.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 9. 9 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#2] от "nikivan":

  И след няколко месеца кво ???
  Пак същата агония !!!

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1146 Любопитно

  "Докато в България Христо Ковачки попадна в центъра на шумен скандал, заради изнудването на миньори от „Бобов дол” да гласуват с номер 15 на изборите, иначе ще останат без храна и ще „минат на заеми”, съдът в Белград му нанесе тежък финансов и административен удар. В понеделник, 26 май Ковачки е бил осъден да заплати 12 милиона евро неустойка на Агенцията по приватизация заради неизпълнен ангажимент по раздържавяването на сръбския завод за гуми „Траял”.
  Според решението на съда Ковачки вече не е собственик на предприятието за автомобилни гуми в град Крушевац, тъй като системно е нарушавал приватизационния договор. Заводът отново е върнат на държавата, която е назначила синдик, който вече изготвя оздравителна програма. Съдиите са постановили от Христо Ковачки да бъдат отнети и 5 милиона евро депозирани от неговата фирма „Брикел“ като гаранция в тамошна банка през 2009 г."

 12. 12 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Серните диоксиди (заедно с азотни оксиди) са основните причинители на киселините дъждове, а България е втора след Румъния сред страните в ЕС с най-сериозни проблеми в областта.През 2009 г. например родният енергиен сектор е изпуснал три пъти повече серни диокисиди от този в Германия.

  За 2014 г. България отново се очаква да надскочи емисионния си таван от 103 хил. тона серен диоксид. По данни на МОСВ само за първите шест месеца на тази година големите горивни инсталации в България са емитирали 67 790 т. От тях 31 430 тона са от... ТЕЦ "Бобов дол".

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/09/06/2375280_zlatniiat_telec/?sp=0#storystart

 13. 13 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1751 Любопитно

  [quote#2:"nikivan"]Зелените ли ще издържат семействата на всички тези хора.[/quote]
  То едно издържане... с купони и се бият за кренвирши.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 14. 14 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#5] от "virtual brain":

  Ми да махнат акцизите върху тютюневите изделия и тогава спокойно може да махнат и субсидиите. Проблема е същия, десетлиетия някакви хора са се квалифицирали да работят нещо, върху земя която не би дала продукция с подобна добавена стойност, вместо общи лафове, като "трябва да да се спрат субсидиите...", трябват конкретни решения, да се предложи на тютюнопроизводителите конкретна растителна култура, която едновременно да вирее добре върху почвите, върху които се сади тютюн и да носи същия доход, едва тогава някой може да чуе "възванията" ви.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 15. 15 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 374 Гневно

  Освен, че замърсява въздуха, ТЕЦ Бобов Дол продава скъп ток! И както се оплака партия ГЕРБ, работещите в ТЕЦ-а и мините са принудителен корпоративен вот на Ковачки! Казано от мен-феодална собственост!

 16. 16 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Електричеството от ТЕЦ-овете на Ковачки се изкупува от НЕК по-скъпо от електричеството от вятърна енергия.Имаше статистика на ДКЕВР по въпроса! Да оставят ТЕЦ- овете на Ковачки на свободния пазар и да се оправят както могат, без да им изкупува държавната НЕК скъпото електричество, а ако не отговарят на екелогичните изисквания да се затворят.Все пак здравето и екологията са по-важни от работните места.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Освен този аспект на Зелените, има и друга много важна причина - много скъп Бобовдол.
  Тенденцията в света е ясна - скъпите въглища намаляват. Все още остават евтините (основно добити по открит метод). Бобовдолският случай не е такъв. Страната ни няма ресурси за кефа на един Ковачки да троши излишни пари. Макар и постепенно - затварянето на мините трябва да стане решително бързо.

  Миша
 19. 19 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Зелените и те са един ветропоказател но в случая са прави, да не говорим че цената ще ни излезе буквално през джоба защото балтията с цените на тока пак нас чака.

 20. 20 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  от друга страна все още живеем в демокрация, а зелените не хващат и един процент, така че може би не трябва да се бутат във всяко управленческо решение, преди да получат поне малко подкрепа за идеите си от българското общество...

 21. 21 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Както отбеляза Радан Кънев днес, най-големият проблем в страната е, че законите не се прилагат еднакво за всички. Държавата брани "хлъзгавия" червен олигарх Ковачки, защото в качеството си на местен феотдал, той може да гарантира много гласове от Югозападна България в подкрепа на политическите си покровители. Филмът "15 от 15" и "Бобовдолската бакалия" ги гледахме на Евроизборите, всички знаете за какво става дума.

  Ковачки е на практика робовладелец от модерен тип (създава икономическа зависимост) и частник от пост-комунистически тип (не е инвестирал нито лев, а само "дои" отдавна амортизирало се предприятие, чието КПД е на години зад това на ВЕИ-тата), срещу когото се точат няколко дела у нас, а в Сърбия има уславна присъда. Цялата съдебна система сега трепери да не би делата срещу него да приключат, преди той да влезе в Парламента, което ще му гарантира имунитет.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 22. 22 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  не само зелените, всички нормални хора трябва да поискат затварянето на отдавна губещи мастодонти.
  Сигурно само у нас има предприятия, които работят като подразделения на социалното министерство - съществуват единствено за да може някакви групи хора да се водят на работа и да получават пари, макар икономическия резултат от дейността им да са многомилионни загуби в продължение на години.

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  [quote#2:"nikivan"]Зелените ли ще издържат семействата на всички тези хора. Айде стига глупости... Става дума за няколко месеца... [/quote]
  +++
  "Зелените" ако бяха зелени щяха да са загрижени за това което се случва и в Марица Изток .... над 100кв/км вече са унищожени безвъзвратно ! А пък за поругаването на природата в Лудогорието и около гр.Каолиново да не говорим....


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на ok
  ok
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#23] от "comandante":

  Нали правиш разлика между работа с комплексно разрешително (Марица изток) и работа без такова (Бобов дол). Преди всичко трябва да спазваме законите и правилата. Иначе такива като Ковачки ще ни вкарват отрепки като Бареков в парламента, и то като сметката я плащаме всички ние. Би ми било интересно да чуя дали от РБ мислят така. И не само за Бобов дол, но и за КТБ.

 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  [quote#20:"lol"]
  от друга страна все още живеем в демокрация, а зелените не хващат и един процент, така че може би не трябва да се бутат във всяко управленческо решение, преди да получат поне малко подкрепа за идеите си от българското общество... [/quote]
  Е те си признават ,че се борят за 1% и субсидията за 1% си им стига.
  В много европейски страни зелените се движат около 10% и срещат голяма подкрепа от младите които у нас по традиция не гласуват !
  Но у нас се нароиха зелени колкото искаш и изобщо няма прозрачност кой за кого работи !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на Aglaya Kala
  Aglaya Kala
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "comandante":

  Ако беше запознат с дейността на Зелените, нямаше да се излагаш така тук....

 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  [quote#26:"Aglaya Kala"]

  До коментар [#23] от "comandante":

  Ако беше запознат с дейността на Зелените, нямаше да се излагаш така тук.... [/quote]
  Брей продължавай да ги хвалиш ...както си се регистрирала!
  Иначе се запознавам постоянно с дейността им се се въздържам повече от това да ги излагам!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Че те зелените, не са ли от платените ?!

 29. 29 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Зелените влизате в конфликт с джурналистина Бареков който обеща на миньорите да бъдат спокойни да продължат и да продължат да си копат.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Когато става въпрос за Ковачки,нищо не е сигурно.Никой за нищо не може да го осъди.Но изглежда и никой не иска.

 31. 31 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Ще си получат отработеното/отпротестираното/.

 32. 32 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Странно, наближиха изборите и се активизираха. Явно след развалянето на коалицията с РБ са заложили на протестите като форма на агитация и събиране на гласове. Защо не атакуват директно Ковачки, а искат затваряне на фирма? Има много възможности, по демократичен път да окажат натиск, за да се спазят европейските изисквания, а не широки медийни кампании.
  Хубаво ще го затворим Бобов дол, а хората от там какво ще работят? От къде ще изкарват доходите си? Разбира се, на чужд гръб и 100 тояги са малко.

  www.economistbg.com/
 33. 33 Профил на zelennn
  zelennn
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Иво Прокопиев е собственик на вестник капитал. Същият до скоро беше собственик на "каолин", където се добива варовик - основния продукт за серопочистващи инсталации. ПП "Зелените", послущници на г-н Иво Прокопиев, не се интересуват от миньорите и работещите в ТЕЦ Бобов дол, а ги интересува бизнеса на г-н Прокопиев - който уж вече не е собственик на "каолин". По-горе коментиращите да разберат веднъж завинаги, че не става въпрос нито за природа, нито за съдбата на хората, а става въпрос за много, много пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK