Изборите в чужбина ще струват с близо 700 хил. лв. повече от предвиденото

Изборите в чужбина ще струват с близо 700 хил. лв. повече от предвиденото

© Юлия ЛазароваСпоред изчисленията на Министерството на външните работи организирането на изборите зад граница ще струва 1.876 млн. лв., съобщиха от ведомството на пресконференция днес. Сумата е с 676 хил. лв. повече от заложеното в план-сметката за парламентарния вот.


Преди около месец от ведомството предупредиха, че предвидените 1.2 млн. лв. няма да стигнат, и изчислиха, че ще са нужни още поне 300 хил. лв. Днес главният секретар на външното министерство Веселин Вълчев уточни, че тогава разчетът е бил правен за над 350 секции, а след изтичането на крайния срок за заявленията за гласуване зад граница се разбра, че ще бъдат образувани 426. "В нашите разчети за всяка секция влиза изпращане на бюлетини, изпращане на материали, транспортни услуги, командировани, техника, наем за помещения. Всички тези разходи ни дават основание да направим разчет за такъв бюджет", добави той.


Пари за нормално провеждане на честни избори зад граница ще има, те ще бъдат отпуснати, увери Вълчев и допълни, че от външното министерство вече са разговаряли със служебния премиер проф. Георги Близнашки и са получили уверението му, че необходимата сума ще бъде отпусната.
В предишни години също се е налагало да бъдат отделяни допълнителни средства за организирането на изборите в чужбина.


За гласуването зад граница ще бъдат командировани 388 доброволци, от които 265 – в Турция, където има и най-много секции – 136. От командированите 162 са подбрани от МВнР, останалите -  от други министерства, от Министерския съвет и от президентството. Като резерв са предвидени 51. Броят на командированите не е окончателен, тъй като все още обществени съвети на българите зад граница изявяват желание да се включат в организацията на изборите. Те могат да бъдат включени от квотата на министъра на външните работи, който предлага по един член във всяка комисия извън страната, припомни зам.-министърът Катя Тодорова.


Командироването включва пътни разходи, дневни и квартира, като българските дипломатически служби са получили инструкция да организират спане и транспорт по най-икономичния ред, съобщиха от министерството.


Изборните книжа ще бъдат оформени като дипломатическа пратка, за да се гарантира сигурността им. Те ще бъдат разпространявани по секциите с дипломатически куриер, с командированите служители или с куриерски услуги. В Турция разпространението им ще бъде охранявано от турската полиция.


Дялово разпределение на секциите в чужбина по страни

© МВнР

Дялово разпределение на секциите в чужбина по страни


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK