Искров: Не съм марионетка, Василев да каже как ще връща парите

Иван Искров

© Анелия Николова

Иван ИскровУправителят на БНБ Иван Искров отхвърли обвиненията на мажоритарния собственик на поставената под специален надзор от БНБ Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, който нарече него и бибшия премиер Пламен Орешарски "марионетки на атаката срещу себе си"


В интервю за БНТ Искров заяви: "Не съм бил никога марионетка. Действията ми са публични. Нека се кажат факти, които издават намек за марионетност и тогава ще ги коментирам". Той призова Василев, който очаква в Белград съдебна процедура за екстрадиция в България, "да каже какво е правил с парите на вложителите и как ще ги връща". 


Управителят на централната банка подчерта, че без политическо решение, което пък предполага съществуването на парламент и редовно правителство, отварянето на банката е невъзможно. Единствената алтернатива била сегашните акционери "с чувал да донесат 6.5 млрд. и да ни ги изсипят". Припомни обаче, че предложението на акционерите от Оманския фонд, изпратено чрез финансовия консултант EPIC, предвижда държавна помощ. Сега, по думите му, всичко зависи не от БНБ, а от разговорите междду EPIC и финансовото министерство. 


"Очевидно е, че не БНБ може да взима решения как да се разпорежда с парите на данъкоплатците", каза Искров и подчерта, че БНБ "от първия ден е считала, че тази голяма системна банка трябва по
най-бързия начин да бъде оздравена", но това не се е случило. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK