Общинският съвет в Ковачевци ще решава за учениците бежанци

Общинският съвет  в Ковачевци ще решава за учениците бежанци

© Анелия Николова



Общинският съвет в село Ковачевци ще вземе днес решение как да се постъпи с децата на бежанци от Сомалия и Афганистан, които трябва да учат в местното училище, но родителите на другите ученици не ги желаят.


Според министъра на образованието Румяна Коларова трябва да се търси балансирано решение.


Тя уточни, че държавата финансира това училище с 53 хил. лв., а общината - с 40 хил. лв. и в този смисъл държавата не може да наложи решение.




Общинският съвет и кметът имат отговорността да управляват учебния процес, но въпросът е за толерантност и общи норми и ценности, уточни Коларова.


Според нея "има някакво основание" да се генерира напрежение, но в бежанския лагер в момента са останали 79 души от първоначално настанените 350. Надявам се българите да се върнат към онези ценности, които през столетията са показвали - на толерантност, на коректно отношение, допълни министърът.


"За пореден път Държавната агенция за бежанците и Министерството на образованието ни поднесоха сюрприз", коментира кметът на общината Васил Станимиров пред "Нова телевизия". Той обясни, че в общината си били заплашени, че ако откажат да запишат 10-те деца, ще им бъдат наложени санкции и ще им бъде отнет автобусът, с който извозват учениците.


Родители пък коментираха, че в лагера на бежанците е имало случай на болен от малария. Страхуват се и от други зарази. Те също така негодуват, че са научили новината, че децата им ще учат с бежанци последни. На въпрос дали, ако децата бъдат прегледани и се установи, че са здрави, ще приемат да учат заедно с техните деца, родителите изместиха въпроса върху учебния процес заради това, че бежанците не знаят добре български език.


Ако родителите отпишат децата си, училището най-вероятно ще затвори врати. Без бежанците останалите ученици са общо 20.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK