Преференцията - начин на употреба

Партиите и коалициите се отбелязват с Х или V в квадратче в лявата част на бюлетината, преференциите - в кръгче в дясната.

© Юлия Лазарова

Партиите и коалициите се отбелязват с Х или V в квадратче в лявата част на бюлетината, преференциите - в кръгче в дясната.За парламентарните избори гласоподавателите имат възможността да подкрепят определен кандидат в листата на партията или коалицията, за която гласуват в своя район - т.нар. преференция. Това става, като отбележат поредния му номер от листата в кръгчето в дясната част на бюлетината. В избирателните секции ще има табла с имената и подредбата на всички кандидати.


"Дневник" отговаря на някои въпроси за гласуването с преференция.


На евроизборите също можеше да се гласува с преференция. Какво е по-различното този път?
Основните разлики с евровота са две.


Първо, при избора на евродепутати прагът на преференцията беше 5%, а сега е 7%. Това означава, че в даден район се зачитат само предпочитанията за онези кандидати, получили поне 7 на сто от гласовете за листата. Те се подреждат според броя на получените преференции.


Второ, при изборите за евродепутати онези, които искат да подкрепят водача на листата, трябва да посочат това в бюлетината. При парламентарни избори всяка бюлетина, в която не е отбелязано предпочитание за определен кандидат, се зачита като глас за водача на листата. Това значително затруднява смяната на водачите, които получават служебно гласовете на онези, които не са използвали преференцията. Предложението за такъв текст в Изборния кодекс дойде от ДПС, която настояваше, че не може малцинство от 10-15%, подкрепило един кандидат, да променя партийната подредба.


Може ли водачът на листата да бъде изместен?


Шансът за това е минимален. Всички бюлетини без отбелязана преференция се отчитат като глас за водача. Това означава, че ако в една листа вторият получи 33% от гласовете, петият – 18%, шестият – 15%, осмият – 13%, а други отбелязани преференции няма, водачът ще вземе 31 на сто и ще бъде изместен от втория.


За сравнение - на евроизборите водачът в листата на Реформаторския блок Меглена Кунева получи 15% от гласовете за блока на национално ниво и беше изместена от втория в листата Светослав Малинов, който взе 27%. Тогава обаче от ДСБ активно агитираха тъкмо за Малинов и той беше единственият, който можеше да събере достатъчно подкрепа, а Кунева не водеше собствена кампания. Реформаторите вкараха само един депутат.


Вероятност за разместване има в районите, в които партиите са сложили неизвестни фигури за водачи, а те трябва да се борят с популярни местни дейци. Едновременно с това при партиите и коалициите с по-малка подкрепа пренареждането става по-лесно, но в малките райони, където за това не са нужни много гласове, въобще не е ясно дали те могат да получат мандат.


Така, при положение че водачите на листите са почти сигурни, гласуването за тяхната листа може да увеличи шансовете им да влязат в парламента, дори когато е насочено срещу тях.


Трябва ли непременно да отбележа водача с номер 1 в бюлетината, ако искам да го подкрепя?


Не е задължително – ако не отбележите нищо, гласът Ви ще отиде за първия. Въпреки това за евроизборите водачите на някои партии водят активна индивидуална кампания, за да отнемат от преференциите, които биха получили кандидатите на по-задни места в листата.


Едновременно с това в коалиции като Реформаторския блок партийните лидери, които водят в ключовите райони, използват преференцията, за да добият представа за подкрепата за формациите си.


Освен това отбелязването на водача намалява шанса бюлетината без попълнена преференция да бъде подправена от секционната комисия, която да отбележи кандидат по-назад в партийната подредба. На евроизборите някои партии се оплакваха от това.


Мога ли да подредя кандидат за второ (или друго) място в листата, ако все пак  искам да отбележа преференция, но и да запазя водача?


Не. В бюлетината можете да отбележите предпочитание само за един кандидат и не можете да определяте на кое място да го поставите. Всички кандидати, получили поне 7% от гласовете за листата, ще бъдат подредени според броя на получените преференции.


Мога ли да подкрепя повече от един кандидат?


Не. Можете да отбележите преференция само за един кандидат. Ако отбележите втори, бюлетината ще е валидна, но предпочитанието ви няма да се зачита. Това означава, че тя ще бъде отчетена като глас за водача на листата.


Мога ли да гласувам с преференция в чужбина?


Не. Бюлетината за чужбина не дава възможност да отбележите определен кандидат.


Причината е, че гласовете извън страната не са обединени в отделен избирателен район. Те се зачитат за резултата на партията на национално ниво и могат да й помогнат да получи мандат. Къде обаче ще отиде той зависи от разпределението между отделните избирателни райони в страната и не може да се предвиди.


Организации на българи зад граница от години настояват за обособяването на избирателен район "чужбина". Такова предложение внесоха от ГЕРБ при приемането на сегашния Изборен кодекс, но то не беше прието. Тъкмо ГЕРБ обаче беше авторът на предишния закон, в който също нямаше отделен район за гласовете извън страната.


Може ли да се повтори феноменът 15/15?


На изборите за евродепутати 15-ият в листата на БСП Момчил Неков неочаквано измести водача Сергей Станишев, след като получи най-много преференции. БСП беше с номер 15 в бюлетината. Във всички други партии, които получиха достатъчно малък номер, имаше подобни отклонения.


Въпреки това близо 90% от преференциите бяха за кандидати с номер, различен от този на партията или коалицията си, което говори за съзнателен избор. Към тях трябва да се прибавят и онези, умишлено отбелязали такива като Неков.


След случая "Неков" вероятността за такива "грешки" силно намалява. Много от кандидатите открито агитират за себе си и така обясняват как се гласува с преференция,  а онези партии, които не искат да има преподреждане, ще обясняват на избирателите си да не я ползват.


Какво става, ако двама кандидати получат равен брой преференции?


Когато двама или повече кандидати с валидни преференции имат равен брой гласове, подредбата им в листата се определя от Централната избирателна комисия (ЦИК) с жребий, на който присъстват всички заинтересувани кандидати и представители на партията или коалицията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK