Съдебният съвет не успя да изчисти основен въпрос за един от кандидатите за председател на ВКС

Таня Райковска, кандидат за председател на ВКС

© Велко Ангелов, Капитал

Таня Райковска, кандидат за председател на ВКСТочно една седмица преди Висшия съдебен съвет (ВСС) да проведе ключовия избор за председател на Върховен касационен съд, Етичната комисия на кадровия орган на съдебната система обяви резултатите от проверката на етичните и морални качествата на двете кандидатки - зам.-председателите съответно на търговската и наказателната колегии на съда - Таня Райковска и Павлина Панова. Изводът е, че те притежават необходимите морални качества, за да оглавят върховния съд. 

Въпреки, че председателят на етичната комисия Ясен Тодоров се опита да създаде впечатлението, че съветът е извършил задълбочена проверка, становищата са сходни (с елементи на copy-paste) с десетките други подобни, които произвежда кадровия орган на системата. Макар и унизително за магистратите, това не е новина. Но не това е темата. 

В изказването си Ясен Тодоров заяви, че е имало повече работа по съдия Райковска, заради три сигнала, които не касаели директно нея, а в тях само се споменавало името й. Проверката показала, че по тях няма абсолютно никакви нарушения. Срещу другия кандидат - съдия Павлина Панова, няма постъпили сигнали, а съпругът й е историк.

В този сюжет обаче остана един въпрос, който нито ВСС, нито съдия Таня Райковска успяха да изняснят убедително - по какви дела се явява съпругът на председателката на Търговското отделение на съда - адвокат Румен Райковски. Още повече от изявлението на председателя на етичната комисия стана ясно, че 

задълбочена проверка по това дали няма конфликт на интереси между работата на защитника и тази на съпругата му въобще не е правена

и единствено на базата на казаното от Райковска се стига до извода, че няма потенциален конфликт на интереси и че от високата позиция, която тя  заема (а именно ръководител на съдиите, които решават на последната възможна инстанция търговските спорове), не е могла да изпадне в потенциален конфликт на интереси. 

От няколкото изказвания на Райковска не се изяснява напълно реалната картина. В профила, изготвен от Българския институт за правни инициативи, е посочено, че съпругът на Райковска - "в последно време е ангажиран изключително като извънсъдебен консултант". 

В автобиографията, която тя депозира пред съвта, съдия Райковска пише: "Съпругът ми работи в последно време изключително като извънсъдебен консултант, рядко поема съдебни дела пред националните съдилища, като основно довършва предварително поети ангажименти за правна защита и съдействие на долустоящи съдебни инстанции, като в тази си дейност стриктно се ръководи от деонтологичните правила за изключване на всякакви съмнения във връзка с евентуален конфликт на интереси."

Пред етичната комисия на Висшия съдебен съвет тя е заявила, че съпругът й се явява по наказателни дела, но не и по граждански или търговски.

Ден след това пред журналисти Райковска заяви. "Моят съпруг е адвокат, явява се на първа и втора инстанция по граждански и търговски дела. Делата, с които се занимаваше преди, са свързани със защита пред следствието, занимаваше се със случай с родителски права, явява се пред ЕСПЧ, работи по дела, свързани със защита на Европейската комисия в Люксембург. По граждански и търговски дела се явява само на първа и втора инстанция", заяви кандидатът за председател на ВКС.

В четвъртък председателят на етичната комисия към съдебния съвет Ясен Тодоров заяви:

"Изследвахме и роднинските връзки на кандидатите за евентуален конфликт на интереси. Съпругът на съдия Райковска е адвокат, занимава се с различна правна материя, няма досег с работата на своята съпруга".  Тодоров добави, че е било получено становище от Висшия адвокатски съвет, в което се дава положителна оценка за неговото поведение: "плащал си таксите навреме, не е наказван."

Попитан как е установено, че съпругът й не се занимава с дела, които не са от правната материя на съпругата му - дали на базата на проверка или само разчитайки на думите на кандидата, Тодоров отговори:

"Значи ние няма как да направиме такава проверка. Тя каза, че се занимава предимно с наказателни дела, но и с граждански дела. Когато си започва гражданските дела и евентуално търговските, то си ги почва от първата инстанция и не се явява пред ВКС. Ако някъде има основания за отвод, то си е по реда на процесуалния закон, ако възникне такова основание", казва още Тодоров.

Пред "Дневник" Райковска заяви, че мъжът й не се е явявал по дела пред ВКС, а веднъж негово дело е стигнало до "съседното" на нея отделение

и "резултатът за него бил плачевен".

Проверката, която "няма как да се направи" по думите на председателя на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, всъщност е съвсем достъпна. Видно от системата на Софийски градски съд Румен Райковски се е явявал по поне 13 граждански и търговски дела, като четири от тях са висящи. Два от казусите са свързани с небеизвестния спор за столичния "Хиподрум" в Банкя, по който страна са свързани с Васил Божков фирми. В системата на СГС няма нито едно наказателно дело, по което Райковски да участва. В тази справка не се включват и делата в провинцията. 

В годишния доклад на ВКС за миналата година е отбелязано, че "в търговска колегия делата се разпределят поравно по докладчици на случаен принцип, включително и на председателя на колегията, който получава 50% от натоварването на съдиите, а председателите на отделенията – 75 %"

"През 2013 година в търговска колегия са постъпили общо 4 950 бр. дела /. От тях в дела са образувани общо 4055., както следва: 2 332 търговски дела и 1 723 частни производства, а са върнати с разпореждания 895 бр", пише още в доклада. Като докладчик през миналата  година на съдия Райковска са били разпредели 60 касационни дела, а като участник в състав тя е разгледала и приключила - над 470 дела.

Отказът на ВСС да изясни въпроса с делата, по които се е явявал адвокат Райковски, както и разнопосочните обяснения на иначе уважаваната съдия Таня Райковска, могат да хвърлят сянка на съмнение върху кандидатурата й. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  Защо сте сложили тази 3D илюстрация? От коя игра е свалена? Усеща се, че майстор е пипал, ама все пак малко е прекалил с гротеската. Носът не му е там мястото, една от трите усти е леко крива, брадата… Просто се олял. Срамота!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на g_nett
  g_nett
  Рейтинг: 524 Весело

  Интересно, може би другият кандидат е стара мома, та подобни въпроси за нея не се поставят? Или може би поради колегията, в която работи, не се е занимавала с търговски спорове на Иво Прокопиев, та не се и "провинила"?

 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Разстроено

  Това семейство (Райковски) ни вземат на мезе не само нас, но и целия ВСС. Защо така нагло отричат за връзки, след като е толкова лесно доказуемо.

 4. 4 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#3:"paf"]толкова лесно доказуемо.[/quote] Защото знаят, че няма кой да се наеме да го докаже. И както в цялата съдебна система играят по правилото "ако мине".
  Иначе, когато човек говори истината, говори винаги едно и също, когато лъже, се оплита в лъжите - дори този човек да е обигран съдия във ВКС. А фактът, че съдията е прекалено подробно запознат с делата на съпруга си, е много красноречив. Дори и заради това, че ВКС е разтоварен от граждански дела и съдиите нямат работа.

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Не бих искал да кажа нищо лошо или добро за кандидатурите, защото нямам друга информация освен написаното, но мнението ми за ВСС е отрицателно и не от днес.
  Според мен, за висшите длъжности за магистрати и прокурори трябва да има нормален мажоритарен граждански вот, а за да се гарнатира тяхната компетентност те трябва да се номинират от колегиалните им сдружения - в случая ССБ.
  Ако се даде един срок от поне месец между номинацията и избора, ще научим от публичните източници на информация доста неща за тях и това ще ни позволи да направим своя избор.
  Подобен начин на избиране ще има двойно действие - превантивно за бъдещите желаещи да правят кариера в съдебната система и да не се забъркват в съмнителни "групи по интереси" и/или да се възползват от възможностите (??) да придобиват имотни и парични облаги, далеч надвишаващи нормалните им доходи и възпиращ ефект, за вече забъркалите си и обогатили се магистрати, за които не можеш да разбереш кое е основната им дейност - правна или фирмена в области като хотлско-ресторантьорската. Не че имам нещо против самите области.
  И още нещо, когато ВСС прави своя избор, резултат от гласуване на членовете на съвета, за част (не малка!) от които знаем че са далец от "светците", че са били и вероятно са проводник или източник на нечии влияния (да си припомним сагата "Красьо", няма как избраните да добият нормална легитимност за техните много важни за системата и държавата длъжности и дори да са наистина подходящи за тях, винаги ще тегне сянката на съмнение за зависимости над техните решения.

 6. 6 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Какво цели тази статия?
  Може би ще разберем по - късно!

 7. 7 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално
 8. 8 Профил на sreta_shteta
  sreta_shteta
  Рейтинг: 240 Любопитно

  Звездата на Таня Райковска изгря, когато прецака Царо - дедо Симо и отказа регистрация на движението му НДСВ. Веднага от фирмен съдия в Софийски градски съд, беше изстреляна във Върховния съд, където наставникът й Иван Гуигоуов лично пое обжалването на отказа й да регистрира дедо Симо Мадридски и го отреза окончателно. Но-о-о-о крадлив дедо имаше резервен вариант. Интересно кой е новият и ментор, който я лансира за председател на ВКС ?

 9. 9 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Точно-от действащ адвокат е станал консултант-само носи куфарчетата и консултира.

 10. 10 Профил на sreta_shteta
  sreta_shteta
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#1] от "moriarti":

  Не е 3D, това е картина на Арчимболдо:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Arcimboldo

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK