Плевнелиев заминава за Баку за началото на строителството на Южния газов коридор

Плевнелиев заминава за Баку за началото на строителството на Южния газов коридор

© Анелия НиколоваПрезидентът Росен Плевнелиев ще бъде днес и утре на работно посещение в Баку, Азербайджан, съобщиха от прессекретариата му. В състава на водената от държавния глава делегация е и министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.


На 19 септември президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с азербайджанския си колега Илхам Алиев. Двамата ще проведат среща на четири очи, след което са предвидени разговори между делегациите на България и домакините.


На 20 септември държавният глава ще присъства на церемонията по откриване на строителството на Южния газов коридор заедно с представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора.
В рамките на визитата ще се проведат и двустранни разговори с азербайджанската страна, на които ще бъдат обсъдени ключовите въпроси за осигуряване диверсификацията на газовите доставки за България, региона на Югоизточна Европа и ЕС, както и реализацията на съвместни газови проекти.


Изграждането на Южния газов коридор ще даде възможност за диверсификация на доставките за България, региона на Югоизточна Европа и ЕС, ще повиши сигурността на газовите доставки и ще намали високата енергийна зависимост на страната ни и на региона.


С реализацията на проектите от Южния газов коридор на ЕС ще бъде осигурен маршрутът за договорените алтернативни доставки на природен газ от Азербайджан за страната ни през Турция и Гърция от находището "Шах Дениз 2". Това ще създаде конкуренция между различните източници и доставчици на природен газ за България. По този начин ще се постигне и реалната либерализация на газовия пазар и ще се стимулира договарянето на по-конкурентни цени за българските потребители.


Българските проекти за междусистемни газови връзка с Гърция (IGB) и с Турция (ITB) са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор на ЕС.

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  Ето това е! Най-после да имаме възможност за доставки на газ, без участието на Русия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5766 Неутрално

  Българските проекти за междусистемни газови връзка с Гърция (IGB) и с Турция (ITB) са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор на ЕС.
  -----------------------------------------------------------------------
  И какво излиза сега.
  Значи МОЖЕЛО да има газови доставки и БЕЗ ДА СЕ ПРЪСКАТ ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ ЕВРО В ПОСОКА РУСКИЯ БЮДЖЕТ !!!!!
  За НЕНУЖНИ РУСКИ ТРЪБИ !!!!

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  Честито! Утре започва строежа на транс-анадолската тръба. Ние тук на Балканите така я разбираме Евразия. Да точим газ от Азербайджан и евентуално Туркменистан, а северните монголски племена да си го дишат.

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  Години слушаме за нов доставчик - Набуко. Сега за южен газов коридор. Тази говорилня край няма!
  Хайде поне едно от тези неща да се направи!

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Азерския газ не е братски и православен. Не го щем. Иначе ме кефи как ще го врътнем на руснаците :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 994 Весело

  [quote#1:"lz2"]

  Ето това е! Най-после [/quote]
  --1.Първанов обсъди доставки на газ от Азербайджан
  За последно като президент се срещна с Илхам Алиев

  Прочети още на: http://www.dnes.bg/business/2011/11/14/pyrvanov-obsydi-dostavki-na-gaz-ot-azerbaidjan.133954

  2."Първанов пак преговаря за газови доставки от Азербайджан
  Първанов пак преговаря за газови доставки от Азербайджан
  18:14 | 14.11.2011 |
  Президентът Георги Първанов посети за пореден път Азербайджан в понеделник. На обща пресконференция с президента Илхам Алиев Първанов припомни постигнатата преди години договореност за доставка на 1 милиард куб. метра природен газ годишно от Азербайджан за България.

  Уговорената доставка засега е невъзможна поради липса на нужната връзка между двете страни. Първанов заяви обаче, че споразумението може да се реализира с построяването на междусистемните връзки на страната ни с Гърция и Турция.

  Първанов приветства постигнатите договорености между Азербайджан и Турция за транзит на природен газ, които създават предпоставки за ускоряване на процеса на получаването на газ и за България.

  "Ние трябва да направим един малък пробив, да покажем на Европа как може да стане и след това ще стане и по-голямото, по- мащабното в рамките на всичките идеи и намерения за Южния газов коридор", заяви Първанов.

  "Никак не бих ревнувал, ако Росен Плевнелиев е дори по-активен и от мен в отношенията с президента Алиев, бих приветствал това", каза още Първанов."

 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4088 Неутрално

  Това е голяма крачка към постигане на газова независимост от съветските рекетьори. Стискам палци на Президента, все така хубави новини да идват от голямата сграда на Дондуков.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 994 Весело

  [quote#7:"Norman Granz"]Това е голяма крачка към постигане на газова независимост от съветските рекетьори. Стискам палци на Президента, все така хубави новини да идват от голямата сграда на Дондуков. [/quote]
  -"

  България Избори 2014 Бизнес Европа Свят Спорт Общество ПОДКРЕПЕТЕ НИ Справочник Анкети
  Начало » Бизнес » "Булгаргаз" подписа договор за милиард куб. м азерски газ от 2019 г.
  "Булгаргаз" подписа договор за милиард куб. м азерски газ от 2019 г.
  С тези доставки може да бъде заместен близо 1/3 от руския внос
  18:37 | 19.09.2013 | 2085 прочитания
  Размер на текста

  Находището "Шах Дениз"

  Държавната компания "Булгаргаз" е подписала с консорциума "Шах Дениз" договор за доставка на 1 млрд. куб. метра азерски газ годишно от 2019 г., съобщи общественият доставчик. Контрактът, който е за 25 години, е подписан в столицата на Азербайджан Баку.  Количествата синьо гориво трябва да идват от разработвания в момента добив от втората фаза на развитие на находището "Шах Дениз" в Каспийско море. Клаузите на договора ще се задействат при приемането на окончателното инвестиционно решение за "Шах Дениз 2", посочват от дружеството, без дава подробности относно евентуално договорени цени и начини на транзитиране на азерския газ до България.  "С този договор за първи път реално се диверсифицират източниците и трасетата за доставка на природен газ за българския пазар. Това от своя страна ще доведе до разширяване на търговския портфейл на "Булгаргаз“ ЕАД и повишаване сигурността на доставките на природен газ за българския потребител", пише в съобщението.  Въпросният милиард кубически метра азерски газ бе обект на редица политически договорки на различно ниво между България и Азербайджан още от 2008 г. и предишни намерения бяха тези количества да са част от осигурените от "Булгаргаз" за "Набуко" количества. Реализацията на този газопровод обаче е под въпрос, сред като "Шах Дениз" отхвърли офертата на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" за осигуряване на природен газ и предпочете конкурентния Трансадриатически газопровод, който ще минава през Гърция до Италия.  Договорените от "Булгаргаз" обеми природен газ от "Шах Дениз" са около една трета от годишното потребление на страната, което в момента се покрива 85 процента от внос на суровина от "Газпром", а останалите са от местен добив.  В подписания през ноември 2012 г. нов десетгодишен договор за доставка на руски газ се предвижда на шестата година, или през 2018 г. да може да се преговаря с "Газпром" отново за цената и количествата суровина, които ще купува "Булгаргаз".  Това означава, че малко преди старта на договора с "Шах Дениз" българското дружество ще има коз да преговаря за по-ниска цена на руския газ и евентуално да намали обемите на руските доставки. Дали количествата от "Газпром" ще бъдат ограничени е рано да се каже, той като "Булгаргаз" успя да договори възможността обемите руски газ, които не е реализирал на българския пазар, да може да търгува в други страни.  Под напора на конкуренцията на контролираната от "Газпром" "Овергаз Инк.", която след като бе отрязана като "посредник" в газовите доставки за държавното дружество започна от тази година директно да внася суровина и да се бори за индустриалните клиенти, "Булгаргаз" се опитва да е по-ефективен играч на вътрешния и регионалния газов пазар."
  http://www.mediapool.bg/bulgargaz-podpisa-dogovor-za-miliard-kub-m-azerski-gaz-ot-2019-g-news211344.html

 9. 9 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 994 Весело

  [quote#5:"Большая Советская Мизерия"]

  Азерския газ не е братски и православен. Не го щем.[/quote]
  -"Не го щем още от 2008 година:"Още по темата

  07.01.2014 Българо-гръцката газова връзка ще се захранва от ТАП и още десетина доставчика 05.12.2012 "Булгаргаз" атакува съседните пазари с излишъка от руски газ 18.11.2012 Новият договор с "Газпром" допускал да намалим вноса на руския газ 15.11.2012 "Газпром" склони на по-евтин газ и поиска да строи електроцентрала у нас 06.10.2012 Новият договор с “Газпром” ще е за 6 години, цената засега е тайна 26.04.2012 Баку обеща България първа в Европа да получи азерски газ 21.02.2012 Отказ на азерски газ за тръбата ITGI застрашава българската диверсификация 14.11.2011 Първанов пак преговаря за газови доставки от Азербайджан 05.06.2008 Транзит на азерски газ до ЕС срещу български достъп до находища "

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  Южния газов коридор заедно с представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора.
  сащ са там за гарантиране на мира и подкрепа на демокрацията естествено

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 994 Весело

  [quote#10:"deribeev"]сащ са там за гарантиране на мира и подкрепа на демокрацията естествено [/quote]
  -Без тях и Земята нямаше да е кълбо, нито щеше да има мир и демокрация на нейната плоскост.

 12. 12 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Той затова путя бързаше да каже че няма проблеми с доставките...
  Да се надяваме, че тази среща ще ускори нещата и ще обезсмисли патока!

 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1097 Весело

  Поредната стъпка в правилната посока за енергийна независимост на България от Русия!

 14. 14 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Румънците сами добиват своя газ, това води до независимост, а не наличието на хиляда доставчика, за които сме само крава за доене. Как не се сетиха малко да спрат с кражбите в НЕК или поне да го заложат и да направят една БГ компания, която сама да разработва находища и да си изгради мрежа. Жалко, докато внасяме никога няма да я имаме тази прословута независимост. Парите от бъдеща такава компания може да отиват в специален инвестиционен фонд като в Норвегия, но това се мечти. Българина няма воля за такива неща.

 15. 15 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 578 Неутрално

  [quote#14:"delfino"]Българина няма воля за такива неща. [/quote]
  По-скоро управляващите от 70г. комуняги нямат воля! А това нямане е платено с рубли...

 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  [quote#14:"delfino"]Как не се сетиха малко да спрат с кражбите в НЕК или поне да го заложат и да направят една БГ компания, която сама да разработва находища и да си изгради мрежа. [/quote]

  Как ти не се сети, че си имаме голям брат, който смята по право България за своя територия и по тази причина трябва да ползваме само "блага", доставени от брата-двоен освободител, учител и т.н.
  Не им харесва на руснаците нашата независимост. От имперско време та до наши дни. Забранено ни е да имаме собствени източници на енергия. Това е!!!!

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4088 Неутрално

  [quote#8:"Бенк-Бенк"]Количествата синьо гориво трябва да идват от [/quote]

  Тавариш, докато твоите аргументи са на равнището на "приняты меры", сега за пръв път се случва нещо конкретно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#6] от "Бенк-Бенк":

  Не пиши глупости в минало свършено време!
  Големия шлем на Гоце се оказа БЛЪФ.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1438 Весело

  Този газопровод със сигурност ще се направи благодарение на малоумщините на Путлер с анексирането на Крим.
  Ако до сега задрямалите Еврочиновници са се чудели какво дда правят то сега ще бъдат пришпорени от обстоятелствата което е добре за нас.
  Браво на Президента, че е взел и министър Щонов за да е всичко юридически изпипано, че дрОгарете на 200% ще го обжалват и саботират.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 20. 20 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#14] от "delfino":
  Тука е така.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 21. 21 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 863 Весело

  Време е жужупути да анексира Азербайджан. Твърде се разгащиха тез' азери. След като вчера Русия загуби Шотландская социалистическая республика, ще е добре да си "оправи вкуса в мордата" с таз хапка азерска.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 22. 22 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#16] от "Alexander97":

  Не само руската, за наше и Ваше огромно съжаление. Скоро от износител на ток ще се превърнем във вносител, ЕС ни затвориха реакторите в Козлодуй, защо? Питай Кунева и БНП Парибас, които напират за атомни мощности в Румъния...по простата причина, че Франция е колонизирала всичко в тази държава. Сега ако франсетата се обидят, ще изнесат Дачията в Мароко,а Сосиете Женерал ще блокират бизнеса и правителството си отива. Хората най-после разбраха, че войната не решава нищо, крайно време е да осъзнаят, че чуждия капитал е също толкова отровен, това води до загуба на гражданска позиция.

 23. 23 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Не става ясно каква е изгодата на България от тръба за Турция, Гърция и Италия?

 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  Това трябваше да стане веднага след газовата криза преди няколко години .Три правителства спаха.Дано сега се раздвижат нещата.

 25. 25 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Дааа...
  Предвид нивото на мат'ряла...&
  [quote#5:"Большая Советская Мизерия"]Иначе ме кефи как ще го врътнем на руснаците [/quote]

  BP заедно с руснаците в сговор с гърците вече са го врътнали росселнадзора, до зашеметяване бих казал, с провала на НАБУКО, но роселколхоза врътка още врътката си.
  Весело така...
  Росселколхоз, ко да го правиш.
  Ако бе по-умен от большой щеше да се зачете в компанията на Плевнелиев: Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора.
  Нерде Тракия и Мизия, нерде Албания и Черна Гора.

  Ecrasez l’infâme
 26. 26 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Хайде, 1 млн. лева за екскурзии трябва да се усвоят - какво ще преговаря президента, който няма правомощия в икономиката, никой друг президент не е отишъл на "откриване на строителството", коктейли и нощни забави. Въпросите "за диверсификация" са общи приказки, от които нищо конкретно няма да произлезе.

 27. 27 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#12] от "Коки":
  [quote#12:"Коки"]Да се надяваме, че тази среща ще ускори нещата и ще обезсмисли патока![/quote]

  Я да попитам нещо. Как е те това ще обезмисля Южен поток: http://en.wikipedia.org/wiki/Trans_Adriatic_Pipeline
  Това обезмисля леко България, като маршрут и трасе. Нищо повече. Даже е под въпрос дали ще може в криза да отделя газ на север.

  Ecrasez l’infâme
 28. 28 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3406 Весело

  Кофти новини за Матушката.
  Скоро ще дойде и персийски газ в Европа и газовата империйка на Путя, ептен ще се спихне...

 29. 29 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Добре де, не мога да схвана, защо това да е работа на президента?
  Нали сме парламентарна република!
  Едно време и Гоце така подписваше с усмивки, цветя и рози за Голям шлем, а и сега още не сме убедени, че ни трябват - и Южен поток и Белене и Бургас-Александруполис...

 30. 30 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  А нещо за ферибота на Цветелина от Бургас до Грузия - ще има ли амфетамини?

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 31. 31 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#27] от "Graf":Елементарно колега, като си договорим количествата -през българо гръцката връзка ще влиза и газ за България. Това значи алтернатива на руската газ. Южен поток е абсолютно безмислен проект за България - защото и в момента получаване достатъчно газ от русия. Браво на Плевенлиев, дано да се договори - той е български президент за разлика от Първанов.


  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 32. 32 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#27] от "Graf":Досега няма червена ушанка която да е обяснила ползите от "Южен поток" за България. Ма ти може да си първата - ако ти стиска пробвай!

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#24] от "излез и гласувай 7":

  Ааа не спали, а нарочно действаха против диверсификацията на газовите доставки за Европа.

  chavo64
 35. 35 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  [quote#23:"zlobar"]Не става ясно каква е изгодата на България от тръба за Турция, Гърция и Италия?[/quote]

  Ами ЕС ни прави интерконекори, "икономисте".

  The best way to predict the future is to invent it.
 36. 36 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Не знам каква ще ни е файдата,
  но щом Плевню е там-е майтап работата.

 37. 37 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Добре прави Президента, това е наистина дивепсификация. Дано следващите правителства не са купени от Русия като предните.

  chavo64
 38. 38 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#31] от "iak":
  [quote#31:"iak"]Браво на Плевенлиев, дано да се договори - той е български президент за разлика от Първанов. [/quote]

  "Колега", каквото е имало да се договаря е договорено. Маршрути, обеми, консуматори и получатели.
  Как решихте баш чрез посещението в Баку на Плевнелиев да го разграничите от Първанов е загадка за мен. Щото, до Баку Първанов направи трасе, ако не и магистрала.
  По останалото "елементарно" те оставям да си спориш с Абаджиев, надявайки се да се справиш с текста, че е дългичък: http://www.bulgaria-news.bg/category/exclusive/interview/article/post80687.html

  Ecrasez l’infâme
 39. 39 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Браво!!! Най-после и една добра новина на фона на цялата депресия която ни залива....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 40. 40 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#33] от "Большая Советская Мизерия":  [quote#25:"Graf"]Дааа...
  Предвид нивото на мат'ряла[/quote]

  Радвам се на неграмотния ви възторг. Забавлявам се, казано по друг начин.

  Ecrasez l’infâme
 41. 41 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 538 Весело

  [quote#23:"zlobar"]Не става ясно каква е изгодата на България от тръба за Турция, Гърция и Италия?[/quote] - мда, няма да има изгоди /рубладжийски комисионни от тази тръба.... Мъка рубладжийска....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 42. 42 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#40] от "Graf":

  Южен Поток няма да има. Не разбра ли? Руснаците пак са прецакани. Сега Иран и Азърбейджан ще им вземат от пазарите.

  The best way to predict the future is to invent it.
 43. 43 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#35] от "Большая Советская Мизерия":

  Говори ми в цифри, лично аз нямам намерение да плащам повече защото някои много мразели Русия. За това и ми е интересно, знаейки и съдбата на Набуко да не е нещо да се набутаме от прибързани решения.
  http://www.tap-ag.com/the-pipeline/the-big-picture/southern-gas-corridor
  Ей ти линк. Анализирай и ми заговори в цифри.

 44. 44 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#38] от "Graf":Колега ти да не старшина в някое поделение? Те се държът по този начин. Питаш го нещо - той ти отговаря вземи си го прочети. Ако не знаеш или не разбираш нещо - кажи просто не разбирам - ще ти олекне!
  Нещата който аз твърдя мисля че се разбират:
  1. Този проект е реална диверзификация на руския газ през гръцкият конектор.
  2. От "Южен поток" няма полза за България - само негативи.
  Съгласен ли си с моето мнение или не и ако не защо?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 45. 45 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 464 Весело

  До коментар [#41] от "NicK":

  Знаеш ли колко щеше да ни струва тръбата на Набуко, европеецо?

 46. 46 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#38] от "Graf":
  И трето каква е ползата от ходенето на Първанов в
  Азърбейджан. Имам впредвид за България а не за него, щтото за него е ясно.......

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 47. 47 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#43] от "zlobar":

  Ето ти цифри - 3.8 милиарда евро разходи на България за Южен Поток.

  The best way to predict the future is to invent it.
 48. 48 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#47] от "Большая Советская Мизерия":Пропусна приходите, щото във всеки проект има и приходи. Аааааа ма чакай малко - ма такива не са договорени т.е. 0 (нула). Тия комундери във всяка една нормална държава отиваха в затвора за особенно големи разхищения!

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 49. 49 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Дано да стане!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 50. 50 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 994 Весело

  [quote#43:"zlobar"]До коментар [#35] от "Большая Советская Мизерия":
  Говори ми в цифри, лично аз нямам намерение да плащам повече защото някои много мразели Русия. За това и ми е интересно, знаейки и съдбата на Набуко да не е нещо да се набутаме от прибързани решения.
  http://www.tap-ag.com/the-pipeline/the-big-picture/southern-gas-corridor
  Ей ти линк. Анализирай и ми заговори в цифри.
  [/quote]
  -Няма да може. Не търси от този и останалите корифеи цифри и аргументи.В служебно раздадените им наръчници на пропагандистите-агитатори има само лозунги, няма цифри.

 51. 51 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#47] от "Большая Советская Мизерия":

  Помислих, че коментираме други потоци. Каква е изгодата на България от Южния газов коридор? Не ме интересува ползата на Италия, Турция и прочие, не ме интересува Южен поток. Просто питам. Вие, като виден икономист как мислите?

 52. 52 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#44] от "iak":
  [quote#44:"iak"]1. Този проект е реална диверзификация на руския газ през гръцкият конектор.
  2. От "Южен поток" няма полза за България - само негативи.
  Съгласен ли си с моето мнение или не и ако не защо? [/quote]

  Първо, реална диверсификация(със "с" би се получила ако през интерконектора ни се предлагаха около 3 милиарда куб.м. в година. А сега ни се предлагат до 1 милиард, и то само при форсмажор.
  Второ, да с е твърди, че с Южен поток имаме само негативи е същото като да се твърди, че от магистрали и ж.п. линии имаме само вреда.
  Трето, като давам текст, с линк и теза, хванете и прочетете.
  В, на, от и задпредвид няма да го коментирам. Също е проблем решим с четене.

  Ecrasez l’infâme
 53. 53 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 486 Любопитно

  До коментар [#42] от "Большая Советская Мизерия":

  [quote#42:"Большая Советская Мизерия"] Сега Иран и Азърбейджан ще им вземат от пазарите[/quote]

  Та, значи - пише се АзЕрбАйджан. И това, за което говориш се наричаше НАБУКО... Дам - правилно, минало време... защото няма да стане - как и защо, дали е добре или лошо - не знам и не коментирам. Има там един Нагорни Карабах дето тлее.

 54. 54 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  [quote#46:"iak"]И трето каква е ползата от ходенето на Първанов в
  Азърбейджан.[/quote]
  Азербайджан е правилно.
  И това се решава с малко четене.
  Знаеш ли кога е подписан договора на Булгаргаз с консорциума „Шах Дениз“ и какви количества газ са договорени?
  А какво собствено ще прави Плевнелиев в Баку?
  Първа копка на обект, който замени друг проект, с който можехме действително да решим проблемите си с диверсификацията на доставчиците?
  Я да чуем сега настоящата "ушанка" на форума какви ще ги смотолеви.

  Ecrasez l’infâme
 55. 55 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#52:"Graf"]Първо, реална диверсификация(със "с" би се получила ако през интерконектора ни се предлагаха около 3 милиарда куб.м. в година. А сега ни се предлагат до 1 милиард, и то само при форсмажор. [/quote]

  Чудесно! Макар и с голяма мъка си признахте, че проекта е от полза за България. Не е малко при форсмажорна ситуация (такова животно като форсмажор няма ) да можеш да заместиш 1/3 от консумацията. А при доставчик като болшевишка Русия знаем че форсмажорни ситуаций се случват.

  "Второ, да с е твърди, че с Южен поток имаме само негативи е същото като да се твърди, че от магистрали и ж.п. линии имаме само вреда."

  Що се отнася до "Южен поток", както вече написах, нито ти нито другите "червени ушанки" може да го защитите. И написаното от теб го потвърждава.
  Това че от "Кремиковци" има "някаква полза" не е аргумент.
  Така както вие го правите има разходи 3,8 милиарда евро за България и 0 лв. приходи.
  Типичен комунистически проект като Белене и Кремиковци.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 56. 56 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 486 Неутрално


  Тук хората, като че ли са с доста оскъдни географически познания, а и паметта им късичка идва. Все още живеят с оная представа, която се насаждаше, че видите ли, заради географското местоположение, България трябвало само да седи и да чака разните комуникации да минават през нея и само да се събира парсата. Като чуят "газопровод" и "България" в едно изречение, въобще не се замислят да погледнат маршрута му - автоматично решават, че е полезен, печеливш, необходим, диверсифициращ...

 57. 57 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 486 Неутрално

  [quote#55:"iak"] (такова животно като форсмажор няма )[/quote]

  До коментар [#55] от "iak":

  А-а-а-а ... я пак? Че и сертификати се издават за липсващото животно http://www.bcci.bg/member-certificates-fm.html

 58. 58 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 977 Неутрално


  [quote#52:"Graf"]А сега ни се предлагат до 1 милиард, и то само при форсмажор.[/quote]
  Та не разбрах какво е договорил Първанов по "магистралата" дето е направил. (не говорим за проститутки).
  И ако може конкретно - без казармени истории.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 59. 59 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#55] от "iak":

  До коментар [#58] от "iak":

  Ушанке, зададох прост въпрос. Кога е подписан договорът между Булгаргаз и консорциума Шах Дениз.

  [quote#55:"iak"]Що се отнася до "Южен поток", както вече написах, нито ти нито другите "червени ушанки" може да го защитите.[/quote]
  Няма нужда аз да защитавам Южон поток. Взимаш си, да четеш, повтарям, да четеш внимателно действията на правителството "Борисов", актовете приети от него, па се връщаш да ми обясняваш що е лош Южен поток и кой е заложил плащанията по него. И схемата за работа с Газпром.
  Ушанке, единствените които са против Южен поток са Украйна и САЩ. Яростно против. И местните гривнаджии.

  Ecrasez l’infâme
 60. 60 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  До коментар [#59] от "Graf":

  Патока и да не е толкова лош вече е поставен от Путлер в особено положение.
  Кражбата на Крим с цел да си спести Путлер 15 милиарда долара за строежа на южен пАток трябва да бъде наказана и заобикалянето на Русия в случая е отлично средство да падне цената на руския газ.
  Ако някога ЕС позволи на Путлер да го строи е добре преди това да имаме газ не от Русия.

  Що се отнася до това кой какво е плащал за южен очаквам след изборите да има съдени по въпроса.
  Имаше някакви 200 милиона (не помня евро или лева) тайно изхарчени в 59-тата секунда от комуноидите на олигархски.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 61. 61 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#59] от "Graf":

  [quote#58:"iak"]И ако може конкретно - без казармени истории.[/quote]

  Както и очаквах - типичен отговор на старшина болшевик.
  1. Никакво съгласие че България печели от южният газов коридор.
  2. Нито един конкретен аргумент - какво печели България от Южен Поток
  3. Нито една конкретна точка която Първанов е договорил за България.

  Излишно е да ми пишеш повече - коментарите ти не съдържат абсолютно нищо. Дори няма собствено мнение!
  Това е моето мнение
  "1. Този проект е реална диверзификация на руския газ през гръцкият конектор.
  2. От "Южен поток" няма полза за България - само негативи."


  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9099 Неутрално

  "Очаква се до 2020 г. доставките по Южния коридор да задоволяват около 10-20 % от нуждите на ЕС от газ, което се равнява приблизително на 45-90 млрд. куб. м газ годишно. Планът за изграждане на коридора включва и създаване по инициатива на ЕС на Каспийска организация за развитие, която да включва максимален брой държави от района на Каспийско море, като най-вече се цели членство на Туркменистан и Казахстан."
  За какво ни е тогава ЮП.

 63. 63 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 520 Весело

  До коментар [#59] от "Graf":
  Графе, с индивиди от зората на цивилизацията не се спори.
  Дори само затова, че като човек говори на някого на класически език, да речем–латински, а отсреща му отговарят с нечленоразделни звуци – няма пресечна точка и територия за комуникация...

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 64. 64 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#23] от "zlobar":
  Южният коридор започва с ТАНАП, който се гради от азери и турци. От тези 16 млрд куба, които ТАНАП ще започне от 2019 да пренася на запад, 6 млрд остават за Турция. Останалите 10 - за всички желаещи страни на ЕС. Може да има и за България... Южен коридор ще бъде дълго време със "слаба струя", а росирайчева тиражира небивалици.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK