Съдът поиска ЦИК да преразгледа секциите в Турция

Съдът поиска ЦИК да преразгледа секциите в Турция

© Юлия ЛазароваВърховният административен съд (ВАС) указва на Централната избирателна комисия (ЦИК) да преразгледа откритите секции в Турция и Казахстан, става ясно от решение, публикувано на страницата на съда. По жалба на Патриотичния фронт (НФСБ и ВМРО) съдът е отменил решението, с което са образувани секциите в Астана -  столицата на Казахстан, както и осем секции в три населени места в Турция - Курткьой, Ялова, Чорлу Шейх Синан/.


Според ЦИК броят на секциите в Турция ще остане същият, защото те отговарят на изискванията на закона и комисията ще приеме по-мотивирани решения. Изборният кодекс предвижда секции в чужбина се разкриват в дипломатическите представителства на страната при събрани 20 заявления, както и автоматично в населените места, в които през последните пет години е имало секции и в тях са гласували поне 100 души. Секции могат да бъдат разкрити и в други селища извън страната при най-малко 40 заявления.


Извън тези места секции могат да се образуват и по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40. В този случай ръководителите на дипломатическите или консулските представителства на Република България изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден.
Мотивите на тричленния състав на ВАС за решението му, което е окончателно, са че в Астана, Курткьой и Ялова няма отразени гласове на избиратели в изборите през предходните пет години. "В списъка е вписана Ялова – но не е отразен нито един глас, в нито един от трите избора. Поради това по отношение на всички така посочени случаи не е налице и хипотезата на чл.14, т.3 ИК", е записано в решението на съда.


Заради липса на дипломатическо представителство и на подадено заявление за гласуване е незаконосъобразно и откриването на секции в Чорлу, Шейх Синан, приема още съдът. "На предходните избори там са гласували най-много 836 избиратели – на избора за народни представители на 12.05.2013 година. При прилагане на правилата на чл.15 ИК, най-големият брой секции, които е нормативно допустимо да се определят там е 2 секции. Вместо това с решението са определени 4, което е в нарушение на закона.


Според жалбоподателите с решението си днес съдът е закрил осемте секции в Турция. Председателят на Националдемократичната партия Димитър Стоянов, която е част от Патриотичния фронт се похвали във "Фейсбук", че с решението на съда "цели 6% от секциите в Турция биват затворени!".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  Да трябва да се преразгледат, какви са тия 136 секции, тия нали ще се точат и тук да празнуват.

 2. 2 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Не е зле да има по голям контрол в/у изборните секции в Турция,но по важно е тук в БГ, да гласуват повече хора на изборите !

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Весело

  Съдът има ли пълномощно за това Ахмед Доган.

 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Ми добре.Сега остава във всяка секция в Турция да се изпратят наблюдатели и застъпници и тогава трудно ще мине гласуване на по над хиляда от секция.

 5. 5 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  Ко?! Йок, гяурЬ... Те тва, начи йе сръмутъ. Диарбекир шъ плачим...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2679 Любопитно

  "е отговарят на изискванията на закона" - сигурно е законно, но никак не е ЗДРАВОСЛОВНО. Морал отдавна няма сред продажните БГ ФАКТори, мислещи не за народа си, а за полит игрички, където явно мизата дори е висока. Как толкова много загрижени за България хора, живеещи зад граница са повече заинтересовани от мизерстващите в държавата? Какво ги мотивира да са първи в гласуването, но и първи в избора на различно от БГ битие? Какво ли ще влияе на избора им, след като едва ли са наясно с качествата на местните, БЪЛГАРСКИ, кандидати? Каквито и качества да имат, колкото и да милеят за България, ТЕ са в нея не постоянно, а зад оградата, за малко и за веселото само, е повече от временни интереси...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Проблема е е само в секциите там, проблема е че в заявленията за гласуване е злоупотребявано с личните данни - масово са подадени заявления централизирано с чужди лични данни.

 8. 8 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Браво на Патриотичния фронт (НФСБ и ВМРО)!!! Българи, ГЛАСУВАЙТЕ!!!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 9. 9 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 480 Неутрално

  .. следващия парламент да промени изборния закон..
  ..този е на Маичето да не забравяме..

 10. 10 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  За 40 човека да отваряш секция - та толкова има във всяко кафене.
  Според мен (вече го казах), трябва да гласуват само тези, които живеят в страната.
  И за да ни си мислите, че само у нас ще е така - на референдума днес в Шотландия право да гласуват имат само тези, които живеят там...

 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1172 Любопитно

  Съдът поиска ЦИК да преразгледа секциите в Турция, ама наште еничари немат топки. И накрая пак кьор фишек...

 12. 12 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#4:"Лелка"]Ми добре.Сега остава във всяка секция в Турция да се изпратят наблюдатели и застъпници и тогава трудно ще мине гласуване на по над хиляда от секция.[/quote]
  ... тц, т'ва с наблюдателЕте нЕма да стане... за два'есе гОдин нито една партиА не изпрати нЕкой да наблюдава. После е добре за 'сички партии, да има дъФчене на казуса...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 13. 13 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 537 Неутрално

  големи метани на турчилята,не ви ли стигат 500 години, продажни,мръсни комуняги !!!!!

 14. 14 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#10:"theanalyser"]Според мен (вече го казах), трябва да гласуват само тези, които живеят в страната. [/quote]
  ... тъй е в Гърция... заедно със задължителното гласуване

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 15. 15 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 914 Весело

  И сега като ревне агент Павел че ограничавали правата не неговите избиратели в чужбина...

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 16. 16 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Те и там ще гласуват, нищо че са гласували и тук. За по сигурно.

 17. 17 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#15:"Мойше! Толкоз!!!"]И сега като ревне агент Павел[/quote]
  Приготвил съм му салфетка
  и то голяма , че той като почне -
  ред сълзи , ред с'ополи ! Ю
  До коментар [#15] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 18. 18 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Да отварят секции в западна Европа и САЩ там където искат хората, а не да ги пращат да гласуват на по 100 км от населеното им място. В САЩ има 33 града подали по над 40 заявления, а там отварят само 14 секции. В Турция има секции и там където не са искали. В Бурса (Казъм карабек) при 1 подадено заявление им слагат 6 секции за да отидат да гласуват по налъми и за да си надпишат спокойно броя на гласувалите. Така им го направи Мая кодекса и така им го гласува БСП защото смятаха да векуват на власт. Масово на изборите за да ги отвеем и БСП и ДПС!

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 19. 19 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 694 Весело

  Съдът не иска, уважаеми редакторе без име

 20. 20 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2521 Весело

  До коментар [#19] от "ku4e":

  Съгласна съм. "Съдът задължи ЦИК" е правилният израз.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 21. 21 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Новината не е това.

  По същото дело бяха присеъдинени жалбите на български граждани от Лондон, Ню Йорк и Атина, които обжалваха отказа на ЦИК да открие секции в Лондон Иилинг, Куинс - Ню Йорк и в един квартал на Атина.

  Две от жалбите бяха УВАЖЕНИ ! ВАС указа на ЦИК да открие допълнителнни секции в Лондон ИИлинг и Куинс, Ню Йорк.

  Ето това е новината .
  Запореден път журналистите игнорират тотално българите в Западна Европа и САЩ и гледат на вота в чужбина единствено през призмата на секциите в Турция.
  За да помпат целенасочено в общественото мнение нерпиязън към гласуването зад граница.
  А за пръв път ще има толкова много секции - над 300 за българските граждани по света, извън Турция. За пръв път щр има 16 градад в Германия, където ще може да се гласува, защото преодоляхме мита, че Германия забранявала гласуването извън посолствата.

  Потенциалните избиратели обхванати със секциите по света са над 500 000.
  Ето това е новината.

  И отговрното поведение на журналиста е да привлече вниманието на обществото и оттам и на партиите към този факт и всячески да насърчава избирателната активност извън страната. И в страната разбира се.

  Защото колкото повече хора гласуват, толкова по-легитимен е изборният резултат, толкова по-малко тежат купените и контролирани гласове.
  Бг демокрация загива.
  Най-напред защото хората са обезверени, че гласът им тежи и не отиват до урните. Прогнозите са за исторически най-ниската избирателан активност, под 3,3 млн гласували.

  А иначе, относно секциите в Турция, тези решения на съда са въз основа на грешки , които самият съд е направил при преглеждане на документите.
  Базирал се е на смотаната неграмотно направена таблица на ЦИК, приложение към решение 920-НС, която може дасе изтегли тук
  http://www.cik.bg/f/r672

  В таблицата има грешка на реда Истанбул,Б.Ото-Гюмюшпала
  това е едно място с дълго име, но е изписано на два реда и оттам, всичките числа в колоните са разместени.
  Така , срещу Ялова не пише нищо, а за Чорлу Шейх Синан е грешно число, обуславящо по-малко секции.

  ЦИК си оправи таблицата с ново решение още в средата на августа, просто съдът не го е намерил на "добре подредения" сайт на ЦИК.

  Ето го поправеното решение.
  http://www.cik.bg/reshenie/?no=724&date=18.08.2014

  А иначе, ЦИК вчера вечерта си прегласува пак същите секции за Турция. Радостта на НФСБ за 6% е кратка.

  По-интересното от съдебното решение е друго.
  Оказва се, че за редица места в Турция, ЦИК е определила значително по-малък брой секции от полагащите се по закон т.нар. "автоматични" секции въз основа на броя гласували на педходни избори (по чл. 14 т. 3 от ИК).

  Например, в място Истанбул Джеватпаша са гласували през 2013 година 4263 души т.е. по силата на кдоекса се полагат 8 автоматични секции (по чл.14 т. 3 във връзка с чл.15)
  Но ЦИК е дала там само 2.
  Такива примери има много

  Така, крайният резултат за Турция е 136 секции, вместо 155 колкото им се полагат, ако се приложи стриктно закона.

  Обратно, за Скопие, за където толкова се притесняват Патриотите,ЦИК прояви щедрост. Там гласуваха на Евроизборите 704 души, и се полага автоматична секция. Но ЦИК им даде 2 по реда на "опционалните" секции (чл. 15 изр. второ), зашото има остатък над 500.

  Ето това е истната за секциите в чужбина, която очаквам от една отгворна и професинална преса да предава към общественото мнение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK