Депутат от дете, или професия политик

Депутат от дете, или професия политик

© ДневникА това е Георги Пирински. За тези, които не го познават, другарят Пирински е депутат от дете". Така според популярен анекдот в редиците на БСП представят Георги Пирински по партийни събрания.


Сегашният евродепутат от БСП, бивш председател на Народното събрание, бивш министър на външните работи и дългогодишен народен представител далеч не е единственият, който след промените през 1989 г., а и преди тях, трайно е в политиката. Повечето от лицата на водещи позиции в листите на БСП се вписват в анекдота - Янаки Стоилов (неизменно в парламента от Великото народно събрание насам с изключение на 2 години в мандата на Жан Виденов), Ангел Найденов, Георги Божинов, Михаил Миков и други. А и доскорошният им партиен лидер Сергей Станишев стана министър-председател без ден трудов стаж извън политиката.


Дори сред кандидатите за депутати за предстоящите избори на 5 октомври има такива, които от дълго пребиваване в парламента вече не могат да упражняват основната си професия. Например бившият министър на социалната политика в кабинета "Орешарски" Хасан Адемов, който е загубил лекарските си права и не може да практикува специалността си на анестезиолог.
И в листите на ГЕРБ, която дойде на власт като контрапункт на статуквото в лицето на БСП и ДПС, има мнозина, които за трети път са се насочили към парламента. Лидерът Бойко Борисов вече 13 години е в управлението и политиката - главен секретар на МВР, кмет на София, премиер, председател на най-голямата парламентарна група.


Прави ли те професионален политик дългият престой в парламента


или изпълнителната власт? Или просто за много партийци Народното събрание е уютно място за трупане на трудов стаж под закрилата на депутатския имунитет, а пост в Министерския съвет - чудесна добавка към автобиографията? И всъщност има ли нужда от професионални политици?


Анализатори са на мнение, че политиката е съвсем различна от експертността. "Всяко правителство има нужда от професионална администрация, политика и политическа воля. Политикът трябва да има и да умее да упражнява политическа воля. Това е трудно да се нарече професионално умение", коментира пред "Дневник" наблюдателят Юлиан Попов, който е сред основателите на Училището за политика и беше служебен министър на околната среда в кабинета "Райков". Според него често се бъркат политическите и административните умения и оттам произлизат много управленски проблеми. Много често добрият администратор може да е лош политик и обратно, смята той.


Според социолога и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов, който участва и в подготовката на левите млади, политиката освен всичко друго е и професия. Проблемът в България е в отношението към политиците - повечето от хората ги смятат за лъжци и мошеници. Разликата между експерта и политика е в това, че първият се придържа към една гледна точка, докато вторият разглежда всички гледни точки, не отхвърля нито една и преди да вземе решение, се допитва до всички мнения. Най-опасни са експертните управления и най-много са страдали обществата, управлявани от експерти, коментира Асланов.


Талант или образование


В началото на 90-те години при смяната на строя левите се хвалеха, че са обиграни и квалифицирани, макар че едва ли опитът от тоталитаризма е особено полезен в новите условия. На седесарите - с бради, по дънки и пуловери, се гледаше недоверчиво, макар че те бяха хората с идеи и поглед накъде да се развива страната. Така беше в началото на прехода. Сега, 25 години по-късно, идеите като да са изчерпани, а и с професионализма не всичко е наред.


Една от причините е в недостига на подготовка за политическа кариера. Според Асланов политическото образование у нас днес е много слабо. Малко са школите, които се занимават с това, освен това обикновено са партийни. Няма системно университетско образование като колежа "Кенеди" или Висшето национално училище за администрация в Париж. В специалността "Политология" уклонът е към теория и не се учат елементарни неща - как се подготвя обсъждане, как се разработва идея, как се подготвя заседание, как се прокарва решение, как се управлява политически щаб, как се управлява политически кабинет, как се управлява криза - дали вътрешнопартийна или обща, как се борави с емпиричната информация от социологическите проучвания.


Добри професионални политици обаче все пак има, на базата на личната си интелигентност и опит те боравят с лекота с всяка политическа материя и ситуация, коментира Асланов. За него проблемът е, че повикът за нови лица води във всеки нов парламент мнозинство, което започва от А и Б. Има негативно отношение към по-опитните политици, почти всички са сатанизирани. Пренебрегва се техният опит и се извеждат техните грешки, каза още Асланов.


Дали лидерът на партията опонент на БСП - ГЕРБ, е добър политик? Той е интуитивен, с бързи реакции, признава социологът. Но добавя: Нагажда се според общественото мнение и ситуацията, но добрият политик никога не върви по общественото мнение, а се опитва да го формира.


Кои от известните лица в политиката отляво или отдясно обаче успяват или най-малкото се опитват да формират обществено мнение?


Според анализ на протоколите на предишния парламент, направен от д-р Елена Тарашева - преподавател по компютърна лингвистика в Нов български университет, Народното събрание не се е съсредоточавало върху някакви теми. "Макар депутатите да са говорили повече, няма думи, които да открояват внимание към дадена тематика", казва тя в интервю пред "Дневник". Дискусиите не се отличават с предметност, а с конфронтация и процедурни въпроси, показва изследването.


Грубостите и взаимните обвинения са преобладавали в речта на депутатите от предишния парламент. Те са изместили идеите и важните проблеми, занимаващи обществото. Чудно ли е тогава, че 42-то Народно събрание приключи с рекордно ниските 8% доверие (по данни на "Алфа Рисърч").


Откритата на 5 септември предизборна кампания трябва да подскаже какъв тип политици ще има в 43-то събрание. Началото й обаче не предвещава коренна промяна. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1316 Неутрално


  Прави ли те професионален политик дългият престой в парламента - НЕ, ПРАВИ ТЕ ПРОФЕСИОНАЛЕН ХРАНТУТЕНИК.

 2. 2 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Цитат от статията:"Грубостите и взаимните обвинения са преобладавали в речта на депутатите от предишния парламент. Те са изместили идеите и важните проблеми, занимаващи обществото"

  Толкова за "политиците" ни! Нормално, след като мафията създадена от БКП, взе превес в политическото пространство.

 3. 3 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Дневник", къде е едно друго дете-депутат - Станишев?
  Казват, че се забавлявал из Йонийско море.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 4. 4 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  "....повечето от хората ги смятат за лъжци и мошеници...._- е за какво да ги смятат?
  Някой от професионалните политици да е осиромашал по време на мандата си или след това?

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2121 Любопитно

  Поне една снимка да му бяхте сложили !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Добра статия! Всичко е вярно! Професия политик в Бг -хо хо хоооооо?!? Ако беше иначе, три милиона българи щяха да са живи и здрави и в България, а те се анихилираха за 25г.! А на всичко отгоре, за осигуряване на изборните победи, все още на хартия има над 7 милиона избиратели в списъците! Щеше да е смешно, ако ставаше дума за нещо друго! И Бог няма да опази РОДИНАТА ни с такива "политици"!

 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  В БГ това е почти наследническа професия. Неслучайни хора няма. Съответно уродствата са налице - стопена нация без война.

 8. 8 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Малко офтопик:
  Дневник, колко пъти смятате да използвате конструкция за заглавие тип "Х, или Y" преди да се изтърка до крайност ?

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 9. 9 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тука е така.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 10. 10 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 444 Неутрално

  "Прави ли те професионален политик дългият престой в парламента"


  НЕ! Прави ги търтеи на държавна хранилка. Най прекият път към богатството без да са създали нещо или потрудили за него.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  Един политик формира обществено мнение.Популистът върви след общ. мнение.

 12. 12 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Добре, че Дневник ни информира така обстойно за мнението на Асланов по въпроса, че вчерашните проучвания на Афис може би не са свършили достатъчно добра работа по манипулациите.

 13. 13 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Не ги прави по-добри.
  Разваля ги.

 14. 14 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Стигнах до мнението на Асланов и прекратих. Също и коментара на професор Тарашева, който е изваден от контекста на събитията. Някак си не е достоверно да се твърди, че това са причините за ниското доверие към парламента.
  Да не би отново целта на подобни анализи да е понижаването на избирателната активност?

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 15. 15 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 458 Гневно

  Негативното отношение към известните политици не е заради техни грешки /нищо случайно няма в българската политика/, а заради корупцията и преднамерения провал на България, вече 25 години!
  Както и поради болната им амбиция да са вечно във властта, за да крадат!
  Отвратиха народа!

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Ако се замислим, то както няма професия 'политик", така няма и професия директор ( на каквото и да било) и това е и лошо и добро.
  Ако някой е "научен', то той ще прави това което са го учили, но живота предлага доста по-широк кръг от сценарии, от разглежданите в различните школи и теории за управление.
  Но политик не е и не може да бъде само депутата, така че депутатите трябва и са достатъчно различни - едни са някакви експерти в своите области, други са просто популярни, с което пдслилват влиянието на групата и разбира има и такива, дето за нищо не стават.
  Но доколкото ние, а и болшинството страни по света, не избираме чисто мажоритарно ( личното ми мнение е, че чисто мажоритарен избор ще доведе до невероятна бъркотия), за нас са важни идеологическите позиции на различните партии и коалиции и първите лица в партийните ръководства, доколкото те ще са хората, които ще формират, а и провеждат когато спечелят политиките, заради които са били подкрепени от по-голямата част от избирателите.
  Може да сме сигурни, че едва ли има партиен ръководител, освен ако не е безкрайно глупав, който да не би желал да е обграден от ярки, ерудирани и (това е особено трудно) честни и безкористни политици и потенциални депутати. Но доколкото хората с изявени качества, далеч не винаги са готови да се откажат от личните си планове, за да "служат на нацията", на партийните началници им се налага да се обграждат с това, което ние като общество им предлагаме, особено когато говорим за депутати.
  Така че парламента, обругаван (и не без основание) от мнзинството, е една съвсем естествена извадка от нас, хората населяващи тази територия, с всичките ни предимства и недостатъци.
  Слава Богу, поне досегашната ни правна рамка не ограничава никого, да си направи група/партия, съставена от най-доброто за страната, да се обяви и представи и вероятно с одобрението на повечето от нас, да получат ДА на съответните избори.
  Така че, всичко е пред нас и е в кръга на нашите възможности, но докато не е станало, щем или не щем, ще трябва да преглеждаме, пресяваме и в крайна сметка да избираме от това, което е на пазара. Е, можем и доста от нас го правят, като се отказват от избора на 'по-малкото зло", което обаче не води до нищо хубаво и логично ни докарва до главите "по-голямото зло".
  Тогава всички ние, включително тези, които са презряли поредните избори, се налага да губим време, енергия и при това без гарантиран успех, да се напъваме да ги свалим, с наличните ни възможности.

 17. 17 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Един стар виц по този повод. Депутат от Камарата на общините срещнал депутат от Камарата на Лордовете в Парламента и го попитал къде е мъжката тоалетна. Вторият отговорил: Направо, надясно и пак направо. Ще стигнете до врата с надпис "Джентълмени". Но нека това не Ви възпира!

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  "Грубостите и взаимните обвинения са преобладавали в речта на депутатите от предишния парламент. Те са изместили идеите и важните проблеми, занимаващи обществото. Чудно ли е тогава, че 42-то Народно събрание приключи с рекордно ниските 8% доверие ."
  И с цялата си наглост сега ни предлагат пак да ги изберем.Мислете,когато гласувате,за да не гледаме пак същия филм.

 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  В парламента има 90% хора които са диаметрално противоположни на значението на думата политик.
  БКП отгледа цяла армия от такива като Пирински. Списъка е много дълъг.

  klimentm
 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  "Депутат от дете" - посмях се, но малко ми загорча.Защо ли предимно партията-кърмилница ги ражда такива деца-депутати.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6523 Неутрално

  Предимно комунистите ни възпроизвеждат по наследство политици, и хитрите доган и Местан ги обучават за такива от деца.

 22. 22 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Има само ДВЕ желания, които мотивират българина да влезе в ''голямата'' политика. Първото, да работи за да СПРЕ грабежа. Второто, да УЧАСТВА в грабежа. Кои политици са повече?

 23. 23 Профил на pc
  pc
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Когато през 1917 г. работническо-селските отряди начело с Ленин превзели Зимния дворец, един от работниците, прехласнат от лукса, попитам Ленин дали и той може да стане аристократ. Отговорът бил: "За да станеш аристократ трябва баща ти, дядо ти и прадядо ти поне да са били аристократи..." Същото е и с политиците. И то не защото го е казал Ленин.

 24. 24 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Професия или не, днес много хора в България искат силна ръка и власт за един човек

 25. 25 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  “Добри професионални политици обаче все пак има, на базата на личната си интелигентност и опит те боравят с лекота с всяка политическа материя и ситуация, коментира Асланов.”

  Kритерият е както за всички останали хора...
  Нека си припомним, че дори имаше идея политиците да полагат IQ тестове, но преложението пропадна, защото си дадоха сметка за последиците от него!

  I Want To Believe
 26. 26 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Никой не е депутат от дете. Може би само монасите са били такива от деца, но вече не е така!

  goblenka
 27. 27 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  поправка: монарсите! Не монасите!

  goblenka
 28. 28 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 388 Неутрално

  аз разбирам че бойко не прави разлика, но авторката на поучителната статия би трябвало да знае че главен секретар на мвр не е политическо, а професионално назначение. просто тиквата нямаше необходимата квалификация за работата ... така че годините на гласек ги извадете - или добавете тези в които охраняваше живков, те поне са му били от покза....

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Професионални социални паразити, родени със златна лъжичка в устата, през целия си съзнателен живот "усвоявали" бюджетни средства - като се почне от станциите на ЦК при соца и се стигне до всевъзможните привилегии на властта: огромни заплати, служебни коли, охрана, секретарки, съветници, резиденции, командировки на държавна сметка, и за какво?! За това, че докараха България до няколко катастрофи и до незавидната позиция на най-бедна, изостанала, корумпирана, неуредена и отвратителна за живеене държава в Европейския съюз.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Заглавието на статията за коментиране не е точно, поради което е леко подвеждащо. Защото въпросите, които се разглеждат в нея, всъщност са два и те нямат почти нищо общо със заглавието. Тези въпроси са: Прави ли те професионален политик дългият престой в парламента? И: Необходимо или поне оправдано ли е съществуването на професионални политици. А на края е поставен и един допълнителен въпрос: Какво е необходимо, за да си успешен и добър политик? А отговорите на тези въпроси всъщност са основни за една неманипулирана идеологическа наука, каквато е политологията. Поради което задоволително обосновани отговори едва ли могат да бъдат дадени.

  Първата причина затова е фактът, че политологията е идеологическа, и то най-идеологическа от всички други идеологически науки, каквито са например етиката, естетиката, макроикономиката (политикономията), социалната психология, историята и други като тях. А идеологически са тези науки, чийто предмет на познание е свързан по някакъв начин с обществените интереси на хората и на социалните групи в обществото. От друга страна различните хора, социални и други обществени групи, като държавите например, имат както сходни, както различни, така и направо противоположни или антагонистични (противоположни по посока и равни по големина) интереси, които (различните, противоположните и антагонистичните) интереси се проявяват винаги и навсякъде там, където нещо хубаво, полезно или изгодно трябва да се дели или нещо лошо, вредно или неизгодно трябва да се разпределя. Защото всеки нормален човек и всяка нормална човешка социална или обществена група иска да получи колкото може повече хубави, полезни и изгодни и колкото може по-малко лоши, вредни или неизгодни неща. Колкото може по-голяма част от брутния национален доход и колкото може по-малко данъци, налози и други подобни задължения. И една от основните причини за възникване на държавата, а с нея и политиката, е точно тази.

  Защото сходните интереси на хората и на обществените групи в едно общество са основата на неговата стабилност и на неговия просперитет, докато противоположните и антагонистичните интереси са извор на раздори, на нестабилност и на обществена неефективност. Но те са такива тогава и само тогава, когато членовете на обществото знаят или усещат, че разпределението на правата и на задълженията, на полезното и вредното, на изгодното и на неизгодното е несправедливо. Че на тях им се дава по-малко, отколкото реално заслужават, и им се разпределят повече задължения, отколкото реално им се полагат. И точно за да урегулира тези процеси на взаимоотношенията между хората като личности и обществените групи е една от основните причини за възникването на държавата.

  Идеологията, към която се придържат хората и обществените групи (техните обществени интереси) на практика определят посоката на техните обществени постъпки и на общественото им поведение. Поради това тя е една от най-важните черти и качества на политика и държавника, които определят неговата реална стойност като такъв.

  Но за да управлява ефективно, превърнатият в държавник политик (политикът, получил и притежаващ някаква управленческа държавна власт), трябва да е компетентен в областта, в която има такава власт. И това е второто негово особено важно за неговата управленческа дейност качество, без което той не би могъл да бъде ефективен държавник. А като минимум това означава да познава реалната неманипулирана социална психология, да има познания и опит в административното управление и да притежава достатъчно общи и специални познания за областта, в която управлява, така че да може сам бързо да се ориентира, макар и с помощта на съветници, с положението и с процесите в тази области, за да може на тази база сам да взема правилни управленчески решения за нейното поддържане и развитие.

  Това са двете основни качества, които са необходими на един държавник (политик, притежаващ държавна управленческа власт), за да може той ефективно да управлява. Което означава, че да, той трябва да притежава не просто професионални, а почти експертни знания и опит в областта, в която управлява. А ако е депутат, непременно трябва да познава основните принципи и особености на правото и на законотворчеството и наистина да е на експертно ниво по знания в поне една от областите, които подлежат на законово регламентиране.

  За политика, който е получил управленческа власт и се е превърнал в държавник, първото от тези две основни необходими качества не е особено важно лично за него. Защото ако е добър във второто, лично той може да очаква сравнително бърз и сравнително сериозен личен просперитет. Но за народа и за държавата и двете тези качества са приблизително еднакво важни. Защото кадърният управник, като Ангела Меркел например, воден от неадекватна на реалното човешко общество идеология, води развитието на обществото в погрешна посока, в резултат на което обществото се дестабилизира, стагнира, рецесира и изпада в криза така, както това стана с комунизма след 1970 година и както тръгна при неолиберализма през 2008 година. Защото идеологиите на комунизма, фашизма, нацизма и сега на неолиберализма са изкуствени, построени върху измислени основни изходни предпоставки теории, поради което те са неадекватни спрямо реалното съвременно човешко общество. Специално при неолиберализма това води до постоянно нарастваща пропаст между бедни и богати, бързо намалява покупателните възможности на основната част от крайните потребители и по този начин прогресивно свива пазара. Факт, зафиксиран на Форума в Давос`2014.

  У нас сега нито една от сериозните политически партии и нито един от политическите лидери не притежава адекватна на особеностите на съвременното човешко общество идеология. Затова на народа ще му се наложи да гласува не за най-добрите, а за тези, които са най-малко лоши. Според мен, за сега това е ГЕРБ, респективно ББ. Но ББ бързо сменя на 180 градуса своите основни идеологически възгледи, поради което никой не може да прогнозира, какво ще направи той след като получи (ако наистина я получи!) властта.

  И на края: Да, след като има хора, които се прехранват и прехранват семейството си с политическа дейност, политиката очевидно е професия. Много специален вид – но професия!

 31. 31 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Чудесна статия! Поздравления!

 32. 32 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Професия Лъжец"

  the more we learn, the more we die...
 33. 33 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 458 Весело

  Разликата между политик и държавен служител е елементарна!

  Поне на Запад нещата са съвсем прости:
  - политиците са достъпни;
  - експертите са отговорни;

  Това са съществените качества, на които следва да отговарят!

  На политиците мандатът им се дава от хората и основното качество, на което следва да отговарят- е да са достъпни тези хора-т.е. за работодателя си!
  А експертите/държ.чиновници/ за това уж са защитени с ред закони, за да изповядват държавния интерес и да носят отговорност. Проблемът е, че повечето ангажирани в администрацията целево изповядват външни комерсиални и др. подобни интереси, а за носенето на отговорност и дума не може да се обели!

  В БГ брутално и перманентно се бъркат и смесват нещата не само от странични наблюдатели, а и от самите ангажирани в държавния/публичен сектор, независимо като какви!

 34. 34 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 458 Гневно

  А този Пирински го познавам от една случайна среща- доста надменен и самонадеян тип. Обикаля света с народни пари, има се за "голяма работа" и му личи, че е от тези- отгледани в целофан... като Серго... без един ден трудов стаж и с дипломна за войнишки шинел- министър председател!
  Та после няма да ни се присмиват другите народи колко сме странни и елементарни!

  От такива кадри "сме много напред политически"! То е ясно!

 35. 35 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Странно, другаря Асланов може да си го навре там къде не свети. Много кухо парче е, за да не знае, че професия "Политик" в България е еквивалентна на професия "Крадец".
  А той миличкият, подготвя бодрата смяна, малките изродчета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK