Преференцията - начин на употреба

Партиите и коалициите се отбелязват с Х или V в квадратче в лявата част на бюлетината, преференциите - в кръгче в дясната.

© Юлия Лазарова

Партиите и коалициите се отбелязват с Х или V в квадратче в лявата част на бюлетината, преференциите - в кръгче в дясната.За парламентарните избори гласоподавателите имат възможността да подкрепят определен кандидат в листата на партията или коалицията, за която гласуват в своя район - т.нар. преференция. Това става, като отбележат поредния му номер от листата в кръгчето в дясната част на бюлетината. В избирателните секции ще има табла с имената и подредбата на всички кандидати.


"Дневник" отговаря на някои въпроси за гласуването с преференция.


На евроизборите също можеше да се гласува с преференция. Какво е по-различното този път?
Основните разлики с евровота са две.


Първо, при избора на евродепутати прагът на преференцията беше 5%, а сега е 7%. Това означава, че в даден район се зачитат само предпочитанията за онези кандидати, получили поне 7 на сто от гласовете за листата. Те се подреждат според броя на получените преференции.


Второ, при изборите за евродепутати онези, които искат да подкрепят водача на листата, трябва да посочат това в бюлетината. При парламентарни избори всяка бюлетина, в която не е отбелязано предпочитание за определен кандидат, се зачита като глас за водача на листата. Това значително затруднява смяната на водачите, които получават служебно гласовете на онези, които не са използвали преференцията. Предложението за такъв текст в Изборния кодекс дойде от ДПС, която настояваше, че не може малцинство от 10-15%, подкрепило един кандидат, да променя партийната подредба.


Може ли водачът на листата да бъде изместен?


Шансът за това е минимален. Всички бюлетини без отбелязана преференция се отчитат като глас за водача. Това означава, че ако в една листа вторият получи 33% от гласовете, петият – 18%, шестият – 15%, осмият – 13%, а други отбелязани преференции няма, водачът ще вземе 31 на сто и ще бъде изместен от втория.


За сравнение - на евроизборите водачът в листата на Реформаторския блок Меглена Кунева получи 15% от гласовете за блока на национално ниво и беше изместена от втория в листата Светослав Малинов, който взе 27%. Тогава обаче от ДСБ активно агитираха тъкмо за Малинов и той беше единственият, който можеше да събере достатъчно подкрепа, а Кунева не водеше собствена кампания. Реформаторите вкараха само един депутат.


Вероятност за разместване има в районите, в които партиите са сложили неизвестни фигури за водачи, а те трябва да се борят с популярни местни дейци. Едновременно с това при партиите и коалициите с по-малка подкрепа пренареждането става по-лесно, но в малките райони, където за това не са нужни много гласове, въобще не е ясно дали те могат да получат мандат.


Така, при положение че водачите на листите са почти сигурни, гласуването за тяхната листа може да увеличи шансовете им да влязат в парламента, дори когато е насочено срещу тях.


Трябва ли непременно да отбележа водача с номер 1 в бюлетината, ако искам да го подкрепя?


Не е задължително – ако не отбележите нищо, гласът Ви ще отиде за първия. Въпреки това за евроизборите водачите на някои партии водят активна индивидуална кампания, за да отнемат от преференциите, които биха получили кандидатите на по-задни места в листата.


Едновременно с това в коалиции като Реформаторския блок партийните лидери, които водят в ключовите райони, използват преференцията, за да добият представа за подкрепата за формациите си.


Освен това отбелязването на водача намалява шанса бюлетината без попълнена преференция да бъде подправена от секционната комисия, която да отбележи кандидат по-назад в партийната подредба. На евроизборите някои партии се оплакваха от това.


Мога ли да подредя кандидат за второ (или друго) място в листата, ако все пак  искам да отбележа преференция, но и да запазя водача?


Не. В бюлетината можете да отбележите предпочитание само за един кандидат и не можете да определяте на кое място да го поставите. Всички кандидати, получили поне 7% от гласовете за листата, ще бъдат подредени според броя на получените преференции.


Мога ли да подкрепя повече от един кандидат?


Не. Можете да отбележите преференция само за един кандидат. Ако отбележите втори, бюлетината ще е валидна, но предпочитанието ви няма да се зачита. Това означава, че тя ще бъде отчетена като глас за водача на листата.


Мога ли да гласувам с преференция в чужбина?


Не. Бюлетината за чужбина не дава възможност да отбележите определен кандидат.


Причината е, че гласовете извън страната не са обединени в отделен избирателен район. Те се зачитат за резултата на партията на национално ниво и могат да й помогнат да получи мандат. Къде обаче ще отиде той зависи от разпределението между отделните избирателни райони в страната и не може да се предвиди.


Организации на българи зад граница от години настояват за обособяването на избирателен район "чужбина". Такова предложение внесоха от ГЕРБ при приемането на сегашния Изборен кодекс, но то не беше прието. Тъкмо ГЕРБ обаче беше авторът на предишния закон, в който също нямаше отделен район за гласовете извън страната.


Може ли да се повтори феноменът 15/15?


На изборите за евродепутати 15-ият в листата на БСП Момчил Неков неочаквано измести водача Сергей Станишев, след като получи най-много преференции. БСП беше с номер 15 в бюлетината. Във всички други партии, които получиха достатъчно малък номер, имаше подобни отклонения.


Въпреки това близо 90% от преференциите бяха за кандидати с номер, различен от този на партията или коалицията си, което говори за съзнателен избор. Към тях трябва да се прибавят и онези, умишлено отбелязали такива като Неков.


След случая "Неков" вероятността за такива "грешки" силно намалява. Много от кандидатите открито агитират за себе си и така обясняват как се гласува с преференция,  а онези партии, които не искат да има преподреждане, ще обясняват на избирателите си да не я ползват.


Какво става, ако двама кандидати получат равен брой преференции?


Когато двама или повече кандидати с валидни преференции имат равен брой гласове, подредбата им в листата се определя от Централната избирателна комисия (ЦИК) с жребий, на който присъстват всички заинтересувани кандидати и представители на партията или коалицията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на poijn
  poijn
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Гласуването взе да става сложно като правенето на данъци. Защо ли… Вероятно за улеснение…

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 652 Весело

  [quote#1:"poijn"]Гласуването взе да става сложно като правенето на данъци. Защо ли… Вероятно за улеснение… [/quote]

  Хи-хи-хи.....много лесно за червените бабички 22/22 !!!!

 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#1] от "poijn":

  Гласуването /изборите/ никога не са били "прости", единственото ново са преференциите, което в крайна сметка е добро ...
  Важното е, че те /преференциите/ нямат никакво практическо значение при етническия, купен и корпоративен вот - но там нещата всъщност не са и избори в същинския смисъл на думата !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Не ми се харесва това: [quote#0:"статията"]Всички бюлетини без отбелязана преференция се отчитат като глас за водача[/quote]

  От друга страна е по добре да има преференции, от колкото да се гласува за подредени от шефовете списъци, и да не можеш да "избуташ напред" своя предпочитан кандидат.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 5. 5 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  """ Мога ли да подкрепя повече от един кандидат?

  Не. Можете да отбележите преференция само за един кандидат. Ако отбележите втори, бюлетината ще е валидна, но предпочитанието Ви няма да се зачита. Това означава, че тя ще бъде отчетена като глас за водача на листата. """
  =========================

  Значи това пак дава възможност за подправка , като някой член на секц.ком-я чавне още една преференция
  и гласът ти отива за водача !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 6. 6 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2096 Любопитно

  До коментар [#4] от "Мойше! Толкоз!!!":
  [quote#4:"Мойше! Толкоз!!!"]и да не можеш да "избуташ напред" своя предпочитан кандидат[/quote]
  ===============
  Здравей,
  На пръв поглед това което казваш е така ,
  но същевременно и не е баш така .
  Някой член на СК вземе та ти прасне още една преференция "без да иска" и гласа ти моменталически отива за водача.
  виж № 5 където съм цитирал пасаж от статията
  Приятен ден и успешна седмица

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 725 Неутрално

  [quote#6:"Чардо"]Някой член на СК вземе та ти прасне още една преференция "без да иска" и гласа ти моменталически отива за водача.[/quote]
  Добре сте се сетил.По половин глас е било по-правилно да се запише.

 8. 8 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Защо броя на преференциите /кръгчетата/ е удвоеният брой на депутатските места от един избирателен район?

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 9. 9 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#6] от "Чардо":

  Да, прав си, фалшификации с преференциите (тоест анулиране на преференции) са напълно възможни. Май случая 15/15 няма да се повтори вече Е, поне в РБ шамаросаха пръмовица, като я избутаха от първото място в евровота (по старите правила). По новите щеше да е там.

  Което може би би било по добре за РБ, по малко хора ще се отвратят да гласуват за РБ без пръмова. Лично познавам такива които заявяват-няма да гласувам за РБ САМО заради пръмова!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 10. 10 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 437 Любопитно

  И ако за някого не са гласували 7%, а примерно 6,5%, то той измества ли третия или четвъртия в листата, или какво?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 11. 11 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Преференцията - начин на употреба
  Преференцията - начин да прецакаш "другарчето"
  Последното става запазена марка за т.н. автентични десни и разхождащо булонките.За които фарисейщината, грандоманията и
  претенциитеизместват морала, коалиционната култура и партньорското уважение
  Справка - написано е в статията. А в писанията на имащите се за най-велики и самодостатъчни.
  И после - рев - защо са с толкова ниско обществено доверие

 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1002 Весело

  До коментар [#10] от "Mark Twain":

  Всички които имат над 7% от преференциите заедно с водача, за когото са всички гласове без преференция, попадат в т.н. списък "А". Всички останали с по-малко от 7% и без преференция са в списък "Б". Когато стане ясен броят спечелени мандати първо се подреждат всички кандидати от списък "А" и ако останат места тогава кандидатите от списък "Б" взимат мандати в реда в който ги е подредила партията им.

 13. 13 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Преференцията е начин да гласуваш , а не да ходиш за риба или за гъби !
  Гласуваш за човека , който мислиш ,че е най- добър според теб ,а не за някой ,който е наложен административно.
  Ако са повече такива като теб го налагате ВИЕ , а съставителите на листи.
  Преференциалното гласуване повишава и общия резултат на партията и коалицията и това ще се почувства най-добре в избирателни райони с няколко силни кандидати/и с диференцирана подкрепа/ в една листа.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 14. 14 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#13:"navy"]а съставителите на листи.[/quote]

  а НЕ съставителите на листи

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 15. 15 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#13:"navy"]а съставителите на листи. [/quote]

  а НЕ съставителите

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2998 Весело

  До коментар [#12] от "BlueWater":

  При вас няма страшно.Може да гласувате само с бюлетина на която пише :БОЦЕ.Не се напъвай толкова.

 17. 17 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Жалко, че българите в юужбина няма да могат да гласуват с преференция, непременно бих я ползвала. Все пак е някаква възможност да се пренаредят листите и да се избегнат "парашутистите" в тях

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 18. 18 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хм, преференцията - подсказка за виц от късния соц: "Искам 5 яйца, но да си ги избера, щото дори депутатите си избираме." Продавача: -"Ето ви пет яйца, изберете си"

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 19. 19 Профил на s.okov
  s.okov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#8:"Dimitar Stoyanov"]Защо броя на преференциите /кръгчетата/ е удвоеният брой на депутатските места от един избирателен район? [/quote]

  Това е максималната дължина на листата. Ако един район има 8 мандата, партия може да издигне максимум 16 кандидати. След избора някои отиват в изпълнителната власт, други се отказват и т.н.

 20. 20 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 437 Любопитно

  До коментар [#12] от "BlueWater":

  Благодаря за усилията да обясните, това означава ли, че всички преференции под 7% се губят, т.е. точно както 4% бариера за целите партии?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 21. 21 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1002 Весело

  [quote#20:"Mark Twain"] това означава ли, че всички преференции под 7% се губят[/quote]Зависи какво разбирате под "губят". Преференциите под 7% не помагат на кандидатите за които са дадени, но отнемат от броя на преференциите за водача които са по подразбиране и може да станат причина той да бъде изместен от някой с над 7% преференции.

 22. 22 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#19] от "s.okov":

  Благодаря.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 23. 23 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Единствено гербавите и депесарите нямат проблем.
  Затова ще се целуват.

 24. 24 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 688 Весело

  Гласувайте с преференция за преференциално преференцираните!

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8410 Неутрално

  Гласуването с преференция е наше право.Така показваме,че не договореното от ръководствата,а избирателите редят списъка.

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Любопитно

  Значи ако отбележа водача на листата с преференция, това няма да се приеме като грешна бюлетина и ще предпази самата бюлетина от манипулиране?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  [quote#11:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Преференцията - начин да прецакаш "другарчето" [/quote]
  Защо мислиш така?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Дневник , забравили сте най- важното :
  ПРЕФЕРЕНЦИЯТА е ЗАБРАНЕНА за гласуващите за ДПС , ГЕРБ, БСП Атаката..... :)))

  BIG AL
 29. 29 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Твърдението, че Кунева не била агитирала за себе си, а ДСБ активно агитирали за Светослав Малинов не е вярно. Аз гласувах с преференция без някой да ми го е внушил. В изказванията на Кунева имаше много повече "аз" и цитиране на партията й, докато Радан говори много повече за "РБ" вместо за "ДСБ".

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2998 Весело

  До коментар [#29] от "soave":

  Вчера в тел.студио тя каза: Аз имам структури в много места.

 31. 31 Профил на goodman69
  goodman69
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До къде се докарахме? Няколко хиляди кандидати за депутати, възможност за преференция и ... пак няма за кого да се гласува!!?

 32. 32 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#28] от "BIG AL":


  [quote#28:"BIG AL"]ПРЕФЕРЕНЦИЯТА е ЗАБРАНЕНА за гласуващите за ДПС , ГЕРБ, БСП Атаката..[/quote]
  При тях за който каже Вожда,за него се гласува. Защо трябва да се хабят да мислят .като партията никога не греши?Това е манталитета на техните избиратели.

 33. 33 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#26] от "Храбър":

  Хубаво е да сложиш преференция ,дори и за водача,защото има опастност някой от комисията да допише там ,където няма преференция.

 34. 34 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#27] от "Храбър":
  Преференцията - начин да прецакаш "другарчето" - цитат на коментар #11 от “ПРОРОК ИЛИЯ”

  Защо мислиш така?
  1. Обяснил съм го след това.
  2. Има нещо много изкривено, перверзно и фарисейско в това да не споделяш вижданията на друг /Кунева/, да я наричаш /кукувица, червена снаха и т.н/, после да влезеш в съюз /коалиция/ с нея, да ползваш облагите които тя носи, да гласуваш за този "съюз" с отвращение /както некои сами си признаха/, и накрая да и биеш шута.
  Това досега го е правил кандидат - партийния член др. Костов, който се разсърди на избирателите си, не им говори няколко години, а после възвишената МУ душа ту влизаше, ту излизаше от презряното тяло - както само на него беше удобно
  Сега разбрахте ли?


 35. 35 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мойше! Толкоз!!!":

  "От друга страна е по добре да има преференции, от колкото да се гласува за подредени от шефовете списъци..."

  Само доколкото все пак кандидатът, който искате да пренаредите изобщо фигурира в списъците...
  Не съм привърженик на преференциите, защото не разбирам логиката да подкрепям политическа сила, но не и листата и във вида, в който я предлага?!

  I Want To Believe
 36. 36 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#6] от "Чардо":

  Не подсказвайте излишно на маскарите от избирателните комисии как да правят фалшификации с бюлетините.

  E PLVRIBVS VNVM
 37. 37 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#35] от "2.5":

  Логиката е следната : Подкрепям "силата", поради идейни или програмни съображения. Не е нужно да съм съгласен с избора на конкретни личности.

  E PLVRIBVS VNVM
 38. 38 Профил на ok
  ok
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#37] от "PavelCZ":

  Това важи ли и в случай, когато силата няма публикувана програма, че даже няма и сайт?

 39. 39 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Колко народ се съмнява в комисята.Толкова много сме привикнали със шашмите,че ги приемаме за норално.Не могат да се намерят по 1 човек в комисия дето да е честен и досотен.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 40. 40 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#37] от "PavelCZ":
  А в този случай, подкрепяте ли, и имате ли доверие в ръководството на политическата сила с тези идейни или програмни съображения и направило подредбата на кандидатите?

 41. 41 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  От година на година БГ избирател става все по-интелигентен. И все пак колко пъти годишно употрябява думата "преференция" и наясно ли е със смисъла и. Колкото по-просто, толкова по-ефективно. Иначе...
  Дивия запад, 19в, златната треска. Влиза млад каубой при доктора и казва:
  -Д-ре, кастрирай ме!
  -Какво говориш, момче-изумил се докторът.
  -Да, кастрирай ме.
  -Нещо грешиш...
  Извадил колта младежът и викнал:
  -Хайде, че бързам.
  Взел скалпела докторът и...
  Когато каубоят излязъл от кабинета, приятелят му го попитал:
  -Джо, ваксинира ли се?

 42. 42 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8837 Неутрално

  Трябва да гласуваме, а да използваме преференцията е по желание, кой както си иска.

 43. 43 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 222 Весело

  Защо в чужбина хората са лишени от право на преференция? Оставка на ЦИК.

 44. 44 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#30] от "излез и гласувай 7": Структурите на ДБГ са абсолютно кухи. Ръководството се постара да си вкара разни свои хора организатори и координатори, които бяха избрани на манипулирани местни събрания с 9-10 души. Ако мислят, че по-този начин ще привлекат избиратели или някой на местно ниво ще агитира за тях, просто са си направили грешно сметката. Ще броим резултатите на 5-ти! Само да не се оплакват водачите, че едни лоши хора са ги прецакали. Вината си само тяхна.

 45. 45 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#38] от "ok": Като РБ например?

 46. 46 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  "Предложението за такъв текст в Изборния кодекс дойде от ДПС, която настояваше, че не може малцинство от 10-15%, подкрепило един кандидат, да променя партийната подредба"

  Ето защо трябва да има мажоритарни избори за да им строшим зъбите на партиите и тяхната партийна подредба! Падна правителството и никоя от партиите подкрепили идеята за референдума повече не обещава референдум. Тук таме с половин уста.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 47. 47 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#39] от "Без соц":

  В комисиите са предимно калинки ,които даже не знаят как се попълват книжата.Има един тартор ,който лъже и маже ,а другите си траят ,за да си вземат хонорара.

 48. 48 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 726 Неутрално

  някои хора не мислят и въпреки наличието на преференция искат мажоритарни избори! тъпо!
  1. мажоритарен кандидат се купува по-лесно!
  2.преференцията е много силен мажоритарен елемент -гласуваш за партията, чиято политика подкрепяш и избираш от поне 10 личности в листата! Така хората гласуват и за политики, и за личности. При мажоритарни избори имаш само един кандидат от партия. ако не ти харесва какво да правиш! Нямаш избор! а сега имаш!
  3.и при мажоритарни избори масово се гласува партийно - на въпрос: "вие за кого гласувахте мажоритарно през 2009 г." -над 90% отговарят "амиии.... за кандидата на партия..." не помнят!

 49. 49 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#38] от "ok":
  Еестествено че важи - ако силата ти импонира с други свои действия, с досегашните си позиции, с декларирани в други медии постановки! добре е, разбира се, да има сайт, но мисля че всички скоро ще имат такъв! Но само програма е нищо - един обещава милион нови работни места при 300000 безработни! друг - пенсии по 1000 лв., при полупразен пенсионен фонд. Трети - че ще цъфнем за 800 дни. Подреждаш приоритетите си и ги сравняваш! Напр. за проевропейко развитие ли си или за пропутлерско (ако това за теб е важен приоритет) - някои гласуват за "по-малкото зло", други срещу предишните на власт или срещу по-предишните или и срещу двете...!

 50. 50 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#38] от "ok":

  Политическа сила, която не е способна да формулира ясно политическата си програма, но не обещанията си, които 90% са куха парлама, а позициите и принципите си, не е никаква сила. Това не е политическа партия, а сбирщина от интересчии. За такива не бих си мръднал пръста.
  Когато една партия се декларира, тя трябва да обясни на потенциалните си избиратели, дали се поставя вляво, вдясно, дали е по-отдадена на екологичната кауза или решава евроинтеграцията, евро-атлантическите проблеми, или пък други някакви цели, идеи, идеали /не всяка идея е моментално реализуема, т.е. е по-скоро идеална цел/. Ако това не е способна, няма място под политическото слънце, защото явно ще решава хранилките на прасетата в нея.

  E PLVRIBVS VNVM
 51. 51 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#40] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  За мен ръководството е чисто административен проблем. В него трябва да са най-добрите администратори на идеите на парията Х, които да я подготвят за избори, след което, ако са успешни са вкарали хора в Парламента, лидерите трябва да администрират преговорите с другите партии и да администрират интеграцията и сработването в новото правителство /ако са коалиционна партия/. Те определено няма нужда да са най-добре запознатите и най-компетентните по всички въпроси в партията - за това тя си има експерти.
  Т.е. избирателят трябва да има правото да вкара повече експерти и по-малко апаратчици, без това да повлияе на хода и на генералната линия, която партията е обещала да държи в своята програма.
  Пък и добре знаем, че често листи се редят не според способностите и дори не според интересите на партията, а за благодарност към верни другари и другарки.

  E PLVRIBVS VNVM
 52. 52 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#48] от "bgpatriot":

  Освен всичко друго и сега може да се кандидатират неограничен брой мажоритарни кандидати за депутати.Независимите кандидати за народни представители какви са?Извънземни?
  Процедурата е облекчена защото даже вече не са необходими 5000 подписа за регистриране.
  Новото изискване е :
  Независим кандидат ще може да се регистрира, когато кандидатурата му е подкрепена от най-малко едно на сто, но не повече от 1000, от избирателите с постоянен адрес на територията на изборния район.

  Какво пречи на мрънкачите да издигнат и да направят мажоритарен депутат ?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 53. 53 Профил на Deb Row
  Deb Row
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хубаво нещо са преференциите. Ама като гледам голям бъз ги е обхванал партиите, че 15/15 може да се повтори. Тъй като гледам само реформаторския блок призовават за използване на преференции. Аз ще я използвам, защото вече си имам фаворит. Нови правила за изборите и нови лица в политиката. В София има доста нови лица в листата на РБ - Настимир Ананиев от 23 МИр е пример за ново лице в политиката и мисля да му дам шанс.

  Свободен да вижда истината!
 54. 54 Профил на di.liana
  di.liana
  Рейтинг: 219 Любопитно

  По време на изборите ще съм в чужбина и ще трябва да гласувам без преференция.. опитах се да разбера как точно ще се зачете вота ми, но така и не ми стана съвсем ясно

  "..гласовете извън страната не са обединени в отделен избирателен район. Те се зачитат за резултата на партията на национално ниво и могат да й помогнат да получи мандат. Къде обаче ще отиде той зависи от разпределението между отделните избирателни райони в страната и не може да се предвиди."

  Ще може ли някой да ми разтълкува това?

 55. 55 Профил на Борис Луканов
  Борис Луканов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Преработихме файла ни за изчисляване на резултатите от преференциалния вот от Евроизборите, така че да може да бъде използван от секционните избирателни комисии и за предсрочните парламентарни избори за 43-то Народно събрание на 5-ти октомври http://itraining.bg/evroizbori-vot-excel-tool/

  Don't hate the media, be the media!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK