В поредно обръщение Цветан Василев отрече да се крие и обеща да спаси КТБ (допълнена)

В поредно обръщение Цветан Василев отрече да се крие и обеща да спаси КТБ (допълнена)

© ReutersСедмица след като се предаде на сръбските власти, мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев разпространи официално обръщение, в което отново отрече да е причина за състоянието на банката в момента, заяви, че не се крие от правосъдието, обвини държавните институции, че го атакуват, и се зарече да спаси КТБ.


Обръщението е публикувано в личния му сайт, както и предишното от края на август.


На пет страници Василев, който беше обявен за международно издирване, а от 18 септември България е поискала екстрадирането му, опровергава т.нар. от него "митове" за КТБ - че е избягал с парите, че се крие и че банката е пирамида. "Всички, които ни се довериха, заслужават справедливо решение на предизвиканата от други криза", казва Цветан Василев.
Ще направя всичко по силите си за спасяването на КТБ, пише собственикът на банката, като допълва, че ще направи това въпреки огромното му разочарование от отношението към него от представителите на държавните институции, някои медии и политици. Той се заканва, че ще съди виновните за "грозната война срещу КТБ", а всички присъдени обезщетения ще вложи във фонд със специални цели.


Василев обяснява, че не е избягал, а е решил да изчака във Виена, докато се изясни недоразумението, че е "поръчал" Делян Пеевски. "В този момент не си и представях дори, че безотговорността на държавните институции ще стигне дотам да се окажат сред инициаторите за унищожаване на банката", пише Василев. Той пояснява, че след като е видял нежеланието на централната банка да заеме адекватна позиция и страха на Иван Искров от прокуратурата, е решил да поиска специален надзор за КТБ.


По думите му скрит е останал фактът, че за периода 2011 - 2013 г. - в който е обвинен, че е подстрекавал свои колеги да присвояват в негова полза повече от 200 млн., банката била "капитализирана с 500 млн. чрез пряко увеличение на капитала, капитализация на годишната печалба и предоставяне на подчинен срочен дълг".


"Вместо тази информация в публичното пространство бе пусната нескопосаната история за изнесени чували, надлежно съчинена на една улица с име на латиноамериканска столица. За мое учудване тази нелепост бе преповторена дори от Иван Искров още по-абсурдно - оформена като сигнал до прокуратурата от 11.07.2014 г.", пише в обръщението.


В същото време в банката по различни сметки на фирми, пряко и непряко приписвани ми, останаха над 220 млн. евро. Но и това по мистериозен начин бе скрито от вниманието на всички. Очевидно защото бе неудобен факт. Надявам се обаче, че наближава моментът, когато тези неща ще бъдат разгледани, анализирани и оценени от съответните институции", обяснява Василев.


Мажоритарният собственик на КТБ отрича да се крие и уточнява, че е останал зад граница, защото възстановяването на банката се е превърнала в мисия на живота му, която е нямало как да бъде осъществена от ареста. "За да подкрепя тезата си, че срещу банката бе организиран погром с участието на държавни институции и техни представители, ще подчертая, че разполагам с неопровержими доказателства за манипулиране и изнудване на клиенти с цел изтегляне на техните средства, създаване на изкуствена паника, координирано изтегляне на средства на държавни фирми и други подобни. При това с широката подкрепа на услужливите медии, странно обединили се срещу посочения с пръст общ враг, пише банкерът


Според него целта е била да се фалира банката на всяка цена и да се придобият някои от апетитните активи на безценица.


Цветан Василев определя като басня твърденията, че КТБ е пирамида, като подчертава, че те се разпространяват от "центъра" за управление на държавата, подкрепян активно от бизнесмена Иво Прокопиев" (съиздател на "Капитал" и "Дневник" - бел. ред.). Той декларира, че банката му е "финансирала балансирано и отговорно в основните сектори на индустрията и преди всичко в отраслите, гарантиращи устойчивото развитие на икономиката на страната".


Според него има известни недостатъци на кредитния портфейл на банката, но нейните активи обезпечават насрещните й ангажименти. Василев отказва да влезе в повече подробности, защото част от тезите ще бъдат застъпени и от защитата му, както и в предложението за преструктуриране на банката.


Масово говорене за спасяване на КТБ с държавни пари


Три месеца след затварянето на КТБ говоренето за оздравяването й става все по-масово: след главния прокурор Сотир Цацаров, експертния консултативен съвет на работодателските и синдикалните организации (с участието на финансистите Емил Хърсев и Красимир Ангарски) последните дни към тази теза се присъединиха и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, управителят на БНБ Иван Искров, председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, обобщава в днешния си брой вестник "Капитал daily".


В статията се отбелязва как всички изброени признават, че оздравяването на КТБ и отварянето й минава през държавна помощ, т.е. използването на средства на данъкоплатеца. "Искров дори назовава сумата, нужна за операцията - 6.5 млрд. лв. Не е ясно какво включва тази сума. Може да са само средства за осигуряване на ликвидност за покриване на депозитите в банката - според доклада на квесторите към края на юни общо привлечените средства на банката са били 6.319 млрд. лв".


"За сравнение, минаването през законовата процедура по фалит може да не струва нищо на данъкоплатеца", посочва "Капитал daily". Още по темата можете да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Ама кой му вЕрва? КОЙ?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Говори като нашите футболисти:

  "Ще направя всичко по силите си ..."

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 3. 3 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Преял е с плескавици....

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 4. 4 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 474 Неутрално

  този е егати нахалника , мръсник!

 5. 5 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Мхммм, до сега кой му пречеше да спасява?

 6. 6 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  Ще спаси банката, от себе си ли?

 7. 7 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Мустак, когато банките предлагаха лихви по депозити от по 2 процента, ти предлагаше 9. А ликвидността идваше само от държавните предприятия и от алчни наивници като Веждичката - това ако не е пирамида, кое е?

 8. 8 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Е сега ще пусна сълза...!

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 9. 9 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 490 Неутрално

  няма ли кои да настъпи и изблъска "малкото човече" наричащо се иво никодимов, след онази случка във Варна наказаха невинен пожарникар заради демонстрираното по телефона приятелство с "генерал" Николов...

 10. 10 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Спасителя в ръжта...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 11. 11 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 461 Весело

  "КТБ" - 54654 епизод.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 12. 12 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Цветан Василев да не си кореспондира чрез медиите,какво се е "предал"- той до последно ще иска да си остане в Сърбия,като инвеститор от висок клас с нашите пари.Сърбите да не са луди да го предадат?Те има интерес от него.БНБ да му мисли,в това отношение Василев е прав - БНБ носи отговорността и всички ние,данъкоплатци,някои и вложители!

  Tony
 13. 13 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Пак преразказване... Що не пуснете текста на цялото обръщение? Или ви притеснява споменаването на името на Прокопиев?
  "Мит номер три: Банката е пирамида
  Тази басня упорито се разпространява от „центъра“ за управление на държавата, подкрепян активно от бизнесмена Иво Прокопиев. Самият факт, че тези кръгове се обединиха около толкова абсурдно твърдение, говори за нисък интелектуален потенциал. Странно е, но основните им доводи се градят на нескопосаните тези на едно недостойно създание, чиито услуги те си осигуриха по един или друг начин. Странно и страшно е, че и управителят на БНБ Иван Искров се включи в този фалшив хор, ползвайки същите доводи."
  http://www.vassilev.bg/bg/обръщение-на-цветан-василев_7_19

 14. 14 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 458 Весело

  Що да не я спаси и ако може с държавни пари.

 15. 15 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Разочарован от политиците. Еми-и-и, той без тях е нищо. Срещу тях пък е...даже на минус. Дебелото момче остана в играта, макар и на заден план. Сега джавка срещу мустака като пале от купа сено.
  Когато уволниха от "Дойче веле" Бедров заради него, всичко беше "цветя и рози", сега вече е от женската страна.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 16. 16 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1446 Любопитно

  Това го знаем, интересува ме кога ще влиза в затвора?

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Омръзна ми от мафиоти

 18. 18 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  може ВЕРНО да иска да СПАСИ БАНКАТА ЧОВЕКА......!!!!!......И ВЕРНО МОЖЕ ДА ИМА ЗАГОВОР......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 19. 19 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Цецко, къде са парите?
  Другото си го разказвайте с Пеевски...

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5571 Неутрално

  Каква наглост, от кога обещава че ще се върне, че ще оздрави банката, че ще възстановят на хората парите....лъжец.

 21. 21 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  За Прокопиев и компания е пропуснато!?!

 22. 22 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 520 Любопитно

  До коментар [#5] от "zlobar":

  Искров и компания?

 23. 23 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 713 Неутрално

  "Според него има известни недостатъци на кредитния портфейл на банката, но нейните активи обезпечават насрещните й ангажименти."

  А изнесената статистика за над половината портфейл раздаден на кухи фирми с управители чистачки, шофьори и бодигардове...

  Апропо някой да е видял някой в България да си признае за нещо? Дори и с превишена скорост да ни снимат и спрат, или очевадно да сме минали на червено ВИНАГИ имаме довод и причина някаква па макар и изсмукана от пръстите...Черта явно някаква си, народопсихологическа...

 24. 24 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Дневник, пуснете и тази част, в която се говори за Прокопиев. Дали е истина, или не, не мога да преценя, но все пак е важно, за морала.

 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Весело

  Господ забравя, ама не забравя ...
  - частниците пе даваха парите на работници
  = сега КТБ не дава техните пари ... КЕФ !!!
  = Всеки си плаща и за всичко се плаща
  ... а дребните вложители ще си получат парите на някакъв етап - ще се разминат с малко притеснения

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Що ли ми се струва, че с Василев задкулисната банда, дето се опита да катурне банката му и прилапа активите й, удари на камък? Нито го пречупиха, нито го смазаха, а както става ясно - ще ги съди до дупка:
  "Ще направя всичко, което е по силите ми да възстановим банката и Ви давам дума, че ще съдя докрай виновните за грозната война срещу КТБ. Всички присъдени обезщетения ще вложа във фонд със специални цели"
  Мдааа, доста средства ще се наберат в тоя фонд ако заведе дела в съда Люксембург, Страсбург и Вашингтон. Дано целта е измитане на корпорация Пеевски/ДПС от властта. Завинаги.

 27. 27 Профил на ivanmmcht
  ivanmmcht
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много е готин този Василев - пич от всякъде. Дано да успее да оправи нещата -

 28. 28 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#7] от "Handy":

  Това не пречеше на тези банки да дават 2 пр. а да взимат 12 пр. по кредити.

  9пр. - не ми се вярва да е давал - я провери. Чувал за за до 7.5 пр. и то за влог от доста големи суми.

 29. 29 Профил на fuji
  fuji
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз не мога да разбера всички тръбят за оздравяване на банката.Никой не казва как и кой ще прави компресите?И наистина ли има хора които си мислят,че при евентуално отваряне на банката тя ще си функционира както преди?Отворили се банката след всички епизоди на този сериал кой ще си държи депозитите в нея?Коя фирма изобщо ще работи с нея?Масово ще има теглене,прехвърляне на сметки и до там.Обречена ми се вижда тази работа.Може би и затова бавят във времето финала на филма.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  “че е избягъл с парите”

  (ъ)?!

  I Want To Believe
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#22] от "Blaster _":

  викаш Искров и компания пратили писмото
  http://www.bnb.bg/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20140620_BG

  Ето и още малко факти
  "Припомняме, че на 22 август 2014 г. Българската народна банка изпрати писма до двата най-големи акционера в Корпоративна търговска банка (КТБ) – „Бромак“ АД и ФГДРСО, с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС."
  До 31.08.2014 не е постъпило предложение от Цветан Василев.

 33. 33 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 468 Неутрално
 34. 34 Профил на islamic_state
  islamic_state
  Рейтинг: 233 Любопитно

  "Що се отнася до твърдениятя, че се крие, Василев казва, че е останал зад граница, защото възстановяването на банката се е превърнала в мисия на живота му, която е нямало как да бъде осъществена от ареста."

  Робин Худ, един вид...

 35. 35 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 458 Неутрално

  кога ще започнеш да говориш по същество, Цецо?
  нали си чист като сълза
  нещо за оста на злото между теб-Пеевски-Цацаров-ББ

 36. 36 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Долният цитат е много интересен! Не случайно Василев споменаваше, че атаката е от хора, които години наред са го рекетирали. Оказва се, че последното изнудване е месец преди да стратира сценария срещу него и КТБ. Интересни неща предстои да излязат наяве...

  "Без никакво съмнение целта беше фалиране на банката на всяка цена и придобиване на някои от апетитните активи на безценица от организаторите на погрома. Става дума за активи, които решително бях отказал да „предоставя“ месец преди това, за да запазя жизнеспособността на банката и сигурността на вложителите. "

 37. 37 Профил на journey
  journey
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#25] от "dark'star":

  Отново ръсиш меко казано неадекватни коментари

 38. 38 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Когато новия одит на банката излезе със становище всичко би трябвало да стане ясно... За съжаление, нещата са много оплетени и наистина няма да се учудя ако случаят КТБ се окаже пародия на турски сериал...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 39. 39 Профил на t_o_m_o_v
  t_o_m_o_v
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Това някакъв вид автоцензура ли е, че сте забравили да отбележите "бизнесмена Иво Прокопиев", който се споменава в текста на обръщанието.

 40. 40 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 715 Весело

  И на мен тате ми обеща колело, мъ друг път!

 41. 41 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Подуправителят на БНБ Цветан Гунев последва съдбата на камионите с двойни дъна от Костинброд.

  "Софийският апелативен съд (САС) отказа да отстрани Цветан Гунев от длъжност. Апелативните магистрати потвърдиха определението на Софийския градски съд (СГС) за подуправителя на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор"."

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 42. 42 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1028 Неутрално
 43. 43 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Повече от ясно е че са пилени пари и са раздавани лоши кредити и "стимули" на свои хора. Също така е ясно че се развали калимерата за опазване на масонската тайна и се разбра истинското положение от раздаването на безразсъдни невъзвращаеми кредити. Не са за вярване ни едните, ни другите, ни третите.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 44. 44 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 233 Весело

  Колкото по-голям престъпник, толкова по-силно его и толкова по-силно си вярва .. справка - Хитлер, Сталин-ето го и нашия БГ принос-Цветанов ...

  Той колко е добър човек и какво е искал/не е искал си е негов избор и има право. Въпросите обаче са ясни - къде са обеспеченията за дадените от КТБ кредити, защо бившите му служители твърдят че след заемите на ръководените от тях дружества парите са върната на Цветанов и мн. мн. други ... Че имаше атака от Доган и компания чрез прокуратура и съд е 100% ясно, че БНБ съществува само да вземат 2 пъти заплати /веднъж от банката, втори път за да не виждат/ също е ясно - НО - ВАСИЛЕВ отговаря за себе си!

  Извън другото - много ми е смешно-играчи, бивши политици, банкери - как смятаха че закона е само за другите - сега се вижда-без закон, ред и контрол-ВСИЧКИ ГУБЯТ! Те западните демокрации неслучайно говорят за върховенство на закона-от опит са разбали-днес ти газиш закона в твоя полза-утре други го газят в твоя вреда ...

 45. 45 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1222 Весело

  За банката не знам, важното е да спаси себе си...

 46. 46 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Чудя се на толкова хора заставащи , зад банкер, отпуснал доказана "токсични" кредити на свои -свързани фирми...
  Така не даваме ли зелен светофар и други банки да правят същото. А после да врещим...

 47. 47 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Защо се прави на луд! Защо говори с недомлъвки. Явно извърта истината така както му е угодно

 48. 48 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Весело

  много спасители, много месии, много проекти, много работни места...

  като слушам комунистическите обещания, отново ми се иска да извадя телефонния указател и да приключа окончателно с темата за емиграция в ЕС... тук нещата няма да се подобрят, докато не погребем комунистическото си минало

  РЕФОРМИ !
 49. 49 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Реформаторски Блок
  Няма смисъл от наливане на пари в КТБ

  Решението на казуса с Корпоративна търговска банка е в изолирането на причинителите му, на тези, които са държали похлупака. Това са Българска народна банка, ДАНС, прокуратурата и всички компетентни органи по време на кабинета „Орешарски”.

  Реформаторският блок дадоха пресконференция, на която обявиха, че не се притесняват да разкрият кои са имената на виновниците за кризата с КТБ и изброиха: „Цветлин Йовчев, Владимир Писанчев, Сотир Цацаров, Петър Чобанов, Стоян Мавродиев”.

  Десните са на категоричната позиция, че най-важното в момента по случая с КТБ е да не се пипат парите на данъкоплатците, но от друга страна гарантираните пари на вложителите да бъдат изплатени в срок.

  Реформаторите виждат решение на проблема в идването на авторитетна международна компания, която да влезе в банката, да проследи парите там и да разкрие финансовите измами. ГЕРБ да каже дали в бъдещо решение на проблема с КТБ ще бъдат използвани парите на данъкоплатците и дали ще бъдат върнати парите на вложителите, призовават още от Реформаторския блок.

  „Не ни интересуват позициите на БСП и на ДПС по темата. Най-важното е те да останат извън изпълнителната власт”, отсече обаче Радан Кънев.

  „За оздравяването на КТБ трябва да бъдат налети 6 млрд. лева. Няма икономически смисъл това да бъде направено”, заяви от своя страна и Петър Москов.
  Той представи данни, с които реформаторите са се снабдили от медийни публикации. Именно на базата на тези данни десните са направили оценката си за картината в КТБ.

  Реформаторите са си направили класация топ 150 на длъжниците в КТБ, които представляват около 97 на сто от всички кредити на банката. Над 50 от тези досиета са за кредити с фирми, които нямат нито един служител, а с под десет служители са още 59 фирми със задължения към КТБ.
  „90% от кредитите на банката са към свързани лица”, посочи още Москов и напомни, че това е незаконно.
  „Трябва ли такава банка да бъде спасявана с парите на данъкоплатците”, попитаха от Реформаторския блок и сами си отговориха: „Категорично не!”

 50. 50 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Текстът на Василев не е много свързан, но не знам дали редактор може да помогне. По-скоро има нужда от избистряне на мисълта на автора

  До коментар [#13] от "abygale":
  До коментар [#21] от "mihomen":
  До коментар [#24] от "Over":
  До коментар [#39] от "t_o_m_o_v":

  В момента пише за Прокопиев, преди не е бил споменат ли? Но наистина от преразкази няма особен смисъл.

 51. 51 Профил на magnolia_2003
  magnolia_2003
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Защо не публикувате целия текст на обръщението, а пак преразказвате и то избирателно? Не разбирам и злобата на голяма част от коментиращите. Може би защото става все по-ясно, че г-н Василев не само, че не се изплашил от всичко, което му причиниха и помията с, която го заливат ежедневно, а въпреки всичко и въпреки тях продължава да се бори, както за да спаси банката си и спестяванията на вложителите, така и за да изчисти името си. На тези, които все още не са разбрали защо не се връща, той отговори в пряк текст - от ареста не би могъл да направи нищо, а точно това щеше да му се случи, ако се беше върнал. Щяха да му предявяват разни измислени, недоказуеми обвинения и да го водят като мечка до съда, до следствието, да го унижават за радост на всички, които доволно потриваха ръце през тези три месеца , сипеха клевети и безумни измислици и очакваха да фалират банката и да прилапат активите. Но КТБ не е залък за всяка уста. Ще се задавите "господа П-та"! Вярвам на всяка дума изречена в обръщението и с нетърпение очаквам момента, когато всичко ще излезе наяве и всички виновни ще получат заслуженото. Дано му стигнат силите на г-н Василев да издържи. Желая му го от сърце.
  Нищо официално не е изнесено за състоянието на банката, а тук се говори за едни дупки, лоши кредити и какви ли още не фантазии! Пълно безумие! Прочетете по-внимателно обръщението и там, средно интелигентния човек ще намери някои отговори, стига да чете непредубедено. Приятно четене!

 52. 52 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#50] от "nero__":

  На мен текста ми се струва логичен, а мисълта му кристално ясна. Слушал съм го Василев на публична лекция в УНСС - блестящ оратор и анализатор с невероятно присъствие и гръмовен глас. Колкото до редакторска намеса, очевидно той сам си пише писмата, а все пак е финансист, не филолог.
  Колкото до другото - да, вече публикацията е допълнена, в първоначалния вариант липсваше пълния текс, както и касаещото Прокопиев. Редакторите явно четат коментарите...

 53. 53 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#26:"abygale"]Дано целта е измитане на корпорация Пеевски/ДПС от властта. Завинаги.
  [/quote]
  Дай боже.Амин!

 54. 54 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#27:"ivanmmcht"]Много е готин този Василев - пич от всякъде. Дано да успее да оправи нещата -[/quote]
  Ще ги оправи, щом се е заел.Той го знае,но лошото е ,че и другите ,които го познават и сега са срещу него-също го знаят.Затова правят всичко възможно да му попречат

 55. 55 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1274 Любопитно

  [quote#51:"magnolia_2003"]Не разбирам и злобата на голяма част от коментиращите. [/quote]
  Пролетарска злоба.Тук е винаги в изобилие.Не сте ли свикнала?

 56. 56 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 812 Гневно

  Фаза 2 престъпника се обявява за жертва и чака състрадание, типично за латино-турски сериал. Ще повярвам в обратното когато започне да споменава КОЙ поименно

 57. 57 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#51] от "magnolia_2003":

  Ти сега съжаляваш ли го? Да беше споменал с КОЙ кога и какво е правил с конкретни факти, да беше казал името на КОЙ

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Той може да си обещава до второто пришествие,кого топли това.Или да спасява,или да каже,че се оттегля от спасението.

 59. 59 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#51] от "magnolia_2003":

  Страхотен коментар, но фактите показват нещата малко по различно. Аз леко се съмнявам най- големия акционер да не знае какво е сътоянието на КТБ. Така че продължава да стой открит въпроса какво го спира да спаси КТБ до този момент? До точно този момент той по никакъв начин не е заявявал подобен интерес. А следват избори...

 60. 60 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Циркът става абсурден.

  Някой помни ли какво говореше Доган за банки и политици преди години. Че полититиците имали възможности на банкери. Никой не се трогна тогава. Прокуратурата вероятно не е разбрала какво и защо го говори.

  Ей до това водят възможностите им.

 61. 61 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Реформаторски Блок

  Казусът КТБ

  http://dsb.bg/uploads/files/CCB.ppt

  Виновните за КТБ имат имена

 62. 62 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Реформаторски Блок

  Виновните за КТБ имат имена

  http://www.youtube.com/watch?v=aio3yqcU4q8#t=321

 63. 63 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  [quote#55:"vjacho"]Пролетарска злоба.[/quote]
  Дали? Нима той не беше част от хората, които искат да му издърпат килимчето изпод краката?
  - кого дебелото момче считаше едва ли не "като баща"?
  - в чия банка бяха концентрирани сметките на държавните предприятия и тя, от малка банка, израсна до четвърта по активи.
  - кой финансира, или придоби ТВ7, рупор на един журналист, нов политик.
  - с чии пари "новият политик" стартира проекта си.
  - кой се занимаваше с политическо инженерство.
  Не слагам питанки, защото това не са въпроси.
  Василев обича да прави медийни изявления, но едва ли би седнал да отговаря на въпроси, които не са му известни предварително.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 64. 64 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 423 Гневно

  Пак новина за Василев, като турски сериал стана това!

 65. 65 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#24] от "Over":

  Не съм сигурен, че остана нормална медия в България.
  Всеки има някакъв интерес.

 66. 66 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Истината за комплота на банката и нейният собственик, излиза на бял свят и за най-предубедения читател. Очевидно всички клевети, една по една падат / Гунев и др.обвиняеми / пред обективният съд. Балонът на съзаклятниците се пука пред очите на всички хора. Кликата "очевадни" престъпници, като начало, получава отвращението на обществото към тях и техните планирани пъклени дела. Истината неможе да се налага на хората на сила, независимо от административната и медийна власт на съзаклятниците,тя ще продължи да излиза, защото е силна и неподвластна.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  [quote#67:"Николай Ненов"]А ти на кого вярваш бе, кретен? На Искров, Пеевски и ДПС ли?[/quote]
  Айде мери си малко приказките. Къде и кога съм твърдял, че вярвам на Пеевски или на Искров? Влачиха заедно, после нещо се скараха, и сега си подхвърлят обвинения.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 69. 69 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 233 Неутрално

  От писмото става ясно, че обвинението за присвояване на 200-тата милиона е кьорфишек, хвърлен в очите на обществото. Василев казва, че тази сума е използвана за увеличение на капитала и част от нея се намира в негови ф-ми обслужвани от банката.Специалистите са наясно, какво казва той. Вярвам му, защото фактите са тук в Банката и независимите одитори могат да проверят това. Вярвам на думите на Василев, защото досега твърденията на кликата се оказаха лъжа.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на OSB
  OSB
  Рейтинг: 282 Весело


  Уоу, или под статията коментират много наивници, или платените тролове пак са се активирали, или пък вложители в пирамидата КТБ гонят личен интерес..Все тая.Здравият разум не е на почит в темата. 72. 72 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Защо е този нецялостен преразказ, Дневник?!

 73. 73 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#70] от "Николай Ненов":
  Защо трябва да се бълват змии срещу Искров и БНБ? До скоро и аз си мислех, че носят определена вина, но май са укорими само за известно бездействие по отношение на законодателни инициативи навреме.

 74. 74 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 571 Неутрално


  Макар и задграничните изявления на г-н ЦВасилев да ни се поднасяха като 'на час по лъжичка', това последното му е като обвинение към много политици, прокурори, съдии и фирми, които са се възползвали от банката му. Защото именно сега, осигурил си може би подкрепата на една друга, съседна ни държава в лицето на най-висшите и ръководители се е почувствал по-сигурен. Както за животът си, така и за действията, които смята да предприеме, за да защити своята теза. Нашата държава направи всичко по силите си в услуга на задкулисието и мафията, за да му попречи банката да се оздрави още при първите признаци на атака за събарянето и. Не е луд този, който изяжда баницата или се възползва по-най-добрият начин от предоставените му възможности. Все още е актуален въпросът кои наляха парите на държавните дружества в банката, за да я напомпат до небесата, а оттам тя да предлага и такива високи лихви по влогове. И в признанието му сега, че не се е поддал на най-последният натиск върху него може би се крие разковничето и за настъпилата криза. Нека си припомним участниците/фирмите по ЮПоток, политиците, които искаха актуализация на бюджетът със 7 милиарда лева? Фалира ли държавата, или тези, които се привиждаха като следващи управляващи, желаеха да имат едни пари за безконтролно харчене, за да се фукат, че са строили магистрали, спортни зали, тангенти и т.н. Но както всички знаем - най-много се краде от големите проекти, чрез избрани фирми и без ясни критерии за печелене на обществени поръчки от 'наши хора'.
  Не се изявявам като адвокат на г-н ЦВасилев, но има нещо много гнило в случващото се, само и поради ненавременната намеса на БНБ, неадекватната намеса на Прокуратурата и раздуханата от определени медии паника сред вложителите.
  Ако г-н ЦВасилев с действията си допринесе за разкриване на поне част от зависимостите сред тези гореупоменатите, може би ще се диша малко по-дълбоко. В интерес на всички обикновени български граждани е това да се случи, за да не се повторя.
  За да ни се отворят очите кои какви са и за какво се борят.
  Ще е като обица на ухото и за всички онези, които преценяват къде да вложат парите си. Не че ги обвинявам, защото е въпрос на избор, но и на собствена отговорност.

 75. 75 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 791 Весело

  До коментар [#1] от "today ":

  КОЙ си верва

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 76. 76 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#59:"zlobar"] До точно този момент той по никакъв начин не е заявявал подобен интерес. А следват избори...[/quote]
  Напротив.В момента, в който каза ,че работи по оздравяването-излезе заповед за арест и запориране на имуществото му.

 77. 77 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#76] от "Irina":

  ами какво да Ви кажа
  да не се повтарям коментар 32.
  Да Ви звучи познато?
  "Днес Файненшъл таймс пише, че фалиралата банка Еспирито Санто (чието спасяване струваше 4.9 милиарда евро на португалската държава) е отпускала тайно и незаконно кредити на своя основен собственик - фамилията Еспирито Санто. Заемите са минавали през Панама, след което са пренасочвани към фирми на фамилията, без да се декларират като вътрешни кредити и без да се спазват ограниченията за такива кредити. Така парите на вложителите реално са изтекли във фирми на собственика на банката. "

 78. 78 Профил на VL
  VL
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Мислете бе... Интересна коалиция участва в заговора срещу КТБ - Доган/Пеевси/ПИК, Прокопиев/Икономедиа, Орешарски/БСП, Местан/ДПС с помоща на прокуратура и БНБ.
  Какво ли искат да вземат от една "фалирала банка с 6 милярдна дупка" в активите" според Искров ???
  Ако се съди по усилията на заговорниците КТБ не ще да е "оглозган кокал"...

  “It is easier to fool people than it is to convince them they have been fooled.” – Mark Twain
 79. 79 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Изчетох вдъхновеното писмо на Василев.

  Звучи много вдъхновено и диаметрално аргументирано.

  Не говори с числа, не дава имена и изобщо нищо конкретно и ясно не казва.

  Докато няколко статии в Капитал, ако не друго, поне звучат като математически анализ на възможността да се спаси банката.

  Не мога да преценя доколко са професионални, но поне звучат професионално.

  Василев, с претенциите за топ банкер, звучи емоционално, но не и професионално.

  Дайте фактите, г-н Василев, и ни оставете сами да си правим изводите за това колко е недостойна атаката и колко е добра банката Ви!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 80. 80 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Е, като "не се крие", що не си е дома?

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 81. 81 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Е няма такава сапунка!

 82. 82 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#77] от "zlobar":
  Не мисля. Дори погледнато от позицията на човек,който има много печеливши бизнеси , в които е вложил средства/инвестиции и други -които тепърва биха му донесли печалба-не би избягал ,не би напуснал изоставяйки всичко това.
  По скоро би се борил ,за реабилитация и за да си изчисти името от всички тези обвинения,които не биха издържали в съда -със сигурност.Най-малкото -зад гърба му е одиторска международна компания ,която също съди България,заради обвиненията ,че не си е свършила работата.

 83. 83 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#55] от "vjacho":

  Придобиването на частен самолет с чужди пари да не е станало белег за аристократизъм?

  "Winter is Coming"
 84. 84 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  явно мустакатия селтик си е намерил нови приятели, или сам е вложил някой милион в ПР. Просто е абсурдно негативните мнения за него да срещат такова неодобрение, каквото се наблюдава тук. Което ще рече, че е мобилизарана армия от мурзилки в негова защита. И тия мурзилки очевидно се ръкодят от клиничен идиот, защото ми е трудно да си представя по-плиткоумно и непрофесионално изпълнение.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#28:"evtimvz"]9пр. - не ми се вярва да е давал - я провери. Чувал за за до 7.5 пр. и то за влог от доста големи суми.[/quote]
  7.5% беше таванът за стандартните депозитни продукти, при депозит над 25000€.
  Преференциалните лихви за големи депозити (за банковите измерения "големи" НЕ СА 50–100 000) се договарят индивидуално, и това е стандартна практика във всички банки в света... Съвсем възможно и нищо извън практиката не е, ако е имало и индивидуални договори с определени "големи" вложители за 9 или повече %.

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 87. 87 Профил на OSB
  OSB
  Рейтинг: 282 Весело

  Много ми е любопитно как Цецо Мустака ще спаси банката като независима институция !

  Колко точно капитал ще бъде необходим, за да се компенсират милиардите, които вложителите ще изтеглят още първия ден след отварянето на банката ?

  Колко процента от тях ще продължат да държат парите си в личната касичка на един "прероден" фараон ?

  Как някой си мисли, че това уродливо създание, наричано "банка", може да продължи да съществува самостоятелно ?

  Това са малка част от въпросите, на които, многобройните фенове на Борат, нямат и капка възможност да отговорят относително разумно, камо ли достатъчно адекватно.

  Чакам с нетърпение деня, когато гръмките обещания за реанимиране на този финансов мутант ще бъдат реализирани от неговия мажоритарен акционер.

  Нека държавата не му пречи, но и да не му помага...

  Колко доброжелателен и искрен е този непорочен банков гуру, този истински радетел за чиста и свята финансова система.

  Той никога не е финансирал покупката на медии от Пеевски..
  Той не е създал клоуна-идиот Бюреков..
  Той не е финансирал никога собствените си фирми със заеми от неговата собствена банка на лихви, конкуриращи тези на ЕЦБ.

  Това са само слухове, които "доброжелателите" и полтъргайстите разпространяват, за да вземат "безценните" активи на неговата "безценна" банка.

  ...И един мармот завиваше шоколад в станиол ...

 88. 88 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#29:"fuji"]Масово ще има теглене,прехвърляне на сметки и до там.[/quote]
  Зависи от схемата. Има начини да се овладее подобно развитие.

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 89. 89 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#59:"zlobar"]продължава да стой открит въпроса какво го спира да спаси КТБ до този момент? [/quote]
  Тръгнах да те питам наивник ли си, бавен ли си, ама погледнах ника ти – и разбрах....
  [quote#59:"zlobar"] До точно този момент той по никакъв начин не е заявявал подобен интерес. [/quote] Че за капак – си и лъжлив злобар...

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 90. 90 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#70:"Николай Ненов"]На Василев му спретнаха гнусен номер заради Южен Поток, защото отказа да отпусне финансиране. [/quote]
  Донякъде си схванал откъде тръгва атаката, ама наобратно...
  Мислете малко, бе – всичко е пред очите ви, навържете фактите и събитията.

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 91. 91 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#87:"pavelnel"]Нека държавата не му пречи, но и да не му помага... [/quote]
  И той това иска, ако не си разбрал...

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 92. 92 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  [quote#83:"Катя подкрепя номер 7"]Придобиването на частен самолет с чужди пари да не е станало белег за аристократизъм?[/quote]
  Не знам нищо по въпроса.Признавам си.Не съм чел и материалите по делото.Сигурно там го пише това.Не допускам да сте го научили от медиите на Пеевски.

 93. 93 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 402 Весело

  А бе Василев ти като един Исус бе,спасителю наш

 94. 94 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#92] от "vjacho":

  Нещата не са Василев или Пеевски, нали?!
  Би било безнадеждно.
  Но ако "врагът" ти е престъпник, това не те прави невинен автоматично.

  "Winter is Coming"
 95. 95 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  [quote#94:"Катя подкрепя номер 7"]Но ако "врагът" ти е престъпник, това не те прави невинен автоматично.[/quote]
  Ако вината на Василев е създаването на партия и пробив в статуквото,което е фундаментално за извършването на престъпления и прикриването им,както и за ограбването и преразпределянето на заграбеното,интересно би било да се разберат крайните му намерения.
  Един прагматичен политически анализ,не си спомням чий беше,завършваше така: "Не е възможно олигархията да бъде отстранена от играта.По скоро в средите на олигархията ще се стигне до убеждението че повече не може така."

 96. 96 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  Аз на такива приказки не вярвам!Вече не знам колко пъти подред Цв.Василев ни казваше ,че ще се върне и ще си оправи банката!Не знам кой наивник му вярва за това!

 97. 97 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1290 Любопитно

  [quote#5:"zlobar"]Мхммм, до сега кой му пречеше да спасява? [/quote]
  Даваш ли си сметка какво означава ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ да са в услуга на мафиотски кръгове? Никога досега не е имало толкова явна демонстрация на това, че мафията си има държава. Ако бяхме НОРМАЛНА държава, никой нямаше да атакува работеща банка, за да накаже мажоритарния собственик. Ако е нагазил закона, да си носи последствията. Но увертюрата към съсипването на банката говори за съвсем друго. Началото си беше БАШ ГАНГСТЕРСКИ ЕКШЪН. Само липсваха трупова. Да не забравяме това...

 98. 98 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#94] от "Катя подкрепя номер 7":
  [quote#94:"Катя подкрепя номер 7"]Но ако "врагът" ти е престъпник, това не те прави невинен автоматично. [/quote]

  Ако престъпници нахлуят в дома ти с взлом, разбият и окрадат де каквото имаш, това прави ли те виновен автоматично?

 99. 99 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#28] от "evtimvz":
  Най високата лихва беше 8,5%. Но въпреки това банката работеше, развиваше се, отчиташе печалба и плащаше данък печалба на държавата. Работеше с малко, но предимно корпоративни клиенти и печелеше.
  Вече три месеца много приказки, много опорни точки за оплюване на КТБ. Давала кредити на свързани фирми- всички го правят, но тези фирми погасяваха ли си кредитите???? погасяват ги и в момента!
  Била пирамида- но има депозитна маса, има много сладък кредитен портфейл и печели, ако това е пирамида....
  КТБ е убита за да я оглозгат. Вече Гриша Ганчев си открадна кредитираните от КТБ фирми. Ипотечните кредити на висшите магистрати са покрити.... БТК е приготвена да я хапне КОЙ... Ц Василев дори и да е невинен...КТБ няма да я има, тя беше слон, от нега са останали кожата и скелета, след месец ще е останала само кожата от опашката.
  Ц В ако оживее може да съди за 4-6 млрд България и ще спечели. НО....

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 100. 100 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  [quote#84:"Ментор"]Което ще рече, че е мобилизарана армия от мурзилки в негова защита.[/quote]

  Ба, ча пък армия!

  Тука списуват основно (по пеесе пъти на ден) една булка къде беше при Милен Цветков и Луна. Апък цъкат сигурно шофьорчетата и секретарките щото така се надеват Цецо да върне парите, чеданеги гонят тях да връщат кредитите.

  Иначе си е чисто уманитарска работа - едни памфлети по сюжет на "Многострадална Геновева" и по стил на гарнизонен стенвестник.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK