БЛОК!? (кратко разяснение от първа ръка)

След бойкота на СДС и България на гражданите днес Радан Кънев официално оттегли кандидатурата си за председател.

© Юлия Лазарова

След бойкота на СДС и България на гражданите днес Радан Кънев официално оттегли кандидатурата си за председател."Дневник" препечатва мнението на члена на Гражданския съвет на Реформаторския блок Стоян Радев, публикувано в профила му във "Фейсбук" по повод провала на конгреса на формацията. Днес се очакваше да бъде избран председател на дясната политическа сила, но СДС и движение "България на гражданите"  призоваха определянето на председател да се отложи за след парламентарните избори. 


Когато на 4-ти август 2014 г. Радан Кънев подаде оставка като говорител на Реформаторския блок, той посочи в мотивите си липса на организационен интегритет, която прави коалицията лесна за манипулиране и асимилиране.


Ако изтъкнатите мотиви нямаха общо с истината, стабилният вътрешно Реформаторски блок можеше просто да отстрани Радан Кънев и да продължи смело напред. Това не се случи, защото Радан Кънев беше прав. И тогава - на 6-ти август - председателите се разбраха да направят решителна стъпка в посока на действително обединение и изработване на ясно и строго функциониращ регламент, който да позволи категоричното отстояване на целите, станали повод за създаването на блока.
Мнозинството от членовете на Гражданския съвет не просто подкрепяше, но и настояваше за такова решение.


Провеждането на съюзен конгрес през септември беше програмирано още в коалиционното споразумение на Реформаторския блок. С оглед възникналите въпроси подобно събрание стана наистина наложително. Конгресът трябваше да даде ясен знак за стройна организираност и реална дееспособност на блока, а изборът на председател да демонстрира, че личните амбиции на отделните лидери стоят по-ниско от осъзната нужда да бъде лансирана обединяваща фигура.


Избирателите заслужават да знаят за кого гласуват - събранието на реформаторите имаше задача да внесе по-голяма яснота по този въпрос.


Колкото до кандидатурата на Радан Кънев за председател - няма да е пресилено да се каже, че за по-голямата част от вътрешната и външната аудитория тя беше естествено подразбираща се, доколкото той в най-голяма степен олицетворява желанието на протестиращите срещу ретроградните политически нрави граждани - Радан Кънев е ново лице, което успя да се наложи с компетентност, посветеност и почтеност.


Но, разбира се, кандидатури можеше да има всякакви и изборът да бъде направен по легитимен начин.


С две думи: конгресът не беше ничия прищявка, а непременна вътрешна необходимост, която от своя страна се свързва с поетото задължение на блока към българските граждани.


След днешната декларация на СДС и ДБГ, която представлява грубо нарушение на коалиционното споразумение и на взетото официално решение от 6-ти август 2014, нарушение, което се случва часове преди провеждането на съюзния конгрес, ситуацията доста се промени.


Едно обаче става ясно със сигурност - Реформаторският блок не е това, което е. И избирателите трябва да го имат предвид. И внимателно да се вгледат в съставните му части. Преференцията е форма на корекция и контрол. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK