Има ли правозащитни идеи в предизборните документи на партиите?

Лидерите на петте политически сили с шанс да влязат в парламента

© Дневник

Лидерите на петте политически сили с шанс да влязат в парламента"Дневник" препечатва анализа от сайта "Маргиналия".


Само 17 месеца след последните парламентарни избори на 12 май миналата година пак сме в изборна треска. Партиите са изложили на медийната сергия "стоката" си – програми, платформи, "акценти" и т.н. Сега радиата, телевизиите, сайтовете и вестниците са се превърнали в огромен "пазар" и всеки "продавач", пардон, партия се мъчи да привлече "клиенти" да купят нейната стока, т.е. да гласуват за нейните листи на 5 октомври.


Разбира се, уподобяването на предизборната надпревара с пазар е метафора. Но всъщност никак не е лишена от основание и не е случайно, че на Запад отдавна и напълно сериозно се употребява изразът "пазар на идеите". Програмите и платформите на партиите са най-луксозната "стока", която се предлага на този пазар.
Известно е, че избирателите не четат програми, а се ориентират от това, което гледат по телевизиите и четат по сайтове и вестници


Но това не е аргумент против предизборните програми, напротив – те са предназначени за бизнес общността, за професионалните комуникатори (журналисти, специалисти по ПР, рекламисти), за анализаторите и в края на краищата – за чужденците, които внимателно наблюдават ставащото в милата ни родина. Хората, които професионално се занимават с политика, по програмите на партиите съдят както за тяхната ориентация и намерения, така и за зрелостта и задълбочеността, с която подхождат към решаването на обществените проблеми.


Ако питаме политиците (но не частно, а публично) дали правата на човека са важни за тяхната партия или коалиция, те със сигурност ще отговорят положително. Някак си не върви през 2014 в страна, член на ЕС, да не кажеш, ако те попитат (проблемът е, че никой не пита, но това е друга тема), няколко патетично вдъхновяващи думи за значението на човешките права и за това колко твоята партия/коалиция ги обича.


Ала ако публично заявената привързаност действително отговаряше на вътрешните нагласи на партийните елити, то и понятието, и конкретни предложения как, ако дойдат на власт, партиите ще работят за подобряване на практиката по спазването на правата на човека и разширяване на демокрацията, би следвало да присъстват в партийните предизборни документи.


За да провери дали това е така, "Маргиналия" реши да се запознае с програмните предизборни документи на петте най-вероятни според демоскопските проучвания участнички в следващото Народно събрание и да види какво пише там за правата на човека и за разширяването на демократичните свободи. Петте партии са ГЕРБ, коалицията "БСП – лява България", ДПС, Реформаторският блок и ББЦ. Искахме да видим дали партиите предлагат нещо в най-популярните области на правата на човека (правата съвсем не се изчерпват с тях!) като защита на правата на културни, етнически, религиозни и всякакви други малцинства, борба срещу дискриминацията, разширяване на пряката демокрация, правата на жените, правата на лишените от свобода, върховенството на закона.

Бареков, "България без цензура"

© Надежда Чипева, Капитал

Бареков, "България без цензура"


Нека почнем отзад напред. Коалицията "България без цензура" няма предизборна програма, най-малкото на сайта на ББЦ такова нещо не може да се открие. Изглежда, в тази свръхпопулистка групировка са решили, че за техния електорат това е излишно, а пък специалистите и без програма си знаят какво могат да очакват от "новия политик" и неговата формация – надути и неизпълними обещания… Вместо програма там има 20 "приоритета", всеки от по едно изречение. Между тях има бисери като "7. Въвеждане на трудово-образователна повинност за отпадналите от системата на образованието", което си е пряко покушение срещу опитите за образователна интеграция на децата и младежите например от ромското (но не само) малцинство. За да сме справедливи, трябва да кажем, че в "приоритетите" на ББЦ има и искане за "пряк избор на районни и градски прокурори, съдии и началници на РПУ". Това действително, ако стане, би било съществена стъпка към разширяване народовластието. Но как да стане това, какви да са критериите за избор, чрез какви механизми да се осъществи са все досадни подробности, за които няма нито дума в "приоритетите" на ББЦ. Даже човек започва да изпитва съмнение в правотата на иначе съвсем правилните идеи, като ги види да фигурират между "приоритетите" на възможно най-популистката партия в историята на т.нар. преход – тази на "новия политик" Бареков…
Радан Кънев и Меглена Кунева от Реформаторите

© Юлия Лазарова

Радан Кънев и Меглена Кунева от Реформаторите


Следващата партия е Реформаторският блок. Възможно е той да има много добри идеи във всичките области, за които стана дума по-горе. Там има видни специалисти в областите на юриспруденцията, политологията и социологията. Самото име на това обединение на седем партии включва "реформи", а лидерите му многократно са говорили за желанието си за крупни преобразувания в законодателството, в съдебната система и функционирането на демокрацията. Ала за зла беда Реформаторският блок 25 дни преди изборите няма сайт! Когато кликнеш върху връзката "РБ" в "Гугъл", на екрана на компютъра се появява емблемата на коалицията и надпис на фона на цифрата 7 (номера на РБ в интегралната бюлетина) "Очаквайте новия сайт на Реформаторския блок". Като няма сайт, няма, разбира се, и никакви програмни документи. Как е възможно по-малко от месец преди изборите да казваш на жадната за информация публика да чака нов сайт е непонятно. Така че за съжаление нищо не можем да кажем за намеренията на РБ в областта на правата на човека.


Михаил Миков

© Велко Ангелов, Капитал

Михаил Миков


Какво ни предлага в областите, които ни интересуват, БСП?

Нека преди това да кажа, че коалицията "БСП – лява България" няма предизборна програма. Тя има една доста кратка платформа, пригодена за четене от т.нар. масов човек. С други думи, това не е подробен документ, предназначен за експертната публика, а нещо като манифест или позив, инструмент за пряка агитация на избирателите. В него се натъкваме на два пасажа, които могат да се отнесат към графата "права". Ето първия, той е за малцинствата: "Много от най-острите социални проблеми са концентрирани в част от етническите общности и най-вече в ромската. Широко рекламираната интеграционна политика по отношение на ромите не е решила нито задачата за тяхното приобщаване, нито се одобрява от мнозинството представители на тази общност. Изразяваме загриженост за тези хора – за тяхното образование, за техните социални права, но и за задълженията на всеки трудоспособен български гражданин да полага усилия за осигуряване на своя живот и да допринася за напредъка на обществото."


От този текст разбираме, че ромите не одобряват това да бъдат интегрирани. Може би става дума за непрецизен изказ и идеята е, че според БСП ромите не одобряват досегашните интеграционни политики и искат други. Добре, а предлага ли БСП такива? Не. Тя изразява "загриженост за техните права". Но както веднага ще забележи всеки внимателен наблюдател, тази загриженост е балансирана – за да не вземе да се отдръпне от БСП мнозинството – с това, че всеки трябва да "полага усилия за осигуряване на своя живот…". С други думи, непряко се казва, че ромите сами са си виновни за мизерията и необразоваността. Те, а не системната дискриминация към тях, за която са отговорни и правителствата на БСП.


В документа на БСП има и няколко думи за религиозните права. Ето ги: "БСП зачита свободата на избор на вероизповедание и принципа на разделение между църквата и държавата. Ние обаче сме против легализиране и толериране на противоречащи на закона, човечността и нашите традиции крайни идеи и практики в религиозна форма". Тук имаме същото, както с малцинствените права – обща декларация, която по същество се отрича от второто изречение на пасажа, чийто смисъл е, всички "нетрадиционни религиозни общности", които не се харесват на крайно консервативните избиратели на БСП, да внимават в картинката, ако не искат да имат неприятности. А всъщност най-доброто е просто да ги няма.


Ето с това се изчерпва загрижеността за правата на човека на най-голямата и съвсем доскоро управлявала партия у нас. С две думи – както в мисленето, така и в изказа на тази партия, която по идея би трябвало да е най-големият защитник и радетел за правата на човека, то просто не съществува. А бившият председател на БСП е шеф на Партията на европейските социалисти. Защо не погледне какво има по въпроса за правата например в програмите на ГСДП или на френските социалисти, или на британските лейбъристи? Ще дойде ли изобщо време, когато някой председател на БСП ще подеме инициативата на френските социалисти, които, както впрочем и испанските им колеги, стигнаха дотам, че излязоха с инициативи за легализиране на съжителствата на ЛБГТ хората? Левите партии на Запад са измежду най-последователните защитници на правата на човека. А у нас?

Бойко Борисов на откриването на спортна зала в Сливница

© Георги Кожухаров

Бойко Борисов на откриването на спортна зала в Сливница


На тези избори ГЕРБ излиза със солиден програмен документ


разпрострял се на цели 63 страници. В него има подробни идеи за какво ли не – като се почне от екологията, мине се през енергетиката, здравеопазването, науката, културата, селското стопанство и въобще всички области, за които модерната държава се счита отговорна или които регулира. Но за права на човека там не се говори, за дискриминация също. Ала има глава "Върховенство на закона, сигурност и обществен ред". Там става дума за съдебната система. Но не, както някой би си помислил, за структурни и организационни реформи в нея, отдавна назрели и многократно обсъждани в обществото. Не. Там става дума за "електронно правосъдие", за ускоряване на съдебните процеси, за "край на бавното правосъдие", за нов наказателен кодекс и за реформа – но без да се уточнява каква – в института на съдебните заседатели. С това се изчерпват идеите на ГЕРБ, които могат да бъдат отнесени, макар и с усилие, към "права на човека".

Лютви Местан обявява водачите на листи

© Надежда Чипева, Капитал

Лютви Местан обявява водачите на листи


Остана ДПС. Програмата на ДПС е обширна и детайлна. Там ще намерим не един два пасажа, а цял раздел, осмият, който така е и озаглавен "Права и свободи". Там се говори подробно за защита на правата на малцинствата, заклеймява се ксенофобията, споменава се религиозната толерантност, изказва се – за пореден път – съжаление, че виновниците за "възродителния процес" все още не са наказани. Вярно е, че изразите са, как да кажа, малко натруфени. Например: "Убедени сме, че етнорелигиозните малцинства могат да се превърнат в генератори на толерантност и заедност на Балканите и в Европейския съюз". Или: "Превенцията на ксенофобията и крайния национализъм е същностен компонент на етническия модел и баланса на принципите на идентичността и интеграцията в обществото".


Проблемът с визията на ДПС за правата и свободите не е в подминаването на тази проблематика, а в контраста между думите и делата. Поне така беше досега. Не може да се отрече ролята на ДПС както за запазване на етническия мир, така и като изразител на въжделенията на смъртно наплашените от "възродителния процес" български турци. Но в същото време ДПС е партията, която открито лансира "модела Пеевски", т.е. схемата на очевидно олигархично управление на държавата. Другите партии практикуват същото, но поне се опитват да прикрият практиките за разлика от ДПС. Болестта на ДПС се нарича контраст между думи и действия. И този контраст поставя под съмнение иначе съвсем похвалните усилия на ДПС да отрази – единствена – правозащитната тема в програмата си.


Изводът от краткия преглед, който направихме, е съвсем неутешителен.


В мисленето на водещите наши партии с изключение на ДПС правозащитната проблематика отсъства. А присъствието й при партията на българските турци е силно словесно, но слабо на практика. Това е огромен дефицит на българската политическа класа. Правозащитният поглед е израз на светоглед, на възгледи, които би трябвало да са съзвучни с една от главните тенденции в мисленето за обществото през втората половина на миналия и през сегашния век – тенденцията всеки държавнически акт и всеки проблем да се осмислят от правозащитна перспектива. Разширява или стеснява правата на хората дадена идея или предложено решение? Как още да се разширят правата на хората? Как в държавната практика да бъдат отразени последните достижения на правозащитната мисъл? Помислили ли сме за дискриминираните групи? Това са въпроси, които доминират мисленето и на леви, и на десни политици. Но не и у нас. Защо беше възможно в програмата на Обама, когато кандидатстваше за първия си мандат, да има цял раздел за правата на човека? А защо нищо подобно не виждаме у нас с изключение на програмните документи на ДПС, която, както се знае, няма как самостоятелно да дойде на власт?


Какъвто народът, такива и политиците му, ще каже някой. Да, правозащитното мислене не е част от популярната култура на българина. Така е. Ала трябва да е част от мисленето на политиците, защото те са призвани да водят напред публиката. Но засега си оставаме с това "трябва". Целият прогрес в областта на човешките права у нас след 1989 г. е ставал поради натиска отвън. За да ни приемат в Съвета на Европа, трябваше да се присъединим към Европейската конвенция за правата на човека. За да станем член на ЕС, трябваше да приемем Закон за защита от дискриминация. Без подбутване отвън никакъв прогрес в правозащитната област не би имало. Във всеки случай не и при това поколение политици, които сега или управляват, или се готвят да сменят управляващите. Да се надяваме, че когато станат управленци, тези, които сега са на двайсетина години, ще мислят системно и дълбоко за правата на човека.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ok
  ok
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Изводът е, че най - непретенциозни са избирателите на РБ, следвани от Цензурата :) като се замислиш си е така, има маса хора, които биха гласували за РБ независимо дали имат програма и какво пише в нея. Така че защо хората да си дават труда да ппишат.така е разбира се и при другите големи партии, но там поне се стараят да имат нещо черно на бяло. Така може и да им се търси отговорност за обещанията впоследствие.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Без подбутване отвън никакъв прогрес в правозащитната област не би имало.
  .............................
  Това е универсален извод за която и да е сфера на политиката, икономиката и изобщо обществото. Проблема е, че в някои сфери /например правосъдната, пряко свързана и с правозащитната/ досегашния модел на "подбутване" е видимо неефикасен, и очаквам "подбутващите" да проумеят това, и да го сменят ... нашата политическа класа е видимо в позицията "магаре на мост" ...
  Колкото до това, че РБ няма сайт, е учудващо, но показателно, и резонно. За ББЦ е ясно - купения и корпоративен вот не се нуждае от такива "разходи". Електората на ДПС би могъл да прочете нещо, ако е на "майчин език", но той пък забранен в кампанията. Червените бабички не обитават мрежата, та от какъв зор ... ГЕРБ писали, но там вота е друг ...
  Нещо ново ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 3. 3 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Брилянтен ход на РБ, ако бяха публикували програма, щяха да им я откраднат. ГЕРБ не искат човешки права, за тях е достатъчно да имаш право на филия с мас, унижения при задържане, задължително да имаш правото да бъдеш оклеветен, обвинен и задържан, безпричинно. Ще имате и уникалното право да ви лъжат и разиграват театри, ежедневно, докато ви разказват за "светлото" герберско бъдеще. Какви човешки права, хора не останаха, само мутро-чалга-политикани.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 4. 4 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Не може да се отрече ролята на ДПС както за запазване на етническия мир, така и като изразител на въжделенията на смъртно наплашените от "възродителния процес" български турци"
  - полудяхте ли? Партията, която държи в крепостна зависимост и подчинение електората си, била изразител на въжделенията му и пазела етническия мир? Глупости на търкалета.
  Не ви ли хрумна, че най-големият проблем е, че правата на човека свършват извън границите на София и по-големите градове? Че всички останали имат избора да слушкат и козируват на местния чорбаджия, бил той политик, бизнесмен, милиционер?
  Що се отнася до познанията по правата на човека, наясно ли сте, че такава дисциплина почти не се изучава от студентите по право, а където се изучава, се преподава от неквалифицирани преподаватели? При това ниво на образование какво очаквате?

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Хиляда пъти ли трябва да ви кажат от РБ,че трябва да се промени начина избор в съдебната система и начина на отчитане пред обществото.Трябва да се промени наказателния закон и избирателния закон както и конституцията.Няма ли сайт РБ.Бе вие не виждате ли какви предизборни кампании се водят бе,за какви сайтове става дума.Аз ще гласувам за РБ и за радост ставаме все повече хората които припознават РБ за изход от кризата.Обаче със свито сърце трябва да кажа,че следващото правителство каквото и да е то и с каквото и да е мнзинство да е не може да избута повече от година.Защо?Ами защото едва свързващите двата края,а някои и не могат да ги свързват вече са 65%.Разбирате ли 65% от българите се интересуват само да имат някаква работа и някакви постоянни доходи,нищо друго не ги интересува.За съжаление като излезем от сайтовете и се бухнем в живота виждаме това оскотяване на българина,жалко е но е факт.

 6. 6 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  Ала за зла беда Реформаторският блок 25 дни преди изборите няма сайт!

  РБ не е блок е като морското свинче, което не е нито свинче нито морско.

 7. 7 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Статия от евреин - за какво друго може да е освен за "човешки права"? Да не забравяме обаче, че за тях най-малко хора в тази държава за българите.

 8. 8 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  РБ може да няма още сайт, но партийте в него имат (и на тях може да се намерят доста неща)!
  И все пак, няма да е зле реформаторите, след като си откриха официално предизборната кампания и отложиха конгреса, да се концентрират върху общата програма И ДА СИ ПУСНАТ САЙТА!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  Мислиш ли, че като повториш много пъти думата "трябва", нещо ще се случи ?
  Да, трябват промени, най-вече в конституцията, но за тях са необходими много гласове, от поне 3 партии ...
  Като постоянно повтаряте колко сте велики и умни в РБ /дотук показвате обратното/, и колко са тъпи останалите, как ще се съберат тези гласове ?!
  Нямало нужда от сайт и предизборна програма - и това много умно ... от уважение към себе си и избирателите сте длъжни да имате !
  Ей с такива самовлюбени али-бали прогонихте стотици хиляди нормални хора, истински седесари и демократи !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Това което прочетох, звучи обосновано критично. Едно малко не разбирам, защо автора на този преглед, е заключил необходимостт и дейностите в областта "Право", само и единствено в раздела "правата на човека". Не казвам, че в този раздел, нещата са ОК, но той е само част от многото проблеми в нашата правосъдна система и дори бих казал, че голяма част от лошите неща в него са директен продукт от правосъдната система. Така че, ако трябва нещата да се приоритезират, според мен, първо по принцип системата ( най-после, докога ще чакаме) трябва да влезе в някакви приемливи стандарти, нещо което няма как да мине без реформи и тогава да слагаме точките над И-то, в различните сегменти, включително и в разглежданите в статията човешки права.
  Каква полза ще има за всички нас, човеците, ако някой в някакъв закон ни даде и най-добрите права на света, ако ние няма да имаме елементарната възможност да ги защитим, "благодарение" на прогнилото ни правосъдие и ще ни остава за последна надежда Страсбург?
  В този смисъл, тези от партиите които си поставят за цел и включват в програма вижданията си за реформи в цялата тази област, в някаква степен ни дават възможност да очакваме движение в тази посока.
  Втория упрек, че там където има нещо като програма, то не е развито и не е показано, как точно ще стане, аз лично не го приемам.
  Не го приемам не защото и на мен не ми се иска, да прочета конкретно, че ще се направи такава и такава конкретна промяна, в съответен срок и т.н. Прекрасно, но не виждам коя партия, би дала възможност директно да бъде атакувана, че не си е спазила обещанието, например да въведе избор на някои прокурорски или съдебни длъжмости ( не правя комплимент на Бареков). Ами за това трябва съответното мнозинство, както и да го напишеш в програмата, след това ще трябва да се оправдаваш, че видите ли аз съм за, ама Миков (напрмер) е против.
  Лично аз, понеже ме интересува основно дясното пространство, очаквах и вероятно ще си остана с очакванията, че няма да има спорове между РБ и ГЕРБ на ниво, може но без този- онзи или обратно, че не 'искаш да ти извиват ръцете". Аз очаквах и все още има време, да се каже, че е възможно коалиционно управление, ако и след като се подпише публично писмено съгласие за какво, в кои области и може би как, ще се извършат полезните за нас промени. Е, това може да стане и след изборите, но при всяко положение, следващото управление, трябва да сложи открито на масата областите, намеренията и желателно е и технологията, за да се случат нещата в някаква степен и най-вече в очакваната посока.

 11. 11 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Аз се движа в среди на квалифицирани хора и там няма човек който е за ББЦ! А освен един разкрит сътрудник на ДС и портиерът ни (бивш пагон) - други не казват че са за ГЕРБ!
  4/5 от 'сините' са за РБ, 1-2 за десните, дори 1 за ОНБ. 'Червените' са за БСП', някои за АБВ или други левичари. 1 е за Дончева, няколко млади за зелените и 1 за "глас народен"! Може би герберите не си признават - срам ги е! Ама то си е за СРАМ - кой интелигентен човек ще гласува за мутромилиционерите от ГЕРБ!!!
  И няма 'син' който ще гласува за пазвантина и хвалителя на живков, Не сме "прости като ББ". Изключенията са само сътрудниците на ДС (Сугарев, Г. Марков, Сидеров(КГБ); .....)!!

 12. 12 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#5:"chicago514"]Хиляда пъти ли трябва да ви кажат от РБ,че трябва да се промени начина избор в съдебната система и начина на отчитане пред обществото.Трябва да се промени наказателния закон и избирателния закон както и конституцията.[/quote]
  До коментар [#5] от "chicago514":

  "Трябва да се промени" е констатация, а констатацията не е програма. Да напишат какво предлагат да се прави, дори да сгрешат някъде, имат голям шанс да се окажат най-малкото зло. Голяма част от гласуващите вече не се литкат по обещания за реформи, а искат да знаят за какви точно реформи гласуват. Пример - изборни правила - пропорционален избор с финтифлюшки, мажоритарен избор и отзоваване, или ни риба ни рак - "немса система"?

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  [quote#8:"virtual brain"]РБ може да няма още сайт, но партийте в него имат (и на тях може да се намерят доста неща)![/quote]Може, но няма смисъл, защото те ще участват на изборите като коалиция, а не като отделни партии!

  За това е много важно, за тези които не вярват СЛЯПО, да има интернет сайт, предизборна програма и коалиционно споразумение, което да показва какво е общото в политиките на тези партии което ТЕ са приели да СЛЕДВАТ ЗАЕДНО!

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван55":
  Ами аз съм обяснил защо няма да се случи каквато и блестяща програма да има.И обяснявам защо следващото правителство ще падне не повече от една година.Излезте от София с която и да е политичска сила,която си харесате и идете в по малките градчета и градове и села и ще останете учудени.Нито партиите,нито народа се интересува от програми,това е истината.

 15. 15 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Изглежда, в тази свръхпопулистка групировка са решили, че за техния електорат това е излишно, а пък специалистите и без програма си знаят какво могат да очакват от "новия политик" и неговата формация – надути и неизпълними обещания…- Като обещанието за 1 милион работни места например

 16. 16 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Може би става дума за непрецизен изказ и идеята е, че според БСП ромите не одобряват досегашните интеграционни политики и искат други- Това е партията с най-добра социална програма, така, че ромите не може да не одобряват политиката им!

 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Че защо ли им е голяма програма на гербавите,като никаква няма да я свършат.

 18. 18 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 458 Гневно

  Най - правозащитно е населението да си определя директно управниците! Тоест - мажоритарна изборна система за всички власти!
  Но, сегашната управляваща сган не го допуска, така, че и никой не очаква да види нещо такова в програмите!
  Всички партии, които са управлявали до сега са за боклука! Както и Барековата!

 19. 19 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#14:"chicago514"] идете в по малките градчета и градове и села и ще останете учудени.Нито партиите,нито народа се интересува от програми,това е истината. [/quote]
  В малките градчета и села основния политически дебат е кой да е кмет. "Голямата политика" на "ония горе" е тема за чашка, най-често персонифицирана. Дали пък това не може да стане основа за развитие, Събрание на Кметовете???

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 20. 20 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  На миналите избори ГЕРБ преписаха програмата на Синята коалиция, но не направиха нищо от нея, както и предпочетоха да си купят депутати вместо да направят коалиция със Сините.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Правата на човека са в основата на цялото законодателство и не виждам приìна да се извеждат в отделна глава.И защитата им в повечето случàи минавая през правосъдието.Така който осигури правосъдия,осигурява защитата на правата на човека,без правосъдие правата на човека не струват и хартията,на която са написани.

 22. 22 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#3] от "carwindwrclir":

  Възможно ли е да ти откраднат нещо, което нямаш?
  Само питам, де.

 23. 23 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#22] от "valin":

  С питане до Цариград се стига. Възможно е, ако не вярваш питай банкер Василев, на който му откраднаха парите на БНБ(данъкоплатците), или "потребителите" на зелена енергия. Ако се опитвш да ме нападаш персонално, обиран съм, но не "рива" за това. Даже и по принцип не "рива", а действам. Просто се базикам с тикви.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 24. 24 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "С други думи, непряко се казва, че ромите сами са си виновни за мизерията и необразоваността. Те, а не системната дискриминация към тях, за която са отговорни и правителствата на БСП." - Ми точно ромите са си виновни - кой е виновен, че Манго не може да пише и чете, при положение че държавата винаги е осигурявала задължително и безплатно образование? Да ма прощава Емил Коен, но изводът му звучи много поръчково.

  А за сайта и платформата на РБ - право в десятката. Излагат се тия РБ като кифладжии.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 25. 25 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#20] от "soave":
  Не знам дали и до колко са преписвали, но все пак са имали програма, за да можеш сега да казваш, че не са я изпълнили, нали!
  Ама друго си е да вдигаш само лозунги за реформи, а конкретика-никаква. Някак си по-удобно е. Обявяваш едни приоритети, май бяха седем, и толкоз. А, после се оправдаваш, че нямаш мнозинство, за да ги изпълниш.
  Примерно съдебната система. Всички реват, че не работи, но никой не казва конкретно какво трябва да се направи. Само служебното правителство дава някакви идеи-разделяне на ВСС на прокурорски и съдийски и т.н.
  Посоченото в програмата на ГЕРБ, по отношение на съдебната система, няма да промени почти нищо.
  Говоря за промени-сега и веднага. Реформа чрез ВНС, поне за сега, не се вижда как ще се случи.

 26. 26 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#23] от "carwindwrclir":

  И аз, като теб. Само че с анти-тикви.

 27. 27 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#25] от "valin":

  Аз съм писал, какво трябва да се направи в съдебната система - да се смени, на Англо-Саксонско прецедентно право(алтернативата е шериата, ако искаш). Не виждам, защо трябва да поддържам пералня(система), която доказано не работи, а на пазара има по-евтини, които доказано работят по-добре.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 28. 28 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#26] от "valin":

  Има едни ГМО тиквени семена, ако можеш да ги посееш дават много добра реколта, пухкави са като Преслава Нова генерация, бро, старата е много груба и недодялана. Само лапа минерали и ресурси, а за другите плодове и зеленчуци, само постни пици

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 29. 29 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#27] от "carwindwrclir":

  Твоите писания в чия предизборна платформа са заложени?
  Нали идват избори и ще трябва да избираме!

 30. 30 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#25] от "valin":

  точно неизпълнението на програмата, която ГЕРБ са преписали, е показател за нейното безсмислие. А със сигурност Бойко дори не я е чел, още по-малко има идея да се съобразява с нея. Всички от ГЕРБ говорят като папагали, инструктират ги предварително и те дори нямат умението да използват собствени изрази.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 31. 31 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#29:"valin"]Твоите писания в чия предизборна платформа са заложени?
  Нали идват избори и ще трябва да избираме[/quote]

  Нямам представа, съмнявам се, че има толкова смели "политици" в БГ. Освен това на тях подобна система не им е изгодна, докато се адаптират, може да са на топло. Програми не чета, вярвам на действия, не на обещания и филми.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 32. 32 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Любопитно

  [quote#24:"doneva_a"]Ми точно ромите са си виновни - кой е виновен, че Манго не може да пише и чете, при положение че държавата винаги е осигурявала задължително и безплатно образование?[/quote]Можете ли да кажете как точно държавата ОСИГУРЯВА БЕЗПЛАТНО образование на хора БЕЗ НИКАКВИ ДОХОДИ?

  Осигурява ли учебници (за всички класове), помагала, тетрадки и др. необходими канцеларски материали? Осигурява ли облекло, там където то се изисква от училището или когато родителите не могат да осигурят? Държавата КАЗВА, че средното образование е задължително, но НЕ прави всичко необходимо ВСИЧКИ деца без изключения да се учат!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#30] от "soave":

  И с право не я е чел.
  Какъв е смисълът да четеш нещо безсмислено?

 35. 35 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#32] от "BlueWater":

  Ти нещатен сътрудник на БХК ли си или просто не живееш в България? За всеки ром или нером, който иска да пуска детето си на училище, пречки няма. Трудности може и да има, но те се използват само като претекст, извиняващ голяма част от ромите да не пускат децата си на училище.

  Също така огромен процент от възпастните роми са неграмотни, а във времето, в което те са били ученици, образованието беше напълно безплатно - учебници, и пр. Така че доводът ти не минава.

  И последно, ще цитирам отново мнението за нарочните интеграционни мерки на своя приятелка циганка, която е много свястна и будна : "Хич не ми трябва тяхната интеграция, аз зная как да си интегрирам детето."

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 36. 36 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#32] от "BlueWater":

  Е тея деца не са единствено отговорност на държава и тя не може сам да направи всичко, колкото и да ви е странно и родителите имат известни отговорности към тях...

 37. 37 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#36] от "lol":

  Нали се възхищавате на САЩ, не че няма защо - там такива деца се отнемат от родителите, и се възпитават от съответните институции.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 38. 38 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Разстроено

  [quote#35:"doneva_a"]За всеки ром или нером, който иска да пуска детето си на училище, пречки няма. [/quote]Нима!
  Това е елементарна лъжа, най-малкото защото обобщавате за всички!

  Хайде пуснете дете на училище без раница, обувки ...
  [quote#32:"BlueWater"]учебници (за всички класове), помагала, тетрадки и др. необходими канцеларски материали? Осигурява ли облекло[/quote]

 39. 39 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Гневно

  [quote#35:"doneva_a"]Трудности може и да има, но те се използват само като претекст, извиняващ голяма част от ромите да не пускат децата си на училище. [/quote]Къде е държавата да ПРИНУДИ родителите да пратят децата на училище и да помогне НЕ с пари на тези които имат проблем да купят всичко необходимо.

  Къде е държавата да научи и помогне на най-бедните да не раждат деца за които после не могат да се грижат! Това вече е правено и то успешно в най-голямата мюсюлманска държава Индонезия. В България се прави точно обратното, като се стимулират най-бедните и необразовани граждани да раждат деца за да получават пари т.н. "детски". Скоро една 40 годишна циганка призна пред репортер, че е родила дете за да плаща наема си с детските! Това ли е грижа за образованието на децата?!

 40. 40 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 915 Неутрално

  много тревожен анализ ,и докато за герб и останалите посткомунистически формации безхаберието относно човешките права е обяснимо ,то за РБ е гаф който задължително трябва да бъде поправен ?

 41. 41 Профил на Нервната акула
  Нервната акула
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Основното парвозащитно действие, кото трябва да се предприеме е да заработи ефективно и ефикасно. В момента същестуват законови рамки, но прокуратура, полиция и съд бездействат. Ерго - усилията трябва да бъат насочени натам.

 42. 42 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1088 Разстроено

  Добра статия, добър поглед!

  И толкоз!
  "Проблемът с визията на ДПС за правата и свободите не е в подминаването на тази проблематика, а в контраста между думите и делата. "
  Релевантния демагог, може да говори екзактно един ден!
  И си остава действителността " Кучетата си лаят, кервана си върви!

 43. 43 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  [quote#6:"BlueWater"]РБ не е блок е като морското свинче, което не е нито свинче нито морско. [/quote]

  За съжаление вярна констатация!

 44. 44 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#39] от "BlueWater":

  За жалост това няма да се промени докато не се вземат мерки да се ограничат причините заради които се държат в крайна нищета. Тоест, докато не се спре да се гледа на тях като привилегирована електорална единица.

  Все пак, необразованите маси се контролират по лесно когато им се хвърлят само трохи.

 45. 45 Профил на VL
  VL
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Правозащитни идеи а???

  Как например ви звучи "правосъдие! правосъдие! правосъдие!" на Радан Кънев.

  Само това да постигнат ще е повече от "постигнатото" след 2001.
  Дневник препечатва Маргиналии

  “It is easier to fool people than it is to convince them they have been fooled.” – Mark Twain
 46. 46 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  До коментар (#0) :

  Мама му стара,какви само специалисти по темата във форума,начело с написалият статиста ! На кой не му е ясно,че каквито и красиви мнения да бъдат написани в предизборните програми,ще си останат на хартия ! Ако има истина,тя е само в Референдума на Плевнелиев ! Докато действа тъпата пропорционална избирателна система - така ще бъде ! Ако системата е мажоритарна,с възможност да бъде отзован съответният депутат,нещата тутакси ще си дойдат на място ! Избраният ЩЕ НЕ ЩЕ , ЩЕ ЗАРАБОТИ ЗА ИНТЕРЕСА НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ,ЗАЩОТО ИНАЧЕ,ЩЕ БЪДЕ ОТЗОВАН И НА БЛАГИНИТЕ ЩЕ ДОЙДЕ КРАЯТ ! Това само за начало . Добавете и електронното гласуване за нас българите от чужбина,и ГЕРБ и РБ СИ ОСИГУРЯВАТ ТРИ МАНДАТА ! А,защо никой не се пресрами да напише нещо за Лустрацията - една тема която е стократно по-важна и от най-красивите предизборни програми ? Само партия ангажирала се с Лустрацията,ще събере много,много гласове ! Но всичко това трябва да се обясни сериозно и аргументирано от партията,да се ангажира със срокове и виждания,как ще стане,какви са евентуалните плюсове и минуси и за коя част от обществото,а не както Дудука НА АНГРО обещава райски живот на всички които гласуват за ББЦ и го направят премиер на България !
  ПП Моя грешка,моля да се чете написалият статията . Извинения !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 47. 47 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  До коментар [#16] от "krasnoselo":

  " Това е партията с най-добрата социална програма..." (БСП)

  А,сега ми кажи,че БСП е и лява политическа партия и ела заедно да се посмеем ! Това е партия с УЛТРАДЯСНА политика ! По върховете и са най-много милионери и мултимилионери,а приказките за " левица " минават САМО сред заблуденото червено стадо,но и на това се вижда края ! Абсолютно същото се отнася и за положението на ромите,нужни само да получат 20-30 лева и две кебапчета и ...бай,бай до следващите избори ! БСП я оправя само Референдума на Плевнелиев и Лустрацията - същото важи и за ДПС !
  Отворен съм за диспут,но аргуиентиран . Нека се намери някой другар,който аргументирано да ми обясни колко много греша и къде именно !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 48. 48 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Сегашната Конституция гарантира позитивни права,за съжаление,и за разлика от американската,която залага на негативните права.В програмата Ран-Ът ни е обърнато внимание каква е разликата и кое е за предпочитане да изберем. Бърнард Сийгън,в глава 8 на плана,ни е дал полезни съвети.Предупредени сме че тръгнем ли да защитаваме колективни права,а не правата на личността,ще си имаме проблеми.

 49. 49 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 515 Любопитно

  [quote#39:"BlueWater"]Къде е държавата да научи и помогне на най-бедните да не раждат деца за които после не могат да се грижат! [/quote]

  Първо, това изобщо не е дискриминация, какъвто упрек всъщност отправя авторът, и второ ограничаването на раждаемостта и осигуряването на образование са две съвсем различни политики. В условията на една азиатска и мюсюлманска държава първото може и да е сравнително успешно. Но в една европейска държава нещата не стоят така.
  Та бекинко мешаш нещата.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 50. 50 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  ДСБ си има платформа и стратегия. Така че изборът е ясен.
  Освен това Радан Кънев спомена, че това НС трябва да е прелюдия към Велико НС. А реформите трябва да започнат от основите ерго конституцията.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 51. 51 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Българският политически модел е конструиран за "партизански" Стил на управление -
  вкарваш повече депутати в парламента,
  получаваш властта и вършиш, каквото-такова...
  Питам автора на дописката,
  имат ли политическите ни партии своя оценка,
  за ефективността на функциониране на този модел ?...
  Ние дебатираме много аспекти на общия ни живот,
  този, за правата и свободите е особено "синтетичен", сиреч, той е един от тези, които най-пряко дефинират органичния
  Синтез между Властта и Управлението на държавните ни дела,
  в Демократичен стил на хипотетичния ни, Съвкупен субект...
  Тъкмо този Стил не ни се получава, Авторе ...
  Като някак и поради туй,
  твоята оценка за "разминаването между думи и дела" при ДПС е
  всякак казано, евфемизъм на ниво оксиморон...
  Българският политически модел не работи, Емил Коен,
  националната ни общност губи интегритет и не се развива ...
  Нека се взрем в модела, а не да повтаряме вехтите му мантри...
 52. 52 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  Ненаправеният сайт на РБ и липсващата програма действително са издънки. Предвид присъствието на индивидки като Репуц в блока, бих искала да зная каква е програмата им за образованието. И да, бих искала да зная как според РБ трябва да се уредят правата на малцинствата в БГ.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 53. 53 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 402 Неутрално

  НЕКА РУСОФИЛИТЕ ОЯСНЯТ НА НАРОДА ЗАЩО-ПРАЩАТ ДЕЦАТА НА ЗАПАД А НЕ В РУСИЯ,ВНАСЯТ ПАРИТЕ СИ НЕ В НАШИТЕ И РУСКИТЕ БАНКИ А НЕ В РУСКИТЕ.,ЗАЩО КУПУВАТ ИМОТИ ОТ ЗАПАДА А НЕ В РУСИЯ.ЗАЩО КРАЛАТ ПАРИТЕ ОТ ЕС /КОГАТО СА НА ВЛАСТ/И ЗА КАКВО РУСИЯ ИМ ДАВА ПАРИ/ТОВА СА ХОПА НА ИНТЕРЕСИ ..КОИТО И С ДЯВОЛА ЩЕ СЕ СЪЮЗЯТ САМО ЗА ТЯХ.РИНЦИПИ,ИДЕОЛРГИЯ Е ПРАХ ЗА ПРОСТИТЕ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK