"Галъп": Масовите очаквания са за победа на ГЕРБ, но за 59% от българите не е добре Борисов да е премиер

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни участници в Народното събрание. "България без цензура", Реформаторският блок и Патриотичният фронт (НФСБ и ВМРО) по всяка вероятност влизат. Това показват данните в редовния "Политически и икономически индекс" на социологическа агенция "Галъп интернешънъл", направен от 12 до 18 септември сред 1010 българи и обявени днес на сайта на агенцията. Изследването е независимо от външно финансиране и е част от ежемесечната изследователска програма на агенцията от повече от две десетилетия насам.


Според "Галъп интернешънъл" две партии – АБВ и "Атака", имат по-малки шансове да преминат 4-процентната бариера.


За ГЕРБ биха гласували 35,9%, за БСП - 18,3%, за ДПС – 14,2%, за "България без цензура" – 5,8%, за Реформаторския блок – 5,6%, за Патриотичния фронт – 4,9%, за АБВ – 3,6%, за "Атака" – 3,4%. Социолозите очакват да гласуват около 3,4 милиона души.
"Галъп": Масовите очаквания са за победа на ГЕРБ, но за 59% от българите не е добре Борисов да е премиер

© www.gallup-bbss.com


ГЕРБ би могла да разчита и на известна периферия, докато при БСП това е по-трудно. ДПС също би могла в деня на изборите да има и по-висок резултат, поради спецификите на вота за партията от чужбина, отбелязват от "Галъп интернешънъл". ББЦ и Реформаторите се движат "в пакет", а Патриотичният фронт постепенно се налага. "Атака" и АБВ са формации, които имат сходна подкрепа.


Данните отразяват валидните към средата на септември електорални нагласи сред онези, за които може да се очаква, че със сигурност ще гласуват. Те не са прогноза за резултата от изборите, подчертават социолозите. До края на кампанията са възможни размествания.


Масовите очаквания на обществото са за победа на ГЕРБ на изборите. Отчетливо (и трайно в последните месеци) мнозинство от 59% обаче е на мнение, че не би било добре за страната Бойко Борисов да бъде премиер. На обратното мнение са 24%. За разлика от 2009 г. лидерът на ГЕРБ вече е познат като ръководител на изпълнителната власт и резултатите от тази му функция не се възприемат положително от близо 3 милиона и половина избиратели, коментират от "Галъп интернешънъл".


Доминират нагласите за коалиционен формат на управление – 56%, като за еднопартиен кабинет се обявяват 12%. Нагласите за коалиционно управление доминират включително и сред привържениците на ГЕРБ.


Към началото на есента обществото проявява традиционен скептицизъм към политиците и тревожност. Вижда се очакване за съгласие сред политическия елит и стабилност на страната, пише още в коментара на "Галъп интернешънъл".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK