Проверка на екоинспекцията установи нередности в "Монтюпе", фирмата вече ги отстрани

Екоинспекторите в Русе са дали предписание на завода за производство на автомобилни детайли "Монтюпе" да бъдат демонтирани превключватели, чрез които може да се регулира посоката на въздушния поток. От фирмата вече са извършили необходимото, за да спазят предписанието. Това съобщиха днес от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ).


При извънредна проверка в началото на септември експерти са установили, че в предприятието на мястото на част от затворените по-рано жалузи са монтирани 12 вентилатора по две от фасадите на производствено хале № 1. Проверката е в следствие на сигнали за неприятни миризми, подадени от граждани. При обстоен оглед в завода е установено, че на електрическите табла за управление на вентилаторите са монтирани превключватели, чрез които може да се променя посоката на въздушния поток. "Това предполага изпускане на неорганизирани емисии от производствените халета в атмосферния въздух", информират от екоинспекцията. На дружеството са дадени предписания за демонтаж на превключвателите. При повторна проверка на 9 септември е установено, че предписанието е изпълнено. На "Монтюпе" ЕООД е съставен акт за установяване на административно нарушение на Закона за опазване на околната среда за реализиране на дейност по монтиране на вентилатори, без да е уведомен компетентният орган - РИОСВ, както община Русе и засегнатото население.


По-рано тази година РИОСВ-Русе предприе принудителна административна мярка срещу дружеството, като на 9 май пломбира вентилационните отвори, тип "жалузи", разположени по трите фасади на производствено хале № 1 на завода. Това стана, след като директорът на екоинспекцията издаде заповед, за да се предотврати отварянето им и разпространението в района на неорганизирани емисии в атмосферния въздух.
"Монтюпе" ЕООД обжалва заповедта за затваряне на жалузите. Междувременно от русенския Административен съд информираха, че е отхвърлена като неоснователна жалбата на дружеството срещу тази заповед. Жалбоподателят е посочил като мотив, че заповедта не е съобразена с целта на закона и липсват материално-правни основания за издаването й, а в административното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.


Анализът на събраните по делото писмени и гласни доказателства сочи, че в хале № 1 са съществували проблеми с улавянето и отвеждането на вредните емисии, които са основният източник на неприятните миризми. При отваряне на жалузите, разположени в горната част на халето, и при естествената циркулация на въздуха в помещението неприятните интензивни миризми са се разпространявали вън от сградата, а при наличие на вятър от север – североизток, те са достигали до град Русе, съобщават от административния съд. Магистратите са приели, че наложената от РИОСВ – Русе процесна мярка не премахва причината за появата на неприятните миризми, но цели да дисциплинира и принуди оператора да предприеме ефективни мерки, които да отстранят проблема.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на MrHide
    MrHide
    Рейтинг: 419 Гневно

    Ходете си замърсявайте Франция нещастници !!!!

    Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK