Пер Андерсон: Алтернативните средства за борба с престъпността са по-резултатни от вкарването в затвора

Пер Андерсон, ръководител на Националната служба за разрешаване на конфликти към Министерството на правосъдието и полицията на Норвегия

© Дневик

Пер Андерсон, ръководител на Националната служба за разрешаване на конфликти към Министерството на правосъдието и полицията на НорвегияМоже ли да се води борба срещу престъпленията и правонарушенията паралелно и извън дефинициите и средствата, описани в Наказателния кодекс и процесуалните закони? Може, и то доста ефективно, но и тази борба е институционализирана - отговаря Пер Андерсон, генерален директор на Националната служба за разрешаване на конфликти (National Mediation Service) на Норвегия. Той гостува неотдавна в София по покана на съдии, адвокати и социални работници, пред които разясни смисъла, методите на работа и резултатите от функционирането на норвежката медиаторска институция.


Разговорът с Пер Андерсон беше предшестван от знаменателно събитие - лекцията на проф. Нилс Кристи в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на 28 април т.г., в която криминологът със световна известност разви идеите си за т. нар. аболюционизъм: остро противопоставяне на репресивния модел за контрол върху престъпността за сметка на мирното разрешаване на конфликта между човека-престъпник и обществото. 


Националната служба за разрешаване на конфликти (НСРК) на Норвегия е държавна институция към Министерство на правосъдието и полицията. Създадена е със Закон за уреждане на конфликтите извън съдебната система от 1991 г. и има самостоятелен бюджет от около 10 млн. евро.Най-впечатляващият белег на норвежкия модел е, че и наказателно-правни конфликти, които по закон за в компетенциите на прокуратурата, могат да се решават чрез процедурата на помирението извън съдебната система.
Съществен детайл за Норвегия е, че има опит във въвличането на гражданите в различни форми за разрешаване на конфликти – от 200 г. има медиация, а в училищните програми след 4 клас има предмет "Разрешаване на конфликти". В университетите има самостоятелна научна дисциплина "Теория на конфликта", която може да се изучава като избираем предмет във всяка специалност.


Отделно от National Mediation Service в Норвегия функционират и 400 помирителни съвета, но те са към общините и разглеждат само граждански конфликти, предимно за неплатени сметки. Застъпниците на описания модел за разрешаване на конфликти препоръчват, ако бъде въвеждана норвежката система  в държави с критично ниско ниво на доверие в държавните институции, това да стане първоначално като дейност на неправителствена организация. Системата на разрешаване на конфликти близка до норвежката се прилага в още две европейски държави: в Австрия, но там помирителите са само професионалисти, и в Англия, където  този вид дейност се осъществява от НПО.


Разговорът с г-н Андерсон предизвиква и размисъл дали са въпрос на манталитет и култура средствата на помирението. И как най-тежкото престъпление, извършено от норвежеца Брейвик, не демотивира държавата Норвегия да продължи да провежда политиката на помиряването в борбата с леките престъпления.


Разговорът предивзиква и въпроси с наш контекст: Дали ако един ден партийните водачи в България, раздирана днес от противопоставяне и омраза, сред която най-добре вирее тяхната демагогия, се отърсят от лицемерието и популизма  (хем да декриминализират редица нарушения в Наказателния кодекс, за да облекчат задъхващата се от дела съдебната система, хем популистки да обещават драконовско завишаване на наказанията, за да се харесат на избирателите), ще може и България да приложи нещо от опита на общества като норвежкото?


Трудно ли беше убедена прокуратурата в Норвегия да се съгласи за разрешаване чрез медиация и на конфликти, които са предмет на наказателното правосъдие?


- Не. Самата прокуратура преценява кои случаи да предаде за решаване чрез помирение. Пък и една от основните дейности на службата след създаването й беше просветителска – да се разяснява на гражданите и на прокуратурата, когато става въпрос за наказателни дела, че медиацията е ефективен начин. Не е имало нужда от сериозни усилия за убеждаване на прокуратурата, тъй като първоначалната ни дейност беше насочена към децата-правонарушители. А по отношение на малолетните правонарушители винаги е имало  обществен и професионален консенсус в Норвегия - че не бива да бъдат наказвани.


Каква е ролята на националната служба и как работи тя в страната?


- В страната действат 22 регионални бюра на службата, във всяко работят 20 професионални служители, а за цялата страна - 600 доброволци-помирители. Всяко бюро има ръководител, а професионалните служители разпределят постъпващите случаи към бюрата.


Професионалните служители проучват първоначално основните точки на конфликта, за да преценят какъв е подходящият профил на помирителите, извършват организационната работа и следят дали споразумението се изпълнява. Бюрата отговарят за стратегическото развитие, за обученията, но криминологичните изследвания се извършват на централно ниво в Осло.


Как се подбират доброволците?


- Основата, върху която може да функционира системата на помирението, е преди всичко доверието. Стремежът при подбора е да се постигне широко представителство. Затова има хора от всички възрастови групи, с различни занимания, без едно съсловие да има предимство пред друго, от различни етноси и религии. Няма класови и професионални предпочитания, образованието дори не осигурява предимство.
Процедурата е като за назначаване на държавни служители: обявява се конкурс и интервю. Няма конкретизирани критерии – преценява се най-напред умеят ли да слушат, дали са емпатични, вдъхват ли доверие, дали качествата им са подходящи при разрешаване на конфликти. Преминават през обучение, което трае около седмица.


Всяка година се организира среща, на която доброволците обсъждат работата си и обменят опит. За доброволците това е допълнителна работа, те получават малки суми за покриване на разходите за дейността и имат 4-годишен мандат. В рамките на мандата им не могат да бъдат заличавани, освен ако извършат престъпление. Ако допуснат грешки в работата си, подлежат на допълнително обучение. А когато проблемът е системен, не им се възлагат случаи и се провеждат с тях разговори да напуснат.


Кои са най-честите казуси за разрешаване чрез помирение и как протича практически срещата на "противниците"?


- Човешките взаимоотношения, най-общо  - семейното насилие, междусъседските отношения. Ако обаче семейното насилие е проявявано системно и е придружено с телесна повреда, остава директно в компетенциите на прокуратурата и съда.


В помирителните сесии по всеки случай обикновено присъстват един-двама доброволци. При разрешаване на конфликт между мъж и жена винаги присъстват двама помирители – по един от всеки пол. А при конфликт на етническа основа или с участието на представител на определен етнос, при който е необходимо познаването на съответния контекст, помирителят може да е от същия етнос, без това да е задължително.


Какво следва, ако се постигне или не се постигне споразумение?


- Ако казусът е наказателно-правен и страните постигнат споразумениене, то се изпраща на прокуратурата и случаят се счита за приключен. Ако не се постигне споразумение до 3 седмици, делото се връща на прокуратурата.  Действията по разрешаване на конфликта могат да текат паралелно – в и извън съдебната власт.


Ако е граждански конфликтът, няма определен срок, но стремежът е да не се отлага. 


Споразумението може да представлява подписан от помирителя и страните кратък текст, че помирение е постигнато, или ако правонарушителят обещае да извърши определени действия. Помирителят може да откаже да приеме постигнатото съгласие между страните, ако прецени, че то е в ущърб на едната страна. Споразумението може да бъде и устно.


Има ли статистика за ефективността на този метод за решаване на конфликти?


- Според данни, събрани от Националната служба, 90 % от случаите, които са изпратени за разглеждане, приключват със споразумение, а 90% от споразуменията се изпълняват. Миналата година около 10 хиляди дела са разгледани от помирителните съвети. Службата прави и редовни анкети, които установяват висока степен на удовлетворение от страна на участващите. За последните 10 години криминалността в Норвегия отбелязва чувствителен спад чрез прилагане на алтернативните способи. За разлика от страните, в които се прилага само генералната превенция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK