Бежанците в Розово и Ковачевци - къде е разликата?

Снимката е архивна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивнаНяколко месеца след безпрецедентната и антихуманна акция на жителите в село Розово, които прокудиха три семейства сирийски бежанци, получили статут- т.е. имащи равни права с български граждани, като deja vu подобен "инцидент" се заражда в село Ковачевци.


В навечерието на първия учебен ден стана ясно, че родители и общината не искат в местното основно училище да учат децата на семействата от афганистански и сомалийски произход. 


От мотивите на кмета Васил Станимиров (БСП), обявени пред "Дневник" в понеделник, става ясно че причините за недоволството на общинари и местното население са:
- семействата са без статут, защото им е отказан
- децата не са държали необходимия образователен курс и не владеят задоволително ниво български език
- в някакъв момент, когато статут отново им бъде отказан (семействата обжалват решението на Държавната агенция за бежанците), те така или иначе ще бъде експулсирани.
Държавната агенция за бежанците заема друга позиция: че кметът нарушава закона за образованието и закона за убежището и бежанците, че тези деца имат право на образование, че са минали курс (защото такъв се преподава във всички центрове за настаняване на чужденци).


В крайна сметка, за да успокои страстите, Общинският съвет прие на извънредното си заседание в първия учебен ден декларация, според която до 30 октомври центрът за настаняване на мигранти, да бъде закрит. Тя ще бъде изпратена до президента, премиера, министъра на образованието, председателя на Агенцията за бежанците и областния управител на Пернишка област. 


Война в мирно време


"Ако това да защитаваме интересите си е война, то тогава сме във война", заявява пред "Сега" кметът на Ковачевци Васил Станимиров.


Изданието го цитира, че на 12 септември от Регионалния инспекторат по образование му се обадили, че трябва да приеме в училището деца на бежанци, без това да е било обсъдено предварително с родителите. Станимиров търси още аргументи против и обяснява, че курсът на децата е започнал през август, а би трябвало да е три месеца.


Освен това според кмета центърът за бежанци не е плащал такса за битови отпадъци и за отпадъчни води. Бил и единственият без охрана и бежанците "се разхождали свободно".


Центърът в Ковачевци е открит през октомври миналата година с решение на правителството - т.е само така може да бъде закрит.  По данни на ДАБ там няма регистрирано нито едно престъпление, а текучеството на хора е постоянно - над 1000 души - повечето от които получили статут и … напуснали България.


В момента в центъра има 116 души (от капацитет 350).


Кой носи отговорност?


Разкриването на подобни центрове става с решение на Министерски съвет. За да бъде закрит трябва да има правителствено решение.  Досега никой от правителството  не е коментирал ситуацията, пряко отговорен е вицеприемиерът и министър на правосъдието Христо Иванов. "Дневник" се опита да се свърже с говорителя на правителството, но в понеделник не успя. 


Коментар на ситуацията имаше от министъра на образованието Румяна Коларова. Според нея трябва да се търси балансирано решение. Тя уточни, че държавата финансира това училище с 53 хил. лв., а общината - с 40 хил. лв. и в този смисъл държавата не може да наложи решение. Общинският съвет и кметът имат отговорността да управляват учебния процес, но въпросът е за толерантност и общи норми и ценности, уточни Коларова. Според нея "има някакво основание" да се генерира напрежение, но от изявлението й не става ясно какво има предвид. 


Ако децата на чужденците бъдат приети, паралелката с първокласници ще се състои от 12 души. Ако ги няма - в клас ще са само две деца. 


По-страшно 


Помните ли как завърши историята в Розово? Хората, преживели ужаса на войната, бяха принудени да напуснат скоро наетите от тях къщи. Къде са отишли и досега официално не се съобщава. Заради техният страх, че ужасът, че не са желани може да се повтори. Всъщност никой от властите тогава не се погрижи случаят Розово да не се повтори. Няколко месеца след това бездействието дава резултат. Този път жертва са 10  първокласници. 


За тях остава чутото от момче на тяхната възраст, цитирано в репортаж на Би Ти Ви: "Ще ги бием, какво друго! Те и без друго са болни, не заслужават да живеят!"...На въпроса от къде знае, то обяснява пред камерата, че "директорката каза, че те са болни...и без това няма да живеят" и ''Нито са прегледани от доктор', казва родител. Друг на въпроса къде да отидат децата на бежанците, казва: "Не знам, само не и при нашите деца". 


Това се видя в първия ден, в който след новината медиите насочиха микрофоните си към Ковачевица. Как ще реагират институциите днес и ще успеят ли да обърнат крайните нагласи на местните, които заявяват, че ще отпишат децата си от училище, ако в клас влезнат чужденците, а общината постави ултиматум бежанците въобще да ги няма в района. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (153)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  "Разкриването на подобни центрове става с решение на Министерски съвет. За да бъде закрит трябва да има правителствено решение. Досега никой от правителството не е коментирал ситуацията, пряко отговорен е вицеприемиерът и министър на правосъдието Христо Иванов..."

  а, ясно, това е повече от достатъчно

  ""Ако това да защитаваме интересите си е война, то тогава сме във война", заявява пред "Сега" кметът на Ковачевци Васил Станимиров."

  пффф, някой с идея какви са интересите на другарчето от АБВ?

 2. 2 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2284 Гневно

  "те са болни - не заслужават да живеят." Срам за родителите на това дете.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 3. 3 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Вероятността тези деца да знаят задоволителен български е толкова минимална, че преди да почнат да ходят в нормално училище, ще е добре да изкарат няколко години уроци по български. Либерастите не могат ли да си представят как ще протича един учебен час за тях? Не мисля, че ще има полза за децата...

  Впрочем, доколкото разбирам дори не говорим за бежанци от Сирия, а за нелегални имигранти от Сомалия и Афганистан.

 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  м, ето ви една симпатична разлика:

  8 май 2014 г.:
  "Кметът на Ковачевци Васил Станимиров е тазгодишният отличник на БЧК. Почетното звание му бе връчено от директора на секретариата на ОбС на БЧК Наталия Минева по повод Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец...

  „Призванието идва в труден, но важен момент, когато сме показали своята съпричастност и доброта към бежанците от Сирия. Това са хора изпаднали в беда и настанени в Центъра за временно настаняване на територията на общината“, каза кметът Станимиров и благодари за признанието.

  16 сеп 2014:
  "Ако това да защитаваме интересите си е война, то тогава сме във война", заявява пред "Сега" кметът на Ковачевци Васил Станимиров."

  мда, да се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли:
  "Освен това според кмета центърът за бежанци не е плащал такса за битови отпадъци и за отпадъчни води. Бил и единственият без охрана и бежанците "се разхождали свободно"."

 5. 5 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Антихуманна е акцията с безпрецедентен натиск на държавата върху общности да приемат нелегални мюсюлмански имигранти без никакви обяснения.

  А в Ковачевци анти-хуманното е в затварянето на почивна станция за деца, за да бъде напълнена с нелегални.

  В първите статии преди месеци имигрантите там бяха "сирийци", сега се оказа, че няма сирийци, а само сомалийци и афганистанци.

  Какво още не се казва?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 6. 6 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Аз все повече се чувствам чужденец в собтвената си държава особено при такива креатури...

  www.soundcloud.com/x2805
 7. 7 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Тази история нанася поражения в ценностите на нашите деца и ще й берем дълго плодовете. Насаждане на омраза към различните от нас у децата. Най-лошото, което можем сами да си причиним. Браво, кмете, общински съветници, учители, родители!

 8. 8 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Простотията на такива "населения" лъсна със 100% блясък...

  И за какво можеш да очакваш от такива "съвременници" да си дадат гласа при изборите.

 9. 9 Профил на Макс Коен
  Макс Коен
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много лошо говори този факт за българите

  ugupu
 10. 10 Профил на stanchosvs
  stanchosvs
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А бре людеееее българииииииии вие, които списвате по такъв "хуманен" начин подобни статии не виждате ли, че от 25г. тече мащабна ислямизация в България. Достатъчен е един излет из родопите, делиурмана и по шуменско. Ми то там няма българска реч бре?!?! Никнат като гъби след дъжд разни там "просветителски" ислямски секти и вербуват млади, лошо- възпитани и неуки люде. На всичкото отгоре ни натрисат и т.нар. "бежанци". Да, една част от тях са от Сирия - държава със завиден социален статус допреди САЩ да се оптитат да я "демократизират", НО много са и от различни краища - Сомалия, Афган и др. НА БЪЛГАРИЯ СЕГА НЕ Й ТРЯБВАТ ИСЛЯМИЗИРАНИ "БЕЖАНЦИ". И без друго нацията се топи и гасне. Прави са хората да се противят. Не е редно най- бедната държава в Европа да приема такива "бежанци" - няма пари за такива харчове. То пари за млади майки и старци (които са градили това, което нинеуправляващите продадоха) няма, а камо ли за издръжка на ислямисти. ПРЕСТАНЕТЕ ДА СПЕКУЛИРАТЕ С ТОВА! Ми, че "утре" същите ислямизирани тълпи ще искат и автономия - справка Косово. Какво правим тогава?!?

 11. 11 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 620 Неутрално

  по-голямата част от тях не са дори бежанци, а имигранти. Аз ако имигрирам в някоя друга държава, няма да ме водят бежанец защото тъна в мизерия. няма да ме погалят с перце и ако взема жена и деца със себе си трябва сам да се оправям и да се погрижа за това жената да има работа и децата да са на даскало. защо трябва да съм обслужващ персонал в собстваната си държава на чужденец,който само ще използва и ще работи против нейното културно развитие чрез искане на повече права,шериа(нали един резил нападна продавачка в софия защото не се държала така както се държат жените там) и отмиване на нашата култура. От къв зор да идва работна ръка и да ни се развива "великата икономика" стил германия или великобритания примерно, при положеие че голям процент от населението е безработно,емигрира и най-малкото след няколко поколения тази държава няма да се казва България защото просто малцинствата ще надминат основния етнос и ще могат да си гласуват смяна на име, закони ограничаващи нашите права и така нататък. Накратко: Защо да сме толерантни към хора които не са спрямо нас, в нашия дом и култура.

  This is the place where puddings die.
 12. 12 Профил на stanchosvs
  stanchosvs
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като допълнение: как си представяме деца, които не владеят български език да тръгнат на училище. Какво точно ще разберат. Ако си правим гъргара с тази тема, по-добре хуманистите да се замислят за обучението на тези "бежанци" по език, пък по- подир да мислим за образование на български език. Да не забряваме и факта, че повечето "бежанци" не желаят да учат български, защото нямат намерения да остават в България. Друг е въпроса, че и Европа вече се осъзнава и започва все по-трудно да допуска още ислям на територията си!

 13. 13 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#10] от "stanchosvs":

  Като не приемаме децата в училище, отваряме още място за всякакви алтернативни форми на обучение, в т.ч. и регилигиозни. Ето това трябва да се разбере!

 14. 14 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  "Няколко месеца след безпрецедентната и антихуманна акция на жителите в село Розово, които прокудиха три семейства сирийски бежанци, получили статут- т.е. имащи равни права с български граждани"
  Капитал, колко равни права имат? Имат ли български лични карти, плащат ли осигуровки? Всичко това става, защото и циганите уж са равни, ама се оказа, че са по-равни и хората ги е страх, че и с бежанците ще стане така!

 15. 15 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  БЧК има ли позиция по акцията на тазгодишния им "отличник на годината"?

 16. 16 Профил на stanchosvs
  stanchosvs
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "tims":

  ДА, но първо трябва да научат езика, на който се преподава и да се откажат от исляма. Исляма е религия, която сама по себе може би не е лоша, но е с около 600г. след християнството по своето развитие. Почти равносилна на кръстоносните походи, може би сега е тяхната агресия!

 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#2] от "7777":

  Подкрепям напълно!Споделям истинска история с моето дете:през 70-те години то трябваше да започне училище на 6 години в една страна от т.н.тогава"капиталистически СВЯТ/не Лагер/.За тях ние бяхме едва ли не някакво чудо с определено негативни характеристики ,руски агенти и т.н./според тогавашната пропаганда/,което не беше далеч от истината за някои от нашия ЛАГЕР.Детето беше прието човешки от децата в местното училище,то не знаеше дума на езика на който трябваше да се обучава.И децата,и учители,и родители му помагаха,кой както може !Просто ме е срам от реакцията на тези родители,учители и кмет на общината!Още повече,че това е родно място на НАЙ-ГОЛЕМЕЯТ ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТ ,КОЙТО НЯКОГА Е СЪЩЕСТВУВАЛ,СПОРЕД КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПРОПАГАНДА - др.ГЕОРГИ ДИМИТРОВ!!!Пишете какво мислите и КЪДЕ СМЕ НИЕ И ЗАЩО СТАВА ТОВА,ЗАЩО Е ВЪЗМОЖНО У НАС???

 18. 18 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#13] от "tims":

  екстрадиране. ако отида в сащ нелегално и разберат,че съм нелегален ще ме изхвърлят без да им мигне окото. Имаме интерес, или го спазваме или не. В случая някой управник трябва да виси от някое дърво,че е позволил да се стигне до такава ситуация. Ако граничарите пазеха,вместо да се напиват и да блъскат бебета(не говоря за всички,идеята е че се отнасят пренебрежително с работата си и превишават правата си) нямаше да я има тая новина.

  This is the place where puddings die.
 19. 19 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Дневник, просълзихте ме повече от латино сапунка. Особено с цитирането на някакъв келеш, който най-вероятно бие всеки без оглед на цвят и националност.
  Отивам да си поплача. Ама за десетките български деца, които не се радват и на половината привилегии на 'бежанците'. Или за пенсионерите - родителите ни - едва преживяващи със смешните пенсии.
  Е, поне БХК и подобни циреи ще имат възможност пак да осъдят България в Страсбург и да си пишат червена точка.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 20. 20 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1101 Любопитно

  [quote#17:"doroteus"]НАЙ-ГОЛЕМЕЯТ ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТ[/quote]

  За пияндето Гошо Тарабата ли говориш?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 21. 21 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#20] от "dgd":

  ДА ГОВОРЯ ТОЧНО ЗА НЕГО!Защото съм свидетел как това ни беше втълпявано години наред!

 22. 22 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Кой нормален човек би приел някой дошъл от някъде си да седне на трапезата му и започне да консумира, да се разпорежда. Ние сме българи и си имаме СОБСТВЕНА НАША ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ. Никой няма право да идва и ДЕЛИ НАРАВНО С НАС. За бежанците няма трайно място нито в Розово, нито в Кавачевци. Щом са дошли с родината ни да се хващат за мотиките и лопатите в селското стопанство , по магистралите и мините. Там им е мястото. Да поработят за БЪЛГАРИЯ десетина - петнадесет години, пък тогава да мислят за права. Първо работата после удоволствията. Поведението на повечето от бежанците минава всякакви граници: нахални до мозъка на костите им. Щом не им харесва да работят да се връщат там откъдето са дошли. Безхарактерни индивиди. Вместо да се борят за правата и родината си, са тръгнали да завладяват и получават наготово.

 23. 23 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тия казуси винаги са твърде забавни за следене, като интернационалната бригада от София с високите заплати и големите претенции настръхне срещу простите селяни дето не искат да ги слушат и нищо не разбират...

  В това село нормален човек няма да се засели, умниците пратили сомалииците да се интегрират там... всички ли са малоумни в тая държава?

 24. 24 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  [quote#3:"blaf"]Впрочем, доколкото разбирам дори не говорим за бежанци от Сирия, а за нелегални имигранти от Сомалия и Афганистан.[/quote]

  Същите тези са редовно докарвани от турските гемиджии и разни други каналджии. Миналата седмица отново имаше такъв случай край Каварна...

 25. 25 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Боже каква паплач обитава ма тези геогравски ширини! Грам хуманност няма в тях! Срам ме е да се нарека българин. То и без друго в Западна Европа е нарицателно - има защо.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#2] от "7777":

  Трябва много бой за такива изроди

  Истината е висша ценност
 27. 27 Профил на jgb111
  jgb111
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Бежанците не ги знам какви са, но хората от това село не заслужават човек да си избърше обувките в тях. Ако моето дете беше казало цитираното по-горе, не знам как щях да го преживея.

 28. 28 Профил на ВаняХр
  ВаняХр
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Очаквам цветущ коментар от Българския Хелзински Комитет.

 29. 29 Профил на elcho
  elcho
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Ще ги бием, какво друго! Те и без друго са болни, не заслужават да живеят!" Чудовищно, особено като се има предвид, че е казано от дете. Просто нямам думи...

 30. 30 Профил на uks41354649
  uks41354649
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Абстрахирайки се от това, че целият случай с т.нар. бежанци е плод на престъпно бездействие и идиотска некомпетентност на експертното управление, на което сме подложени от години, с какво тези хора са виновни за нещо. Те искат по-добър живот, живот без страх и далеч от войната, това по какъв начин трябва да прави нас животни и дори да се принизяваме до едноклетъчни, заради продажността на политиците, които сами избираме.

 31. 31 Профил на teller
  teller
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Няколко хиляди ислямисти от ЕВРОПА са заминали за Ислямска държава на джихад. Всички те са получили убежище, жилища, социални помощи и образование в европейски страни. В резултат те отиват в Ирак да режат глави. Няма ли и ние в България да си отгледаме такива изроди ?

 32. 32 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално


  [quote#17:"doroteus"]Подкрепям напълно!Споделям истинска история с моето дете:през 70-те години то трябваше да започне училище на 6 години в една страна от т.н.тогава"капиталистически СВЯТ/не Лагер[/quote]

  Господине, в случая отново става въпрос за ЕДНО българче в клас от чужденци. Как смятате, кой чий език ще научи?

 33. 33 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#10] от "stanchosvs":

  Ислямизацията щеше ли да върви ако ДЪРЖАВАТА и полтиците си вършеха работата, аз да пиам? Едни хора стават богати и толкова!!! Никой не иска да работи!!

  www.soundcloud.com/x2805
 34. 34 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "7777":

  едва ли някой родител е казал ТОЧНО това-"те са болни и не заслужават да живеят" Тук говорим за преразказ през не знам колко души!

 35. 35 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Срам за България ! Изглежда като че нормалната част от българското население е напуснало страната и тук са останали човекомразци и комплексари.Вредни за нашето общество са не седемгодишните деца (които щели да грабят и изнасилват) а тези креатури,които с варварското си говорене подсещат ,че закономерно сме най -бедната , най-корумпираната държава в ЕС.Затвърждава се мнението че си го заслужаваме!

 36. 36 Профил на ra4ko
  ra4ko
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "blaf":

  понеже Сомалия и Афганистан са цъфнали

  Горното мнение не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
 37. 37 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Селяните от Розово повтаряха и повтаряха, и повтаряха, че в близост до селото има военни складове и в никакъв случай там не бива да се заселват чужденци. Умниците политици и новинари го замазваха и ги наричаха прости и безчовечни.
  Съвсем наскоро след това складовете ГРЪМНАХА.
  Толкоз за акъла на едните и акъла на другите.

 38. 38 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#25:"lordcris"]Грам хуманност няма в тях! Срам ме е да се нарека българин. То и без друго в Западна Европа е нарицателно - има защо.
  [/quote]

  Съмнявам се че си българин. Колкото до демократите-хуманисти от Западна европа, сега се готвят да експулсират над 4000 (четири хиляди) бежанци, получили статут на имигранти в българия, позовавайки се на Дъблинската конвенция, защото НЕ ГИ ИСКАТ! А ти можеш да настаниш няколко мигранти у вас.

  Евроатлантида
 39. 39 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Даже и утайките напуснали Афганистан, Сомалия и други "напреднали" страни от третия свят , само за няколко дни разбират що за държава сме и се спасяват от тук !!!! Само още нашите политици се заблуждават , че това нашето е държава !!! Ние сме само територия, която успешно размножава нискокачествения материал(циганите или ромите) и после го разпространява из Европа за да ликвидират и ЕС !!!

 40. 40 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#35:"the_axel"] Вредни за нашето общество са не седемгодишните деца ... [/quote]

  Господине, не е трудно да се забележи, че твърде много неща не се казват. Докато едни новини се раздухват усилено, други старателно се крият. Предлагат ни статия до статия за дузина деца, а не ни уведомяват колко здрави и прави мъже от воинстващи народности в разцвета на боеспособната им възраст храни и обгрижва бедстваща България, уж бежанци. Е, който не храни своя армия, храни чужда, но все пак сме суверенна държава. Или се лъжа?
  Заблуждаването на обществото тече с пълна сила. Вижте само горната снимка. Тя е на сирийци. А става въпрос за афганистанци и сомалийци. Децата са си деца, независимо народността им, но Сирия довчера беше светска държава, а в Афганистан и Сомалия се вихри диво фанатизиран ислям. Тези хора донасят в България убежденията и начина на живот, който са имали в родината си и е крайно наивно да мислим, че са ангелчета на мира.

 41. 41 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4012 Гневно

  Големи християни са борците срещу исляма, няма що!
  А да са чели в Библията: "Отнасяй се добре с чужденецав твоята страна, да не го притесниш или някак обидиш, ако искаш да запазиш страната, която ти дава Господ! помнете, че вие сами сте били чужденци в чужда държава!"

 42. 42 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 367 Разстроено

  Дневник хайде дайте 20лв. на Чипева да иде да ги снима наистина, стига пускали тези фалшиви снимки.

 43. 43 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Един бърз брейнсторм към всички демокрасти, толерасти във форума. Какво предлагате - отваряме границите и тук се изсипва цяла Африка и половин Азия. И какво става? Войната, радикалния ислям и мизерията там се пренася географски тук - непроменени.

  Евроатлантида
 44. 44 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "galio":

  ++++++++

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 45. 45 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Нещо повече, тези които ги "било срам да се нарекат българи": Запитайте се защо тези хора от тези държави живеят така мизерно, в непрекъснати войни и нечовешки условия. Не беше ли защото великата Западна цивилизация колонизира и разграби техните държави, с което си осигурихме високия стандарт. Защо никой не се опитва да им намери начин да преживяват там, а напротив, продължават да ги експолатират и ограбват?

  Евроатлантида
 46. 46 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 624 Весело

  "... цитирано в репортаж на Би Ти Ви: "Ще ги бием, какво друго! Те и без друго са болни, не заслужават да живеят!".."
  Това го каза едно цигане. Сигурно по-мургаво от децата на бежанците.

 47. 47 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ЗАЩО НЕ СЕ ПРИЛАГА ПЛАНА ЗА СПРАВЯНЕ С БЕЖАНСКА КРИЗА ОТ 1998? КЪДЕ НИ Е АРМИЯТА? КАКВО МИСЛИ ГЛАВНОКОМАНДВАЩИЯТ НА РБ?

  ПРЕЗ 1998 Е РАЗРАБОТЕН ПЛАН ЗА РЕАКЦИЯ НА АРМИЯТА ПО ВРЕМЕ НА БЕЖАНСКА ВЪЛНА – ДНЕС ТОЙ НЕ СЕ ПРИЛАГА

  Мащабни военни учения за справяне с бежанска криза се провеждат от българската армия през ноември 1998 година край Харманли. Още тогава правителството е разработвало сценарий за евентуален бежански натиск и спирането му до границите на държавата. 15 години по-късно армията е в трета глуха или на далечни мисии в Афганистан, границата зее, денонощно влизат нелегални емигранти, престъпност залива центъра на София, либералите ни убеждават, че трябва сме толерантни и да си мълчим, а политическият ни елит унищожава България.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 48. 48 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Забавно ми е как половината от плюещите по хората от Ковачевци изобщо не се намират в нашата държава. За сметка на това много държат да ни обясняват с кой точно да живеем ние.

 49. 49 Профил на dimid
  dimid
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!" Васил Левски, из Карлово.
  Търновска конституция :
  "Всеки роб стъпил на тази земя(България) става свободен!".
  Каква я мислиха дедите каква я вършат путинофилите български.
  ВИЕ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ СТЕ ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ

 50. 50 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#8:"evkalipt"]Простотията на такива "населения" лъсна със 100% блясък... [/quote]

  За щастие в столичанския форум на Дневник се е събрал цветът на нацията...

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 51. 51 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#3] от "blaf":


  [quote#3:"blaf"]Вероятността тези деца да знаят задоволителен български е толкова минимална, че преди да почнат да ходят в нормално училище, ще е добре да изкарат няколко години уроци по български. [/quote]Мисля,че това беше обяснено-те ще изкарат подготвителен курс,преди да отидат в това училище точно по български.

 52. 52 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  "Ще ги бием, какво друго! Те и без друго са болни, не заслужават да живеят!"

  С тези хора ще живеете!!! Такива които бият болните. Не забравяйте че близо един милион БЪлгари са емигранти по света и никъде, абсолютно никъде не са се отнасяли с тях и децата им така. Колкото повече виждам деградацията на БЪлгарското общество толкова повече започвам да си мисля че Бълария заслужава положението на което се намира.
  Жалко само за шепата хора които както каза някой по-нагоре се "чустват като чужденци в собствената си страна". Всички трябва да се срамувате от това дивашко поведение.

  California Über Alles
 53. 53 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Между другото много ми е интересно щом като снимката към статията е архивна, как Лора Филева си е написала материала, след като очевидно не е стъпила на място в Ковачевци. Иначе щеше да има актуална снимка. От материали от интернет форумите ли е сглобила тази сърцераздирателна история?

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 54. 54 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#52] от "Pontif А":
  Дълбоко грешиш. Страхът от бежанците е всъщност защитна реакция на местните, защото не се усещат защитени от закона. Я напиши нещо за емигранти в Сомалия или в други места, където наличието на закони или спазването им е пожелателно.
  Ако имахме работеща съдебна система и свястно правораздаване, никой нямаше да се плаши от никого. То и нямаше толкова емигранти да имаме и работни места щяха да се отварят (защото бизнеса обича спазването на закона, а не ниските данъци).

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 55. 55 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Вече станахме лоши.
  По-лошото е,че правим децата си по-лоши.
  Нашият живот е лош,техният по-лош,на следващите все по.

 56. 56 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Престанете да използвате милосърдието на хората и да наричате нелегалните имигранти - бежанци. Те не са бежанци, защото не бягат от конфликт. И какви бежанци са онези, платили по няколко хиляди евро на човек?!

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 57. 57 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#43] от "sa6":
  Предлагам съдебен борд за цялата ни правораздавателна система под шапката на ЕС. Яко контрол на срокове, присъди, въвеждане на скрита камера като нормално доказателство пред съда... После никой от Африка или Азия няма да идва с мераци за пакости и далавери, щото тези неща с бързите и сериозни присъди се разчуват в тези среди. Виж може да пристигнат истински инвеститори, дето им трябват законност и ред (обикновено са с дългосрочни инвестиции и бизнес с висока добавена стойност), а не ниски данъци и евтини работници.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 58. 58 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  [quote#12:"stanchosvs"] как си представяме деца, които не владеят български език да тръгнат на училище. [/quote]

  По същия начин, по който си представяме децата на БЪЛГАРСКИТЕ ИМИГРАНТИ в Германия или Англия, които не знаят съответния език, но много бързо го научават, както се казва ''от въздуха''.

 59. 59 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#7] от "tims":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 60. 60 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  От 15 септември Дневник ни е почел "само" с 4 статии за афганистанчетата и сомалийчетата, като даже в заглавията е лъгал (не са бежанци).
  А какво става с българските деца? Че на болните българчета им е отнета базата за отдих и лечение в Ковачевци, то ясно. Ако Дневник се прави на неосведомен, си е негов проблем.
  Какво става с децата от наводнените селища? Те как тръгват на училище? Децата от Мизия къде са подслонили глава? В какво състояние е училището им? Те не са ли важни, не се ли нуждаят от помощ и грижа? За тях 4 статии?
  Или просто защото са българчета, дори и деца, дори и болни, бедстващи, страдащи, те не заслужават да им се обръща внимание?

 61. 61 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#10] от "stanchosvs":

  Тези деца явно представляват ГОЛЯМА ЗАПЛАХА ЗА МЕСТНОТО ЧИСТО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ!!!ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ,ЧЕ ВЗЕМАТ ДА ИСЛЯМИЗИРАТ СЕЛОТО,В КОЕТО Е РОДЕН ВОЖДЪТ ГЕОРГИ ДИМИТРОВ !!!!

 62. 62 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Види се, че някои хора много обичат чужденците, но зверски ненавиждат българите, които не искат да им се разбива и малкото останало спокойствие в родните места.

  Логично е, човек първо да мисли за интересите на своите, пък после да мисли за интересите на чуждите, които са дошли тук по престъпен начин, от държава в която няма военни действия и абсолютно нежелани и неканени. Но логиката тук умира - важното е на чуждите да им е добре, пък българите - тях кучета ги яли.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 63. 63 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#58:"princess_x"]По същия начин, по който си представяме децата на БЪЛГАРСКИТЕ ИМИГРАНТИ в Германия или Англия,[/quote]

  В Германия и Англия няма български имигранти. Всички български граждани са членове на Европейския съюз и където и да идат в рамките на Съюза са негови равноправни граждани.

 64. 64 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Имам един въпрос ,кака ще учат 10 деца мигранти и две българчета в един клас и в коя чиновническа тиква се е родила тази идея.Това е въззможно най-лошото решение.Или да са в отделен клас или по няколко примерно до 1/5 в клас,но при 10 деца мигранти и две българчета нито ще могат да адаптират програмата спрямо децата мигранти,нито разликите ще се заличат по естествен път от общуването.

 65. 65 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#19] от "dgd":

  "Крушката си има опашка" е казал мъдрият НЯКОГА български народ!
  Този КЕЛЕШ,както го наричате и съм съгласен с Вас,си има РОДИТЕЛИ,УЧИТЕЛИ,ВЪЗПИТАТЕЛИ!!!
  Вижда се "Колко добре си е научил урока!"

 66. 66 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#13:"tims"] всякакви алтернативни форми на обучение, в т.ч. и регилигиозни[/quote]

  ??? На Коран-керим ли ще ги учат ???
  Ама четете Конституцията, уважаеми:

  Чл. 13.
  (2) Религиозните институции са отделени от държавата.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 67. 67 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#5] от "galio":

  Не се казва примерно, дали журналистите са отишли да разговарят с тези семейства, дали знаят български?
  Освен това... това е пълна управленска немощ, само създават проблеми на хората и на бежанците и на местните, в село с двама първокласника да натресеш още 10 деца в същия клас... ми тези две българчета ще научат афганистански, ще са чужденци в собствената си държава!
  Пълно безумие... Тези хора ако смисъла е да се интегрират трябва да отидат на малки групи в големите градове, за да не може да се събират и да правят диаспори и постепенно дасвикват с живота в БГ. Ако ли нямат намерение да ги интегрират, то да им направят специално училище с преподаватели подготвени за общуване с такива деца, да учат там колкото трябва 3-6-9 месеца и да ги пращат или обратно или нататъка в ЕС (т.е. няма смисъл и български да учат, по-добре едни курсове по английски и да действат)

 68. 68 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#52:"Pontif А"]С тези хора ще живеете!!! Такива които бият болните[/quote]

  Не, драги Понтиф, ние вече живеем с хора, които отнемат базата на болни деца и я дават на здрави нелегални имигранти, предимно възрастни. Както казва народът: "Болен здрав носи".
  Вие знаете ли какво е едно дете да страда от астма?

 69. 69 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 668 Неутрално

  ОК, абе лесно ми е тука да си плюем и да се правим на велики демократи, но колко от коментиращите тук знаят какво се случва в селата? Самата идея да настаниш определена група хора в малко село е неизбежна предпоставка за конфликт, това първо. Оттам нататък, хората на село са си доста по-тесногръди. А и ако се поставим на страна на родителите ( 2 деца българчета, срещу 18 деца, които не знаят български ) ще видим, че реално часовете ще се водят за другите деца, предимно по учене на български ( което е предпоставка за всички други уроци ) и така техните деца ще изостанат. Абстрахираме се от просташките подмятания на родителите, просто нещата не винаги са само черни или бели. Ако искаме някакви хора да се интегрират, то те трябва да се интегрират В по-голяма от тях група, което няма как да стане на село.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 70. 70 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#34] от "boko_haram":

  Това беше показано няколко пъти вчера по новините на БТВ !
  Жалко,че не показаха ВИСОКОИНТЕЛИГЕНТНИТЕ И ПРОСВЕТЕНИ РОДИТЕЛИ НА ТОВА ХЛАПЕ!
  Думите не са мои,а на КМЕТА на въпросното населено място в България!
  Не знам само защо криеха физиономията му???? Отговорете,ако можете!

 71. 71 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#45] от "sa6":

  Имам чувството,че Дневник е станал поле на изява на УМНИЦИТЕ НА ВОЛЕН СИДЕРОВ,др.ТАШЕВА И ЦЯЛАТА ИМ ПЛАТЕНА ПАСМИНА!Усещам как коментарът ще бъде изтрит,защото ги наричам с истинските им имена!

 72. 72 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2049 Весело

  Това малкото което изрече-"Ще ги бием, какво друго! Те и без друго са болни, не заслужават да живеят!"...Израства млада смяна български патриот и националист.

 73. 73 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#48] от "johnniewalker":

  Казва се С КОГО точно да живеем...... а не С КОЙ !!!

 74. 74 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#70] от "doroteus":

  не взимам страна в спора! Нито гледам битивито! Единствено съм против морализаторстване на "бивши" АОНСУ-вци! Вчера получавали инструкции от Москва, днес се борят за траншове от Вашингтон!

 75. 75 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#54] от "gost22":

  На Българина му пречи съдебната система, комунизма, Турското Ровство, Русия, Америка, ЦРУ .... Ако си човек си човек! Ако оставиш дете гладно на улицата не си човек. Ако го изгониш от училище защото е от Афганистан или Сомалия не си човек.
  Всеки може да намери сто извинения но само добрите хора не си намират извинения а правят добрини.
  Преди много години по времето на Соца имах приятелка която не беше от София. 10 години се бори със системата за да работи и живее в София. Мина през такива унижения които малко хора биха издържали. Малко преди да се махна от България тя реши да се върне в родния си град. Аз станах политически бежанец през средата на 80те. За 2 години успях да мина през всички изпитания, да си взема документите и да живея по-добре отколкото в България. Под по-добре не разбирай пари или храна, разбирай приятели, колеги, съседи и всички се опитват да ти покажат че си добре дошъл и си част от тях. Аз токущо завършил младеж минах през 2 държави и два континента по-бързо и по-лесно отколкото това момиче което беше в собствената си Родина и имаше медицинска специалност. Нямаш идея през какви мерзости мина! Включително и седмични минети на шефа си за да я държи на работа с ардесна регистрация която не е в София. Вече 30 години пътувам по света и по-зъл и негостоприемен народ от Българския не съм виждал. Тези събития сега само потвърждават тази ужасна констатация.

  California Über Alles
 76. 76 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 539 Гневно

  И знаете ли, струва ми се, че най-лошото не идва от медиите. Днес хвърлих поглед на някои от тях и дори Пеевските симпатизираха на тези деца, които реално няма какво да правят, а в момента им се затваря единствения шанс за нормален живот. Проблемът е в това какво обикновените родители, българи, разказват на своите деца, цялата тази омраза, която изливат в главичките им, само и само да не се сприятеляват с различни. И още повече, чуват се призиви да се прояви разбиране към тези хора, да се съобразим с техните възгледи. Ами не, не ми е лесно да го направя и не, не смятам, че съм способен да го направя.

  И ми омръзнаха доводи от сорта на "не знаеш какво е", "защо се месиш на хората, като не си бил на тяхно място" и т.н. Напротив, бил съм на тяхно място. Имах удоволствието да се запонзая с огромна тумба афганистанци, които поживяха в нашия квартал. Още си спомням мачовете, които си организирахме и как се учехме на думи от езиците си. Е, пичовете научиха български доста бързо. После заминаха за Германия, откъдето не са ги върнали.

 77. 77 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 624 Весело

  "Бежанците в Розово и Ковачевци - къде е разликата?"

  Ми и двете са организирани от
  "тъмни балкански субекти".
  Разликата е, че за Ковачевци това се знае от 1933 година.

 78. 78 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ЛФ не е особено умна,ще поумнее чак като я напълнят с арабски сос зад някой ъгъл.Толкова ли не виждате как София се ислямизира не с дни,а с часове?Цените на жилищата в широк център девалвираха с 50% за последните 2 години и заради окупацията на ''бежанци'.'Кой нормален човек иска да живее в такава среда,дори да е заможен-нали утре ще му отвлекат сина за откуп или ще му задигнат щерката на някоя трамвайна спирка,ето защо панически продължават да бягат младите и образовани българи.Инстинктът и прагматизмът им подсказват,че нямат бъдеще в БГ.

 79. 79 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#73] от "doroteus":

  Както кажеш, сладък. Само недей с главни буквички, молА те. И с по-малко удивителни. Иначе оставам с впечатление, че много скоро ще ти трябва стенокардин и линейка. Даже като се замисля, я удари едно хапченце за сърце още сега, че иначе после ще ме гризе съвеста цял живот.

 80. 80 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#75] от "Pontif А":
  Е именно де — тогава съдебната система също не работеше. Едните бяха богоизбрани и не се пипаха, каквото и да стореха, а другите бяха яко репресирани. То и ти от това неравенство си избягал, защото си върви с последиците за хората. Където знаят, че закона е равен за всички (и за новопристигналите) те приемат бързо — ако си опасен, закона така или иначе ще те притисне бързо, а ако си нормален човек, ще се впишеш при тях и не се притесняват. Сега отново има такова усещане за неравенство пред закона, и хората се страхуват новодошлите да не правят пакости, щото няма кой да ги спре... а страха е лош съветник, също като глада и студа.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 81. 81 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Не смятам сомалийци и афганистанци за бежанци те са ЕМИГРАНТИ и то нелегални и не граничим с техните държави

 82. 82 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1408 Разстроено

  Грозен стана българинът!

 83. 83 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#80] от "gost22":

  Разбирам тезата ти. Прав си за беззаконието. Но аз ти говоря директно за хората. В Ковачевци се гаврят с деца първокласници! За какви престъпници говорим тука?
  Навсякъде по света има престъпници и престъпления. Мене колежка ме е канила да прекарам Коледа със семейството и след като ме познаваше само от 3 седмици и бяхме говорили не повече от 2, 3 пъти. Жената подработваше за да си допълни за пенсията. Мъжа и беше пенсионер от дълго. Имаше женена дъщеря с дете. Нито бяха самотни, нито искаха нещо от мене. Аз едвам сричах езика. Поканиха ме за да не съм сам на празника. На вечерята ме попитаха дали ще бъде обидно за мене ако кажат молитва. Казах им че съм Атеист но нямам нищо против. Молитвата им беше - Боже, благодарим ти за храната. Помогни на нашия гост който е сам и без семейството си в далечна държава. След вечерята всички се облякохме и отидохме в центъра на града където са клошарите и им дадохме останалата храна.
  Аз си залагам живота че на Коледа а и на който и да е друг празник един Българин няма да отиде и да даде един сандвич на някой Сириец или Афганистанец! И повярвай ми, да живееш сред такива хора е ужасно! Аз лично разбрах какво е човещина след като се махнах от България.

  California Über Alles
 84. 84 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#70:"doroteus"]Жалко,че не показаха ВИСОКОИНТЕЛИГЕНТНИТЕ И ПРОСВЕТЕНИ РОДИТЕЛИ НА ТОВА ХЛАПЕ![/quote]

  И аз бих искала да видя високоинтелигентните и просветени родители на имигрантчетата, ама нъц!

 85. 85 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#79] от "johnniewalker":

  Пак ще те поправя,душице!И пак с главни букви за да може да достигне до малкото ти ,потопено в "огнена вода "мозъче!!!
  Казва се АНТИСТЕНОКАРДИН !Стенокардинът си го приемай ти с Джони Уокър!Виждам,че добре ти плащат,щом си избрал тази напитка!

 86. 86 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Това не са бежанци, а нелегални имгиранти- престъпници. Стига с тези манипулативни понятия, както и пълното информационно затъмнение по темата. В Италия такива хора са охранявани денонощно в лагери и птица не може да прехвръкне, а тук и училища им се приискаха.

 87. 87 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#13] от "tims":

  Не сме длъжни да разбираме каквито и да било чиновнически еквилибристики, при положение, че сме данъкоплатци и очакваме адекватна защита от страната на тези, на които им плащаме. А не може ли просто да се разбере, че трябва да ги екстрадират- това са нелегални имгиранти, не бежанци. Защо изобщо трябва да интегрираме нелегални имигранти- престъпници?!

 88. 88 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Примитивизъм на квадрат. С този "материал" /за съжаление мнозинство, включително и управляващи/, България никога няма да стане просперираща държава. Този "материал" е "за" толерантност, когато трябва да е насочена към него. Когато обаче посоката се обърне "материала" става ксенофоб. Най-добре го е описал Иван Хаджийски. В случая "простотията не е свещенна" както беше казал на кладата Ян Хус.

 89. 89 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#75] от "Pontif А":

  Ти, дорбия, как помогна на нелегалните имигранти?! Или само на думи си добър и чакаш другите да интегрират, другите да плащат и т.н.?

 90. 90 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#84] от "happysmile":

  Ние още децата не сме видяли, а все едни стари архивни снимки ни показват, като тази. Да не се окажат тинейджъри. И жсе пак да покажат как изглежда домът 1 г по-късноö нали ние плащаме за масрафа им да бъдат там.

 91. 91 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#82] от "princess_x":

  Сменете си гражданството и си изберете някое "много красиво". Например немско, но и те не са много красиви май- ВСВ направиха едно концлагери и газови камери, или американско- но те пък векове наред са имали роби..та не знам кой отговаря на критериите ви.

 92. 92 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#60:"happysmile"]От 15 септември Дневник ни е почел "само" с 4 статии за афганистанчетата и сомалийчетата, [/quote]

  НА 15 септември. Днес, 16.09., ги бройте колко ще станат.

 93. 93 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#75] от "Pontif А":

  Защо продължаваш да се връщаш тогава към злобния и негосторпиемен народ, от който си избягал преди 30 г.? Какво те мотивира да се ровиш и да мърдуваш из форумите за събитията в страната? Що не си гледаш кефа, а си хабиш очите да чукаш по клавиатурата в бг форум, свързан с БГ действителността, с БГ реалността, от която вече 30 г. очевидно успешно се предпазваш.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 94. 94 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#90] от "bee":

  ДА НЕ СА ЛУДИ?Ще им се срине целата манипулация на случая!

  Децата са афгански тийнейджърки със забулени глави, а детския лагер изглежда,като след бедствие.

  Лошо няма, каквито - такива, но защо не се казва и показва цялата истина - емигранти, които не желаят статут, сомалийци и афганци, не знаят български, няма информирано съгласие спрямо останалите ученици, учители и родители!

 95. 95 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#94] от "ana_ni":

  просто от любопитство- виждала ли си англичани, които живеят в Български села? Те дали знаят Български? Или .... хммм...просто се чудех каква е разликата.

 96. 96 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#83:"Pontif А"]Аз лично разбрах какво е човещина след като се махнах от България.[/quote]

  Хич не си се махнал. Ден и нощ киснеш в Дневник.

 97. 97 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  [quote#89:"bee"]Ти, дорбия, как помогна на нелегалните имигранти?! Или само на думи си добър и чакаш другите да интегрират, другите да плащат и т.н.?[/quote]
  Аз от 30 години не живея в България. До момента съм помогнал на три семейства да дойдат и да се устроят в Америка. На мене са ми помагали и аз се старая да помогна също. Помагал съм най-често на Българи но и на други етноси. На мене също са ми помагали най-неочаквани хора. Например точно по времето когато Бай Тошо гонеше Турците от България и целия народ се кискаше как ги "обиждали" на мене в Америка Турчин ми помогна. Случвало ми се е да срещна Турци в Сингапур, в Германия и винаги са се държали с мене като братя. Имах съседи Иранци които всяка вечер ни канеха да вечеряме у тях когато купихме тази къща. И Иранеца идваше да ми помага по къщата. Индийци са ми помагали. Застрахователния ми агент е от Ливан и знае няколко думи БЪлгарски - винаги ми вика Бате нищо че е по-стар от мене. За последен път уредих един нелегален Мексиканец да работи като градинар ... беше преди 3, 4 месеца.
  Ти ходи да биеш бежанците и научи сина си да бие децата им че не заслужават да живеят, ама после си заключвай врата вечер. Тя човещината не зависи от богатство или закони! Ако си мизантроп, каквито са повечето около тебе, ще си намериш причина да мразиш някой и да не му помагаш.

  California Über Alles
 98. 98 Профил на petyo_yonchev
  petyo_yonchev
  Рейтинг: 13 Разстроено

  "Не сме народ, а мърша!"- отекват думите на Славейков за пореден път!

 99. 99 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#94] от "ana_ni":

  +!. И защо властите лъгаха, че там са настанени беьжнци от Сирия, бягащи от войната. Оказа се, че там има нелегални имигранти, никава Сирия. И защо вместо да ги екстрадират, ни ги натрапват?!

 100. 100 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#97] от "Pontif А":

  Еее, типично за вас, "хуманистите"- на чуцд гръб и сто тояги са малко". Аз съм надалеч и не мога, но вие си ги интегрирайте, че иначе сте расисти и т.н. Говоря за имигрантите днес и сега, не преди 30 г. Всички можем да дадем примери как сме помогнали някога. Аз не смятам, че тези хора имат място тук, те се нелгални имигранти, с религиозен мироглед, който е тотално противоположен, редно е да бъдат екстрадирани обратно в страните си. Ти защитаваш, отдалеч, обратната теза- че сме длъжни да ги приемем, но не и ти. Та питам как ти ще им помогнеш, но не на думи само?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK