В Турция ще има най-много избирателни секции зад граница - 136 (карта)

В Турция ще има най-много избирателни секции зад граница - 136 (карта)

© Юлия ЛазароваОчаквано най-много секционни избирателни комисии в чужбина за вота на 5 октомври ще бъдат разкрити в Турция - 136, реши Централната избирателна комисия (ЦИК). За сравнение миналата година за парламентарните избори те бяха 86. Броят им най-вероятно е нараснал заради новите правила в Изборния кодекс, с които на практика се облекчи откриването на секция зад граница. В чужбина ще може да се гласува в общо 417 секции.


През тази седмица се разбра, че хиляди електронни заявления за гласуване, подадени от Турция, са изпратени от един и същ IP адрес и това предизвика спор в ЦИК. Съмнителните искания са над 4000 – достатъчно за откриването на 100 секции. В крайна сметка във вторник вечерта ЦИК се срещна с компютърни специалисти от държавната компания "Информационно обслужване", според които повторението на адреси не е необичайно, тъй като една фирма може да обслужва много населени места и всички те да са с един и същ ай пи номер.


В Съединените американски щати (САЩ) ще бъдат разкрити 42 секции, в Испания - 41, във Великобритания - 40, в Германия - 20, в Гърция - 15, и във Франция - 11.
Секция отново ще има в полския град Ленкница, където за европейските избори всички български граждани подадоха гласа си за ДПС.


Също така се разкриват секции в Австралия (4), Австрия (7), Албания (1), Аржентина (1), Афганистан (2), Белгия (7), Босна и Херцеговина (1), Бразилия (1) и Грузия (1). Също така и в Дания - 5, по една в Египет, Иран и Израел, в Ирландия - 2, в Италия - 8, в Йордания, Казастан и Катар по една, Канада - 4, Китай - 1, Кипър - 7, Корея, Косово, Кувейт, Ливан и Люксенбург - по една и в Македония - 3.


Както и в Малта и Мароко - по една, Молдова - 6, Нидерландия - 9, Нигерия и Нова Зеландия - 1, Норвегия - 7, Обединени арабски емирства - 1, Полша - 3, Португалия - 2, Република Южна Африка - 1, Румъния - 1, Русия - 2, САЩ - 43, Сингапур, Словакия, Словения - 1, Сърбия - 2, Турция - 136, Украйна и Унгария - 1, Финландия - 2, Хърватия - 1, Чехия - 2, Швейцария - 5, Швеция - 3 и Япония - 1.


Българите зад граница няма да могат да гласуват преференциално, защото Изборният кодекс не предвижда отделна листа за чужбина. Техните гласове ще се разпределят пропорционално към листите в страната.


Картата по-долу е предоставена от сайта "Инициативи за България":Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK