За неосъзнаваната патриархалност на обществото в контекста на блажната боя

За неосъзнаваната патриархалност на обществото в контекста на блажната боя

© ReutersНа 24 юли тази година в Пловдив 21-годишната Нона Славова беше залята с няколко литра блажна алкидна боя от бившия си интимен партньор Петър Бакалски и двама негови приятели. Извършителите заснеха постъпката си и споделиха видеото в интернет. Младата жена беше приета в болница, където беше установено, че боята е на химическа основа и е опасна за здравето й. Дни след случилото се тя беше със замъглено зрение, алергии по цялото тяло и рани на главата. Междувременно случаят привлече медийно внимание.


Пред журналисти Бакалски заяви, че намира постъпката си за уместна и че не съжалява за нея, защото тя се явява отмъщение за изневери на Нона Славова. В съобщения до медиите организации за защита от насилие, основано на пола


осъдиха престъплението и го определиха като престъпление от омраза
Това определение предизвика неразбиране и редица негативни коментари. 


Защо се плашим да признаем, че когато един мъж брутално наказва бившата си приятелка, изсипвайки кофа блажна боя върху лицето й, докато нацията одобрително кима с глава или я извръща настрани, това е престъпление от омраза? Дали признанието, че насилието срещу жени е базирано върху пола им, означава да признаем систематичния и широко разпространен характер на тази категория престъпления? Дали това няма да подчертае колко важна е ролята на установените отношения на власт и подчинение между мъжете и жените? Преди да продължим обаче трябва да изясним какво всъщност представляват престъпленията от омраза – термин, преведен от английското "hate crimes", който често остава недоразбран.


Това са онези наказуеми деяния, извършени с оглед на определен признак, който жертвата притежава – раса, етническа принадлежност, религия, сексуална ориентация, пол и т.н. Оттук и полово базираното насилие е вид престъпление от омраза. Както расово мотивираното насилие търси да постави някого "на мястото му", сиреч да съхрани определени символни граници между "расите", така и полово базираното насилие търси да стори същото, но по отношение на жените.


Тестът е: би ли било деянието при същите обстоятелства извършено спрямо мъж от жена?


Социално полът се конструира чрез норми за поведението и външния вид. Стереотипите на тези норми са живи и публично известни – мъжът е активен, доминантен, властен, богат; жената е пасивна, подчинена, изпълняваща, загрижена за външния си вид, от който черпи единствената си социално приемлива сила - сексапила. 


Сексистките модели и следващите от тях механизми за третиране на жените са популярни не само сред отделни индивиди или социални групи, те продължават да бъдат дори експлицитно изразявани в българското законодателство.


Например, жените са лишени от правото да дадат своето фамилно име на децата си, лишени са и от възможността да упражняват определени професии без оглед на индивидуалните им качества (справка - Наредба № 7 за вредните и тежките работи, забранени за извършване от жени). Тези модели са подкрепяни и присъстват във властовите структури. Например, през август в отговор на въпрос какво мисли за възможността жена да се кандидатира за лидер на БСП депутатът Кирил Добрев каза: "Жените ги предпочитам за други работи". Преведено, това означава, че жените могат да са само сексуални обекти, а не субекти на политическа власт.


През юни попитан дали е готов отново да бъде премиер, Бойко Борисов заяви, че няма по-опитен от него и побърза да онагледи твърдението си: "Така, както през зимно време не дават на жена да кара кола, а се качва този, който е най-добър шофьор." Отново – когато е трудно, контролът не се "дава" на жена; въобще, контролът жена не може да го има, ако някой не й го позволи. От мъжа, напротив, се очаква да го взима сам и без да пита. Иначе не е "мъж". 


Поради тези исторически развили се неравнопоставени властови отношения между половете, жените, дръзнали да излязат извън предопределената за тях роля на подчинение, често биват жестоко санкционирани. А


непрекъснатото възпроизвеждане на полово определените роли не само допуска насилието срещу жените, но го прави неизбежно.


Омразата, подценяването и презрението към жените продължават необезпокоявано да заемат централна роля в начина ни на мислене. "Ама не е вярно", ще кажете – "така беше преди, но времената вече са други". Жените могат да гласуват и да ходят на работа? Аха, добре тогава, нека се отпуснем доволни в креслата със съзнание за изпълнена мисия.


Но ще дойде някой и ще ни измъкне от дрямката, казвайки: "От жена шофьор не става", после ще заяви: "Жените не могат да се ориентират", ще добави, че "любовта на мъжа минава през стомаха", ще ни обясни, че е "естествено" семейното жилище да се наследи от сина му, защото дъщерята ще се "задоми" при своя мъж, ще се подсмихне и ще разкаже как "Бог е създал първо мъжа, а после жената, за да не му е скучно на мъжа" и така, неусетно ще стигне до "той я бие, защото я обича".


Прилагателното "мъжки" ще излиза от устата му и ще се пръска от полова гордост, а прилагателното "женски" ще стои свито в ъгъла и ще представлява синоним на слабост.  Може би културните предразсъдъци ви се струват твърде далеч от темата за насилието над жените, но, ако внимателно изследваме неговите корени, неминуемо ще стигнем до тях. 


Нека се върнем на случая в Пловдив. Отговорът на въпроса защо е наказана тя на пръв поглед е прост - тя (твърдяно) не е била вярна на своя мъж. Ако разровим обаче


по-дълбоко в концепцията за мъжкото притежание и консумация на женското тяло и традиционното мислене за жената и мястото й в обществото


отговорът ще е различен и далеч отвъд индивидуалното поведение на Нона и бившия й партньор. Тя не е наказана с "класическо" средство, а по начин, който ясно търси да я унижи – поставя видимо "петно" върху лицето й. Струва си да отбележим, че Нона е нападната не само от мъжа, който твърдяно е наранен от поведението й. Тя е нападната от още двама мъже, които не са пряко засегнати от действията й. Това са мъже, които се намесват, защото вярват, че имат право да осъждат и наказват невярната жена. Нещо повече – извършителите на деянието са счели, че то е нещо редно, което не само имат право да вършат, но могат и гордо да документират с видео. Последното е абсолютно показателно за това, че не са очаквали осъдително отношение от околните, камо ли наказателно преследване. И понеже хората, които имат навика да се отнасят пренебрежително към всичко, свързано с неравноправието между половете, вече отдавна са почнали да пишат коментари под тази статия, нека не им обръщаме внимание, а погледнем статистиката: 


- 33 % от жените в световен план са преживели физическо и/или сексуално насилие - това се равнява на 62 милиона жени;
-  22 % от жените са преживели физическо и/или сексуално насилие от свой партньор;
- 43 % от жените са преживели някаква форма на психологическо насилие от настоящ или бивш партньор, например унижение на публично място, забрана за напускане на дома, заключване, заплахи за насилие и др.


Това показва проучване на Агенцията на Европейския съюз за основните права, разпространено на 5 март тази година.  Всеки ден седем жени в ЕС умират вследствие актове на домашно насилие. Тези данни се съдържат в  доклад на Европейския парламент и доказват, че насилието срещу жените не засяга само малък брой маргинализирани жени, каквото е наложеното обществено мнение. То засяга ежедневно цялото общество.


Същевременно, изследванията показват, че


престъпленията от омраза предизвикват по-големи психологически вреди за индивида от други сходни престъпления,


в които мотивацията на извършителя не идва от предразсъдъци. Престъпленията от омраза създават страх не само у самите жертвите, но и у цели общности или групи от обществото. Заливането на Нона с блажна боя, последвалите одобрителни коментари в интернет и безотговорното поведение на много медии, които дадоха широка публичност на "гледната точка" на бившия й приятел и разбиранията му за "правилното" поведение на жените в обществото, безусловно са постигнали своя ефект.


Трябва да имаме предвид, че това престъпление не е уникално по рода си, подобни се случват всеки ден – независимо дали "назиданието" се осъществява с химикал, като в случая, или с побои и "дисциплиниращо" сексуално насилие.


Това престъпление обаче ярко демонстрира две правила, които незабелязано ни се налагат ежедневно:
Правило 1. Жената няма право да разполага със своето тяло.
Правило 2. Ако жената пренебрегне Правило 1, мъжът има право да я накаже. Публично.


Най-подходящо е да бъде обезобразена, защото за жената това е равносилно на социална смърт – тя повече няма да може да бъде желана като сексуален обект, а без това е нищо. Така, щедро отразеното нападение над Нона изпрати ярко послание за това какво поведение се изисква от жената и какво се случва, ако то не се спазва.


То даде сигнал към жените в България изобщо


Така както чернокожите жители на София вече не минават около НДК, защото знаят, че там се събират скинари, които много пъти са нападали хора с различен цвят на кожата, така не е пренебрежим шансът жените, проследили случилото се с Нона, занапред да бъдат по-"прибрани" и подчиняващи се в поведението си на партньорите си.


Мъжете, които нападат своите съпруги или интимни приятелки, се стремят да утвърдят патриархалните "ценности" - агресивност, надмощие на мъжа и подчинение у жената. Те ползват физическата сила като инструмент за налагане на това надмощие. Затова справянето с тези престъпления минава през приемането им не като проблем на конкретната жена, а като проблем на цялото общество. За съжаление, всички мерки насилието срещу жени да бъде спряно ще претърпяват провал, докато отказваме да ги съобразим с културните реалности, в които това насилие се корени.Насилието срещу жени е основано на пола насилие и е един от основните механизми, чрез който жените са поставяни в подчинено положение в сравнение с мъжете. Това се казва в Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Конвенцията от Истанбул), първият международен документ, който създава всеобхватна правна рамка за предотвратяване на такова насилие.  Документът влезе в сила на 1 август 2014 г. България не е сред 36-те държави-членки на Съвета на Европа, които вече подписаха Конвенцията.

По темата работиха Диляна Ангелова, Радослав Стоянов и Мирела Заричинова

Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Как може да давате трибуна на такива антибългарски организации!

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  "Например, жените са лишени от правото да дадат своето фамилно име на съпрузите и децата си"

  Верно ли бе?
  Аз си мислех, че свободата включва и правото да дадеш и правото да не приемеш

  Между другото защо съдът при развод все присъжда децата на майката?О, извинете, не трябваше да задавам неугодни въпросим простете!

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Най-подходящо е да бъде обезобразена, защото за жената това е равносилно на социална смърт – тя повече няма да може да бъде желана като сексуален обект, а без това е нищо.
  ==================================
  Много глупости са изписани, ама тая най ме впечатли.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  БХК, сега чакаме статия за женския тормоз над мъжете-натякване и всякакви форми на посцихически тормоз. Какъв процент от мъжете са подложени на системен такъв, какви са методите за доказване и съответно - за защита.
  Между другото вие колко мъже защитихте?

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  [quote#2:"Веселин Дечев"]Между другото защо съдът при развод все присъжда децата на майката?[/quote]
  Точно защото съсът действа на патриархален принцип: жените са детегледачки, мъжете печеловници, т.е, та да ги гледа, а той да плаща издръжка.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  случая с тази жена беше отрватителна талибанска постъпка на трима "мъже"Намесата на БХК е напълно преиграна.

  седеньето го зголемува задникот
 7. 7 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":

  Има и мъжки психически тормоз, не се пали. Жените, които дълги години търпят физическо насилие първо са били "убедени" от насилника да вярват, че не заслужават по-добро отношение.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  [quote#5:"7777"]Точно защото съсът действа на патриархален принцип: жените са детегледачки, мъжете печеловници, т.е, та да ги гледа, а той да плаща издръжка. [/quote]
  Не съм чул жена да се откаже да бъде "детегледачка" или мъж да се откаже от детето си, защото не иска да си гледа детето. Щом мъжът е завел дело за родителските права явно не възразява да е "детегледачка"

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Както казва Костов "За Бойко борисов е извинително"

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":

  +++++++++++++

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  [quote#7:"7777"]Има и мъжки психически тормоз[/quote]
  За него чухме вече. Доста е изписано и направено.
  Дай сега за женския. Или такъв няма?

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не може от идиотията и престъпната мисъл на трима уроди да се правят изводи за всички. Същото е да кажеш, че всички жени са к•ви защото мадамата те е зарязала.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А че България е пълна със сексисти, расисти и всякаква друга тъпа сган не е новина за никого.

 14. 14 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#10] от "Веселин Дечев":

  Последните статистики, които аз съм чела, но може би преди пет-чест години, отчитаха, че в САЩ и западна Европа насилните от всякакъв вид (психически, физически, спрямо брачния партньор, деца, стари хора и т.н.) са грубо 75% мъже спрямо 25% жени. Казвам пак: стара статистика, беше много публикувана и обсъждана в САЩ. Психическият тормоз се регистрира трудно, ако не е съпътстван с физически и вероятно това влияе по някакъв начин на резултатите. Но има и едни доста стабилни статистически данни, че самоубийствата сред жените в световен план се увеличват след брака, а при мъжете намаляват след сключване на брак. Та не ще да ви е толкова зле.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 15. 15 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2990 Весело

  Съвсем объркано става обаче, когато става дума за геюве. Дали насилието е полово, сексуално, расово или класово - умът ми не го побира, но ето няколко заглавия от пресата: "Гейове и граждани се биха в Пазарджик", "Хулигани биха гейове в Сараево", " Скинове биха гейове", "Роми и гейове - нежелани за работа в BG".

 16. 16 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2254 Весело

  [quote#13:"oos19355380"]А че България е пълна със сексисти, расисти и всякаква друга тъпа сган не е новина за никого[/quote]
  А не. Всички българи до един сме космополити и интелектуалци: втори по интелигентност в света. Расистите и сексистите, както и расистките и секситките в България, са измишльотина на БХК. Расистките и сексистките коментари в "Дневник" ги пишат поставени лица от БХК, за да се оправдават пред спонсорите си.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 17. 17 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  [quote#8:"Веселин Дечев"]Не съм чул жена да се откаже да бъде "детегледачка" или мъж да се откаже от детето си, защото не иска да си гледа детето.[/quote]
  А аз за съжалени съм чула и видяла и двата варианта.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 18. 18 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":

  Първо, това, че не може жената да даде фамилното си име, не е вярно, и в контеста на "статията", е откровена лъжа, според Семейния кодекс:
  Фамилно име на съпрузите
  Чл. 12. При съставянето на акта за сключване на граждански брак всеки от встъпващите в брак заявява дали запазва своето фамилно име или приема фамилното име на своя съпруг, или добавя фамилното име на съпруга си към своето. Като фамилно име може да се приеме или добави името на другия съпруг, с което той е известен в обществото.
  .............
  Отделно от това, далеч в соца остана практиката децата да се дават задължително на майката при развод, достатъчно съдебни решения има в обратния смисъл.
  Трето, случилото се в Пловдив не е никакъв "патриархат", а идиотска постъпка на тежък комплексар.
  Наистина не разбирам, що за материал е публикувал Дневник ... не ми прилича като тема за размисъл, а самоцелна "изява" на неграмотен автор при странна редакторска "толерантност"...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 19. 19 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В общи линии, на тези “герои“ - дали са им пораснали ... криле от въздаденото “правосъдие“? Не!
  А на “мъжкарите“ с аксиоматични коментари, дали им става тоооопличко на ... душата, че “нещата са “поставени“ по местата си? ... а дано, ама надали!
  Комплексите, явно са доста и дълбоки.
  ... разбира се, подобно отношение има и в обратна посока и не прави чест на “организациите“ да скачат, нищят и “изсмукват“ само едната гледна точка!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 20. 20 Профил на vasil_jordanov
  vasil_jordanov
  Рейтинг: 328 Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?v=Jy5vRGtKPY0

  Фаминистката пропагандата пропуска много важни факти...
  ето още
  http://www.youtube.com/watch?v=LlFAd4YdQks

  http://www.youtube.com/watch?v=LlFAd4YdQks

  На запад се събуждат и все повече жени осъзнават двойните стандарти и лицемерието на феминизма -> https://www.facebook.com/WomenAgainstFeminism

  За съжаление у нас е точно обратното, даваме трибуна на организации като БХК, които освен да пръскат омраза и лъжи, не правят нищо друго!

 21. 21 Профил на vasil_jordanov
  vasil_jordanov
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#14] от "7777":

  Всъщност е точно обратното, уважаема. Мъжете в доста по-голяма степен са склонни да не "докладват" за тормоз, поради простата причина, че ще им се присмеят ако кажат, че жена ги бие/тормози. Докато феминизмът направи така, че жените да се чувстват доста по сигурни (което е добре, защото насилието над жени е намаляло значително последните 20 години), но е видно, че за мъжете се прави твърде малко. Абсолютен факт е, че в САЩ има над 5000 приюта за жени и деца и само 2 (два!) за мъже.

  Има ли смисъл да споменавам видеото от асансьора със сестрата на Бионсе, която нападна Джей Зи и как всички му се смяха, че жена го била натупала и ако не е бил бодигарда е щял да си изяде пердаха? В същото време рънинг бекът на Балтимор Рейвънс, загуби работата си, именно защото нокаутира, агресивната си годеница...

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 381 Любопитно

  До коментар [#6] от "Пипера е много лют":


  [quote#6:"Пипера е много лют"]Намесата на БХК е напълно преиграна. [/quote]

  ХК е винаги там където могат да се изкарат пари и да се вдигне шум, пък ако им даде Господ някой инцидент с чужденци - тогаава е манна небесна. Започва един вой на умряло с едничката цел да се оправдаят средствата, които получават като външно финансиране, а не да се реши някой проблем.

  ХК са твърде обикновени, твърде евтини PR проститутки, няма никога да ги видите да се застъпят за българи, песионери, студенти и т.н., но за цигани, ливанци, сирийци, индийци, китайци и всякакви други са първи на амбразурата.

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 24. 24 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  [quote#21:"vasil_jordanov"]Абсолютен факт е, че в САЩ има над 5000 приюта за жени и деца и само 2 (два!) за мъже. [/quote]
  И заявявали ли са тормозени мъже нуждата да се разкрият още приюти за тях: специално за мъже, тормозени от жени?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 25. 25 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Така или иначе това с феминизма е загубена кауза, така или иначе патриархалните общества като арабите и азиатците ще ни претопят чрез раждаемост в скоро време. Загубена битка...

 26. 26 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 650 Весело

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":

  Виж, ако те бие жена ти, оплачи се и ти, където трябва...

 27. 27 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Насилието срещу жени не се базира на пола им, а на психическото състояние на насилниците им. Това са хора болни, хора с комплекси, ако щете психопати. Някои вместо жени "предпочитат" животинки. Други - деца. Просто ненормалници.

 28. 28 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#14:"7777"]Но има и едни доста стабилни статистически данни, че самоубийствата сред жените в световен план се увеличват след брака, а при мъжете намаляват след сключване на брак. Та не ще да ви е толкова зле.[/quote]

  Да ама тия от мъжете дето стъпват рано в брак, рано и си отиват...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 29. 29 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#5] от "7777":

  Според аватара Ви сте жена. И като такава би трябвало да знаете, че няма по-добра грижа за едно дете от майчината. Едно дете има нужда и от двамата родители, но връзката му с майката е много по-голяма. Детето има нужда от майка си. И жена, която се мръщи над това, явно има проблем.

 30. 30 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2254 Весело

  До коментар [#28] от "toffeetwr":

  Е, това е македонската статистика. нали знаеш -- няма разведени македонки, има само вдовици.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 31. 31 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  [quote#29:"sophia_gr"]И като такава би трябвало да знаете, че няма по-добра грижа за едно дете от майчината. [/quote]
  Аз не казвам чия грижа реално е най-добрата; коментирам мотивите на съда, както и че съм попадала точно на три случая, когато майки си зарязаха децата и не пожелаха да имат нищо общо с тях след развода. Вероятно има много повече такива.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 32. 32 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 381 Любопитно

  [quote#24:"7777"]И заявявали ли са тормозени мъже нуждата да се разкрият още приюти за тях: специално за мъже, тормозени от жени? [/quote]

  Мадам, войната между половете е стара колкото света и се води и от двете страни, твърде малко мъже биха си признали че са подложени напсихически, физически тормоз от страна на жени...било поради его, било поради страх от присмех, било поради възпитание, било че и майка им е била доминантна...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 33. 33 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  [quote#32:"toffeetwr"]твърде малко мъже биха си признали че са подложени напсихически, физически тормоз от страна на жени...било поради его, било поради страх от присмех, било поради възпитание, било че и майка им е била доминантна...[/quote]
  При това положение обаче няма обективни данни, въз основа на които да заключим, че мъжете са толкова често подложени на насилие от жените, колкото жените от мъжете. Реалното положение няма как да ни се изясни.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 34. 34 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#18] от "роджър":

  Именно! Казвала съм го многократно: Дневник е голям проводник на културния марксизъм, непрекъснато статии за това какви расисти и злобари били българите, сега са и сексисти. А, да, и БХК като еврейско творение естествено получава често трибуна.
  Феминизмът е част от културния марксизъм. Непрекъснато се втълпява на жената, че тя е потискана, томозена и какво ли още не. Затова се и роди крайният феминизъм, който напълно отрича семейството. Темата е дълга.
  И БХК много обича да се хваща за всеки случай, за да прпагандира тези идеи. А в случая говорим за психопати. Само ненормалник би извършил подобно деяние като това да посегне насилствено на жена, а и на каквото и да било живо същество. Ако жени го бяха извършили срещу жени, дали щеше да се появи статия, обясняваща какви били жените една срещу друга? Защото има всякакви истории.

 35. 35 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#33] от "7777":

  +1 за това мнение.

  Просто исках да кажа, че нещата не са толкова еднозначни, както Вие ги представихте със статистиката за самоубийствата Отделно на ХК въобше не им е мястото да експлоатират този случай.

  От мен @--/--- и приключвам темата.

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 36. 36 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2254 Весело

  [quote#34:"sophia_gr"]Дневник е голям проводник на културния марксизъм, непрекъснато статии за това какви расисти и злобари били българите, сега са и сексисти. А, да, и БХК като еврейско творение естествено получава често трибуна. [/quote]
  Е, това за "еврейското творение БХК," съвсем не е расистки коментар.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 37. 37 Профил на vasil_jordanov
  vasil_jordanov
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#24] от "7777":

  искрено се надявам да разбираш английски, защото не мога да го кажа по-добре от Хоф-Самърс! http://youtu.be/cqOTj9NDv80

  Когато цялата национална политика на една държава е насочена да ти обяснява, че не е нужно да бъдещ защитаван като социална група, защото така или иначе имаш "превилегии" е много трудно разбереш истината, че дори жена няма право да те удря или да упражнява психически тормоз над теб, защото си мъж! Двойните стандарти са умопомрачителни ->
  https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10502346_776453639080285_5891389762636356660_n.jpg

 38. 38 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2254 Весело

  До коментар [#35] от "toffeetwr":

  Чао и от мен. Така или иначе, открихме вече, че всичко е плод на световния еврейски заговор (коментар 34); можем спокойно да се отдадем на ежедневните си занимания.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 39. 39 Профил на vasil_jordanov
  vasil_jordanov
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Понеже снимката от предния коментар не се отваря -> http://bit.ly/1v2NhLG

 40. 40 Профил на block
  block
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":
  е, ако е "българско" това да се държиш като свиня и да направиш такова нещо на жената, то бхк явно е антибългарска.

 41. 41 Профил на block
  block
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":
  [quote#4:"Веселин Дечев"]Какъв процент от мъжете са подложени на системен такъв, какви са методите за доказване и съответно - за защита.
  Между другото вие колко мъже защитихте?[/quote]
  Предполагам с голяма степен на вероятност, че ако се почувстваш тормозен системно и се оплачеш в БХК, те ще направят каквото могат - може адвокат да ти намерят, да те свържат с организация която предлага защитени убежища на тормозените и прочие. Методите на доказване са си същите които са описани в закона - свидетелски показания и медицински удостоверения.

 42. 42 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#36] от "7777":

  Значи ли това, че когато човек каже истината и в нея се съдържа думата "евреин", то тя автоматично става неизгодна? Виж от кого е създаден културния марксизъм, кои са подкрепяли феминизма най-много и тогава говорете за расизъм.
  Впрочем самата дума расизъм е популяризирана от Троцки, затова градската легенда гласи, че той я измислил, а всъщност той индоктринира обществото с нея. А какъв в бил Троцки? О!...

 43. 43 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  [quote#18:"роджър"] далеч в соца остана практиката децата да се дават задължително на майката при развод, достатъчно съдебни решения има в обратния смисъл.[/quote]
  Хайде да говорим с факти.Колко на колко процента?

  В Русия съм! В Русия съм!
 44. 44 Профил на block
  block
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":
  [quote#2:"Веселин Дечев"]Между другото защо съдът при развод все присъжда децата на майката?О, извинете, не трябваше да задавам неугодни въпросим простете![/quote]
  не е всеки път. ето според Семейният кодекс:
  - чл. 59. (1) При развод съпрузите по общо съгласие решават въпросите относно отглеждането и възпитанието на ненавършилите пълнолетие деца от брака в техен интерес. Съдът утвърждава споразумението по реда на чл. 49, ал. 5.
  - (2) Ако не се постигне споразумение по ал. 1, съдът служебно постановява при кого от родителите да живеят децата, на кого от тях се предоставя упражняването на родителските права, определя мерките относно упражняването на тези права, както и режима на личните отношения между децата и родителите и издръжката на децата.
  - Съдът решава въпросите по ал. 2, след като прецени всички обстоятелства с оглед интересите на децата като: възпитателските качества на родителите, полаганите до момента грижи и отношение към децата, желанието на родителите, привързаността на децата към родителите, пола и възрастта на децата, възможността за помощ от трети лица - близки на родителите, социалното обкръжение и материалните възможности.
  но определено има по голям процент дела при които съдът постановява детето да се гледа от майката.

 45. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  [quote#29:"sophia_gr"] би трябвало да знаете, че няма по-добра грижа за едно дете от майчината[/quote]
  Верно ли??
  Значи не е дискриминация?Просто по-добрата грижа,а?

  В Русия съм! В Русия съм!
 46. 46 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  [quote#42:"sophia_gr"]кои са подкрепяли феминизма най-много и тогава говорете за расизъм. [/quote]
  Джон Стюарт Мил, Ибсен и мн. други (неевреи) са подкрепяли феминизмите още преди Маркс да промяца.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 47. 47 Профил на xpucmoax
  xpucmoax
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Трогнат съм!

  Предлагам да се направи рок концерт в защита на жената!,
  Именити български звезди да се изкажат в защита на жените!
  В същото време, на фона отзад жени да носят торби с цимент, тухли четворки, да шпакловат цокли, да сменят контакти и да помпят гуми!
  Да храним кучетата с круши, а зайците с кучешко! Прасето да несе яйца, а от кокошката - сланина.

  БХК - бизнес или лицемерие? - и двете

 48. 48 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Този екип на БХК май е чел друг Семеен кодекс, така ми се струва. А най ми харесва стрелбата с проценти - толкова % така, толкова - иначе. Ръгне ли някой да те убеждава в % или пъти хич не му е чист косъмът.

 49. 49 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  [quote#42:"sophia_gr"]Значи ли това, че когато човек каже истината и в нея се съдържа думата "евреин",[/quote]
  Ами докажете, че БХК действително са еврейска организация и разкрийте причините да искат да злепоставят България.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 50. 50 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  [quote#33:"7777"]При това положение обаче няма обективни данни, въз основа на които да заключим, че мъжете са толкова често подложени на насилие от жените, колкото жените от мъжете. Реалното положение няма как да ни се изясни. [/quote]
  Ами изяснете го, уважаема госпожо! Нали затова (уж) съществуват организации като вашата!

  В Русия съм! В Русия съм!
 51. 51 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Мисля, че никой не обръща внимание на онзи момент с възможността за осъзнаване и избор, която на никого не липсва в 21 век. Ако младата жена не е осъзнала с какъв човек си има работа и каква е системата му от ценности, няма обществени нагласи, които да са и от полза. Въпрос на разбиране и избор - дали да продължиш да си имаш взимане-даване с дадена персона и какво можеш да очакваш от това!
  Жените масово харесват "мъжкарите", без да осъзнават риска демонстративната агресия да се обърне срещу тях във всеки един момент.

 52. 52 Профил на block
  block
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#24] от "7777":
  [quote#24:"7777"]И заявявали ли са тормозени мъже нуждата да се разкрият още приюти за тях: специално за мъже, тормозени от жени?[/quote]
  значи като ме тормози жената отивам при брато, после неговата жена като почне да ни тормози отиваме в нас и после обикновено се налага да потърпим малко тормоз и отиваме на риба. там имаме сейф хауз. после жената на брат ми обикновено минава и взима моята възлюблена (щото има черен жиб) и идват в сейф хауса и ни прибират. общо взето тази процедура сме си изработили. имаме и адвокат но него го е гнус да пипа рибата щото била хлъзгава и когато идва само пие бира и дава акъл. исках да кажа, че сме си направили един малък бхк - имаме си защитено убежище, имаме логистика имаме и юридически консултант.

 53. 53 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2254 Любопитно

  [quote#50:"Веселин Дечев"] Нали затова (уж) съществуват организации като вашата![/quote]
  Коя е "моята" организация, господине?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 54. 54 Профил на block
  block
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#29] от "sophia_gr":
  [quote#29:"sophia_gr"]Едно дете има нужда и от двамата родители, но връзката му с майката е много по-голяма. Детето има нужда от майка си. И жена, която се мръщи над това, явно има проблем. [/quote]
  това е едно доста голямо обобщаване. юридически и двамата партньори имат равни права.

 55. 55 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2254 Весело

  [quote#52:"blockblock"]щото има черен жиб[/quote]
  Аха! Ето това е ключът към мъжкото равноправие с феминистките!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 56. 56 Профил на vasil_jordanov
  vasil_jordanov
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#42] от "sophia_gr":

  Съгласен съм с Вас, че БХК е вреден за България, но абсолютно невярно е, че евреите подкрепят феминизма. Евреите навсякъде по света живеят в патриархални общности, да не казвам, че половината им релегиозни разбирания са като на мюсулманите. Дори има еврейски общности, където жените се използват само за възпроизводства на деца - в различни кибуци и т.н. всяка жена ражда по 7-8 и повече деца...

  Американските евреи като цяло са отявлени противници на феминизма и гей правата!

 57. 57 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  [quote#55:"7777"]Аха! Ето това е ключът към мъжкото равноправие с феминистките! [/quote]
  Що така удобно се пропуска, че в арабските страни И мъжете за покрити и забулени? Виждат им се лицата (както и на жените в повечето страни). Разликата е, че мъжете са със сандали и им се виждат стъпалата.

  В Русия съм! В Русия съм!
 58. 58 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  [quote#57:"Веселин Дечев"]Що така удобно се пропуска, че в арабските страни И мъжете за покрити и забулени? Виждат им се лицата (както и на жените в повечето страни). Разликата е, че мъжете са със сандали и им се виждат стъпалата.[/quote]
  Това какво общо има с разговора ни?

  Виждам, че темата ви вълнува и съжалявам, ако имате лош опит с жени. Ако считате, че правата ви като на индивид са нарушени, обърнете се към съда. Успех.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 59. 59 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Преди да продължим обаче трябва да изясним какво всъщност представляват престъпленията от омраза – термин, преведен от английското "hate crimes", който често остава недоразбран.
  Това са онези наказуеми деяния, извършени с оглед на определен признак, който жертвата притежава – раса, етническа принадлежност, религия, сексуална ориентация, пол и т.н."

  Какво излиза според БХК. Всяка кражба с взлом или уличен грабеж следва да преследва като престъпление от омраза Срещу жертвата са извършени престъпления по определен признак " и т.н" , а именно по правило те са по-богати и заможни от крадците или грабителите.

 60. 60 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#51] от "osho":
  [quote#51:"osho"]Жените масово харесват "мъжкарите", без да осъзнават риска демонстративната агресия да се обърне срещу тях във всеки един момент.[/quote]
  Биология, какво да правиш? То и паунките /май имаха собствено название/ харесват пауните.

 61. 61 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Весело

  Една различна гледна точка за жена;http://www.ochevidets.ru/blog/15197/

 62. 62 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#46] от "7777":

  Вие говорите за първата вълна. Втората вълна започва със Симон дьо Бовоар и книгата и "Вторият пол". Според нея цялата история на човечеството е история на потисничеството върху жената, съчинава термина "репродуктивно робство". Тя крепи цялата си аргументация на Фройд и Маркс. Когато е писала самата книга е имала връзка с писателя Нелсън Алгрен (може да проверите произхода му) и самата тя казва, че преди да го срещне не е забелязвала никога да съществува неравенство между мъжа и жената.
  Друг голям принос прави психоложката Бети Фрийдън (пак намерете произхода и).
  Може да проверите и произхода на съпруга на основателката на Planned Parenthood, Маргарет Сангър. След нея като ръководител на организацията идва Алън Франк Гутмахер. Пак му вижте произхода.
  Предполагам сте запозната и с Глория Стейнъм.

 63. 63 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":
  Да чуем и за изнасилените мъже нещо. хаха

  А конкретният случай е поредната простотия.
  Някои хора толкова им работи мозъчето просто.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 64. 64 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#56] от "vasil_jordanov":

  Те са противници на феминизма в своята общност, но не и когато е за другите, особено за западното общество. Те и против расизма са, но принуждаваха жени етиопки, изповядващи юдаизма, да взимат противозачатъчни, когато идват да живеят в Израел.

 65. 65 Профил на pvmailbg
  pvmailbg
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Според мен този мъж отдавна е бил озверял и вероятно това е поредната му несполучлива връзка. Трупаната дълго време агресия се е "изляла" върху Нона. Уви това е вик за помощ....

  В същото време защо трябва да се изневерява и да се наранява достойнството на другия във връзката (няма значение дали го прави мъж или жена). Изневярата е просташка постъпка и поднесена на един изверг - последствията са пагубни (понякога и за тялото и за душата).....

 66. 66 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Статията е безобразно тривиална и неказваща нещо ново, съставена от цитати и чужди мнения въпреки българските примери. Някакъв недотам сполучлив опит на БХК да си оправдаят парите.
  Правещо впечатление обаче е, че тоя път не се упражняват на тема колко са ксенофоби българите по отношение на бежанци и цигани, макар да не се въздържаха да вмъкнат скинарите около НДК /за които чувам за първи път/. Темата като че ли се поизтърка. Този път се извъртат елегантно и атакуват фронтално - колко са лоши по принцип българите по отношение дори на други българи. Усещате ли към какви висини се е устремила антибългарската им мисъл, че от един частен и рядък случай - заливането с боя - се правят колосални изводи за цялостната народопсихология. Иван Хаджийски пасти да яде.

 67. 67 Профил на block
  block
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#55] от "7777":
  [quote#55:"7777"]щото има черен жиб- цитат на коментар #52 от “blockblock”
  Аха! Ето това е ключът към мъжкото равноправие с феминистките![/quote]
  ключ е. щото иначе не може да издрапа нагоре по баира. а ако не издрапа ще останем два разделени свята - възпрепятствани от калната снага на баира която ще дели телата и сърцата ни

 68. 68 Профил на block
  block
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#60] от "цаки":
  [quote#60:"цаки"]Биология, какво да правиш? То и паунките /май имаха собствено название/ харесват пауните.[/quote]
  верно бе, как се казва женският паун?

 69. 69 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Цялата дейност на БХК и сродните и "правозащитници" е едно престъпление от омраза към човечеството.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 70. 70 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1341 Весело

  Идиотската случка с пострадалото момиче, с което дебила се е доказал като "мъж", се използва от БХК да сътвори един безумен феминстки пасквил.
  Чак неудобно ми стана, че съм мъж...
  БХК, давайте го по-кротко.
  Вече сме в 21 век и на всяка крачка е пълно с успели и доказали се жени.
  Не е нужно да врякате все едно сме в зората на 20-ти век...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 71. 71 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#66] от "aleko":

  И това е организация която се била борела със стереотипите.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 72. 72 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "лишени са и от възможността да упражняват определени професии без оглед на индивидуалните им качества (справка - Наредба № 7 за вредните и тежките работи, забранени за извършване от жени)."

  Това е защита срещу експлоатацията на труда на жени, произлизаща от качеството им на физически по-слаби и функциата им на майки! Вече защитата на правата се приема като нарушение на същото ли? Няма такава тъпотия! Утре какво да чакаме, борба за правото на 12 годишни да полагат 16 часов труд във въгледобивни мини? Тъй де, как ще им забраняват, шувенисти такива!
  За насилието са прави, то трябва да се преслвдва във всичките му форми, и срещу жени и срещу мъже. Има други начини, изневерила, чао и приятно търсене на път в живота, същото се отнася и за мъжете. Никой не е собственост никому.

 73. 73 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "- 33 % от жените в световен план са преживели физическо и/или сексуално насилие - това се равнява на 62 милиона жени;"

  Тия статистики как точно се правят?
  При население "в световен план" от около 7 милиарда, при около 50% жени (те са повече от мъжете, ама нейсе), 33% са 2 миларда и 310 милиона! Къде са 62 милиона, къде два милиарда и почти половина?!!? Бюджета, да не го смятат и него така?

 74. 74 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Извинявам се, един милиард и 650 милиона!

 75. 75 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 604 Неутрално

  БХК Стига сте дрънкали глупости от сорта:
  "осъдиха престъплението и го определиха като престъпление от омраза. Това определение предизвика неразбиране и редица негативни коментари. "

  Т-е понеже залятата е жена вие искате по-високо наказание отколкото ако аз бях залетият например, като привнасяте разни измислени вини и съответно търсите повече права за други. В случая се касае за криминално деяние и би следвало съда и прокуратурата да се занимават със случая... Както и би следвало наказанието за извършителите да е по закон и да е еднакво независимо кой/коя е залетият/залятата та това боята си е опасно вещество... Утре някой уж недоволен клиент ще залее кварталният автомонтьор щото му е ядосан нещо, тогава вие дали ще повдигнете въпросът и дали смятате че наказанието за извършителите трябва да е еднакво или различно- Защо живота на едни да е по-ценен от живота на други ? Избирателното защитаване на права прилича малко на дискриминация.

 76. 76 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Всичко произлязло от БХК е изкилиферчено.

 77. 77 Профил на Haflinger
  Haflinger
  Рейтинг: 381 Неутрално

  От баба си знам :

  Осигури си лукса, жените сами ще дойдат. И не можеш ги изгони.

  Права беше.

  “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете” Б. Франклин
 78. 78 Профил на Haflinger
  Haflinger
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#74] от "anarhochristian":

  3.5х33/100=1.155

  “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете” Б. Франклин
 79. 79 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#66] от "aleko":
  Например в този случай БХК не се сетил , това да има връзка с неравностойното положение на жената в обществото.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/18/2383571_sudut_reshi_che_zabranata_osmoklasnichka_da_nosi/

 80. 80 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Това престъпление обаче ярко демонстрира две правила, които незабелязано ни се налагат ежедневно:
  Правило 1. Жената няма право да разполага със своето тяло.
  Правило 2. Ако жената пренебрегне Правило 1, мъжът има право да я накаже. Публично."

  Отново перверзия с мисълта, тука няма значение кой какво има право, при брачни отношения, а в днешно време в огромен процент това са отношения на съвместно съжителство без брак има договорно (устно и конклудентни действия) отношение на вярност, изрично или не, се установява договорката за вярност към партньора, нарушението й е измама и води до основание за приключане на отношенията (не говоря за правно регламентирано отношения, т.е. правоотношения, а за прилагане на принципите на логиката и справедливостта, на които се крепи и правото към обществените отношения изобщо). Ако са се разбрали , че могат да има сексуални отношения с други лица, това е о.к. между тях, но ако не са, то е нарушения на договорката.
  Веднага да вметна, че това не е оправдание за каквато и да е форма на насилие, то е съвършенно друга форна на обществени отношения, които вече са и правни, защото са санкционирани от закона, повтарям, то е недопустимо! Говоря за доводите на авторката, които издишат по отношение на логика и последователност.
  Да, в случая на договорка за вярност, никой от партньорите няма право да разполага на 100 % с тялото си, защото го е жертвал (правото , не тялото) в името на отношението си към другия. С нарушаване на верността, отпада и договорката. Довода на БХК е сбъркан! Достатъчно беше да се осъди насилието. Толкова ли е сложно!?
  Защото основата на това насилие не е в пола, а в една негова особенност, женския пол е по-слабия пол, затова по-силния има по-голям шанс да извърши насилие върху него , а не обратното (не че го няма и другото). Аго един по-силен мъж извърши насилие върху един по-слаб мъж, това е абсолютно същото деяние и трябва да се осъди по същия начин! Ако по-силна жена извърши насилие върху по-слаб мъж, това е абсолютно същото! Подмяната на този принцип (отхвърляне и осъждане на самото насилие, като същност на проблема) би довела до извращаване на самите отношения и би довела до особенна защита на индивиди, не на базата на реално претърпяване на насилие, а на базата на пол, раса, религиозни беждения и каквото си щете, а това е проява на шувенизъм, расизъм, сексизъм и т.н. е дори забранено от Конституцията!
  Правило 2 - Наказание има, да има, но то не е насилие, санкцията за нарушаване на договорката между двама души, вече я споменах, тя е разваляне на съответната договорна и чао гринго! Толкоз! Пак омесване на брашно с трици!

 81. 81 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#60] от "цаки": Човекът, като обикновено, е обърнал гръб на основни принципи в Природата. При почти всички видове съществува ухажването, по време на което женската прави избор с кой мъжки да създаде потомство и да продължи вида си.
  Подчертавам! Женската прави избор сред няколко мъжки, с кой от тях да създаде потомство! Ако направиш лош избор, лошо за теб и рода ти от гледна точка на еволюцията.

  И човекът, като другите животни, щом направи лош избор на партньор, си пати! По един или друг начин, но винаги си пати. Феминизъм, сексизъм и прочие неща са без значение...! Правилата са прости и единственото, което има значение в природата на собствения ти вид, е личната ти способност да правиш правилните избори в живота си.

 82. 82 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Съвет БХК, това за което можете да се хванете за да докажете тезата си във съда единственото че е пуснал клип в Интернет.

 83. 83 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Накратно тая теза която ще прекопирам е некоректна и създава неравнопоставеност в законодателно отношение между хората. А и от начина по който продължавате нещата вие постъпвате по същият начин индиректно вашият отговор е НЕ т-е Ако жена бе заляла мъж БХК не бихте го налекли "hate crimes" ... с такова впечатление останах ето ви цитата :
  " "hate crimes", който често остава недоразбран.
  Това са онези наказуеми деяния, извършени с оглед на определен признак, който жертвата притежава – раса, етническа принадлежност, религия, сексуална ориентация, пол и т.н. Оттук и полово базираното насилие е вид престъпление от омраза. Както расово мотивираното насилие търси да постави някого "на мястото му", сиреч да съхрани определени символни граници между "расите", така и полово базираното насилие търси да стори същото, но по отношение на жените.

  Тестът е: би ли било деянието при същите обстоятелства извършено спрямо мъж от жена?

  Социално полът се конструира чрез норми за поведението и външния вид. Стереотипите на тези норми са живи и публично известни – мъжът е активен, доминантен, властен, богат; жената е пасивна, подчинена, изпълняваща, загрижена за външния си вид, от който черпи единствената си социално приемлива сила - сексапила. Сексистките модели ..... "

  т.е замитате го и индиректното ви внушение е че НЕ защото видите ли грусните експлоататори мъже ?! .. Дотук от мен по темата ...

 84. 84 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Весело

  Добре де тия любовните престъплемия не са ли crime of passion на в америката, или всички сме негри когато го ни изнася?

 85. 85 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  За мен това си е чист опит за убийство....

 86. 86 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 604 Любопитно

  офтопик: (справка - Наредба № 7 за вредните и тежките работи, забранени за извършване от жени) .... щом смятате че е добра идея жените да работят в някоя бояджийна например - ала внимамайте какво защитавате. Не е лошо да прочетете какви химикали се използват там ще кажа само че са доста отровни но пък за сметка на това и канцерогенни, да не говорим че биха увредили плода например. Или в някоя химическа фабрика със супер токсични и канцерогенни химикали макар и с маска, защитно облекло и ръкавици да ги диша 8 часа ... да страшни защитници на женските права сте стор няма ... въпреки че която иска пък защо не ?! Нека има равноправие

 87. 87 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#52] от "blockblock":

  Хахахаха!
  +++
  Ние с приятелите не сме по рибата, но ходим на палатки в планината. Зетя напоследък и той се примоли да идвал с нас, щото сестра ми, добър човек, ама и тя жена. И дет се вика за ден два да си похортуваме на ракийка и скаричка за равноправието и феминизма. След това пак у пеклото!
  Мисля , че истинският български вариант е баш това, нещо като карнавала за католиците. А описаните в статия идиоти насилници, са си точно това, идиоти насилници. Толкоз!

 88. 88 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Дават дума на анти българите,дето се опитват да ни вменяват вина.Статията е написана от екип на БХК?Нещо групово като изпълнение,гот.Колкото до случката,ами жени с леко поведение има доста в последните десетилетия станаха още повече,за да не ме обвинявате в комунизъм,ще отбележа,че този процес е започнал още преди 1989.Интересно ако една жена отреже на някой нещо си как ли биха го отразили от БХК.

 89. 89 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Лелемале, колко много ориенталци има в тоя форум, направо срам ме хваща!
  Обирайте си бурките и тюрбаните и марш на изток, тук е Европа

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 90. 90 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#84] от "lol":

  не, не са, това е нещо съвсем друго

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 91. 91 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 662 Весело

  До коментар [#8] от "Веселин Дечев": Eeeeeeeee, а скрии се накрая бе капут! Междувпрочем ти сутеньорче ли си?

 92. 92 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 542 Неутрално

  [quote#75:"ognyang"]независимо кой/коя е залетият/залятата[/quote]
  именно законът казва, че не е независимо.
  Толкова ли ви е трудно да разберете същината на това престъпление?

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 93. 93 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#88] от "mimeto71":

  Миме, съчувствам ти. Сигурно е много трудно да се живее без рационална ценностна система и никакво чувство за справедливост.
  Сега тичай да режеш салатата, че да не играе колана.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 94. 94 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#78] от "Haflinger":

  Да.

 95. 95 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2011 Разстроено

  Всеки ден вестниците изнасят истории на убийства или физическо насилие от ревност, в болшинството от случаите извършвани от мъже. Има и много случаи, когато става дума за разведени съпрузи или разделени партньори, при които бившият съпруг не може да преглътне факта, че "неговата собственост" т.е. бившата съпруга е създала нова връзка.
  Тактиката на изоставените жени е по-скоро да преследват и изнудват бившите си съпрузи или новите им половинки, а не да прибягват до физическо насилие.
  И в двата случая става въпрос за антисоциално поведение на първични индивиди с ниско самочувствие и болезнено чувство за собственост, които не могат да приемат, че бившият им партньор не иска да бъде с тях и търсят начин да си отмъстят.

 96. 96 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В статията има верни неща. За жалост, това е просто пиар акция на чуждестранния агент БХК, писана е от антибългарите от БХК, които очевадно по този начин се опитват да се пооправят имиджа.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 97. 97 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#88:"mimeto71"]Колкото до случката,ами жени с леко поведение има доста в последните десетилетия станаха още повече,за да не ме обвинявате в комунизъм,ще отбележа,че този процес е започнал още преди 1989.Интересно ако една жена отреже на някой нещо си как ли биха го отразили от БХК. [/quote]
  Тези жени с "леко поведение" спят с мъже, нали така? Значи има и съответната бройка мъже, които спят наред с когото им попадне. Но разбира се, виновни трябва да бъдат жените.
  И кога е имало случай на отрязване на нещо си в България, че не мога да се сетя?

 98. 98 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  1. На БХК работата им е да се осветляват и борят с всякакви случаи на дискриминация,насилие над гражданите и нарушения на закона в светлината на горните две. Така че всякакви обвинения в "соросоидство","платеност" и т.н. са смешни.
  2. Случаят е наистина "христоматиен" за талибанизъм и комплексарщина/или идиотщина, които все още са широко разпространени в Бг.
  3. БХК / или по-скоро материалът в Дневник / преиграват на моменти и, още по-лошо, залитат в обратна на желаното посока,поддавайки се неволно, според мен,на влиянието на някои грешни/дори осъдителни/ феминистки предразсъдъци и стереотипи за "жената-жертва" и "мъжът-комплексар и бияч".
  4. Проблемът на бг-обществото,а и на западното включително / макар на Запад нюансите и проблематиката да се различават / ,е в пренебрегването на широко рекламирания иначе принцип на равнопоставеност пред закона на всички граждани и равнопоставеност пред шансовете за успех изключително на най-кадърните и можещи. Т.н "позитивна дискриминация",с малки изключения е отрова за всяко общество......

 99. 99 Профил на kraa
  kraa
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Късният феминизъм е отрова за всяко общество до което е достигнало. Жените в България вече имат основните права за които феминизмът отначало се бореше, почти всичко оттам нататъка е една голяма измама.

  Гордея се че българите в тези коментари са достатъчно проницателни за да видят, че тази идеология се опитва да накара жените да се чувстват подтиснати, и да набие вина на мъжете за да се грабне до политическо и социално влияние, под претенцията за борба за правата на жените.

 100. 100 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Преиграват...

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK