Политическите позиции на Бареков объркаха новия "Гласоводител"

Политическите позиции на Бареков объркаха новия "Гласоводител"

© ДневникИзбори 2022

За пети път от 2005 г. насам преди избори сайтът "Гласоводител" (glasovoditel.eu), разработен от Центъра за либерални стратегии и Българското училище за политика "Димитър Паница", ще може да показва на избирателите коя програма е най-близка до техните виждания.


След като отговори със "съгласен", "несъгласен" или "неутрално" на 35 твърдения, свързани с българската политика и икономика и участието на страната в европейските институции, гласоподавателят получава информация до каква степен програмите на отделните формации съвпадат с позициите му. Той може да избере колко формации да включи в показания резултат, а програмата ги подрежда според близостта им до позициите на избирателя.


Сред твърденията са включени и такива за спасяването на Корпоративна търговска банка (КТБ), която от юни е под специалния надзор на БНБ.
В "Гласоводителя" тази година засега са включени 17 партии и коалиции от общо 25, като предизборните щабове на 15 от тях са изпратили информация до екипа, подготвил проекта, а останалите две, ДПС и "Атака", са попълнени на базата на програмни документи, речи на лидери и изказвания.


Единствената политическа сила с евродепутати и значителни шансове за следващия парламент, която не е включена в "Гласоводителя", е коалицията около бившия телевизионен водещ Николай Бареков "България без цензура". "Причината за това е, че досега тя не е предоставила на екипа своите позиции, а наличните програмни документи, речи на лидери и изказвания на официални представители за съжаление са недостатъчни за недвусмисленото формулиране на позиции по значителна част от повдигнатите в инструмента теми", посочват авторите на сайта и уточняват, че в момента, в който щабът на коалицията формулира своите позиции, тя ще бъде добавена.


Бареков, който за предсрочните парламентарни избори се коалира с партията на бизнесмена Христо Ковачки "Лидер", от създаването на партията си я позиционира ту вляво, ту вдясно, ту в центъра. След евроизборите през май, на които "България без цензура" в коалиция с ВМРО спечели два мандата, бившият водещ обяви, че се колебае дали да се присъедини към либералите, или към консерваторите в Европарламента. В крайна сметка влезе в групата на Европейските консерватори и реформисти.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK