Желание за стабилно управление и подкрепа за силни граждански групи

Желание за стабилно управление и подкрепа за силни граждански групи

© ДневникИзследването на "Алфа Рисърч"* е по поръчка на Дневник.bg  и може да бъде цитирано само с точно позоваване и линк към тази статия. 


Септемврийското проучване на "Алфа Рисърч" открои три водещи нагласи сред българските граждани - песимизъм за развитието на страната, притеснения за краткосрочните перспективи и очакване за сформиране на стабилно управление с ясна парламентарна подкрепа.


Тези настроения определят както посоката на електоралните предпочитания, така и позициите за най-подходящия начин за развитие на страната след изборите. Предвид опита от една година нестабилно и силно конфронтационно управление, икономическите опасения около казуса КТБ и желанието за излизане от този порочен кръг на зависимости, махалото на общественото мнение се премества в посока дясно-центристко управление и желание за постоянен граждански контрол върху властта, каквато и да е тя.
Предпочитание към дясноцентристко управление


Формулата на правителството "Орешарски", излъчено от БСП и ДПС и станало възможно благодарение на подкрепата на "Атака", не само скандализира обществото с арогантно пренебрегване на базови правила на демократичното управление, но за дълго извади от оборот иначе използвания в европейската практика модел на широките коалиции. На старта на предизборната кампания, най-приемливи за избирателите са два варианта за бъдещо правителство: коалиция от близки по идеи и платформи партии (39%) или еднопартийно управление (36%). Форматът "широка коалиция" получава значително по-ниска подкрепа от 19 на сто. Логично, като привърженици на коалиционния формат на управление се открояват симпатизантите на по-малките партии, докато избирателите на най-големите поставят акцент върху еднопартийното управление.


Според оповестените преди няколко дни данни на "Алфа Рисърч" за електоралните нагласи на избирателите, най-реалистична коалиция от близки по политическа ориентация формации е тази между ГЕРБ и Реформаторския Блок. Двете партии получават подкрепа, която би им позволила да постигнат парламентарно мнозинство. Същевременно, те са сред най-одобряваните от хората за участие в следващото управление: 42% са съгласни в него да участва ГЕРБ, 24% - Реформаторския блок.


Присъствие на БСП във властта одобряват 25%, но коалиция между ГЕРБ и социалистите получава едва 5% подкрепа. Най-малко желани в следващо управление са ДПС (6%) и националистическите партии (9%), което е еднозначна оценка за ролята на ДПС и Атака в предишното НС и подкрепата им за правителството "Орешарски".


От гледна точка на общественото мнение, най-възможната към момента коалиция е и най-приемлива за хората. Те обаче продължават да се тревожат за начина, по който ще се развие ситуацията след изборите: 30% очакват конфронтация и нестабилност, 39% - не очакват промяна, други 30% - успокояване.


Радан Кънев и Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Радан Кънев и Бойко Борисов


Очаквания за стабилни партии и силни граждански групи за натиск


Политическата криза, в която изпадна страната през последната година, песимизмът и притесненията за развитие на ситуацията в краткосрочен план, генерират желание за стабилно управление. Същевременно обаче, натрупалото се през годините недоверие към политическите партии и държавните институции, кара хората да настояват и подкрепят наличието на силни граждански групи за натиск. В някаква степен събитията през последните дванадесет месеца легитимираха протестните групи като задължителен елемент на активното гражданско общество.


Сред активните през последната година граждански организации най-разпознаваема е "Протестна мрежа" (55%), която се свързва най-вече с протестите срещу правителството на Орешарски, разкритията и сигналите до главния прокурор, подкрепа за инициативите за референдум по промени в изборното законодателство. Познати, макар и със значително по-нисък дял, са също "Орлов мост" (29%), "Софийска протестна група" (8%), СИЛА (6%).


Заради позициите, които отстоява, разкритията и сигналите за имоти и незаконно финансиране, които подава до главния прокурор, "Протестна мрежа" се възприема като най-силният критик на модела на олигархично-корпоративни зависимости, белязал управлението "Орешарски". Всеки трети български гражданин я разпознава като такава, а общественото доверие в нея е 28% – позиции, съизмерими с тези на опозиционните в предишния мандат и най-предпочитани за управление към момента партии.


За разлика от други организации, възникнали като форма на протест срещу статуквото, но превърнали се в неуспешни партийни проекти, всеки втори българин изразява предпочитание към запазване на "Протестна мрежа" като група за граждански натиск. За обществото е важно да има реален граждански натиск върху властта, с чиито разкрития и сигнали институциите, включително съдебните, да се съобразяват.


Стабилни партии (32%) с ярки и отговорни личности (45%) в управлението и силни граждански групи за натиск (22%) - е формулата, която в най-голяма степен е склонно да подкрепи общественото мнение на прага на предстоящите избори.Публикацията представя резултатите от възложено от "Дневник" проучване, включено на омнибусен принцип към мониторинга на обществено-политическите нагласи на "Алфа Рисърч".  
Изследването е проведено в периода 31.08 – 05.09. 2014г. сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.


"Алфа Рисърч" и "Дневник" носят отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на техните страници. Те не носят отговорност за частично или манипулативно използване на тези данни.
Съгласно чл. 137а от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 579 Неутрално
 2. 2 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Дясното винаги е било избор на надеждата.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 3. 3 Профил на Not Fun
  Not Fun
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ГЕРБ и Реформаторския Блок
  Победа на изборите!

 4. 4 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Ако ГЕРБ не залитнат ....както миналия път ги крепеше АТАКА и РЗС

 5. 5 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Следващото правителство явно ще е на ГЕРБ и Реформаторския блок и ние избирателите сме длъжни да използваме максимално коалиционния статус на такова управление за натиск и осъществяване на реформи.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 6. 6 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Най-важното сега е да изпадне под чертата всичкият храсталак като барековците и първановците които само ще мътят водата в следващото събрание. Ако те изпаднат тогава мнозинството е гарантирано.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 7. 7 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 402 Неутрално

  В следващото правителство изглежда ще има умни, красиви и тикви....

 8. 8 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#6:"emil"]Най-важното сега е да изпадне под чертата всичкият храсталак като барековците и първановците които само ще мътят водата в следващото събрание[/quote]
  Това е силно вероятно да стане.
  ОСВЕН АКО няма ГОЛЕМИ измами при преброяванията.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  [quote#7:"polux"]В следващото правителство изглежда ще има умни, красиви и тикви....[/quote]
  ... и няма да има етно-национал-социалисти.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1141 Любопитно

  Нито една партия няма идеи за излизането от икономическия батак. В същото време продължава енергийната ни зависимост от Батюшката. Ако не се свика ВНС и не се промени конституцията, всяко едно правителство е предварително осъдено на провал...

 12. 12 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Впрегнали се да орат слон и мишка ,Интересен дали тази комбинация щв идържи половин година заради силния егоцентризъм на лидерите

 13. 13 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 581 Весело

  Видно е, че ГЕРБ ще бъден сигурен, но не абсолютен победител на предстоящите парламентарни избори. Ето защо, за да стане възможно съставянето на стабилно и устойчиво реформаторски- демократично управление на страната, център-десните избиратели сме длъжни да дадем мощно рамо на Реформаторския блок !
  Успех !

 14. 14 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  Няма такава държава.
  Боко от Банкя, члена на БКП, масажирал ушите на учителя си, бай Тошо, се води "десен".
  Най-крадливият популист.

 15. 15 Профил на qqs55312357
  qqs55312357
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Призивите за промяна на Конституцията в този момент са неуместни, ние се надяваме да намерим мнозинство за упрвление, което все още не е сигурно. Какво остава за конституционно такова. Трябва предварително да се постигне съгласие в обществото и то в непредвидимите в същността си политически партии, всички промени трябва предварително да бъдат съгласувани и едва тогава може да се свика ВНС, в противен случай само ще има надприказване без резултат. Не виждам в близко бъдеще такава опция.

 16. 16 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#11:"palav_nik"] Ако не се свика ВНС и не се промени конституцията, всяко едно правителство е предварително осъдено на провал... [/quote]
  Абсолютно прав сте че конституционна криза има.Тя ще си продължи,дори и да се свика Велико Народно събрание.Чисто физически не е възможно да се преодолее.

 17. 17 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 687 Неутрално

  По-разумните гласуват за Реформаторския блок. По-непретенциозните - за ГЕРБ. Зависимите - за всеки друг, а безотговорните - не гласуват.

  Navigare Necesse Est
 18. 18 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#14] от "stenli1":

  Ляво-дясно е за децата. Най-важното е БСП/ДПС да пътуват.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 19. 19 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1089 Весело

  [quote#17:"Schopenberg"]По-разумните гласуват за Реформаторския блок.[/quote]Знаете ли за кого точно гласувате!

  Хахахахалтура

  Любослава Русева
  http://reduta.bg/v2/article/%D1%85%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0

 20. 20 Профил на presivt
  presivt
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Е те ДПС, РБ, ГЕРБ, ДПС, БСП, НФСБ, ВМРО, ББЦ всички са еднакви нека си обядват по между си, само ПП Атака разбива плановете на статуквото номер 11...

 21. 21 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Реформаторите трябва доста да се постараят!

 22. 22 Профил на Мале, малеее....
  Мале, малеее....
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#14] от "stenli1":
  И с най-високата оценка / 30% наравно с протестна мрежа/, че се противопоставя на статуквото...
  Пуснали вълка да пази агнетата....
  Ало Дневник, не мойте с рогите...

 23. 23
  polux
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 24. 24 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 463 Неутрално
 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1619 Весело

  Цитат : "омнибусен принцип "
  фургон за пътници, върху релси и теглен от кон
  = символ на модерното ... за един файтон хора ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 463 Неутрално
 27. 27 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  РБ не са надежден партньор още повече че според мен преференциалният вот ще вкара в парламента основно хората на Пръмова (по простата причина че ДСБ има по-голям електорат от ДСБ)

 28. 28 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#19] от "BlueWater":

  http://e-vestnik.bg/21290/kak-borisov-stava-telohranitel-i-doveren-chovek-na-zhivkovi/
  [quote#19:"BlueWater"]Знаете ли за кого точно гласувате!
  [/quote]

 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1619 Любопитно

  Цитат: "стабилно управление и подкрепа за силни граждански групи"
  ... стабилното управление в парламентарна република се крепи от силни парламентарни групи
  # силни граждански групи не свалиха БСП/ДПС
  # ... дори и самотни граждани с повече пламък, събориха "стабилно управление" преди година
  = Не зная какво ще е ... ама не това от снимката

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на stopet
  stopet
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#23] от "polux":
  "За съжаление Реформаторите сами ме отказаха да гласувам за тях с това подлагане на ГЕРБ. "
  Споко, те може и да не просъществуват до изборите. Днес ДБГ е отказала да участва в националната конференция за избор на председател на РБ. Там вървят едни караници и хапане един друг, че не знам въобще до кога ще го карат така. Ако не преди, то след изборите ще се разпаднат.

 31. 31 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#30] от "stopet":

  Това е жалко. Можеха да са силна и разумна опозиция, която след сигурния бъдещ крах на малоумната сбирщина да предложи някаква алтернатива... Единственото сигурно засега е, че по една или друга причина това няма да стане....

 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1619 Любопитно

  РБ, ББЦ, АБВ са по-добра алтернатива от ГЕРБ и БСП

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#9] от "Депутат 241 - ИЗБИРАЙ УМНО!": А управлението е безалтернативно ГЕРБ+РБ!!!
  Няма как да стане !
  Възможни ДВОЙНИ КОАЛИЦИИ са:
  ГЕРБ + БСП ... общо към 140 гласа
  ГЕРБ + ДПС ... на ръба от 121 гласа
  Всички други коалиции са ТРОЙНИ или ЧЕТВОРНИ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 718 Весело

  До коментар [#20] от "presivt":

  [quote#20:"presivt"]само ПП Атака разбива плановете на статуквото номер 11... [/quote]
  Ха-ха-ха!
  Помним как златният пръст на Волен бетонира коалицията на Атака с ДПС и БСП.

 35. 35 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#33] от "dark'star":

  [quote#33:"dark'star"]ГЕРБ + БСП ... общо към 140 гласа
  ГЕРБ + ДПС ... на ръба от 121 гласа [/quote]
  Откъде ги измисли тези "гласове"?
  Май не четеш проучванията на общественото мнение, а така си пишеш каквото ти се иска.

 36. 36 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 553 Разстроено


  Няма полижителна преспектива за България.
  Оказва се, че след 4 години на "европейско" и "развитие" пак над 1/3 от българите са готови да гласуват за ГРОБ.

  Като сложим и 1/4 за БКП и картинката придобива апокалиптично тъжни нюанси.

  На къде в модерния свят, бе, с такъв вожд и такива избиратели?

  Борисов: "Аз съм прост и вие сте прости...", останалото е ясно!  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 37. 37 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  " най-реалистична коалиция от близки по политическа ориентация формации е тази между ГЕРБ и Реформаторския Блок."

  Нещо много често взе да се повтаря тая мантра!

  Боко, не забравяй Костинброд!

  ОФ-то си е същото!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 38. 38 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Колко ниско може да падне човек от лакомия за власт ....

  Stupid people make me sick
 39. 39 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  [quote#33:"dark'star"]Няма как да стане ! [/quote]
  Пробвай някоя от другите игри на късмета. Явно тази не ти се отдава!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 40. 40 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1308 Неутрално
 41. 41 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  До коментар [#33] от "dark'star":
  Герб 99-105
  РБ 31- 33
  А па ти си сметай...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1619 Весело

  До коментар [#35] от "marker":
  3 седмици до изборите ! ще видим кой е познал.
  На тези избори БСП е на пързалката - това ясно.
  До сега ГЕРБ е вървял само нагоре ... все един ден ще премине зенита си и ще тръгне надолу ...
  Това че БСП губи не означава, че ГЕРБ печели !
  РБ, ББЦ, АБВ, ПФ ще отхапятдостатъчно проценти за да няма "второ пришествие гербово у власти всей"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#40] от "dedo pepo":
  "Дясното-ДА,
  ГЕРБ-НЕ!"
  +++ НИКОГА повече "Вся власть милиции"
  = това е най-важното на 5. Х. 2014 г.
  Да се гласува за РБ или друг по избор !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 928 Любопитно

  герб е сериозна опастност за реформаторите ,които ще изгубят много гласове заради тази уж предрешена "коалиция" която обаче така или иначе няма да се състои

 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1619 Весело

  До коментар [#42] от "Депутат 241 - ИЗБИРАЙ УМНО!":
  Герб 99-105
  РБ 31- 33
  може ... ако е за Велико НС от 400 души.
  При обикновено НС от 240 души
  = трябва ви още някой от ББЦ, АБВ, ПФ, ДПС
  *** Миков също има опции към тях за 121 ++
  ... и ще е по-склонен на отстъпки от Бойко !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Колкото повече силни граждански движения се появят, толкова повече партиите ще започнат да се съобразяват с волята на хората.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 47. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1619 Любопитно

  До коментар [#44] от "Stewie": "герб е сериозна опастност за реформаторите"
  ... и РБ е голямата заплаха за ГЕРБ
  = половината ГЕРБ са бивши сини ...
  Ако решат да припознаят РБ за "свои"
  = Бойко ще се състезава с Барека за 4 / 5 място

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 48 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 627 Неутрално

  РъБъ и ГРоБ ще ни закопаят заедно и окончателно.Това което не успя да направи Костов, ще го направят тези две политически формирования.http://www.youtube.com/watch?v=VQFjFY-AzsM

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  Ще се самоцитирам само и единствено с цел да разбера дали герберите ще търсят успех на България или отново ще се подложат на Русия:
  "...Бих желал герберите ЯСНО и ОЗВУЧЕНО да заявят ДАЛИ ЩЕ ПОЗВОЛЯТ сторителството на "Южен поток" ако дойдат на власт.
  Това искам да знам преди изборите!
  Не считам, че всякакви популистични чистения пред телевизионните камери могат да бъдат заменени от една такава честна и открита декларация!"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  [quote#19:"BlueWater"]Знаете ли за кого точно гласувате!
  [/quote]


  http://sofia.dsb.bg/?p=2049

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 51. 51 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  [quote#13:"objective"]Ето защо, за да стане възможно съставянето на стабилно и устойчиво реформаторски- демократично управление на страната, център-десните избиратели сме длъжни да дадем мощно рамо на Реформаторския блок !
  Успех ![/quote]
  ДА!

 52. 52 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Ясно е, че ще има коалиция между ГЕРБ и РБ, но за да не може Борисов да бъде изнудван му трябват 121 депутата. За това гласувайте за ГЕРБ, за бъдещето на децата си, за Европейска България!

 53. 53 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 553 Неутрално


  Гласувайте за ГЕРБ!
  При управлението на Борисов се случват следните неще:
  1. Хора се самозапалват и умират от отчаяние, че Цветанов "не вижда" мафията в големите градове.
  2. Багери разорават плажове и планини, а Тетка Цачева участва в контра-митинги за бетониране на горите.
  3. Стотици хиляди протестират против безумните цени на горивата
  4. 100 000 000 лв се заделят за подслушване, но за пенсионерите няма дори индексация на пенсиите.
  4. 'Тежки" личности се разпореждат кой "да се удари" и кой "да се изчака".
  5. ..
  6...

  Ако ви е отмиляла България, изберете "европейското" "развитие" на БОрисов.
  ТОЙ ще ви оправи!
  Тоя път безвъзвратно.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 54. 54 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2888 Разстроено

  В моя пост #27 съм допуснал досадна грешка.Да се чете"...електоратът на ДБГ е по-голям от този на ДСБ.."
  Извинявам се на всички засегнати.

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  Последните дни от ГЕРБ все повтарят,че не им трябват коалиции и се борят да управляват самостоятелно.Борисов няма
  да раздели властта с никого.Виж,ако може някой просто да гласува с тях,може.

 56. 56 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "От кое от следните неща смятате, че България се нуждае в най-голяма степен в момента? 45% - ярки/отговорни личности, 32% - силни политически партии ..."
  Жалко, това просто е трагично. Толкова много да се навеждат на култа??? И толкова малко да схващат, че култа към АНТИ е тъждествен на култа към ПРО. Не, не се нуждаем от от ярки и силни, нуждаем се от демократични, да ДЕМОКРАТИЧНИ правила, процедури, партии, личности, институции и т.н.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 57. 57 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  [quote#7:"polux"]В следващото правителство изглежда ще има умни, красиви и тикви[/quote]
  Умни и красиви? Възможно е, но не е сигурно. Сигурно е, че ще има тиква, вероятно голяма, свински сорт. Прост бостан това може да роди - прости тикви.

 58. 58 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Явно се очаква от повечето хора управление ГЕРБ - РБ

 59. 59 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "polux":

  Ти към никоя от горните категории ли не спадаш... лошо

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 60. 60 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#47] от "dark'star":

  Мечтите са безплатни

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 61. 61 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Най-логично е управление на ГЕРБ-РБ, въпреки че въобще не искам повече кочина като ГЕРБ да стига до властта. Но ако РБ имат по-голяма тежест, и политиката на ГЕРБ има шанс да не е геноцид като миналия път. Другите варианти са коалиция около БСП, коалиция ГЕРБ-БСП. Кой си харесвате?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 62. 62 Профил на mary47
  mary47
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ако преди изборите РБ заяви, че би участвал в коалиция с ГЕРБ, има вероятност да остане под чертата.

 63. 63 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 244 Неутрално

  [quote#58:"daam"]Явно се очаква от повечето хора управление ГЕРБ - РБ[/quote]
  Мдаа. Хората, които за Него са матреал и каракачански псета имат право да очакват.

  За Слънчо обаче бъдещето е мрачно, защото от РБ ясно, нееднозначно, категорично и натъртено заявиха, че коалиция с Него ще има при едно условие, о ужас - Той да не премиер.

  Единствената опция е да се самоизбере за пожизнен почетен преЦедател като Савата и да се среща с него неформално на кафе с табла, както и на карти с Валето Златев.

  А като ходи при Валето, на път ще Му е да сложи китка на паметника на Тато Му, дето Му утрепал детото по девети!

 64. 64 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#23] от "polux":


  " За съжаление Реформаторите сами ме отказаха да гласувам за тях,с това подлагане на ГЕРБ "

  То и дедо Пепо от Русе искаше да гласува за ДСБ,но,не му харесва,че са в РБ ...
  Айде сега двамцата се съберете и опитайте да направите от две комунета - един десебар...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  [quote#11:"palav_nik"]Ако не се свика ВНС и не се промени конституцията, всяко едно правителство е предварително осъдено на провал... [/quote]
  Е тя новата конституция ще ни даде енергийна независимост и ще ни оправи икономиката.
  Крайно време е да разберем, че без много неуморна работа нищо няма да стане!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 563 Весело

  До коментар [#27] от "Дон Кихот":
  Колкото на предишните избори за ЕП вкараха самата Кунева вместо кандидата на ДСБ

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 67. 67 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Според мен, нагласите на хората показват доста ясно какво очакват - дясно управление, отговорни личности и... за кого лошо, за кого добро, но коалиция между ГЕРБ и РБ. То за последното и до момента има съвсем обективни предпоставки, но и това е едно от опасните места, да не се стигне до някакви проблеми, без значение, кой ще ги генерира.
  Казвам без значение, защото ако се случат и двете страни ще се надпреварват да обвиняват другата, но за нас, гражданите, без значение дали сме привърженици и на кого, това ще е доста мрачен сценарий.
  Та бих казал, ние да си свършим работата , т.е. да гласуваме активно и да оказваме възможно най-силен граждански натиск, срещу подобен сценарий.

 68. 68 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#19] от "BlueWater":

  Не ми давайте за пример г-жа Русева, не защото не може да пише, напротив, тя е наистина много добра с перото.
  Но в политическия смисъл, извинявайте, покажете ми два реда написани от нея, които да критикуват БСП, Станишев, ДС и въобще генераторите и двигателите на дългия и тъжен преход на страната към нормалния свят.
  Тя си има една трайна фиксация - Борисов и ГЕРБ, независимо дали са на власт или в опозиция, която в последната година и половина стигна своя апогей. Може би за това 'помага' работата и в "Преса" - тя си знае, но позицията и стана безкрайно разводнена и по същество еднопосочна, а това, в смисъла на журналистическа позиция е доста тъжно.
  В редута, освен Ралица Ковачева, почти няма какво да се чете, за което и аз съжалявам.

 69. 69 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#49] от "Храбър":

  Преди да се самоцитираме, един въпрос, кой спря Белене и плати ли си за това ( в политическо отношение).

 70. 70 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Гласувайте за ГЕРБ, за да има стабилно управление.

 71. 71 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#63] от "65":

  Много много много ви се иска да сте във властта. Толкова много, че все забравяте, че Бойко ви каза, че ако няма пълно мнозинство, няма да управлява.

 72. 72 Профил на uji55375340
  uji55375340
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#3:"nnf"]ГЕРБ и Реформаторския Блок
  Победа на изборите![/quote]
  и следва управление подобно на Виктор Орбан.
  три пъти ура за новите средни векове на прехода...

 73. 73 Профил на uji55375340
  uji55375340
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#70:"anonymous_"]Гласувайте за ГЕРБ, за да има стабилно управление.[/quote]
  гледай си работата

 74. 74 Профил на uji55375340
  uji55375340
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#27:"Дон Кихот"]ДСБ има по-голям електорат от ДСБ[/quote]
  по-голям но много силно нестабилен електорат... т.е. това не са убедени избиратели на Пръмова, а само такива, които се ослушват дали на политическия хоризонт няма да се появи нещо по-добро според техните критерии. твърдото ядро избиратели на Кунева-Пръмова са една шепа хора - предимно бивши снахи, зетьове и т.н. кликата на бившия червен елит... тези хора твърдо ще гласуват за Кунева поради финансовите си интереси / зависимости. слава Богу, те са много малко на брой.

 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Вече е ясно кой ще управлява. Не е ясно само как? ГЕРБ биха искали някой да им помага. Дали това ще е РБ? По-скоро ще ги доведе по-бързо до провал.

 76. 76 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Вместо алтернатива на ГЕРБ, реформаторите предпочетоха да са патерица... Тъжно... При все, че вече видяхме ГЕРБ, вече е нелепо да ги искаме отново. Не, благодаря!

 77. 77 Профил на Ганимед_#9
  Ганимед_#9
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#76:"polux"]Вместо алтернатива на ГЕРБ, реформаторите предпочетоха да са патерица[/quote]
  Алтернативата на ГЕРБ са БСП/ДПС. Ако РБ искат да са алтернатива, то значи да са съмишленици с управлявалата до преди месец и нещо тройна коалиция. Не че де факто не са си точно това, но пък някак успяват да лъжат заблудените си избиратели, че са нещо по-различно.

  Гласувайте с разум.
 78. 78 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  [quote#48:"Фронт за Национално Обединение"]РъБъ и ГРоБ ще ни закопаят заедно и окончателно.Това което не успя да направи Костов, ще го направят тези две политически формирования.[/quote]

  Дай Боже!

  Амин!

 79. 79 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Няма нито идеални партии, нито идеални хора, още повече в български условия... Трябва да се търси най-приемливият и възможен вариант. А той за момента наистина се очертава като: ГЕРБ с подкрепата и "камшика" ("остена", "късия повод"....) от РБ (нещо като БСП-ДПС, но в положителен вариант) и СИЛНО ГРАЖДАНСКО УЧАСТИЕ за контрол на управлението, за което има създадени добри условия!
  УСПЕХ!

 80. 80 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Тези 42% съгласни ли са ГЕРБ да им вземе по 1000 лева за да спасява милионерите в КТБ?

 81. 81 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Някой да каже някакъв разумен начин за гласуване срещу ГЕРБ, моля!

 82. 82 Профил на Christo Tamarin
  Christo Tamarin
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Най-голямото зло е БСП. БСП е самият дявол. БСП е партията на сатаната. Всичко друго е маловажно.

  Ще гласувам за ГЕРБ. Ще гласувам за най-голямата партия, която е срещу БСП. Ще гласувам така, че на дяволът да му докривее най-много.

  Няма значение дали харесвам ГЕРБ, Бойко Борисов, Цветан Цветанов .. Просто не трябва да забравям кое е най-голямото зло.

  БСП е най-голямото зло. Не Тодор Живков, а партията му. Не бившите комунисти, а БСП. Не бившите ченгета са най-голямото зло, понеже добре помня, че едно време всичките служби, милиция - държавна сигурност - армия - творчески съюзи, даже църквата, бяха слуги на Партията. Е, тази партия, докато може да се идентифицира, както и да се променя, си остава най-голямото зло.

  Човеците като Божии твари са висша ценност и всеки човек има право да се промени.

  Партиите обаче не представляват никаква ценност. Специално БСП, партията на сатаната, трябва да бъде унищожена. Иначе тя ще унищожи България.

  Някога в древният Рим имало един, дето всеки ден в градският сенат повтарял и напомнял: Картаген трябва да бъде разрушен. Взели, че го послушали, разрушили Картаген, и последвал хилядолетен възход на Римската империя.

  Защо няма да гласувам за Реформаторският Блок? Защото играят в Б-групата. Защо играят в Б-групата? Защото БСП, партията на сатаната, не им обръща внимание. Защото се заяждат с ГЕРБ, а не със сатаната БСП.

  Борбата с БСП, борбата на България със сатаната, е национално-освободителна борба. Докато БСП, партията на сатаната я има, България ще си остане ненормална страна в "преход", докато "издъхне". За да излезе България от състоянието си на "преход" и да придобие нормалност, трябва БСП да бъде унищожена.

  Разбира се, на избори. БСП под 4-те процента и вън от българският парламент.

  Едва тогава на дневен ред ще дойдат Великото Народно събрание и нова конституция. Понеже да се разработва нова конституция в сътрудничество със сатаната е безсмислено. Нова конституция в сътрудничество с БСП - не, благодаря, и сега си имаме султан, т.е. конституция.

 83. 83 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#81] от "polux":

  Ако искаш да гласуваш против Герб, гласувай за БСП

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 84. 84 Профил на Оставката2
  Оставката2
  Рейтинг: 238 Любопитно

  Радан Кънев: Стоя вляво от центъра

 85. 85 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#40:"dedo pepo"]Дясното-ДА,
  ГЕРБ-НЕ! [/quote]
  ++++
  Обаче нещата вървят към ГЕРБ или поне така твърдят социологическите изследвания. Ако има ГЕРБ-РБ управление, то пак ще е само ГЕРБ и просто ще се повтори мандатът на Борисов, който не доведе до нищо добро. Всъщност доведе до сегашната политическа криза.

 86. 86 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ГЕРБ е пяната на утайката.... Отчайващото е, че Радан е видял в тях възможност да хване това, което сам няма да може - парче власт.... Язък ви за претенциите...!

 87. 87 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1119 Весело

  " Дясното е в своята същност свързано с това да се ограничава колосалният апетит за чужди пари, който мъчи всяко правителство и всяка държавна администрация.
  За съжаление, тази информация не е била предадена на Бойко Борисов и други решаващи фактори в ГЕРБ. През последните седмици те упорито се опитват да бъдат обратното на това, което представлява дясното на Тачър и Рейгън като не само отстъпват от фискалния консерватизъм, а с пълна газ се движат в обратната посока.
  Нещата започнаха да стават ясни с изявленията на Борисов за 6 млрд. лв. и дори 10 млрд. лв дълг, който едно евентуално (и доста вероятно) правителство на ГЕРБ ще иска да вземе. Това е най-лесното решение, когато при предишния си мандат изразходваш сериозна част от резервите и национализирал елемент от частната пенсионна система – и това при министър на финансите, Симеон Дянков, който поне се опитваше да звучи като да иска да балансира разходи и да не позволява пълно разточителство. А от къде ще вземеш, когато качиш и дълговото бреме, отвъд възможностите за лесното му финансиране?
  Освен дълг, както стана ясно преди два дни, ГЕРБ подготвят и друга категорично лява политика – увеличаване на данъците. Според предложената схема, общините ще могат да взимат решение да добавят допълнителни 2% върху плоския данък, който в момента е 10%. Макар и идеята за диверсификация на данъчната ставка и възможност за децентрализация на събираните средства, оттам и създаването на конкуренция между различни общини в страната, да е интересна – изпълнението е със сериозни недостатъци. Най-вече, защото дава възможност на юрисдикциите да стават само по-малко конкурентни – т.е. не е мислено за сваляне на данъците и/или запазване на по-голям процент от събраното на местно ниво.
  Всъщност, дори и без жадната за парите на данъкоплатците програма на ГЕРБ, държавният бюджет е в сериозен преразход спрямо това, което може да осигури чрез данъци и квази-данъци.Само до месец юли тази година данните показват дефицит от близо 1,15 млрд. лв. Общият преразход по двете пера заплати/стипендии и социални разходи е 938, 5 млн. (274,5 млн. лв за първото и 664 млн. лв. за второто). Към това можем да добавим и исканията за още милиони допълнително харчене в НЗОК (117 млн. лв) и МВР (97 млн.лв.) – все на гърба на данъкоплатеца и неговите наследници.[1]
  Реакцията на една фискално консервативна, на една „дясна“ партия в такъв момент трябва да е – търсене на възможни начини за ограничаване на лавинообразно растящите разходи, не търсене на кратък политически комфорт, осигурен от заеми, които ще връщат бъдещи поколения. Освен от икономическата теория, от скорошния опит на не една европейска страна знаем, че заемите и безконтролното харчене са до един момент – следват ги рецесии и болезнени години на връщане към нормата.
  Подходящо е да се завърши с един полезен цитат от Рейгън за „десните“ от ГЕРБ: „Проблемът не е, че хората са обложени с малко данъци, а че правителството харчи твърде много.“ Може и да им помогне да се ориентират, или пък да пренасочи вниманието на десните избиратели към търсене на наистина фискално консервативен политически субект."

  Оригинал: Експертен клуб за икономика и политика

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 88. 88 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7466 Неутрално

  Вярвам че БЪЛГАРИТЕ ще съумеят да изберат дясното и завинаги да елиминират комунизма от България.

 89. 89 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#88:"peni_nikol.53."]ще съумеят да изберат дясното [/quote]
  кой е дясното?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK