Варненската телевизия "Черно море": Призоваваме за публичност при разходването на общински средства

Варненската телевизия "Черно море": Призоваваме за публичност при разходването на общински средства


На 11 септември т.г. под заглавието "Колко струва загубата на Варна в конкурса за столица на културата 2019" Дневник публикува справка за начина, по който Общинския съвет в града и екипът, работил по кандидатурата са изхарчили повече от 500 хил. лв., отпуснати за подготовката й. В текста на "Дневник" бяха цитирани данни за разходите, предоставени ни по Закона за достъп до обществена информация. Според една от позициите в нея на местната телевизия "Черно море" са били отпуснати малко над 42 хил. лв.


Срещу тях телевизията е поeла ангажимента за "медийно отразяване на културните събития на територията на гр. Варна и инициативите във връзка с кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата, чрез създаване на специализирана рубрика в сутрешния блок на ТВ "Черно море": "Сцена култура".


По повод на публикацията от телевизия "Черно море" изпратиха до Дневник като "право на отговор" призив "за публичност при разходването на общински средства".
Публикуваме текста без редакторска намеса тъй като споделяме убеждението, че разпореждането с публични средства трябва да става при пълна прозрачност и ясна отчетност.


Съвсем отделен е обаче въпросът, защо е било необходимо Общинския съвет във Варна да плаща на регионална медия за отразяването на сериозна градска кауза, каквато е кандидатурата за Европейска столица на културата?


Текстът, изпратен ни от телевизия "Черно море", както и дебатите, отразени в протоколите от работата на Общинския съвет във Варна, оставят без отговор и още един въпрос: На какво основание съветниците в града са избрали точно тази медия и защо не е бил проведен конкурс, каквато обикновено е практиката при разходването на публични средства. Още повече, когато става дума за медии.


"Черно море" продължава да популяризира културата на Варна


Призоваваме за публичност при разходването на общински средства


Уважаеми дами и господа,


Ръководството и екипът на Телевизия "Черно море" винаги са отстоявали принципа за публичност при отчитането на разходваните средства, предоставени от община Варна, в различни направления на обществения, социалния и културен живот на града. В тази връзка, представяме пред гражданите на Варна отчет за дейностите, които "Медийна група Черно море" ЕООД извърши за подпомагане кампанията по популяризирането на проекта "Варна – кандидат за Европейска столица на културата 2019", в изпълнение на Решение 1438-7 на Общински съвет – Варна. Публикуваме този отчет, като обобщение на направеното, без да пренебрегваме факта, че дейността на всяка медия е изцяло публична, защото тя е предназначена за широката публика.


В изпълнение на Решение 1438-7 на Общински съвет – Варна за популяризиране на проекта "Варна – кандидат за Европейска столица на културата 2019" бе създадена рубрика "Сцена култура" в сутрешния блок на ТВ "Черно море", която вече има 25 издания, с по две повторения в програмната схема на телевизията на всяко от тях. Успоредно с рубриката започна успешната реализация и на предаването "Сцена култура", което се излъчва всяка сряда от 18:00 часа. До момента са реализирани шест броя предавания с по две повторения на всяко от тях. Продукция на ТВ "Черно море" са и 22 епизода на рубриката "Перспективи – Европейските столици на културата", в които се върнахме назад в годините, за да представим градовете в Европа, носители на престижната титла, с тяхната културна програма, успехи и трудности. От началото на годината, в сутрешния блок на ТВ "Черно море", бяха излъчени 160 културни афиша, чрез които промотираме културният живот в града. Екип на телевизията подготви осемсериен телевизионен филм за 50 годишнината от създаването на балетния конкурс във Варна, а в предаванията "Утро в нашия град", "На брега" и в новинарските емисии на ТВ "Черно море" намериха отзвук всички събития от богатия културен календар на Морската ни столица. В програмната схема на телевизията бяха подробно отразени всички фестивали и конкурси, организирани със съдействието на община Варна. Особено сме горди, че благодарение на нашата телевизия, те бяха популяризирани и на световно ниво, чрез репортажи, които ТВ "Черно море" предоставя на телевизия "Дойче Веле".


Реализираните дейности, в изпълнение на Решение 1438-7 на Общински съвет – Варна, многократно надхвърлят отпуснатите за целта средства (за справка тарифите за рекламни и ПР форми на ТВ "Черно море" са публично достояние на интернет адрес: www.chernomore.bg). Най-интересните предавания и рубрики бяха качени в секция видео на Информационна агенция "Черно море" и на страниците на ТВ "Черно море" в социалните мрежи youtube.bg и facebook.


Медийна група "Черно море" призовава всички организации, получили финансиране на проекти от община Варна, да се включат в инициативата за публично отчитане на получените средства и предоставя възможност да публикуват отчетите си безплатно на страниците на вестник "Черно море".


За справка:


Решение 1438-7 на Общински съвет – Варна: "На основание чл. 21, ал. 1, т. 6 от ЗМСМА, Общински съвет –Варна дава съгласие да бъдат отпуснати финансови средства в размер на 42 120 лв. /четиридесет и две хиляди сто и двадесет/ лева на ТВ "Черно море" за медийно отразяване на културните събития на територията на гр. Варна и инициативите във връзка с кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата, чрез създаване на специализирана рубрика в сутрешния блок на ТВ "Черно море": "Сцена култура" по ТВ "Черно море". Средствата да бъдат осигурени от дейност 898 "Други дейности по икономиката" от бюджета на община Варна за 2014 г."

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И новината е...?

  shut up retard
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  [quote#1:"nonsense"]И новината е...? [/quote]

  Че се мъчим да правим от нищо-нещо.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  пословично е ,че във Варна общинските пари се открадват по най драстичен начин ,от 1 година имам имот там и само аз съм надавал като данъци на община Варна над 5000 лв до тук.Срещу това ,квартала в който живея Свети Никола представлява огромен брой луксозни къщи и блокове и никакви пътища между тях ,макадам ,на който не могат да се разминат 2 коли ,липса на асфалтова настилка ,липса на сметосъбиране ,продащи и извлечени улици ,а моите изчисления са ,че само от новото строителство ,което са узаконявали пак в община Варна са лапнали като данъци над 30 милиона последните 2-3 години ,на всички е ясно ,че тези пари ги няма и са откраднати ,защото не са вложени дори 100000 лв в инфраструктура ,това го няма никъде ,дори в най малките ми села на друга община са асфалтирани и последните улици ,на които живеят по 10 човека ,а тук живеят хиляди и то много чужденци ,които са шокирани от реалността

 4. 4 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "tur671":

  За всичко си прав, ама тогава защо си купи имот там?

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Весело

  В Пловдив кмета е герберист ама там не се краде толкова много и се върши работа ! Номинацията на Пловдив за град на културата е заслужена , Варна е голям провал като град ,нещата вече са видими...

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 735 Любопитно

  Публичност не може да има. Кой ще обяви, че заплатата на шефа на БНБ е 90000 лева?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 7. 7 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#1] от "nonsense":


  Имало е една кауза, едни пари. Целесъобразно или не,те са "усвоени" и толкова. Остава неосъщественната кауза......

 8. 8 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Като се раздават грешни 7000 лева, пари за 3Д рисунки на асфалта, така ще е !

  (

 9. 9 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ама това нищо не е !

  Сега по изборите да видите и чуете за какво ще става на въпрос !

  Бедна Ви е фантазията (

 10. 10 Профил на kokotom1
  kokotom1
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Общината трябва да бъде разследвана за системното крадене на пари - всички зам. -кметове, общински съветници и пр. Варна е станала най-мизерния град в БГ с перспектива да става още по-мизерен. Но ще дойде пак февруари и някой ще бъде пак изгонен с камъни от управлението.

 11. 11 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Имало едно време едни пари...)

  ( българска народна приказка )

 12. 12 Профил на karla80
  karla80
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Значи поне една медия си направи отчет. Похвално. От Дневник, ако не знаят, във Варна имаме само една работеща и гледаема телевизионна регионална медия, затова и няма как да се направи конкурс.

 13. 13 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#10] от "kokotom1":

  " Общината трябва да бъде разследвана за системното крадене на пари - всички зам. -кметове, общински съветници и пр. Варна е станала най-мизерния град..."

  Интересен въпрос !

  Обаче ми е любопитно, кой ( или кои ще са тези ), които ще я разследват ?

  И не са ли от котилото на ТИЯ , КОИТО В МОМЕНТА КРАДАТ ?

 14. 14 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 421 Весело

  След дъжд - качулка.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 15. 15 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Хайде сега всички да последват добрия пример и да кажат за какво и колко пари са похарчили. И между другото нека и Общината да си направи ревизия.

  bezsmyrten
 16. 16 Профил на lalanon
  lalanon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "...Съвсем отделен е обаче въпросът, защо е било необходимо Общинския съвет във Варна да плаща на регионална медия за отразяването на сериозна градска кауза, каквато е кандидатурата за Европейска столица на културата?..."

  Ами защото медията си е поискала парите (как ги сметнаха?), а и защото ГЕРБ/Портних си плащат за комфорта.

 17. 17 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Особено сме горди, че благодарение на нашата телевизия, те бяха популяризирани и на световно ниво, чрез репортажи, които ТВ "Черно море" предоставя на телевизия "Дойче Веле"."

  Тоест, телевизията е регионална, но е извършила дейност по популяризирането на световно ниво, като е предоставила материали и на Дойче Веле. Регионалните телевизии имат по добра подготовка за културните дейности в дадена община, най-малкото заради факта, че техния ресурс е концентриран там. Не виждам нищо странно в това, че за подготовката на подобни предавания е избрано именно такава медия. Например, ако беше избрана бтв или нова, на техните пратеници, щеше да им е необходимо много повече време за да създадат идеята по-която да представят Варна. Разсъждавам чито логически... Доколкото разбрах Община Варна е имала много ограничен ресурс - време. Може би това е причината да се действа бързо... Все пак е добре всички останали участници да публикуват начина, по-който са изразходили тези средства, за да няма съмнения и спекулации отностно общината...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Неосъществимо искане.

 19. 19 Профил на agent0
  agent0
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#15] от "Filip":
  Подкрепям с 2 ръце, но не мисля, че Общината сама трябва да си прави ревизия, по-точно - няма никакъв смисъл. Не съм запознат законово как стоят нещата, но на Община Варна й трябва яка и независима външна ревизия. Какви чудеса ще видим само, бедна ни е фантазията
  Еех, мечти, мечти
  Айде, кмете/ГЕРБ/, вие сте на ход, че избори идват - нали сега сте много активни, хахахаха.

 20. 20 Профил на mnemosina
  mnemosina
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Това не никакъв отчет. Ама населението като няма никаква култура - и обща и финансова, и... Отчет е следното нещо : толкова часа ефирно време по толкова лева, съобразно офертите на телевизията; толкова часа операторска, звукомонтажна, репортерска, продуценска работа по толкова лева и т.н. до стотинка с предварително зададени тарифи. Не сега да ми говорят общи работи ...ние това направихме, ние онова направихме

 21. 21 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#12] от "karla80":

  Отговорът на въпроса, защо "във Варна имаме само една работеща и гледаема телевизионна регионална медия" е в справката за разхода на публични средства, включително и за комуникационни поръчки. Просто е, казва се "монопол".

 22. 22 Профил на karla80
  karla80
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#21] от "Спас Спасов":

  Сега пък монопол била, хахаха. Добре, да приемем, че треторазрядната регионална телевизия е монопол (хахаха), защо задавате въпрос за конкурс? Като е монопол и е единствена, за какъв конкурс може да става въпрос?
  Според мен, Дневник, в лицето на кореспондента си от Варна, просто търси под вола теле да пише за нещо и да симулира журналистика. И даже когато му се предоставят отчети и му се оборват тезите, вместо да си млъкне, продължава да търси за какво да драчи.
  Нищо против сайта, но нека служители да не го ползват за разчистване на лични сметки; все пак и нормални хора го четат.

 23. 23 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#21] от "Спас Спасов":

  хаха и 4 служителя на монополната телевизия наети щото са рода на някой цъкнаха минус на истината

 24. 24 Профил на Nikolay Marinov
  Nikolay Marinov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  хаха тимаджии няма да поискат и получат право на отговор! В писмото можеха да споменат и шансовете управляван от групировка град да стане евразийска столица на културата.

 25. 25 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#24] от "nikolayvmarinov":

  Естествено, че ще получат право на отговор, не се филмирай с глупости. Много точно са си го казали. А евразийска столица може да стане само в мечтите на разни евтини конспиратори с много свободно време.

 26. 26 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За европейска столица имаше шансове, при това добри. Наистина се постараха много за културата тази година. Тръгна се в правилната посока. Просто една година не стигна, трябваше повече време.

 27. 27 Профил на S.Georgiev
  S.Georgiev
  Рейтинг: 8 Весело

  Интересно е как неинформираността на хората води до забавни изказвания. В начинът ни на мислене се оповаваме на две системи, една за бързо взимане на решения или интуитивна и още една която ни показжа, че интуицията не винаги ни води до правилния отговор. На повечето хора стана по- лесно да взимат прибързани решения, без да проверяват информацията си от възможно по-голям брой източници, за да може тя да бъде обективна. Гореспоменатото разграничава хората на два вида...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK