Според адвокат Екимджиев Сърбия може и да откаже да екстрадира Василев

Според адвокат Екимджиев Сърбия може и да откаже да екстрадира Василев

© Георги КожухаровСръбският съд има всички основания да откаже поисканата от българските власти екстрадиция на банкера Цветан Василев. Това обяви пред БиТиВи адвокатът Михаил Екимджиев.


Той обясни, че градският и апелативният съд са допуснали сериозна грешка, решавайки, че след като банкерът не е реално задържан, а само де юре, няма право да обжалва това.


Така те са нарушили Европейската конвенция за правата на човека, според която всяко задържано лице има право да обжалва своето задържане, независимо, че то фактически не е осъществено, посочи адвокатът.
"Има известна шизофрения – между фактическо и юридическото задържане, оттук българският съд е длъжен да контролира законността на това прокурорско постановление. Не следва обаче Василев да бъде задържан на българската граница. Това може да торпилира опитите му за връщане в България", коментира Екимджиев.


Адвокатът посочи и друго основание за отказ за екстрадиция - ако при постановяване на мярката не е имало достатъчно гаранции за реализирано право на защита.


Трябва да има и сигурност, че в резултат на екстрадирането банкерът няма да бъде подложен на преследване по политически мотиви или по пол и религиозни убеждения, каза още юристът.


Той даде като сходен пример с решение от 2011 година, когато британски съд отхвърли искане на Софийски градски съд да екстрадира Димитринка Калайджиева, обвинена задочно за участие в убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.


Екимджиев посочи още едно основание за отказ – статутът на българския главен прокурор. Когато той твърди, че разполага с доказателства за извършено престъпление, те не могат да бъдат разследвани и проверявани. Също така, като член на ВСС по право и "чрез своите марионетки може пряко да влияе върху кариерното развитие на всеки съдия", включително на обвързаните с казуса "Василев". "Това също може да е мотив – няма гаранция за обективен съдебен процес", каза Екимджиев.


Той обаче не изключи и вариант, в който Сърбия демонстрира добри отношения със съседите и върне банкера обратно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Респект пред логиката и ерудицията на адвокат Екимджиев !!!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Господа юристи,знаете ли какво казвате на хора като мен,дето хабер си нямаме от право:Цветан Василев е част от проблема,но ние ще го спасим с процедура.Ако е мъж на място ще се яви пред следствието и ще отговаря на въпросите.

 3. 3 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Цветан Василев е труп!
  ......................................
  А Станишев къде е?!

  Машини прости, народ неук.
 4. 4 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Току що чух по БТВ новините в интервюто с Цв.Василев,è самият Василев ще използва всички опции,за да не се върне в България и отговори да искаме от Искров и Орешарски.

  Tony
 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Вече се съмнявaме дали Вaсилев е изобщо в Сърбия.

 6. 6 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  т.е. Софийският Съд отхвърляйки жалбата на Василев, е нарушило човешките му права. Това заприлича на латино американски сериал.

 7. 7 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Това според Екимджиев . Утре дайте гледната точка на Илиян Василев , вдругиден на Марковски и т.н.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 8. 8 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Баш по пол ще да го дискриминират... Може и щото има мустак мангала

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално
 10. 10 Профил на Dragond
  Dragond
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#6] от "accidental":

  Е то беше изначално ясно още от задържането на касиерката и счетоводителката на КТБ, че това дело ще роди процеси в Страсбург до деня на Страшния съд.

 11. 11 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#5] от "xalikarans":

  Може би трябва да започнем да се съмнчваме дали такъв човек съществува?

 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#1:"Γαλλα"]Респект пред логиката и ерудицията на адвокат Екимджиев !!![/quote]

  +++++++++Гледах го а Цветанка по едно време се опита да го прекъсне но добре, че се усети и спря.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 13. 13 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Най-вероятно, но и правилно ...

 14. 14 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 770 Разстроено

  Отказът на Българският съд да реши по същество легитимно ли е прокурорското разпореждане за задържане под стража на Цветан Василев, защото всъщност не е задържан, а пък после не бил задържан в България е едно от най-скандалните и срамни решения.
  Та нали благодарение на прокурорското постановление е издадена червена бюлетина за арест на Василев.
  Независимо в коя държава е задържан, то е по повод действието на прокурорското постановление за задържане.

  Хора,
  имаме тежък проблем със съдебната власт, която е директно подчинена на Доган.
  Цветан Василев не е цвете за мирисане, но ожесточеният и незаконен подход към него ни показва до какви висоти на пълзене е стигнала магистратската общност пред Доган.

  Главният прокурор е за затвора.
  Цацаров е пълен нещастник и корумпирано прасе, също като Пеевски.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 15. 15 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Докъде стигнахме....Известни юристи вече открито изказват опасенията си относно личността на главния прокурор и независимостта на съдилищата...Това вече не е държава...За какво изобщо се правят и избори?!?

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 16. 16 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Съдът трябваше да откаже жалбата на Василев по същество, а не да я обявява за недопустима. Съществуват достатъчно основания и доказателства за да се смята, че той е извършил сериозни престъпления и го очаква и съответно сериозно наказание, което оправдава неговото задържане.

  Съществува сериозен проблем с обжалването на решение за задържане по принцип, защото не е ясно по закон, кой съд и кога трябва да го реши. Това касае всички граждани и създава възможност за полицейски произвол, което беше факт миналата година при задържане на протестиращи, а и наскоро при оцветяването на паметника на СА. Както и при задържането на "убийците" на Пеевски.

 17. 17 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ...сигурност, че в резултат на екстрадирането банкерът няма да бъде подложен на преследване по политически мотиви или по пол и религиозни убеждения...

  Гаранция - Франция! Особено за пола и религиозните убеждения...

 18. 18 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Последните изявления на Делян Пеевски целят да повлияят на прокуратурата. Недопустимо е един и същи прокурор да разследва както производство, свързано с отправяне на закани за убийство спрямо Цветан Василев, така и производство, в което е привлечен като обвиняем." Това се казва в Отворено писмо на адвокат Лазар Карадалиев, защитник на г-н Цветан Василев. От него става ясно как Пеевски и прокуратурата работят в пълна симбиоза.

 19. 19 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нещо не вдявам иглата: всички престъпници в България станаха политици за да не ги съдят; толкова ли му е трудно на Цв. Василев да си купи избираемо място напр. в долно Чапърчене и да си развява байрака както си иска? Те братя Галеви щяха без проблем да станат народни представители без да имат и за 1 лев принос към икономиката на България, та един Цв. Василев, дето беше бизнесмен на годината ли няма да го направят дупетат? Нещо не им разбирам ходовете на нашите Ал Капоновци. Дали пък не са много прости и мисловният им процес да е съпроводен със силно главоболие? Някой да знае нещо от кухнята?

 20. 20 Профил на peneva_5
  peneva_5
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Държавата - мафия. Мачкат не един човек, а стотици хиляди. Бизнес звучи мръсна дума в България - това е, което се опитват да внушат. На гилотината всички със сметки в български банки. За кого гласуваме - за ДПС или Ердоган, за Станишев на яхта или за плъховете, които чакат да се качат на кораба за останките от трюма. От това, което става излиза, че Василев е достоен човек - с всичките възможности, той не избяга в ЮАР или Латинска Америка. Защото спасява честта си. Колко имена можем да посочим в такава битка днес? Всички се обединиха срещу една банка. Един човек, който им показа, че може да излезе от статуквото. Много българи. Изправиха ни един срещу друг. За да крадат. Къде са поръчителите? Не Искров, Пеевски или Цацаров. Те са изпълнители.

 21. 21 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#1] от "Γαλλα":

  Ох, ти пък къде си завършила право, не е ясно! Задържането до завеждане на обвиняемия пред съда не подлежи на обжалване, съобразно НПК. За да приеме, че жалбата срещу подобно задържане е допустима, съдът прилага направо Конвенцията. Тя от своя страна указва, че всяко задържано лице може да обжалва задържането. Т.е. НПК не предвижда възможност да се обжалва постановлението за предварително задържане. Конвенцията, понеже не може да обхане всички хипотези, предвижда, че фактически задържаното лице има право на жалба. На за това съдът приема, че жалбата е недопустима. Аргументите на двукатитте, че се обжалвабо постановлението са малоумни - то не подлежи на обжалване. Та това не може да е аргумент за отказ от страна на сърбите. Другият аргумент, че гл.прок. бил част от ВСС, който кадрувал и съдиите се страхували да не би да не ги повишат, е също малоумен и няма да обяснявам защо. Та от кво си респектирана, не моа да разбера. Вярно, съда можеше да се направи на две и половина и да се произнесе по същество. Има европейска заповед за арест и това е достатъчно основание тоа да бъде задържан. Ма съда решил да се прави на умен и да остави жалбата без разглеждане. Та от кво си респектирана, не моа да разбера.

 22. 22 Профил на peneva_5
  peneva_5
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Служителите на КТБ в пакет ще съдят квестурата в банката за тормоз и гавра. Да му мисли квесторката, продуцираща цинични песньовки за КТБ, които изпълнява пред хората там във вариететно настроение. Мръсните страсти бързо излизат на повърхността. Какво са ти виновни служителите, ма? Има достатъчно много свидетели. Съдът ще има много работа. Нечовешко е.

 23. 23 Профил на peneva_5
  peneva_5
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Деградация. След мафията - деградация. От кого ще краде държавата-мафия, след като всички заминем?

 24. 24 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1774 Весело

  До коментар [#20] от "peneva_5":

  Аа не е умряла още циганката...
  Как беше? Не човек а желязо просъскал агентът фашист.
  Тихо мъртвият казал- не Цецо Василев

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 25. 25 Профил на peneva_5
  peneva_5
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#24] от "zuk_trombon": Грозно, лишено от вкус, злорадо. Дребен човек си...Ако Василев искаше да избяга, нямаше теб и мен да пита - ама има доблест, като за милиони. И му стиска. След всичко, което се случи, разбирам защо вложителите с блокирани пари стоят зад него. Хората като цяло не са толкова тъпи. И толкова зли.

 26. 26 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1774 Весело

  [quote#25:"peneva_5"].Ако Василев искаше да избяга, нямаше теб и мен да пита - ама има доблест, като за милиони.[/quote]
  Нека има доблест да обясни как ще връща необезпечените кредити. Другото ми прилича на комсомолско събрание. Стига с това баене добър-лош. Ко става с парите?!! Какво всички тролове се правят на разсеяни досущ като мустака?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 27. 27 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1290 Любопитно

  [quote#6:"accidental"]т.е. Софийският Съд отхвърляйки жалбата на Василев, е нарушило човешките му права. Това заприлича на латино американски сериал. [/quote]
  Ами с такива "мъдри" решения СГС и САС ни пращат директно в Четвъртия свят. Това много хора, поразени от созиялизма, не могат да асимилират. Безконтролността на главния прокурор се приема за нормално нещо, а правата на "престъпника" се неглижират, защото е "престъпник", но според твърденията на БЕЗКОНТРОЛНИЯ главен прокурор. В случая СГС и САС ОТКАЗВАТ да проконтролират основателността за искане за арест. За Бантустан може и да е норма, но ние сме в ЕС. Впрочем, ЕК многократно е посочвала тази безконтролност на главния прокурор в България. Но нашите тепегьози се правят на неразбрали, защото така им отърва. Спомнете си операцията "Октопод". И какво стана с нея? Дамбовеца съди България за 80 милиона евро и печели всички дела. А беше в "Октопода"...

 28. 28 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1290 Любопитно

  [quote#14:"ironhorse"]Главният прокурор е за затвора.
  Цацаров е пълен нещастник и корумпирано прасе, също като Пеевски. [/quote]
  Да де, ама над него е само Господ, както се изрепчи навремето Филчев. ЕК отдавна настоява това ненормално положение да се оправи, но нашите политически дембели се правят на неразбиращи какво се иска от тях. Докато не заиграе гьостерицата, дорде не речеш...

 29. 29 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#28] от "alexsilver":

  Гьостерицата - отдавна това е единственото решение на нашия проблем....Посредством избори и закони проблемите се решават в държави, които има морал, страх от Бог, закон или поне от нещо, както и професионализъм...В България няма нищо от гореизброеното...Затова всъщност няма и държава, само някакъв декор....Гьостерицата....друго няма да ни оправи, ако изобщо и тя вече е в състояние да го стори...

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 30. 30 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Приказки ще има от всички посоки и във всички посоки.
  Истината е,че нито ЦВ има желание да се върне,нито някой го иска тук-да не вземе пък да проговори.

 31. 31 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Сега очаквам и Пеевски да скокне и да каже, че е жертва.
  И накрая пак да няма виновни.
  Не, че така не беше и след банковите фалити през 1995-1996 ....

 32. 32 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Преди няколко дни написах нещо подобно без да съм юрист.Заповедта за задържане си е мярка за неотклонение,независимо дали има задържане,и подлежи на обжалване пред съда.На нашите им се видя преждевременно това искане и не разгледаха жалбата.

 33. 33 Профил на peneva_5
  peneva_5
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#26] от "zuk_trombon": Защо той да обясни? Питай онези, които фалираха банката и ни считат за тъпаци. Питай ДПС, БСП, питай Искров - идиота и Цацаров - банкера. Добре отклониха вниманието ни от мократа поръчка. Защо сме толкова тъпи?! Утре ще гласуваме пак за тях, но тъй като имат нужда от още и още пари - ще бутнат следващата банка. Тогава кой да питам?

 34. 34 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1774 Весело

  [quote#33:"peneva_5"]Защо той да обясни?[/quote]
  Че кой да обясни? Нали той ги е давал, нито е цацата нито искров, нито дебелия нито сопола. Аз ли съм му виновен че се е навил да играе на хорото със сополя? Да е мислил предварително. Ако пък има да казва нещо да го казва а не да мълчи като п_т_а.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 35. 35 Профил на Дани Борисов
  Дани Борисов
  Рейтинг: 571 Неутрално

  (3) Делото се насрочва в тридневен срок от постъпването му в съда и се разглежда в открито съдебно заседание с участие на прокурора, обвиняемия и неговия защитник. Делото се разглежда в отсъствие на обвиняемия, ако той заяви, че не желае да се яви, или довеждането му е невъзможно по здравословни причини.
  Обвиняемият не желае да се яви. Толкова по темата. Пак ще ни съдят в Страсбург.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK