Неправителствени организации: Липсата на мерки за съдебна реформа в програмите на партиите е тревожно

"Каквито и идеи да геренират представители на съдебната система и на неправителствения сектор, тези промени не могат да бъдат осъществени без политическа воля. А такава трябва да има, за да има промяна", смята председателят на най-голямата магистратска организация Таня Маринова.

© Цветелина Белутова, Капитал

"Каквито и идеи да геренират представители на съдебната система и на неправителствения сектор, тези промени не могат да бъдат осъществени без политическа воля. А такава трябва да има, за да има промяна", смята председателят на най-голямата магистратска организация Таня Маринова.Ако политическите партии не проявят воля за промени в управлението на съдебната система, каквито и  предложения да се направят от професионалната общност и гражданския сектор, колкото и рационални и наложителни да са те, реформа не може да има. Това обобщение направи председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Таня Маринова, цитирана от сайта "Правен свят".


Тя присъства на представянето на предложенията на деветте неправителствени организации за допълване на стратегията за съдебна реформа, внесени в Министерството на правосъдието, което подготвя актуализация на стратегията. Предложенията са подписани от Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Български хелзинкски комитет, Програма "Достъп до информация", "РискМонитор", Сдружение "Програма за развитие на съдебната система", Съюз на съдиите в България, Център за изследване на демокрацията и Център НПО Разград.


Предложенията на неправителствените организации включват идеи за цялостна реформа на Висшия съдебен съвет и разделянето му на две колегии - за съда и за прокуратурата и следствието и за промяна на модела на управление на прокуратурата.
Служебният правосъден министър Христо Иванов обяви актуализирането на стратегията за приоритет за мандата си. 


При преглед на програмите на основните партии се вижда, че БСП и ДПС пренебрегват темата за съдебната система. ДПС вече не се ангажира с идеята за разделянето на съдебния съвет както в кампанията преди парламентарните избори през май. В програмата на ГЕРБ пък има неконкретизиран ангажимент за "нова система за случайно разпределение на делата". Там се срещат и клишетата за въвеждане на електронно правосъдие и регистър на вещите лица, но нищо, което да се ангажира с реална промяна. В програмата на БСП пък темата отсъства.


"Каквито и идеи да геренират представители на съдебната система и на неправителствения сектор, тези промени не могат да бъдат осъществени без политическа воля. А такава трябва да има, за да има промяна", смята Маринова. 


"Ако искаме проблемите да бъдат решени, трябва да бъде идентифицираме нуждата и да бъде взет комплекс от мерки. Ако има съгласие по това кое е проблемът и какво искаме да се случи, комплексът от мерки ще последва от само себе си. Ако има съгласие по комплекса от мерки - как ще бъдат въведени те, както позволяват обстоятелствата. Въпросът е не човек да се крие зад "Това е невъзможно, онова е невъзможно", заяви съдията от ВКС Борислав Белазелков, който е и член на Съюза на съдиите.


Според ддвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация липсата на конкретни мерки за съдебна реформа в политическите програми, има и добра страна. Защото


притеснително е и прекалената политическа воля да се направи съдебна реформа.


Кашъмов смята, че задачата на политиците е повече да слушат, да моделират обществения дебат със засегнатите и заинтересованите групи. "Но още по-важно е да има политици, които разбират, че трябва да слушат, да чуят това, което години наред се казва в рамките на обществения дебат и да подходят интелигентно. Важно е да имат представа как да подходят към темата "съдебна реформа", а не да се опитват да завземат съдебната власт, каквито случаи имахме през годините", смята още правозащитникът.


Срещу актуализацията на стратегията за съдебна реформа се обявиха три съсловни организации, сред които и Асоциацията на прокурорите. Няколко дни след това в интервю пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че разделянето на ВСС на две колегии ще доведе до изваждането на държавното обвинение от съдебната власт.


"Когато една система има тежка нужда от реформа, защото е порочна, вътре в системата съпротивата е голяма. И колкото по-голяма е нуждата, толкова по-голяма е съпротивата. Защото тези, които въплъщават статуквото на порочната система, имат полза от това статукво. Закономерно е да се активизират, за да го запазят. 


Не се разбира защо главният прокурор смята, че разделянето на ВСС на две колегии ще доведе до изваждането на прокуратурата от съдебната система.


Няма никаква връзка между едното и другото и няма рационални доводи да се твърди такава връзка. Това твърдение е манипулативно, то е предназначено да плаши, да създава внушение. Той използва силата на внушението, за да формира общественото мнение, че това, което предлага Съюзът на съдиите и неправителствените организации е нещо подривно и опасно. А това не е така. Твърдението е напълно голословно и аз бих препоръчала, ако ми е позволено, да бъде питан главният прокурор точно по кой начин ще доведе разделянето на ВСС на колегии до изваждането на прокуратурата от съдебната власт". Това заяви ръководителят на правната програма на Българския хелзински комитет Маргарита Илиева.


Тя обърна внимание и на твърдението на Цацаров, че прокуратурата в съдебната власт не е заплаха за независимостта на съда. "Това никой не го твърди. Това, което твърдим, е заплахата, която представлява прокуратурата за независимостта на съда вътре във ВСС, не в съдебната власт. Разделянето на ВСС би довело до това главният прокурор, а и другите политически силни фигури на т.нар. трима големи в съдебната власт, да не могат да формират лобита, както го правят сега, да не могат да упражняват влияние по начина, по който го правят сега и да не могат да употребяват прокуратурата по начина, по който се употребява сега за проникване на съда от политически влияния", каза Илиева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK