С финансови механизми държавата ще оптимизира броя университети

С финансови механизми държавата ще оптимизира броя университети

© Юлия ЛазароваДържавата ще се опита да оптимизира броя на университетите у нас не с административен натиск, а с финансови механизми и трансфер на добри европейски практики за насърчаване на обединението на висши училища на регионален и предметен принцип. В момента университетите са 51. Това пише в обновената стратегия за висше образование, която е публикувана за обществено обсъждане на сайта strategy.bg.


Документът беше отчетен от екипа на предишния министър Анелия Клисарова като приет, но служебният министър Румяна Коларова обяви, че това не е така и трябва спешно стратегията да бъде приета, защото е необходима за новия програмен период, в който има програма за образованието.


От министерството надълго са изброили общоизвестните проблеми на висшето образование у нас през последните години - много университети, малко кандидати, намаляване на броя на кандидатите заради демографския срив и все по-добрите възможности за образование в чужбина и т.н.
Не са изброени точно какви ще бъдат финансовите механизми за оптимизация на броя университети, но се разбира, че те ще са промени в начина на финансирането на висшите училища, което в момента е на калпак, така че тода зависи от качеството и реализацията на завършилите студенти; да дава субсидии за научна дейност и др. Срокът за изпълнение е до 2016 г. и отговорни са министерството и Националната агенция за оценяване и акредитация към Министерския съвет.


В плана е заложено още спиране приема в университети по професионални направления, които не дават висококачествено образование и чиито възпитаници не се реализират добре на пазара на труда.


В стратегията се залага още премахването на професионалния бакалавър, за който се учи три години, а не четири.


Като цяло вариантът на стратегия не се различава драстично от предложенията на предишните управляващи.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1100 Весело

  Закривай!

  Най-много 7 трябва да останат!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тъпотия. Да им се направи истински одит и истинска акредитация (ама от американци или немци, а не от родни шуробаджанаци) и 2/3 ще се сринат до полувисш институт или ще бъдат закрити.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 833 Весело

  Ке остане сал един мильоционерски университет в Симеоново.
  Там инвестициите и печалбите са гарантирани...

 4. 4 Профил на www
  www
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Реформата на висшето образование с добро досега винаги е давала нулеви резултати. Там мухлясват цели поколения "преподаватели", феодалните порядки очевидно ги задоволяват, а шефовете (ректори, декани) и доста печелят от това. Министър който разтяга подобни локуми, а сегашната е добре запозната със ситуацията, очевидно си търси оправдание за бездействието. Във висшето образование и науката трябва шокова терапия, която разбира се веднага ще изкара всички мухъли на протест с тракане на тигани и ченета. Дали някога ще има министър който ще има кураж за това?

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  Най-простата система: ЕГН-тата на завършилите ги има, проследяване в базата данни на НАП, на каква заплата се осигуряват 5 години след завършването. Според колкото са по-големи заплатите, толкова повече пари на студент от съответния ВУЗ.

  Само така университетите ще имат стимул да произвеждат търсени кадри, вместо да се чудят как да баламосат повечко пълнеж, със скромни резултати на трудовия пазар

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 6. 6 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  51 Университета !!!!! ООоох..


 7. 7 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Аааааааааа, никакво закриване!
  Време е да се отврят университети в Столипиново и Факултето!
  Потинциала на нацията не е използван напълно.
  Там се раждат бъдещите ръководители и строители на съвременна България (или там както ще се казва след време).

  ура и да живей!!!
 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#6] от "bestbuy":

  Създадени са за всички деца - около 60 хиляди на випуск

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Добра новина, особено ако се реализира.

 10. 10 Профил на Iliyan Tsvetkov
  Iliyan Tsvetkov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Хубаво са го казали - РЕГИОНАЛЕН принцип. Не може например в цяла Северозападна България да няма нито един университет, а в София да има поне 20, ако не и повече... Това е абсолютна дискриминация и липса на далновидност откъдето и да го погледнеш. Много хора ще кажат, че София е голям град и столица, но ще ви дам пример - в Амстердам има само 2 университета. И не е само там, на Запад хората мислят регионално така да се каже. А ние всичко гледаме да набутаме в столицата и после хората се оплакват, че София се била напълнила със ''селяни''. Твърдо съм за драстично намаляване на броя университети, но и дислоцирането им по регионален принцип и извеждането на поне 5 от София към други краища на България.

 11. 11 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 571 Весело

  Ковачницата за интелектуалци -
  "Пешнишкият Уни" треба да остане


  най-търсените готвачи и зидаро-мазачи на запад били с дипломи от

  Пернишки университет по телекомуникации, компютри и архитектура - ...с чудесната абревиатура

 12. 12 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  " С финансови механизми държавата ще оптимизира броя университети "

  Тоест, ше им спре кранчето и всичко ше си дойде на място...???
  Ми, хайде, де...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2880 Весело

  А не! ЮЗУ и Магнаурската школа са ковачница на кадри за управлението.Да не ги пипат!

 14. 14 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 627 Разстроено

  това по-скоро прилича на мерки на пожар в кратък едногодишен срок, а не на дългосрочна стратегия за развитие на висшето образование

  plamenhristov5
 15. 15 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Че са много вузовете е вярно, че качеството не е на необходимото ниво е вярно донякъде, но ха да видим кои са гнилите ябълки:
  На едно от първите места по слаба реализация е СУ! Жалко, но с изкл. на математиците и физиците, т.е. програмистите + правото, не се сещам за някакви постижения от този мегадържавен ВУЗ. Следва УНСС - ма там икономиката се предава още в контекста на политикономията на дедо им Маркс /Р. Гечевци например, Б. Дуранкевци и др./, няма нито една учебна практика или дисциплина свързани с нобелистите за последните 20г! СУ например е и един от най-големите длъжници на Топлофикация, въпреки мегадържавната си субсидия. Очевидно в един по-свободен пазар тази мегаструктура би фалирала или поне би се свило до 10-кратно по-малки размери и социални дейности! БАН въобще не ми се коментира... Та от къде точно трябва да почне рязането - от гнилото, или от частното/професионалното, за да има повече за гниене в тази държава?

 16. 16 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Любопитно

  До коментар [#11] от "след Бан като след баня":

  Ковачницата в Перник поне няма нищо общо с държавно финансиране за разлика от бая на брой други не по-малки ковачници които смучат държавни пари.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 17. 17 Профил на neliohd
  neliohd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Образованието трябва да е платено. Бизнесът трябва да определя от какви специалисти има нужда и университетите да ги произвеждат. Науката трябва да се прави в университетите основно. БАН може да работи с по-сложни проекти, но основно университетите трябва да правят наука и да имат право да патентоват нови разработки като университетска собственост и да получават пари от патенти за да си развиват базите. Преподавателите трябва да са хора които работят това което преподават а не книжни плъхове които само преписват лекции и разработки и нямат един ден стаж на терен. Стандартизирани тестове обхващащи целия материал и оценки с относителна тежест както е назапад. Например:имаш един междинен и един финален изпит като междиния представлява примерно 30% от цялата оценка. Финалния примерно 40%. Минимума да минеш е 65%. Т.е дори и да изкараш максималния брои и на двата изпита максимално ще имаш 70% което е около четворка. Да има и задания между изпитите или разработка по някаква тема примерно 2 на брой с тежест 10% всеки и участие в час с предизвикване на дискусии още 10%. Така ако някой иска отличен ще трябва не само да учи за изпити но и да прави задания и да е готов да взима участие в час. Така студента ще е ангажиран през целия семестър и ще научава наистина добре материала с практическо приложение, а не да седне 2 седмици преди сесията и да научи половината конспект да изкара тройка и да мине. Разликата между нашето и западното образование я направих като отидох да уча навън след като бях станал инженер в българия. За 5 год образование в бг ми се събират 6 месеца учене. За 2.5 год на запад учих кото побъркан. Живота ми беше лекции и учене вкъщи, работа по задания и пак учене в къщи. Неможех да си помисля за купони или дискотеки. Не е нужно да откриваме колелото. Просто да приложим доказаните световни практики у нас.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 18. 18 Профил на gsv
  gsv
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да закриват! Навъдиха се много властни началници, именно с дипломи от тези, измислените университети и дерибействат на воля, необезпокоявани...

 19. 19 Профил на www
  www
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#15] от "m_style":

  Защо така против СУ. Опитай се да намериш друг нашенски ВУЗ който да е разпознаваем в международните класации и пак говори. Може и да има много нередни неща в СУ, но те са следствие от цялата ни система и с много по-голяма сила важат за всички измислени "университети". А за отделните специалности, сравни класациите, включително за реализация и ще видиш че в природните науки (не само физиката) СУ е безспорен първенец.

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  [quote#15:"m_style"]На едно от първите места по слаба реализация е СУ![/quote]
  Абе на всякъде където няма по един шут за "развитие" от фондация "Сорос" реализацията е по-слаба !

  [quote#19:"www"] Опитай се да намериш друг нашенски ВУЗ който да е разпознаваем в международните класации [/quote]
  +++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Не ни трябват много,а качествени.

 22. 22 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 612 Весело

  [quote#19:"www"]СУ е безспорен първенец. [/quote]
  Тази "умна" мисъл доказва нафталиновата същност на автора!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK