По калния път към един съсипан първи учебен ден

До село Калище се стига по кален път

© Юлия Лазарова

До село Калище се стига по кален пътЛипсата на информация ражда страх.


Това, казано по различен начин, ще чуете по в Ковачевци и Каличище. Ще го видите и в погледите на хората, които не одобряват решението на общинския съвет, с което децата на 10 семейства на имигранти от сомалийски и афганистанстки произход бяха спрени да учат.


Силвия от магазина до кметството в Калище, Виолета, която отива до пощата да вземе пенсията си, Николай Стоянов, който минава с комбайн пред училището, собствениците на магазин в Ковачевци, от който пазаруват настанените в центъра там -  не одобряват решението. Някои от тях дори се срамуват, други се разплакват при споменаването на случая. Повтарят: децата са деца навсякъде и не заслужават такова отношение. И питат -
а ако ние, ако нашите деца бяха на тяхно място


Повечето хора са убедени, че ако имаше предварителна информация, че ако някой беше говорил с родителите на децата, които на 15 септември се обявиха против влизането им в училище, до тази "грозна сцена" нямаше да се стигне.


Основното училище, от което бяха изгонени децата бежанци от Ковачевци.

© Юлия Лазарова

Основното училище, от което бяха изгонени децата бежанци от Ковачевци.


Информацията за това, че в училището в Калище, в което има деца и от други села, ще има деца на чужденци, се появява няколко дни преди първият училищен звънец. Директорката на ОУ "Св. Кирил и Методий" Светлана Арсова знае за това още от началото на септември. А центърът, в който живеят децата и родителите им, е от октомври 2013 година. 


До село Каличище се стигна по… кален път


Купчини пръст от едната страна правят иначе добре асфалтираният двулентов път тесен като за една кола. А легeндата гласи, че млад турчин искал да вземе българско момиче за харема си. Избраницата му обаче го наръгала с нож и баща му се заканил да превърне цялото село само в пепел и калище.


Във вторник сутринта в двора на училището играят няколко деца. Сред тях не са 10-те сомалийчета и афганистанчета. Още при влизането в двора от сградата излизат двама учители, втурвайки се към децата сякаш, за да ги предпазят.


"Децата не могат да реагират, не знаят какъв точно е този проблем. Само ги стресирахме. Истината е една - семействата им не желаят. И естествено властите застават зад гражданите", говорят един през друг двамата преподаватели - мъж и жена, които предпочитат да останат анонимни. Говорят уплашено.


Училището в село Калище, учителите не искат да говорят и ни пускат само до входа.

© Юлия Лазарова

Училището в село Калище, учителите не искат да говорят и ни пускат само до входа.


Жената, която е учителка по математика казва, че нищо не е зависело от тях


"Не съм расистка. Те са наистина деца, наистина са хора, можем да изпаднем и в тяхното положение, но не зависи от нас.  Дали имат статут, или нямат и аз не знам - това са други институции". Мъжът допълва: "Истината е - самите хора в Ковачевци не ги искат". Казват, че са изморени от първия учебен ден. За тях било събитие, защото цяла България ги гледа. Според учителката директорът изпълнява нарежданията на министерството на образованието и регионалния инспекторат. Отказват да говорят повече без присъствието на директорката.


В този момент отпред минава Николай. Усмихва се и казва, че и вчера е минал оттук. "Стига се заради страх. Гледах новини. Хората нямат информация, дори детето, което каза, че не трябва да живеят повтаря думите на възрастните. Кога се разбра, че ще идват тук деца - вчера? Да дойдат, да съберат родителите или дори да съберат децата, за да видят, че не са чудовища. Задължително е навсякъде", казва той докато се опитва да надвика шума от комбайна, който кара. След като го изключва допълва: "Вече не може да се въздейства на родителите. Трябваше да има едно събрание през лятото, после още едно. А беше като гръм от ясно небе. И се говорят глупости"


А на няколко километра по калния път...


Абдула държи учебника си по математика. Той е на 11 и е от Сомалия. Отначало крие лицето си с него. Разбира български по-добре, отколкото говори.


Абуфас е на осем. Гали малкото коте Кети. Тя е почти колкото шепата му. Той е от Афганистан.
Мохамед е на 10. Най-добре от тримата разбира и говори. От време на време също гали котето.


Училището в Калище. Снимката е архивна.

© Красимир Юскеселиев, Дневик

Училището в Калище. Снимката е архивна.


Около трите момчета има две момиченца, които не обелват дума, но се усмихват по-често. Децата успяват да кажат, че бебето в количката е родено в България. Намираме се на един от балконите в Центъра за настаняване на бежанци - бивш детски екологичен център.


Това са част от децата, срещу които възстанаха притеснените родители от село Калище. Те не могат да говорят за това, защото не знаят достатъчно добре езика. Родителите им също. Успяват да кажат, че искат да учат. Това потвърждава и социалния работник и отговорник по интеграцията в центъра Васил Василев. Той нарича малчуганите - свои деца. Казва, че в погледите им "има толкова надежда и желание да учат, че е престъпление да бъдат спиране:. Той и социалния работник Елена Атанасова повтарят също както хората от Калище, че причината за неуспешния учебен ден е липсата на


"информация, информация, информация… за да останем поне малко човеци".


Василев казва, че децата са преминали необходимия курс и че кметът няма право да ги спира от училище. Малко по-късно от Държавната агенция за бежанците разпространиха информация, че през август Василев и директорката на основното училище са разговаряли за записването на първокласниците. Тя дори е посетила центъра и се е запознала с тях. В началото на септември тя носи необходимите за записването документи.


Васил Василев и Елена Атанасова

© Юлия Лазарова

Васил Василев и Елена Атанасова


От агенцията уточняват, че изборът на училище не се определя от Министерството на образованието, а за записването на децата отговарят експерти от Интеграционния център към правителството.


В центъра те не правят нищо. Тичат по двора, играят си с кучетата и котките и разнасят учебниците, които е трябвало да носят в училище.


А иначе училището в Калище е от типа "защитено" - т.е. то не може да бъде закрито, въпреки че в първия клас вместо 12 деца, ще учат две. На 15 септември те дори били облечени, а жълтият училищен автобус ги чакал пред центъра. Кметът Васил Станимиров забранява на автобуса да тръгне. Тогава от агенцията изпращат свой превоз, но и той не е могъл да стигне до селото, защото според Василев е пресрещнат от полицията.


Така тъжният 15-ти септември, оставил отпечатък върху лицата на Абдула, Абуфас и Мохамед, сякаш продължава във времето, защото и за Василев, и за хората в Калище, и за настанените в центъра, 


причините за този ден не са много ясни - всички повтарят, че кметът има политически мотиви и реагира така заради предизборната ситуация.


Но аргументите спират дотук - какви точно мотиви и защо политически са въпросите, които остават да висят в пространството по калния път между Калище и Ковачевци.


Заха на 10 години

© Юлия Лазарова

Заха на 10 години


В. "Сега" пише, че една от версиите е, че зад случилото се на 15 септември стои противоборство на две общини коя ще привлече финансирането, идващо с децата на бежанците. Изданието пише за "земенско" лоби в община Ковачевци (Земен е град и център на Земенската община, която се намира на 10 км от Ковачевци - бел. ред), което направило всичко възможно да попречи на бежанците да учат в Калища, за да ги прехвърлят в тяхната община. Затова и не се изключва вероятността някой да е настроил хората в Калище.


По неофициална информация училището в Калище получава годишна субсидия до 75 хил. лв. като - 25 хил. лв. се дават само заради статута му. Размерът на останалите пари до пълната субсидия зависи от броя на учениците. Училището в Земен също е защитено, но то е гимназия и парите му са повече.


Преди няколко дни министърът на образованието Румяна Коларова заяви, че децата от Ковачевци ще учат или в Земен, или в София. Засега няма взето окончателно решение.


Абдула, Абуфас и Мохамед изостават нашия разговор и се втурват към ежедневните си занимания. Мохамед, който тръгва последен се обръща в последния момент и казва. Ще учим в София.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Късно е, либе за китка.

 3. 3 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Любопитно, самите журналисти, особено тези от Дневник, не се ли чувстват отговорни за всичката помия, която изляха на българските граждани изобщо и на тези от Ковачевци и Калище конкретно? Или мислят, че тя е породила обич и толеранс?

 4. 4 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Защо въведохме преди 25 години дясно-либералния англосаксонски Капитализъм по американски образец, Неолиберализъм!?

  Защо набиваме в главите не хората от 25 години, че Държавата Не може да им помага, че трябва сами да си решават проблемите, да са егоисти и индивидуалисти, защото егоизъм и индивидуализъм са предпоставки за просперитет. Защо им казваме 25 години, че Държавата не може да им помогне, защото няма?
  Защо им казваме, че сами са си виновни за съдбата?
  Защо ги учим чрез ИПИ и Центъра за Либерални Стратегии и останалите дясно-либерални мозъчни фабрики, че Социалност и Солидарност са мръсни думи и са измислени от и за мързеливите?
  Защо се чудите сега?

  Неолиберализъм и Либертарианство!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  ........Центъра за настаняване на бежанци - бивш детски екологичен център........
  --------Само това като се прочете......стига.
  Защо децата - всички - не посещават този детски център за зелено училище?
  Защо настанените в него имигранти не си потърсят работа и жилища - под наем или закупени?И след това да записват децата си в училище?
  След като даваш нещо на държавата,същата ще има и грижа.
  Тези финансирания изкривяват реалността.

 6. 6 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Чудя се,ако някое съвременно българско момиче от с.Калище,вземе и наръга с нож,някой Абдула,Мохамад,или Абу Фас,проявяващ интерес към задните й части,дали няма да бъде обвинена в расизъм,ксенофобия и липса на толерантност към "бежанците"?

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#3] от "happysmile":

  Защо "помия"? Статията е с изключително позитивен тон, въпреки негативните събития, които касае. Авторът вместо да "очерня" хората в Калище и Ковачевци, представя човечни и разумни герои. Това, по мое мнение, е в унисон с отговорната журналистика и е повод за похвала, а не за критика.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 9. 9 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#8] от "russian78":

  Проблемът е друг. Че този проблем те ни го набиват и набиват. Непрекъснато "мелят" за него и подтекстът е да се напомни: Независимо, че българите са мръсни ксенофоби, ние сме над тези неща. Текстът въобще не представя две гледни точки, все още е като предишните, но сега тактитката е друга - да се издигнем над тези простаци от Калище

 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Отвратително беше поведението на учителите и на всички, които изхвърлиха тези деца на имигранти от училището в селото.

 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 902 Весело
 12. 12 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  В градския транспорт преди дни ме се мярнаха две момичета на възраст примерно 12-13 г., с ученически раници и със... забрадки на главите. Спомням си, че преди години беше категорично забранено да се забраждат в училище и ми е интересно Дневник да прати някой да поснима в класовете, в които учат деца на бежанци, дали момичетата спазват закона или си ходят с шамиите и по коридорите.

 13. 13 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  [quote#1:"Колкото и да търкате, все тая."]Че ние български деца нямаме ли със съсипани първи учебни дни ? [/quote]

  че те български деца останали ли са (особено по тея села и паланки)!?

  "Да, България"
 14. 14 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Едва 48 от над 10 000 нелегални имигранти са се регистрирали на трудовата борса

  Нелегалните имигранти нахлули у нас от цяла Азия и Африка очевидно нямат никакво намерение да работят. Псевдо бежанците отхвърлят повече от щедри предложения на работодатели и се мръщят на заплати от 1000 лева. В същото време, едва 48 имигранти, от над 10 000 са се регистрирали на трудовата борса.

  Щедрите оферти за работа за „бежанци“ стоят без кандидати, въпреки че са обявени от над половин месец от Държавна агенция за бежанците, пише вестник „Монитор“. Едно от най-изгодните предложения е на фирма с фотоволтаици в село Орлова могила на 15 км от Добрич. Обявеното място е за земеделски работници на заплата от 1000 лева с включени осигуровки, плюс безплатна квартира, обзаведена, с безплатен транспорт до детско заведение или училище, ако наетите имат деца. Свободното място е от края на август и още не е заето.

  От сводката на Агенцията по заетостта става ясно че най-търсени за работа са сирийците. Те обаче най-малко се навиват да работят, особено ако заплатата е под средната за страната. Наблюдението бе потвърдено и от собственика на голямата харманлийска фирма за облекло „Димана” Иван Лозанов. Миналата седмица бизнесменът взел на работа двама афганистанци и бил готов да назначава още „бежанци“. Нито един от търсещите работа обаче не бил сириец. „Предпочитат да си стоят в лагера (в Харманли) и да разчитат на помощи”, допълни Лозанов.

  Българските работодатели предлагат основно места в шивашката промишленост и селското стопанство, като най-голямо в тази сфера е търсенето за гледане на животни. Освен тривиални обаче има и доста интересни работни места. Сред тях е работата, предложена от тузарски комплекс на Ахелойски залив за музикант и готвачи в ливански ресторант.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 15. 15 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#8:"russian78"]Защо "помия"?[/quote]

  Думата "помия" се отнася за предишните ви изобилни статии по въпроса. За да не се направите отново на неразбрали, ще посоча примери за словесната нечистотия, която се изля срещу българите и България. Цитатите са от ваши публикации, документирани черно на бяло и достъпни за по света и у нас.
  Българите бяха наречени в Дневник:
  "възмутителни битови фашисти, неграмотни, зле умити зад ушите човекомразци, ...мрачни, глупави Андрешковци, без никакви интереси и без никакви амбиции за бъдещето" и т.н. Цели български селища бяха дамгосани в Дневник. Китното село Розово, например, бе обявено за "презряно", "село СТРАХ" и пр. Мога доста да продължавам, но за разлика от вас мен нещо не ме кефи.
  Може би за вас това си е най-обичаен и неподсъден начин на изразяване. За мен и мнозина от читателите ви е словесен, нравствен и духовен боклук, който вие заслепено изсипвате върху нас и върху всичко свято за българина.

  Що се отнася до горната статия, да, тя е слаб проблясък, не дотам успешен опит за помирение с възмутените читатели. Не прилича на извинение, от което изглежда не виждате нужда.
  Трудно се прави отново цяло гърне от счупени парчета, драги ми дневникари, и дори да успее човек, белезите на снаденото си личат.

 16. 16 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Вие да сте чули неще свестно да се е пръкнало от Ковачевци и региона? Нали знаете какви са 90% от населението там? Абсолютни комунисти! Те по природа са си национал-социалисти. Демек, баш фашисти. Какво си мислите е комунизна/фашизна? Ето това.

 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Да,те не са бежанци,да тежат на бедността ни,но всички деца имат право на обучение и подготовка за живота,на изграждане на личен морал и отношение към другите.
  Трябваше да сме горди това да става в българско училище,на български език.

 18. 18 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#16] от "jony":

  Една от особеностите на олигофрена са : Непознаване на основни правила при формиране на умозаключения...

 19. 19 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  На много ксенофобия учим децата си,това е толкова отвратително.Какво им пречат тези малки емигрантски деччица,които са и ччисти,и знаят доста добре български.Защо не се поставите на мястото на бежанците?

  Tony
 20. 20 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 541 Неутрално

  дали тези чужденци са бежанци или не, защо родителите им не си или си търсят работа е извън обсега на моя коментар. обаче

  видно е, че 1/3 от бюджета на училището (поне) се финансира централно, т.е. и от моите данъци. в този случай моля да бъдат приети децата да учат на принципа "който плаща той поръчва музиката".

  и второ - тези родители ще възпитат морално болни деца. моля тези ученици да завършат (ако искат, разбира се) висше в ковачевци, защото в софия (откъдет съм) не ги искам -> от морално болно семейство са. щом могат да отказват на някого образовани в калище, редно е и аз да мога да отказвам на същите хора образование в софия. казах!

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 21. 21 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#12] от "aleko":

  Не знам, колко е било забранено, ама аз съм учил в "елитна" гимназия преди десети ноември и при нас имаше момичета с бурки... от прогресивния братски палестински народ, дето се бори срещу злите евреи и англосаксонските империалисти... за тях явно не е имало проблем, нали? Стига вече с тази мантра, колко е било хубаво преди и колко е зле сега! Да не би всичките виетнамци, палестинци, анголанци, египтяни, либийци, иракчани, кюрди (от ПКК) и всякакви други, дето идваха преди десети да са били по-добри от сегашните емигранти??????

 22. 22 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Децата са си деца! Без значение националност, пол, религия. Обаче едва ли да ги забутат в някакво село е най-добрият вариант. И за двете страни. Така ясно се обособяват две групи и рано или късно се стига до сблъсъци. Ако искат да ги интегрират НАИСТИНА - в голям град, по две-три деца в един клас. Така щат, не щат - ще научат български и ще могат да се интегрират. Да събереш 18 деца, които говорят един език с пет, които говорят друг едва ли ще доведе до интеграция на по-голямата група. А от БХК да си вземат всеки по едно-две бежанчета, да ги гледат. Айде де, къде се крият? Само акъл дават. Нещастници.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 23. 23 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Статията има обратния на желания ефект. Още повече след като почнах да чета описанието на имигрантските деца - "Разбира български по-добре, отколкото говори". Моля? Откъде-накъде знаете колко добре разбира след като не може да говори добре? А като не може да говори добре български защо толкова искат да го тикат в българско училище? После излиза, че децата сами показали, че бебето било родено в България. Ами много хубаво - но май в България не важат американските закони, при които раждане на българска територия ти гарантират българско гражданство, нали?

 24. 24 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1167 Разстроено

  Срам ме е!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#15] от "happysmile":

  Аз статии не пиша и не съм служител на Икономедия, но благодаря за комплимента. Хубаво е в коментарите да има повече рационалност и по-малко емоции, особено първични емоции, но е видно, че е трудно постижимо.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 27. 27 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#9] от "sophia_gr":

  Явно сме чели различни текстове, защото в настоящата статия се говори основно за позитивни хора от същите тези села и на читателя е представена дори твърде "розова" картинка, доколкото събитията от 15 септември показват, че нещата далеч не са толкова позитивни. Въпреки това, важно е да се подчертае, че "има хора и хора" и обобщенията не водят до правилни изводи.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 28. 28 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#26:"russian78"]Аз статии не пиша и не съм служител на Икономедия, но благодаря за комплимента. [/quote]

  Коментарът ми 15 наистина беше насочен към дневникарите (те, милите, и коментари си пишат доста често) и ако вие не сте от тях, приемете моите извинения.

 29. 29 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 524 Разстроено

  До коментар [#17] от "dedo pepo":

  Гледам по-горните коментари и минусите, които сте получил и ми се плаче. Явно българина е най-големият ксенофоб в Европа, щом повечето смятат, че дори и децата нямат право на образование. Тъжно, жалко, ниско...

  Аз смятам, че държавата и жандармерията трябва да вкарат децата в това училище, а родителите и всички останали, които са попречили на първият им учебен ден трябва да бъдат съдени за насаждане на етническа и расова омраза.

 30. 30 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#29] от "Sinergy":

  Никой не отрича правото на тези деца да се обучават, па било то и в БГ училище с всичките му проблеми и отстъпления от някогашната слава...Това никой не отрича, а това постоянно ни вменяват подобни на тази статии. Но няма как да стане по начина, по който се опитаха да го направят в това село. Както е отбелязал и №22 по-горе - всички тези деца би следвало да бъдат събрани в една група и първо - научени на български език, а чак след това - да бъдат разпределени на малки групи в много класове и училища..Това беше правилният начин. За по-младите бих допълнил, че по тази метода се обучаваха навремето циганчетата - наедно с българчетата, но не повече от 4-5 циганета в клас от 25-30 ученици...И това даваше резултати, претопявахме ги ние, а не - те нас...И във втори клас вече сричаха, а къмто 3-4 клас вече можеха и сами да четат...
  В заключение - много малко са нещата, които наистина не можеш да направиш, а много повече са тези, които можеш...Въпросът е как!
  Подкрепям родителите, недопуснали чужденци да доминират обучението на собствените им деца. Тези родители се възпротивиха на свинската държавна тактика, а не на правото на чуждите деца да се обучават в България!

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 31. 31 Профил на rafael chichek
  rafael chichek
  Рейтинг: 414 Неутрално

  А кой отиде при тези хора, за да поиска съгласието им, да представи бежанците, да запознаят децата, да обяснят как точно учебният поцес хем ще е съобразен с техните нужди, хем от това няма да пострадат интересите на децата им...
  Има много работа за вършене, преди да се стигне до първия учеббен ден, която повече от очевидно не е свършена. Няма нищо по-лесно, да се хвърля кал по хората, но когато никой не те пита, то това е отговора, който се дава.

 32. 32 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не се ли уморихте да хвърляте кал по Калище?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 33. 33 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Е това е един от основните проблеми в България. "От нас нищо не зависи" и мънкането. Ако си говорим ясно точно и искрено и поемаме отговорност нещата ще са много по-добре.

  ALL IS WELL
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK