Неправителствени организации: Липсата на мерки за съдебна реформа в програмите на партиите е тревожно

"Каквито и идеи да геренират представители на съдебната система и на неправителствения сектор, тези промени не могат да бъдат осъществени без политическа воля. А такава трябва да има, за да има промяна", смята председателят на най-голямата магистратска организация Таня Маринова.

© Цветелина Белутова, Капитал

"Каквито и идеи да геренират представители на съдебната система и на неправителствения сектор, тези промени не могат да бъдат осъществени без политическа воля. А такава трябва да има, за да има промяна", смята председателят на най-голямата магистратска организация Таня Маринова.Ако политическите партии не проявят воля за промени в управлението на съдебната система, каквито и  предложения да се направят от професионалната общност и гражданския сектор, колкото и рационални и наложителни да са те, реформа не може да има. Това обобщение направи председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Таня Маринова, цитирана от сайта "Правен свят".


Тя присъства на представянето на предложенията на деветте неправителствени организации за допълване на стратегията за съдебна реформа, внесени в Министерството на правосъдието, което подготвя актуализация на стратегията. Предложенията са подписани от Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Български хелзинкски комитет, Програма "Достъп до информация", "РискМонитор", Сдружение "Програма за развитие на съдебната система", Съюз на съдиите в България, Център за изследване на демокрацията и Център НПО Разград.


Предложенията на неправителствените организации включват идеи за цялостна реформа на Висшия съдебен съвет и разделянето му на две колегии - за съда и за прокуратурата и следствието и за промяна на модела на управление на прокуратурата.
Служебният правосъден министър Христо Иванов обяви актуализирането на стратегията за приоритет за мандата си. 


При преглед на програмите на основните партии се вижда, че БСП и ДПС пренебрегват темата за съдебната система. ДПС вече не се ангажира с идеята за разделянето на съдебния съвет както в кампанията преди парламентарните избори през май. В програмата на ГЕРБ пък има неконкретизиран ангажимент за "нова система за случайно разпределение на делата". Там се срещат и клишетата за въвеждане на електронно правосъдие и регистър на вещите лица, но нищо, което да се ангажира с реална промяна. В програмата на БСП пък темата отсъства.


"Каквито и идеи да геренират представители на съдебната система и на неправителствения сектор, тези промени не могат да бъдат осъществени без политическа воля. А такава трябва да има, за да има промяна", смята Маринова. 


"Ако искаме проблемите да бъдат решени, трябва да бъде идентифицираме нуждата и да бъде взет комплекс от мерки. Ако има съгласие по това кое е проблемът и какво искаме да се случи, комплексът от мерки ще последва от само себе си. Ако има съгласие по комплекса от мерки - как ще бъдат въведени те, както позволяват обстоятелствата. Въпросът е не човек да се крие зад "Това е невъзможно, онова е невъзможно", заяви съдията от ВКС Борислав Белазелков, който е и член на Съюза на съдиите.


Според ддвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация липсата на конкретни мерки за съдебна реформа в политическите програми, има и добра страна. Защото


притеснително е и прекалената политическа воля да се направи съдебна реформа.


Кашъмов смята, че задачата на политиците е повече да слушат, да моделират обществения дебат със засегнатите и заинтересованите групи. "Но още по-важно е да има политици, които разбират, че трябва да слушат, да чуят това, което години наред се казва в рамките на обществения дебат и да подходят интелигентно. Важно е да имат представа как да подходят към темата "съдебна реформа", а не да се опитват да завземат съдебната власт, каквито случаи имахме през годините", смята още правозащитникът.


Срещу актуализацията на стратегията за съдебна реформа се обявиха три съсловни организации, сред които и Асоциацията на прокурорите. Няколко дни след това в интервю пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че разделянето на ВСС на две колегии ще доведе до изваждането на държавното обвинение от съдебната власт.


"Когато една система има тежка нужда от реформа, защото е порочна, вътре в системата съпротивата е голяма. И колкото по-голяма е нуждата, толкова по-голяма е съпротивата. Защото тези, които въплъщават статуквото на порочната система, имат полза от това статукво. Закономерно е да се активизират, за да го запазят. 


Не се разбира защо главният прокурор смята, че разделянето на ВСС на две колегии ще доведе до изваждането на прокуратурата от съдебната система.


Няма никаква връзка между едното и другото и няма рационални доводи да се твърди такава връзка. Това твърдение е манипулативно, то е предназначено да плаши, да създава внушение. Той използва силата на внушението, за да формира общественото мнение, че това, което предлага Съюзът на съдиите и неправителствените организации е нещо подривно и опасно. А това не е така. Твърдението е напълно голословно и аз бих препоръчала, ако ми е позволено, да бъде питан главният прокурор точно по кой начин ще доведе разделянето на ВСС на колегии до изваждането на прокуратурата от съдебната власт". Това заяви ръководителят на правната програма на Българския хелзински комитет Маргарита Илиева.


Тя обърна внимание и на твърдението на Цацаров, че прокуратурата в съдебната власт не е заплаха за независимостта на съда. "Това никой не го твърди. Това, което твърдим, е заплахата, която представлява прокуратурата за независимостта на съда вътре във ВСС, не в съдебната власт. Разделянето на ВСС би довело до това главният прокурор, а и другите политически силни фигури на т.нар. трима големи в съдебната власт, да не могат да формират лобита, както го правят сега, да не могат да упражняват влияние по начина, по който го правят сега и да не могат да употребяват прокуратурата по начина, по който се употребява сега за проникване на съда от политически влияния", каза Илиева.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Не съм експерт, но дали може да се извършат съществени реформи без промени в Конституцията?

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1231 Неутрално
 3. 3 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 588 Весело

  [quote#0:"дневник"]Неправителствени организации: Липсата на мерки за съдебна реформа в програмите на партиите е тревожно...[/quote]

  кучето лае..керванът напредва

 4. 4 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 478 Неутрално

  При сегашният полити4ески модел това трудно ще стане

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3416 Весело

  На всички е ясно, че партиите контролират съдебната система.
  Затова нема ни един политик в кафеза...

 6. 6 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  В едно интервю Радан Кънев каза че вижда следващото народно събрание като подготовка за следващо велико народно събрание.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 7. 7 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Всички трябва да се изметат ,ама и за това няма воля....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 8. 8 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Естествено е, че партиите не искат реформа в съдебната система. За да се случат те, са необходими не само промени в Закона за съдебната власт, но основно и конституционни промени - за разделяне на ВСС на два съвета ( за съда и за прокуратурата), за намаляване на феодалната власт на тримата големи и повече тяхна отчетност( гл. прокурор и председатели на ВАС и ВКС), за по-малко функционален имунитет и повече прозрачност на магистратите и пр. Защото по-силна и по-независима съдебна система осначава повече истински контрол върху самите политици и възможност да бъдат вкарвани в затвора за своите далавери и кражби. Сега който е на власт, той контролира съдебната система, и я използва срещу своите опоненти и за собствени облаги. Но според мен по-тревожното е, че десетките неправителствени организации, които уж се занимават със съдебна реформа, не искат кой знае каква промяна. Защото ще останат без работа! Друго си е в продължение на дълги години да се пишат планове за реформи, програми, директиви от самите тях и да се стои на хранилка на чуждестранни донори или на самия бюджет дори. Това е истината за българските неправителствени организации.

 9. 9 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  Политическите партии не могат да "хвърлят" в предизборното пространство "идеи" за реформи в съдебната система.
  Съдебната власт е независима по Конституция и след като 25 годинине пожела да се реформира вътрешно, налага се външна интервенция. А тя става само и единствено с промяна на Конституцията от Велико НС.
  А както знаем, обществото ни все още не е дорасло до реалната демокрация...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  [quote#5:"palav_nik"]На всички е ясно, че партиите контролират съдебната система. [/quote]
  Напротив - на всички е ясно, че съдебната система (която е същата от 70-те години и работи под егидата на ДС) контролира партиите.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1997 Неутрално

  Напълно е логично в нашите ширини за съдебната система да не се мисли преди избори. Народът иска обещания за пари, а не за съдилища. Затова партиите обещават повече пари за народа, а не сложни теми като съд, прокуратура други. Още от турско има един виц:

  Вървял си Хитър Петър на пазара и не щеш ли, изневиделица минава един и му удря здрав шамар. Отиват двамата при кадията Петър да съди онзи. Обаче кадията излязъл познат на виновника. Затова казал:
  - Прав е Петър, виновникът трябва да плати една жълтица на потърпевшия за злодеянието.
  Онзи скочил:
  - Ама аз не нося пари, не мога да му платя.
  Кадията намигнал с едно око и казал:
  - Нищо, иди у вас да вземеш пари и да ги донесеш, пък ние ще те изчакаме...
  И зачакали. Минал час, минали два - онзи никакъв го няма. По едно време Петър се усетил какво става и попитал съдията:
  - Колко пари трябваше да ми дава онзи?
  - Една жълтица - отговорил кадията.
  Тогава Петър замахнал и такъв здрав шамар ударил на кадията, че на онзи му се разпаднали протезите. Петър му заявил:
  - Айде, аз нямам повече време да го чакам онзи, но щом дойде, нека да плати жълтицата на теб.

  Такава е била съдебната система по времето на Хитър Петър и досега не е мръднала.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Направо си е удобно за партийната сбирщина

 13. 13 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#10] от "Депутат 241 - ИЗБИРАЙ УМНО!":

  Управляващите винаги са контролирали съдебната система чрез контрола си върху ВСС. А това става чрез парламентарната квота във ВСС. ВСС пък избира тримата големи в съдебната система, които пък по конституция се явяват началниците на съдебната власт. В момента съдебната система се контролира от Пеевски, зад когото пък стои Доган. Няма важно назначение в нея през последните две години, което да не е станало след съгласуване с Пеевски.

 14. 14 Профил на vod24308364
  vod24308364
  Рейтинг: 412 Неутрално

  симпатизирам на Съюза на съдиите в България/ССБ/.Адвокат съм и знам проблемите в съдебната система.Този път обаче не са прави да слагат всички партии под един знаменател - Реформаторският блок има стройна програма за промени в съдебната система,която на 99% съвпада с тази на ССБ - разделяне на ВСС на съдийски и прокурорски,намаляване/ а защо не и ликвидиране/ на политическата квота,особен статут на Главния прокурор и т.н. Моля отчитайте това! Не ни слагайте заедно с ДПС/Пеевски-Цацаров/,ГЕРБ/ЦВЕТАНОВ - Цацаров/,БСП /МЖМанолова-Цацаров/... Много моля!

 15. 15 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#10] от "Депутат 241 - ИЗБИРАЙ УМНО!":

  "...че съдебната система (която е същата от 70-те години и работи под егидата на ДС)..."


  И още нещо, съдебната система не е същата както през 70-те. Най-малкото защото тогава прокуратурата не беше част от нея, а и защото по Конституция тя не беше независима, а под управлението на БКП. Не идеологията в момента е водеща, а корупцията. Едно или друго действие на съдебната власт се обуславя от корупционния интерес. Както и на другите две власти - законодателната и изпълнителната. Накратко - магистрати, депутати и министри са във властта, за да крадат.

 16. 16 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 4076 Неутрално

  Тревожно, ама за кого...?
  Партиите и всички, които са част от съдебната система - въобще не се тревожат...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9252 Неутрално

  "Разделянето на ВСС би довело до това главният прокурор, а и другите политически силни фигури на т.нар. трима големи в съдебната власт, да не могат да формират лобита, както го правят сега, да не могат да упражняват влияние..."
  Е ,точно затова се пънат те и не искат реформи във ВСС и в цялата съдебна система.

 18. 18 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 608 Неутрално

  НПО в това направление са "просто" длъжни,
  Отговорно да се "политизират"...
  Иначе, те никога няма да сетят,
  като как може да се случи - "тяхната" работа ...
  Дано се замислят,
  докато не е дошла дописка за поредният им провал -
  защото,
  Ключът към дълбоката реформа в съдебната система е само,
  в дълбоката Политическа реформа ,
  без доднес присъщите ни глупости във и покрай нея...
  Дано съм ви ясен, умни деятели ...

 19. 19 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 413 Любопитно

  Няма как политиците хем да крадат, хем да направят необходимото да ги хванат!
  Партиите са абсолютни слуги на олигарсите, а администрацията слугува освен на олигарсите и на всеки, готов да си плати!
  Така е от много години в България! И нека не правителствените организации да не се правят на паднали от небето!

 20. 20 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Дневник, заглавието ви е некоректно и подвеждащо. В статията се коментира Липсата на мерки за съдебна реформа в програмите на 3 партии - герб, дпс, бсп, а не на всички партии.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 21. 21 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Хора, подкрепяйте реформата на служебния съдебен министър, тя има смисъл. Стана ясно, че Цацаров е против и работи стещу България. Стана ясно, че ГЕРБ, БСП и ДПС са "незаинтересовани" (за другите не знам) . Подкрепяйте реформата!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK