България може да приеме 6 хил. бежанци

От началото на годината досега общо 6443 човека са поискали закрила от България при 7144 през цялата минала година.

© Анелия Николова

От началото на годината досега общо 6443 човека са поискали закрила от България при 7144 през цялата минала година.Двойно се е увеличил  притокът на бежанците в страната през последните месеци , съобщи заместник-председателят на Агенцията за бежанците Васил Върбанов в интервю за БНТ. 


По думите му България е готова да посрещне нова бежанска вълна – общо 6 хил. души. Сега в страната са настанени 2843-ма. 


Ако бежанската вълна е по-силна и по-продължителна, Агенцията има готовност да разкрие нови бази за още 800 души.
От началото на годината досега общо 6443 човека са поискали закрила от България при 7144 през цялата минала година. 


Зам.-председателят отбеляза, че агенцията не е връщала бежанци, че статут е отказан на 349 човека, понеже са икономически емигранти, които искат да достигнат Западна Европа.


Върбанов подчерта, че единствено граничните власти могат да отговорят на въпроса дали се отблъскват бежанци, защото агенцията такива действия не е предприемала.


Той отбеляза, че дори условията за настаняване на бежанците са се подобрили значително и сега някои центрове приличат на хотели, оборудвани с модерни кухни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK