Избор под сянката на съмнението (допълнена)

Електронната система за гласуване не осигурява тайната на вота дори в най-простия смисъл, тъй като всеки член на ВСС може да види кой бутон натиска съседът му

© Юлия Лазарова

Електронната система за гласуване не осигурява тайната на вота дори в най-простия смисъл, тъй като всеки член на ВСС може да види кой бутон натиска съседът муУтре - 25 септември - Висшият съдебен съвет (ВСС) избира председател на Върховния касационен съд (ВКС)  - окончателната  инстанция по всички наказателни, граждански и търговски дела - след седем години на поста на проф. Лазар Груев. През този дълъг период ВКС успя  - общо взето - да опази репутацията си на независима върховна съдебна инстанция и не произведе скандали. Това лято  ВКС влезе в окото на бурята след като изведнъж се оказа с две кандидатури от своите редици за председателския пост - и двете заместник-председатели на съда:


- Павлина Панова - шеф на Наказателната колегия на ВКС, издигната  още през юли от голям брой съдии от ВКС, включително и председателя проф. Груев, и внесена от петима членове на ВСС;


- и Таня Райковска - шеф на Търговската колегия, издигната изненадващо от петима членове на ВСС.
Така ВКС се оказа разделен  и с намалени шансове да излъчи за председател съдия от своите редици.


Но извън това изборът си остава предварително опорочен от арогантното незачитане от ВСС на експертните възражения срещу


правилата, които не осигуряват базовото условие за равнопоставеност на кандидатите


ВСС отказа да приеме гласуването да се извърши с бюлетина, а запази електронната (машинната)  система за гласуване, срещу която още от въвеждането й през 2012 г. юристи и специалисти по електронни технологии представят сериозни правни и технически аргументи:


- Машинната система не се прилага никъде в правовия свят, когато кандидатите са повече от един, тъй като не дава възможност за едновременно гласуване, което е елемент от опазването на тайната на вота;


- Машинната система заради невъзможността да се гласува едновременно за всички не осигурява равнопоставеност на кандидатите, като намалява вероятността на избираемост на следващите кандидати;


- Машинната система следователно  осигурява предимство на първия кандидат, който е поставен на гласуване.


- Първият кандидат, за който ще се гласува, е Таня Райковска.


Кой да бъде пръв подложен на гласуване не се решава по азбучен ред или с жребий, а е записано в правилата, които ВСС отказа да промени: че изслушването на кандидатите става по азбучен ред на имената им, тоест първа ще изслушват Панова, но гласуването - по друг ред:  първо ще се гласува за Райковска, тъй като нейната кандидатура бе внесена изпреварващо първа от петимата членове на ВСС - преди кандидатурата на Павлина Панова, въпреки че беше вече публично известно, че съдии от ВКС обсъждат и подкрепят Панова и се подготвя внасянето на кандидатурата й във ВСС от петима членове на съвета.


Нито една политическа партия, нито един политически лидер не коментира очебийно неадекватните правила, които ВСС прие, поставяйки под съмнение чистотата както на избора на председател на ВКС, така и собствената си състоятелност като върховен управляващ орган на съдебната власт.
Упорството на съвета принуди седем неправителствени организации да поискат за пореден път кадровиците на Темида да преосмислят правилата.


Последната дума ще има президентът Росен Плевнелиев, който ще сложи край на процедурата с издаването на указ за назначаването на избрания по тези правила председател на ВКС. Въпреки че главният прокурор Сотир Цацаров беше избран по същите правила на 20 декември 2012 г. и дори по още по-спорен начин (без да бъдат гласувани останалите двама кандидати), Плевнелиев подписа указа за назначаването му още на следващия ден след избора.


Най-безпристрастното сравнение  -  извън спорната процедура
Тълкувателната дейност е основна за ВКС, тъй като решенията на ВКС по тълкувателните дела  са задължителни и чрез тях  се осигурява еднаквото прилагане на законите от всички съдилища в страната. Публичната информация от сайта на ВКС показва коя колегия как е осъществявала основната си функция през последните три години и е странно, че за ВСС този най-безпристрастен показател не беше взет предвид в изграждането на становищата за кандидатите:


Наказателна колегия, оглавявана от Павлина Панова:
За 2012 г. - 3 тълкувателни дела
2013 г. - 6 тълкувателни дела
2014 г. -  (до този момент) 5 тълкувателни дела, сред тях и това, образувано по сигнал на журналисти по повод масовото засекретяване на дела от съдилищата заради използването на СРС - казусът  е в процес на решаване.


Търговска колегия, оглавявана от  Таня Райковска:
За 2012 г. - 1 тълкувателно дело
2013 г.  - 0
2014 г.  - 0.


Гражданска колегия, оглавявана от Красимир Влахов:
За 2012 г. - 13 тълкувателни дела
2013 г. - 10 тълкувателни дела
2014 г.  - 6 тълкувателни дела.

Очаквайте по-късно и представяне на двете кандидатури


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Коя е петата власт? Това е задкулисието ... онези тайни хора, които никой не избира и които на практика имат неограничена власт върху всички власти.

  Татяна Дончева

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 781 Весело

  И този път ще подпише указа.А указът за преименуването на Благоевград ще остане за след Освобождението.

 3. 3 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#2] от "vjacho":

  Няма начин да подпише такъв указ, защото не може да има 2 населени места с едно и също име
  Цар Самуил е село в Североизточна България. То се намира в община Тутракан, Област Силистра

 4. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Днежник и Капитал, от доста време ни обръщат внимание върху този избор, а днешния материал е втори писан от г-жа Владимирова.
  В предишните статии, бяха показани кариерите на двете кандидатки, които на практика са равностойни, с лек превес за г-жа Панова. Но както се казва, хубавото е, че са равностойни и че сравнително дългото време от техното номиниране, до днес, не са излезли някакви компрометиращи ги като личности и граждани материали, подобно на предишни случаи.
  Аз също съм от хората, които имат пълно недоверие в решенията и действията на ВСС, но в конкретния случай, като че ли по волята на съдбата, той не може да вземе някакво лошо, да не говорим за катастрофално решение.
  Аз разбирам, че г-жа Владимирова и Икономедия, като че ли стоят зад кандидатурата на г-жа Панова, но не мога да схвана трагичния тон свързан с предстоящия избор, че се стига до намесването на президента и как бил подписал предишния път и как ли щял да подпише и сега. В края на краищата, той взе отношение, когато трябваше да бъде спряна една кандидатура, но едва ли може и трябва да се ръководи от виждането на автора за справедливост и да спре/върне и рестартира един избор ( не зная има ли и право?), извършен по действащите правила и закони и без никакво друго основание, освен виждането на Икономедия.
  Съгласен съм с критиката на така нареченото електронно гласуване, което се провали при демонстрацията и можеше да не се използва, най-малкото за да се редуцират съмненията около коректността на избора, но ако ВСС е "подработен" от съответните хора, нещо напълно възможно за наше съжаление, ако ще да гласуват всеки в отделна стая, резултата пак ще е съгласно "указанията".
  Но пак се връщам, че този случай, изглежда малко по-нормален от гледна точка на кандидатурите и ми се вижда малко прекалено (явно) лобирането на Икономедия.
  И би било доста интересно, ако ВСС избере въпреки всичко "правилната" сугласно г-жа Владимирова кандидатура, тогава каква ще бъде нейната реакция.

 5. 6 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  2012 г.- 1 дело
  2013 г.- 0
  2014 г- 0
  И тази съдийка Райкова се оказва
  най-подготвена, това е пълен абсурд.
  Няма воля за реформи, само зависимисти и
  кадруване...ужасссссссс !

  Happy face says, adios !
 6. 7 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Последна стъпка към пълно овладяване на съдебната власт и държавата. Първо бе избора на ВСС гласуван от герб, бсп, дпс, атака, рзс, после избора на Цацаров за главен прокурор, сега това ще е последния щрих.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 7. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Какъв избор,те в България ги назначават.

 8. 9 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ЕК започва наказателна процедура срещу България заради практика на търговската колегия на ВКС. А председател на колегията е кандидат за председател на Върховния касационен съд и настоящ заместник на съда - Таня Райковска. Без коментар.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 9. 10 Профил на raspyal
  raspyal
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Много вярвах на Дневник и Капитал и ги уважавах. Напоследък няма никаква разлика между тях и бухалките на Пеевски. Съжалявам много за това гадно натрапване на изкуствени, обременени твърдения без доказателства. Жалко и срамота!

 10. 11 Профил на da_nika
  da_nika
  Рейтинг: 395 Неутрално

  г-жо, Владимирова,
  Да бяхте погледнали в какви случаи се образуват тълкувателни дела. То не е самоцелно, а при наличието на точно посочени в закона предпоставки.
  Това, че Търговска колегия чрез непрекъснато четене, съпоставяне и обсъждане на практиката на съдиите си, успява да избегне противоречията, водещи до образуване на тълкувателни дела по реда на чл.292 ГПК, е показател за добра работа. По другия ред, на ЗСВ, г-н Груев просто не е образувал дела. Може би не е имало неправилна или противоречива практика за периода.
  И сега какво - ТК да бъде наказана, че няма въшки, докато ГК има 13, така ли?

 11. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 781 Любопитно

  [quote#3:"Дяволът членува в БСП и ББЦ"]Няма начин да подпише такъв указ, защото не може да има 2 населени места с едно и също име [/quote]
  Така ли е казал?А пък аз си мислех че още мълчи като ....

 12. 13 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#10] от "raspyal": Смяташ ,че изборите с бюлетина са незаконни , несправедливи и т.н ?
  За това става дума. Хайде да гласуват както е редно , па да спечели по-добрият !

 13. 14 Профил на Iva Yosifova-Takeva
  Iva Yosifova-Takeva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добавям вметка относно броя тълкувателни дела: пропуснати са общите тълкувателни дела на ОСГТК - общото събрание на гражданската и търговската колегии. Тези дела са 8 за 2012г., 8 за 2013г. и 4 за 2014г., до днешна дата. Така че авторът на статията би могъл да се подготви по-задълбочено, преди да поднася едностранчиво информация. И се съгласявам с горното мнение - броят тълкувателни дела по никакъв начин не е обективен критерий за дейността на съдийска колегия. Напротив, като адвокат предпочитам да се постановяват по-малко тълкувателни решения, особено предвид последните на ВКС. С решенията за разноските и заповедното производство ВКС започна да законотворчества, вместо да тълкува и изяснява. Ако ще продължава така - по-добре да няма тълкувателни решения, а при неясноти в законодателството да се инициират законодателни промени в посока яснота и категоричност.

 14. 15 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Разстроено

  И отново нищо по най-важният елемент за избор:Техният род ,произход,агентурна обвързаност,зависимости по политическа протекция и т.н.Тази част от биографиите на комунистическите изедници отново най-старателно се крие.С такива кадри се циментира комунистическата некадърност и власт.Затова България стои на едно място и е последна по всичко.Кардиналното решение на проблемите са :Декомунизация на обществото,Лустрация на повече от 550 хил.червени негодници ,агенти на ДС /По Евростат/ като тези двете комунистически висо..ко етични и честни"специалистки .При комунист или негов наследник тези понятия знаещ,можещ,,етичен,морален и т.н.са непонятни.Историята е доказала ,че от техни възпитаници излиза само едно:Далавераджия,лъжез,мошеник и накрая убиец.,с една дума на бунището.

 15. 16 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#15] от "adenauer":

  Обществото отдавна е декомунизирано и остаряха много тези етикети за БСП и хайде да не предлагаме методи от миналия век

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK