Колко струва загубата на Варна в конкурса за Столица на културата 2019

Официалното лого на варненската кандидатура

© Варна 2019

Официалното лого на варненската кандидатураБлизо половината от парите за промоцията на Варна като кандидат за Европейска столица на културата през 2019г. са били изхарчени с решение на Общинския съвет в града по предложение на постоянната му комисия "Култура и духовно развитие". Това показва справката за начина, по който едноименната дирекция в общинската администрация е разходвала над 200 хил. лв. Те са част от финансирането в размер на 500 хил. лв., предвидено в бюджета на Варна за културни събития през тази година.


От друга справка - с протоколите от заседанията на постоянната общинска комисия "Култура и духовно развитие" става ясно, че за тези проекти екипът, работил по кандидатурата на Варна, е научавал постфактум, без да е искано мнението му.


Отчетът за разходите, направени по проекта "Варна 2019", беше предоставен на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация.
От него става ясно следното:


На 14 април т.г. в дневния ред на комисията "Култура и духовно развитие" е включено предложението с 69.6 хил. лв. (с ДДС) да бъде финансирано събитието "Варна и региона посрещат Италия", организирано от дружеството "Медия крос". Нейното предложение е внесено от председателя на комисията Даниела Димова (ГЕРБ).


В защита на проекта веднага се изказва съветникът Марица Гърдева (ГЕРБ). "Прекрасна идея! Да ни разпишат бюджет и да подадат документи", казва тя.


С писма до комисията "Култура и духовно развитие" са поискани и две други сериозни суми. Те са за медийно отразяване на културните събития в общината и развитието на проекта "Варна 2019". Предложенията са направени от едноличните дружества с ограничена отговорност "Медийна група Черно море" (собственост на "Холдинг Варна") и "Вестник Народно дело", свързван с бившия депутат от левицата Борислав Гуцанов.


По вече описаната процедура на двете дружества са отпуснати по 42 хил. лв. Колко излъчвания и публикации са направени срещу тези суми не става известно нито от протоколите на ресорната общинска комисия, нито от справката за разходите на общинската администрация.


По предложение на кмета на Община Варна Иван Портних Общинският съвет е гласувал и разход от 23 хил. лв. за "заснемане от въздуха" на регатата "Тол шипс". Варна бе домакин на събитието в началото на май. Парите са усвоени от дружеството "Дарик скай", собственост на "Дарик радио" АД.


Буквално на "финалната права" от работата по кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата комисията "Култура и духовно развитие" е одобрила разхода и на още близо 30 хил. лв. На заседанието й от 6 юни е взето решение с по 7 хил. лв. да бъдат финансирани предложенията за 3D проект на фирма "Лорка" и "Карнавал на мечтите" на фирма "Протема". По-солидно финансиране е отпуснато на компанията "Сънрайз мюзик" за събитието "Сцена на мечтите – Варна търси своите таланти". (Трите проекта не са включени в отчета за разходите по проекта "Варна 2019", тъй като финансирането им е отпуснато след приключването му).


Първият проект е защитен най-ревностно от Марица Гърдева.


"Това се казва "герила маркетинг" или "партизански маркетинг, обяснява тя. (...) Уникално е и съм го виждала направено и то изглежда все едно, че влизаш вътре в него". Явно въодушевена от идеята Гърдева предлага карнавалът да бъде финансиран с 12 хил., а 3D делфинът с 5 хил. Предложението й обаче не е прието и двата проекта получават по 7 хил. лв.


Третата идея – на "Сънрайз мюзик" за местна "реплика" на риалити формата "България търси таланти" предизвиква известно колебание у членовете на журито. В крайна сметка проектът е категорично подкрепен от председателя им Даниела Димова и той получава финансова подкрепа в размер на 15 хил. лв.


Така в началото на юни – три месеца преди окончателното решение за избор на български град за Европейска столица на културата, бюджетът от 500 хил. лв., определен за кандидатурата на Варна вече е намалял с 209 хил. лв.


Едно от най-солидните разходни пера


по проекта "Варна 2019" е за рекламни материали – флаери, тениски, значки, знаменца, чанти... За тях дружеството "Хеликс прес", спечелило обществена поръчка на Община Варна, е получило почти 105 хил. лв. Още 1000 са платени на свързаната с него компания "Кът аут" за "изработване на послания".


Брандирането на платната на платната на ветрохода "Калиакра" със знака на варненската кандидатура за културна столица на Европа е струвало общо 5664 лв. В това число – награда за идеен проект, "изрисуване" и "брандиране". Боите, употребени за тази цел, са на стойност 1143 лв.


Мобилната точка за култура "МОТО" също представлява сериозен разход – близо 17.5 хил. лв. В тази сума влизат 13 хил. лв. за изработка на конструкцията от европалети, близо 6 хил. лв. за специално осветление плюс още около 4 400 лв. за монтаж, демонтаж и допълнителни модули. В отчетите на екипа, работил по проекта "Варна 2019", ефектът от разполагането на "МОТО" в различни части на града и преди всичко в крайните му квартали е бил изключително впечатляващ.


Около 1404 лв. са планети за "сглобяване на платформи за артистични зони", а други 1200 за прожекцията на филма "Джулай" в импровизирано лятно кино до варненската Обсерватория.


Впечатлява не размерът, а екстравагантността на друг разход. Става дума за изработването на "късметчета за кафе". Работата на стойност 5856 лв. е свършена от дружеството "Евродизайн.


С 2000 лв. от бюджета за кандидатурата на Варна за Европейска културна столица неизвестно защо до Украйна са пътували актьорът  Георги Велчовски и Ламбрин Сотиров. Вторият е председател на т.нар. Обществен съвет по култура в Община Варна.


Сред най-оспорваните разходни пера в бюджета за подготовката на Варна в проекта Европейска столица на културата са


хонорарите на екипа


работил по нея, както и тези на привлечените експерти и съветници.


Най-големият от тях – малко над 19 558 лв е за консултанта на варненската кандидатура сър Робърт Скот. Освен това възнаграждение Скот е получил още 10 хил. лв. за командировки и самолетни билети. Друга сума от 9779 лв. му е изплатена за "пълно съдържателно текстово оформление на английски език на текста на финалния вариант на втората апликационна форма на Варна за ЕСК 2019".


Веднага след Робърт Скот по размер на получените хонорари се нареждат Елина Желева и Георги Камов. Двамата са специалисти по "дизайн мислене и социални иновации" и са получили по 20 хил. лв. за работата си по организирането на "лаборатории, уъркшоп и форум за вдъхновение", "доизграждането на идеи и превръщането им в проекти".


Останалите хонорари, изплатени по проекта "Варна 2019", са на обща стойност около 33 хил. лв., разпределени приблизително по равно между седем души (виж прикачения файл).Изключение прави възнаграждението на режисьора Младен Алексиев,. Той е работил по "надграждане и финализирането на концепцията на Варна - кандидат за европейска столица на културата" и е консултирал изготвянето на артистичната програма на втората апликационна форма на проекта. За това е получил 11 хил. лв. плюс още 563 лв. за самолетни билети.


Освен описаните дотук, отчетът на варненската общинска дирекция "Култура" включва още разходи за "превод на втората апликация на Варна 2019г." и за "стилова и техническа редакция на текста". Сумите от 2290 лв и 1666 лв. са изплатени съответно на Варненския икономически университет и Филип Крушел.


Останалите няколко десетки позиции в отчета, чиято единична стойност е под 1000 лв. могат да бъдат проследени в прикачените файлове.


Една от


най-сериозните критики към екипа


работил по проекта "Варна 2019" е пренебрегването на конкурсното начало при избора на консултанти, както и възлагането на дейности, без за това да са организирани търгове.


"Всяка стъпка, предприемана от екипа на кандидатурата, е правена след консултации с Робърт Скот каза Десислава Георгиева, неформален лидер на екипа. Когато преди повече от година поех работата по кандидатурата, работата по проекта беше на практика спряла с всички рискове да отпаднем още на първата селекция. Затова нямаше време нито за търгове, нито за конкурси. Работихме в невероятно "хейтърска" среда и в подобни ситуации единственият изход е "авторитарният" подход", обясни тя.


Георгиева твърди, че "щастливият край за Варна" все още не е окончателно изпуснат. Шансът според нея е в т.нар. "План Б", следван и от други градове, загубили състезанието за Европейски столици на културата.


"Реализацията на голяма част от инфраструктурните и културни проекти, включени във втората апликационна форма за кандидатурата на Варна (т.нар. бидбук), могат да бъдат реализирани със средства от общинския бюджет или привличане на европейско финансиране", твърди тя.


Текстът, описващ, какво щеше да се случи във Варна през 2019г. засега е публикуван онлайн само на английски език.

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Qnyx
  Qnyx
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Всичко се оспорва при нас по традиция

  От Варна съм, но съм напълно убеден че Пловдив са заслужили признанието. Варна през последните няколко години вместо да се движи напред спринтира назад

  Trust no one.
 3. 3 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 533 Разстроено

  Малеее...... Абе № 1, никой никого не саботира, напротив показва, че всичките не са си мръднали пръста да опитат дани пробутат, а са яли с широко отворени усти. Какъв е този превод на англиски език за 9999 лева????? Този е превел 1000 страници текст ли? Във Варна преводите са между 8-12 лв.
  "Мотото" си беше барака - влизаш, гледаш палети и излизаш.
  Всичките тези проекти ..... Тази година даже нямаше много участници във фолклорния фестивал - май само две държави имаше освен българите, а предни години са били повече. Само тайландските танцьори беха ефектни, обаче там никой не беше дал пари за реклама - мен ме поканиха на масов ивент във фейса, а се оказа, че повечето варненци не са ги видели....
  Взели са една амара пари, а култура НУЛА....

 4. 4 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Един мой познат казва така - откакто Варна през 20-те години ( на 20-ти век) са я обявили за курорт, варненци си мислят, че всички са им длъжни.

  И е прав.

  Вчера статия, как пренебрегнали Варна заради Пловдив, днес колко било струвало това на Варна.

  А кой го интересува това? Мен лично - не. А варненци да са мислили, като са гласували на местните избори. Останалото е постфактум.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 5. 5 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Достойни за поблукация разходи по подготовка на кандидатурата. От 500 хиляди похарчени практически няма нищо реално за култура. Ужас!

 6. 6 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#1] от "sam_vimes":

  в същност не съм сигурен, че някой завистливо оспорва избора на Пловдив. Статията е в отговор на обвиненията към екипа, който работи за кандидатурата на Варна и най-вече за разходите които са направили. Понеже на среща с журналисти "екипа" отговаряше с насмешка на зададените въпроси и дори си позволи да се шегува как кампанията струвала "25 милиона", тази статия е с цел да "изясни" ситуацията.

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  .... Елина Желева и Георги Камов. Двамата са специалисти по "дизайн мислене и социални иновации" ...

  Мдам ...
  Как беше ... Циливилизасиоооонннн!????

  Дизайн мислене, Боже!
  И социални иновации, мой Боже!
  Бе, Боже, моля ти се от душа, кога ще си прибереш вересиите?

 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Писна ми от всякакви оплаквания свързани с каквито и да е проекти и решения. Благодарение на такива некадърни неудовлетворени в страната стоят редица проекти (Включително и такива, заради които губим значителна средства от ЕВРОПЕЙСКИ ПОМОЩИ). Точно такава е причината да бъдат занемарени и руините пред ЦУМ.
  Мисля, че на всяко оплакване трябва да се обръща внимание, но ако то не бъде удовлетворено оплакващия да понесе всички негативи свързани със забавянето на съответния проект (включително и финансови)!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#4:"epoc"]Един мой познат казва така - откакто Варна през 20-те години ( на 20-ти век) са я обявили за курорт, варненци си мислят, че всички са им длъжни.

  И е прав. [/quote]
  Аз, като варненец, означава ли, че те чувствам длъжен? Никой не оспорва кандидатурата на Пловдив, съвсем заслужена е!
  Приеми, че както грешиш в оценката си за Варна и варненци, така бъркаш и за останалата част от коментара си.
  Не, въпросния ти познат НЕ Е прав.

  п.с. Кмета на Варна от 3 години е гербер, както и на Пловдив. Какво точно имаш предвид под това "да са мислили" ?!?

  п.п.с. че не става както пловдивския е ясно...

 10. 10 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#8] от "Храбър":

  аве хората искат да знаят как са изхарчени парите на общината отпуснати за въпросното мероприятие, ненормално ли е това?
  Няма значение дали ти е писнало. Не чети за това щом ти е писнало. Поредното нагло източване на пари!

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  [quote#3:"lalleen"]Какъв е този превод на англиски език за 9999 лева????? [/quote]
  Ми ... на Робърт. И поне една съратничка.
  Бумагите са си бая, а той смята в паундове и по англицките разценки.
  Та така сметката излиза ...

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Софиянец съм и не ми харесва, факта че бе избран Пловдив.
  Но не бих се опитвал да попреча на града да използва всички възможности да спечели крайното състезание!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Едни хора са си усвоили едни пари,но дори не са се опитали да се прикрият,няма едно културно събитие една изложба един фолклорен фестивал нищо

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Весело

  До коментар [#1] от "sam_vimes":
  Силно любим и мразим.Пурко,кажи кое е първичното,яйцето или кокошката?Кокошката отговаря Пурко.А кокошката откъде е дошла?Ами кокошка отвсякъде може да дойде,а яйцето не може.И тук попа казва-А,ха наздраве.Споровете в България рядко са продуктивни.По често свършват с въргал или с Ха наздраве и после с въргал.Ако Пловдив беше спечелил приза -Морска столица на България,Варна можеше да протестира.

 15. 15 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Това хвърля още светлина върху вчерашните реплики на журито за прагматизма на европейците, които търсели сметка за всяко похарчено евро. Ами човекът го е казал направо грубо какво е положението. Даже няма нужда акъл да имаш, че да го разбереш.

 16. 16 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#13:"mititu"]Едни хора са си усвоили едни пари,но дори не са се опитали да се прикрият,няма едно културно събитие една изложба един фолклорен фестивал нищо [/quote]

  Добре е, че поне част от пишещите са разбрали за какво е статията...

 17. 17 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Къде виждате оспорване?

 18. 18 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 328 Неутрално
 19. 19 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Koй е Робърт Скот и какви са квалификациите, въз основа на които е избран за консултант? Колко е дълъг текстът, за Чийто превод му е изплатена сумата от над девет хиляди лева? Също каква е тази простотия с късметЧетата за кафе и флайерите? С тези пари можеха да се финансират театрални представления, концерти и т.н.
  Благодаря на "Дневник" за това разследване. В светлината на изложените факти реването на Биляна Раева, Че Варна била прецакана, щото не е в "приоритетната" южна България, е смехотворно. Както неелегантно, но тоЧно се е изразил народният гений за такива слуЧаи - гъз глава затрива.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 20. 20 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако си добър ти се търси нещо нередно в миналото на теб или фамилията,ако нещо сътвориш ще ти кажат че друг е можел да го направи по хубаво.Винаги гледаме клечката в очите на даден индивид но никога не виждаме гредата в нашит очи.Завистта и злобата така са ни окупирали че скоро няма да ни пусне скоро и това е много жалко че в 21 век сме настроени толкова негативно към всичко което се случва по света и у нас.

 21. 21 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#20] от "ahorra":

  Каква е връзката между този коментар и изложените в статията факти?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3916 Весело

  До коментар [#19] от "7777":

  Като гледам хонорарите и царското отношение към него,предполагам че е минимум внук на сър Уолтър Скот.

  klimentm
 23. 23 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 648 Неутрално

  http://news.plovdiv24.bg/513719.html

  Ето тук пише,че Варна може да обжалва избора на Пловдив!!!Срам!!!Дори не могат да загубят достойно.

  rock n' roll is king!
 24. 24 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#23] от "TAC":

  на теб ясно ли ти е, че единствените които плямпат за обжалване са тези, които са правили кампанията на Варна и това го правят единствено, понеже сега трябва да оправдават разходите които са направили?

 25. 25 Профил на mnemosina
  mnemosina
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Към 70 хил. са похарчени за проекта "Варна и региона посрещат Италия" на Медия Кронос .Някой чувал ли е да е реализиран такъв проект ... изобщо нещо

 26. 26 Профил на chiefwhitecloud
  chiefwhitecloud
  Рейтинг: 381 Неутрално

  уважаеми Варненци, ако това е вярно, много малко хора са ви работили по кандидатурата. Както често се случва, трябва да дадеш нещо за да получиш. и каква е тая командировка в Украйна?

 27. 27 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#26:"chiefwhitecloud"]Както често се случва, трябва да дадеш нещо за да получиш.[/quote]
  повярвай ми варненци са "дали" повече от обявеното тук.

 28. 28 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Това лято бях и в Пловдив и в Варна и в двата града не бях ходил от 5-6г.
  Варна винаги е бил най-елитарният български град, този път голямата разлика бе това че навсякъде ме заговаряха на руски и в ресторантите, келнерките бяха доста препряни.
  Пловдив от друга страна бяха наблегнали в това да превърна "айляка" в култ, с котките излежаващи се навсякъде и келнерките които ни оставяха да се наслаждаваме на хубавото време и летаргията след хубавото ядене, то чуството за Айляк бе наистина заразително.

 29. 29 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 486 Неутрално

  BG 2020.
  "Kolko shte struva,maistore?"
  "Edi kolko si.."
  "Ha, che ti da ne si Ser Robet Scott,be!Marsh ottuka!"

 30. 30 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Я! Нима мутроград-Варна изобщо се е надявал да спечели какъвто и да е конкурс за град?!??!
  Вие майтап ли си правите? Кой адекватен човек, кой човек със съвременно мислене и здрави очи изобщо би си помислил да подкрепи мутроград-Варна за такъв конкурс?!
  Конкурсите, в които мутроград-Варна може да участва и може да спечели са от съвсем друго естество, ориенталско.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 31. 31 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 434 Весело

  Просто Варна са искали да откраднат малко пари покрай конкурса. 104 хиляди лева за фланелки? Да не са ги поръчали при Армани?

 32. 32 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ойро Пролетариат":

  благодаря за споделената информация, чувствам се обогатен.

  п.с. ако наличието на мутри в някой град го прави "мутроград", то има ли нормален такъв в България?

 33. 33 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#31] от "Bluesky":

  И сега трите грации, управлявали кандидатурата, искат да прилапат още толкова по "План Б." Щото нали особено успешно са менажирали "План А."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 34. 34 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  С пари за трици на цената на класно брашно,
  Културна столица - просто казано - йок, че и повече не бива...

 35. 35 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Варна е най-добрата кочина за живеене в България!
  В благодарение на ТИМ , Кирил Йорданов ,Янко Станев , ДПС и Портних напоследък!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 36. 36 Профил на agent0
  agent0
  Рейтинг: 441 Гневно

  Че не звучат ОК сметките - не звучат. За съжаление съм почти напълно сигурен, че и отчетите на другите градове няма да са по-добри.
  Най-много обаче ме дразнят коментарите от рода на "варненци са бахти гадините" и "да са мислили на изборите"...

 37. 37 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Тия оправиха ли си дупката в центъра? Ако не, к'ва културна столица.
  А у БГ е така - спечелил, неспечелил парите се прибират....

 38. 38 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#37] от "Хи-хи":

  тази дупка е собственост на пловдивски първеню...

 39. 39 Профил на lalanon
  lalanon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако Кирил Йорданов все още беше кмет на Варна, можеше и да успеят да станат културна столица, с Портних е невъзможно!

 40. 40 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 245 Неутрално

  град Варна не е привлекателен, вече не е. В отминали времена този град имаше чара на истински голям провинциален град: Морските бани (1926), имат "плосък" покрив, за да се вижда от входа на Морската Градина, залива и лятното лазурно море, със стаи за отдих на втори етаж, сега са в развалини. Запазени и потдържани постройки привличат много гостите на града, сега не. Непосредствено преди "десятката", разрушиха се сгради в цнтрална част...има и други подобни...

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#4:"epoc"]Един мой познат казва така - откакто Варна през 20-те години[/quote]
  Твоят познат е един паток. Съжалявам че го обиждам, но е така - един паток.
  В България все се обиждат местните хора - като че ли от тях всичко зависи. Всъщност във Варна местни не останаха- повечето от тях емигрираха, и бяха заместени от региона - от Добричко, Силистренско и Разградко. И градът бе предаден в ръцете на черевено-руската мафия - ТИМ. Може и случайно името на кмета Иван Портних да е с руско. И сигурно съвсем случайно в града живеят за постоянно над 40 000 руски граждани.
  Само не разбирам каква е тази дива злоба към Варна? Ако забелязахте, но в разпределянето на паричките най-активни са били съветниците от п.п. ГЕРБ.
  Иначе поздравявам Пловдив с избора му за културна столица на Европа за 2019г. Пловдив е уникален град, със свое лице, 7 хълма, като суперградовете Рим и Истанбул (Константинопол). Тъжно е че 2 или 3 хълма бяха разрушени.
  Хора, и в Пловдив, и във Варна живеят ваши съграждани. Ограничете се с простащината.

 42. 42 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#4] от "epoc":

  е няма по голяма глупост от казаното от тебе ... пич и ако си прав защо цяла България тича към Юьното черноморие ...
  а също така подобно мислене показва само какво кухо нещо дрънка зад тях ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 43. 43 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#41] от "historama":

  иван потник поучи гражданство малко преди да бъде кандидатиран за кмет

 44. 44 Профил на lalanon
  lalanon
  Рейтинг: 8 Весело

  При положение, че сумите са потресаващи, а няма ни една обществена поръчка... ами сметната палата да се намеси, агенцията за обществените поръчки... проверки, глоби, съд... А и как е възможно директора на варненската театро-оперна-филхармония (ТМПЦ-Варна, държавна организация) Даниела Димова, да е и председател на комисията по култура в Общинския съвет - та нали така си предлага и гласува суми сама на себе си? Заяли Деяна Данаилова за дъщеря и, а не виждат Даниела Димова, оято е в конфликт със самата себе си! Окупирала е целия музикален фестивал, после цоцка пари и за "опера" в Летния театър и какво ли не още, гласува си субсидия, пари за гориво, ремонти... ПЛАМЕН ХУБАВО ИСКАШЕ ОСТАВКА И НА ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ, ама на - само на Кирил Йорданов му стигна смелост да си я подаде - а в града промяна има голяма - към лошо!

 45. 45 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#41] от "historama":

  Поздравления за написаното. Както и на Пловдив за избора. Падението на свидната родна Гагаузландия е пълно и страхувам се необратимо А познавайки размаха на местните деятели в усвояването на кинти, тези 500 хил. са си направо минаване на метър

 46. 46 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#41:"historama"]И градът бе предаден в ръцете на черевено-руската мафия - ТИМ[/quote]
  ТИМ нямат цвят, смешно е да се свързват с определена партия. Другото ясно е, че ако не бяха ТИМ, щахме да имаме "МИМ" примерно или "ДЖИМ", или "котараците", или друго някаквобуквие... Няма как - капитализъм. И понеже се споменават често, далеч не са най-големия проблем на града. Инфраструктурата, която е в трагично състояние се поддържа от фирми нямащи НИЩО общо с ТИМ. Тези фирми от няколко години са основна хранилка на герп.

 47. 47 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Весело

  Варна град на ТИМатурата?! Даа щеше да спечели.

  chavo64
 48. 48 Профил на Ivelina Moncheva
  Ivelina Moncheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-голямата активност в подкрепа на кандидатурата беше през август, а доколкото разбирам финансирането на августовските събития не е включено в справката. http://issuu.com/vijvarna/docs/all

 49. 49 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 968 Любопитно

  Разправят, че Прокуратурата можела да се самосезира от публикация в пресата. Дали ще се самосезира и в този случай???

 50. 50 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#1] от "sam_vimes":

  Нещо не си разбрал духа на статията, пич.
  Като чета пак какви суми са раздавани за такива глупости, ми призлява...
  И да, Пловдив заслужава, и без да раздава късметчета за кафе..

  Fail with honour then succeed by fraud
 51. 51 Профил на lalanon
  lalanon
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#49] от "Цайко":

  "Ха дано, мале, ама надали...."

 52. 52 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  [quote#46:"stefan111"]Другото ясно е, че ако не бяха ТИМ, щахме да имаме "МИМ" примерно или "ДЖИМ", или "котараците", или друго някаквобуквие... Няма как - капитализъм[/quote]

  Вие във Варна живеете в някакво тотално отричане на значението на ТИМ в живота ви. А в същото време дори за да може таксиметров шофьор да си паркира колата пред катедралата ви, трябва да им плаща. А кой взриви входовете на двата магазина Пикадили навремето? Такова нещо не се е случвало никъде другаде в България.

  Освен това не виждам никаква връзка между капитализма и мафията. Да не би в Хамбург или Виена да има аналог на ТИМ?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 53. 53 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Бях го написал и някъде по предишните статии, ще го повторя и тук. България има толкова богата история и толкова много знайни и незнайни културни дейци, че ако искаме можем да си направим столица на културата всеки един провинциален град. Изобщо наспчването на темата в посока на противопоставяне на два от най-красивите градове, каквито са Варна и Пловдив има по-скоро политическо измерение. Месец преди изборите се опитва да се създаде допълнително противопоставяне, на база на смешни фактори. Разбира се в това активно се включват комунистическите и партийни тролове, които по-какъв ли не начин се опитват да плюят по кметовете на ГЕРБ. Проблем било, че нямало обществени поръчки - айде, айде, щото като има търгове не си ги нагласят. Властимащите винаги са имали възможността да си фабрикуват това, което им е необходимо. Браво на Варна, че са се опитва да възроди забележителностите си и да развива културата си. Нещата стават бавно, няма как, но като човек, които не беше ходил във Варна от години, това лято забелязах, че нещата са се променили и Варна е един страхотен град на нашето черноморие. Пловдив също ми харесва, там също има значително развитие. Сега остава само хората да започнат да виждат по-далеч от носовете си!

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 54. 54 Профил на BG от Тук!!
  BG от Тук!!
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Пловдив се постара, и заслужи да стане това което стана. Но Варна драги читатели не е друга държав,а това е град с толкова колоритна история и култура колкото всички градове взети заедно. В монта е помия, защото всеки и гледа сеира, и дори се радва, че тя запада по този начин... Трагедията е Българска!

 55. 55 Профил на varna_11
  varna_11
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ха, спорите кой бил мошеник и т.н.....
  Защо ли ми се струва, че по същия начин ще са действали и останалите кандидати... Включително и Пловдив...
  Просто така се действа в цялата държава последните години... А това, че Пловдив спечели - поздравления... Но все си мисля, че още на времето трябваше да се обърне внимание на Велико Търново. Включително да бъде преместена столицата там..

 56. 56 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Начинът, по който са похарчени парите, е една от причините Варна да не спечели.

 57. 57 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#56] от "cor.ne.edito":

  Точно тук не съм съгласен. Парите на всички общини в България се харчат по еднакъв начин. Сега понеже тук няма разбивка на това как Пловдив е изхарчила парите за да спечели и кой пловдивски фирми са ги усвоили, всички лаят, че били неправилно изхарчени. Причината за наградата на Пловдив е по-скоро политическа. Иначе за мен и двата града са столица на културата... Даже и Перник, може да си е столица на културата - вижте, например, Пенишкия ГОЛФ - един и неповторим се ражда в Германия, а в Перник умира с почести...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 58. 58 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#52] от "nv":

  е добре е, честе вие да ни открехвате как седят нещата в града ни ...
  хайде малко по-сериозно, а?

 59. 59 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Абе казах ви аз, ама:

  http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/05/2374849_kakvo_pokaza_sofiia_na_jurito_za_evropeiska_stolica_na/?ref=id&_ga=1.218325776.860532528.1409927472#comment-12

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 60. 60 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#58] от "stefan111":

  Нещата винаги се виждат по-добре отстрани. Това, че вие си живеете в отрицание, че нещата са толкова зле и че всъщност навсякъде е така, не ги прави по-малко верни.

  А да, има и още един такъв град в България - Дупница.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 61. 61 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#60] от "nv":

  Това което твърдиш е толкова смешно и абсурдно, че е нелепо даже... Трябвало да им се плаща на тимаджии за такситата пред катедралата?!? Ти сериозно ли ? Имаш някой познат който ти го е казал това? И понеже някой взривил някакъв вход някъде преди време сметна, че тук има мафия, каквато няма никъде в Европа? Един съвет: никога не се изказвай по теми, които очевидно са далеч от теб, просто защото се излагаш. И не, не се виждат по-добре отстрани, камо ли пък "винаги".

 62. 62 Профил на Пуканка
  Пуканка
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Хехе, живеем в отрицание, нещата се виждали по-добре отстрани. Все недоказани клишета.

 63. 63 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1617 Весело

  Е, ся колко струва, колко струва! Нали Портнихваш! Кво се оплаквате!

 64. 64 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#61] от "stefan111":

  [quote#61:"stefan111"] Един съвет: никога не се изказвай по теми, които очевидно са далеч от теб, просто защото се излагаш[/quote]

  Как би било да оставим съветите и квалификациите за личните си познати, а не за хора, които не познаваме?

  Иначе за ТИМ има дори написана книга от немски журналист (Юрген Рот, мисля, че се казваше). На мене ми е достатъчно като минавам през Варна да видя, че на ВСЯКА витрина има кафява лепенка с троянско конче, за да стане ясно, че нещо никак не е наред.
  Приятен ден.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 65. 65 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Дискусията тотално се обърна към безсмислено говорени и тролско набиване на минуси... Всеки слуша само това което разбира и си плямпа, каквото си е наумил...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 66. 66 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#64] от "nv":

  Има написана книга и от варненски журналисти и е по-добре тях да прочетеш, защото чуждия псевдо-журналист няма как да е запознат в детайли, а може да се осланя единствено на неща, които някой му е подшушнал и му е казал да напише.

 67. 67 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#64:"nv"] На мене ми е достатъчно като минавам през Варна да видя, че на ВСЯКА витрина има кафява лепенка с троянско конче, за да стане ясно, че нещо никак не е наред[/quote]
  явно се "задоволяваш" лесно ...
  лепенка с троянско конче, хаха
  Аз трябва да съм извънземен щом никога не съм имал такава, нито магазините ми, нито фабриката която притежавам, нито тези с които работя, но щом ти си "виждал" няма как да не е така нали ? Книгата на Юрген Рот не съм я чел, вероятно има доста истина. Предполагам обаче, че и ти не си я чел, а някой "познат" ти я е разказал...

 68. 68 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#57] от "nikivan":

  Ще продължа малко с лая си

  През 1999 Пловдив стана първият български град-домакин на най-голямата културна програма на ЕС – Европейски месец на културата.

  Журито, което избра Пловдив сега:

  Ану Кивило (Естония) - не гласува, поради заболяване, Георги Тошев (България), Улрих Фукс (Германия), Джорди Пардо Родригес (Испания), Елизабет Витуч (Австрия), проф. Ивайло Знеполски (България), проф. Камелия Николова (България), доц. д-р Людмил Вагалински (България), д-р Сузана Фишер (Словения), Мария Кашукеева (България), Норбърт Ридл (Австрия), доц. д-р Светлана Христова (България), Стийв Грийн (Обединено кралство) -председател на журито.

  Варна, София и Царевград Търнов бяха прекрасни кандидатури. Пловдив спечели. Вярвам, че и България ще спечели. И се надявам, където и да е в България, да не разбираме "културата" само като запазени артефакти и образци на изкуствата по предназначение, а и като това, което всеки един от нас прави в и с живота си.
 69. 69 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#41] от "historama":

  Наистина ме развесели.

  Моят познат има добре работещ бизнес и, о, ужас! - също е от провинцията.

  А защо кмета на Варна е с фамилия Портних не съм виновен аз, а варненци, които са гласували за него.

  П.П. Надявам се да печелите добре от 40-те хиляди постоянно живеещи руснаци, ама ако им дадете право на глас нищо чудно следващият ви кмет да е истински етнически руснак.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 70. 70 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#9:"stefan111"]Аз, като варненец, означава ли, че те чувствам длъжен? Никой не оспорва кандидатурата на Пловдив, съвсем заслужена е! [/quote]

  Добре, приемам, че ти си нетрадиционен варненец. Обаче виж оная вашата от квотата на НДСВ как се изцепи. Или пък коментарите под другата статия, как София развивала Пловдив за сметка на Варна.

  Така че моля те. Голямото мнозинство от варненци все още се чувстват като неизживяна аристокрация, независимо стари или млади. И все са пренебрегнати и все някой друг им е виновен.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 71. 71 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#68] от "cor.ne.edito":

  Този коментар вече малко се доближава до същността на темата.
  ++++

  П.С.
  Не визирам, никой конктретно като казвам "лаят". Надявам, се да не си ме разбрал погрешно...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 72. 72 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#70:"epoc"]Обаче виж оная вашата от квотата на НДСВ как се изцепи.[/quote]
  тая хич не е "нашата" и единствената причина да се изцепва е, понеже очевидно е взела пари, които сега се налага да обяснява как са похарчени.
  [quote#70:"epoc"]Голямото мнозинство от варненци все още се чувстват като неизживяна аристокрация, независимо стари или млади[/quote]
  това е толкова голяма глупост, че ... все едно аз да напиша, че софиянци се изживяват като аристократи или нещо подобно. Разбира се има и такива, но да слагаш всички под един общ знаменател е меко казано неточно.

  [quote#70:"epoc"]И все са пренебрегнати и все някой друг им е виновен.[/quote]
  това или важи за цяла България или нямаш право да го кажеш само за Варна.

 73. 73 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  [quote#52:"nv"]Вие във Варна живеете в някакво тотално отричане на значението на ТИМ в живота ви[/quote]
  Хубаво е че и в страната вече започват да усещат, че ТИМ не е просто една варненска банда.
  Над 1/3 от този списък с разходи са техни, разбира се.

 74. 74 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#69:"epoc"]Моят познат има добре работещ бизнес и, о, ужас[/quote]
  защо да е ужас? какви странни комплекси имаш по тема провинция?

 75. 75 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#73] от "mirch":

  Няма линия по която да са техни, освен една минимална част за един регионален вестник за медийно отразяване.
  Пълни глупости наизуст си говорите, само и само да плюете по Варна, Каква е тая омраза, какво е това чудо...

 76. 76 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#75] от "Todor":
  Явно не смяташ добре парите към фирмите, не пропускаш ли БЪЛГАРИЯ ЕР АД, а и други? Та само за вестничето им са дадени над 20%. Докачаш се, струва ми се, на варненец или на тимаджия? Далеч съм от елементарната мисъл, че всички във Варна са тимаджии.

 77. 77 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#76] от "mirch":

  Така... няма как да се обидя или докача. Отбелязвам отношението на коментиращите в този сайт към Варна, което е подчертано злонамерено. Дори не става въпрос за градивна критика, а са чисто откровено обиждане, без дори да живеят в града, без да имат понятие от проблемите на града и без да са наясно с кандидатурата за културна столица. Ето и поредното доказателство - намесването на България ер. Просто е абсурдно. И тези 20% как ги изчисли? И то при положение, че не са направени отчети. И при положение, че има още няколко медии, които получиха финансиране за медийно отразяване на платформата?
  Просто си говорите наизуст глупости, без дори да си направите труда да се поитересувате за какво става въпрос. И тази явна атака към града... далеч съм от мисълта, че е случайна.

 78. 78 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#69:"epoc"]Надявам се да печелите добре от 40-те хиляди постоянно живеещи руснаци,[/quote]
  Слушай русофилче, варненци и да са искали не им е било по слите да го направят. Това е направено от законотворците в НС в София, казано по друг начин от шоплъка! От депутати на БСП, ДПС, ГЕРБ, Атака. Защо? В същото време русофилите квичат да не се продава земя на европейците, но не и за руснаците! Пак варненци ли са виновни? Ами ако един хубав ден Източна България стане руска, и не на 3 морета, ами България остане без нито едно море какво ще правим? Защото в Източна България руски граждани са закупили около над 300 000 недвижими имоти. Ще кажеш защо хората ги продават на руснаци? Ами на кого, като други не идват. Остава да почна да ти обяснявам защо не идвали.
  Е прочети статията на Стърн за българите. Може и да я разбереш.

 79. 79 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#77] от "Todor":
  „Тодор“е , от общо похарчените в града 200 000 лева, дадените на ТИМ вестника 42 000 лева са точно 21%, като не броим похарченото за самолетните билетчета, още около 10 000. Май ще трябва пак да ходим на училище в понеделник! Поздрави!


 80. 80 Профил на zigi
  zigi
  Рейтинг: 181 Неутрално

  До коментар [#79] от "mirch":
  И какво точно искаш да кажеш с това? Ти имаш ли вестник да ти ги бяха дали на теб тези пари? Но това не е от значение. Бягате от същината. Въобще изместихте целия проблем!
  Явно някой не си е свършил работата, защото Варна имаше голям потенциал да спечели това "състезание". Да намерят некадърниците в екипа си.

 81. 81 Профил на poloni
  poloni
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Толкова абсурдна и комична беше цялата кандидатура на Варна, че само някой който е виждал града само на картинка, може да повярва в успеха й...Всичките тези гореспоменати имена са на хора, които разбират от култура, колкото магаретата на село, на чело с Димова. Да не забравяме разбира се и Ламбрин Сотиров - 100% и той не знае за какво точно е ходил в Украйна.
  Ако разгледаде и останалите имена замесени в "проекта", сами ще се досетите, че става въпрос за абсолютно некомпетентни, наредени връзкарчета, дето могат само да се оправдават, че видиш ли, нямало време за реагиране. Що се отнася до късметчетата, на скромна стойност от 6000 лв., силно впечатление ми направи факта, че Военноморския музей например, беше написан като Военно-морски музей, а за превода на английски дори не искам да си спомням...

 82. 82 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#79] от "mirch":

  Поредното доказателство, че нищо не си разбрал. Парите се отпускат за медийно отразяване, което включва няколко медии, електронни, хартиени и телевизионни, а не само един вестник. Просто няма смисъл....

 83. 83 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#82] от "Todor":
  “Todor“е, „поредното доказателство“ за мен е че ти, „sigi”, а и повечето „ревностни защитници“ честта на Варна в този коментар, са от списъка на докопалите парите и не свършили работа хора. “Todor“ и „sigi”, явно на щат към собственика на споменатата медия, като разбирач(и), освен че не може да смята(т), но парите взимат , да ми обясни каква е „същината на целия проблем“ и разликата между „електронна“ и „ телевизионна“ медия, а и модулаторна такава!?

 84. 84 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#83] от "mirch":

  Да бе, всички варненци, които сме защитили града си от нападките на шепа самозабравили се драскачи на Дневник, сме в списък и получаваме пари от проект за култура. Ти си "гении"!!! Всичко е написано и казано вече, но ти продължавай да се излагаш.

 85. 85 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1154 Весело

  Ами ако залагаш на неподходяща кандидатура, няма как да не загубиш.
  Все едно да вложиш в човек, който пее фалшиво и да очакваш да спечели първото място в певчески конкурс. Щото на теб така ти се иска. Пък ако му купиш и евтинджос кичозно сценично облекло, а другите пари прибереш...

  Роби хич не е глупав!

  Мърлите работили били в "хейтърска среда"... Смех!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK