Кандидатът в последния момент

Таня Райковска, кандидат за председател на ВКС

© Велко Ангелов, Капитал

Таня Райковска, кандидат за председател на ВКСТогава, когато изтече информацията за съдия Павлина Панова, се зачудихме коя може да е другата достойна кандидатура". Това е реплика на Мария Кузманова, член на Висшия съдебен съвет и един от вносителите на номинацията на заместник -председателя на Върховния административен съд и председател на Търговската колегия Таня Райковска. Кузманова, която представяше официално кандидатурата, не се усети, че всъщност съобщи, че седмица преди номинацията на Райковска да бъде официално внесена, никой във ВСС не е имал предвид кандидатурата й.


Факт, който и самата Райковска не отрича и който всъщност не я смущава. На друга пресконференция пред журналисти тя заяви, че не се чувства употребена и че е решила да се включи в надпреварата за няколко дни. Защо това е притеснително?Защото със съгласието да участва в конкурса, съдия Райковска разделя съда
За номинацията на съдия Павлина Панова се знаеше много преди Висшият съдебен съвет да открие процедурата. Зад  нея застана  и председателят на ВКС Лазар Груев.


"Нямам усещането да съм употребена. Разговорът, който проведоха петимата съдии от ВСС, беше в много по-друга посока. Те ме убедиха по друг начин – че изборът изисква да участват няколко кандидати, че виждането на ВСС е в избора да участват съдии  от ВКС, което е най-доброто, и че са се спрели на мен, защото имам дълъг професионален и управленски опит. Това ми беше обяснено. Аз нямам усещане, че някой ме е употребил за нещо", заяви Райковска.


Номинацията й беше представена пред ВСС от Светла Петкова, член на съдебния съвет (избрана от парламента, бивш съдия от Върховния административен съд). По думите й съдия Райковска притежава амбиция и потенциал да предизвика реален дебат по проблема със свръхнатовареността на ВКС, като особено важен за постигане на тези цели е личният й пример.Според вносителите характерът на Райковска и управленските й качества, както и "без излишна показност и изява" съвместява основните компоненти, необходими на успешния председател на ВКС – умения за диалог, инициативност, такт и уважение към околните, лидерски качества.


Кариерата на съдия Райковска започва в окръжния съд във Велико Търново, където тя е младши съдия. От 1987 г. е съдия в Софийския районен съд. През 1993 г. започва работа  в Софийския градски съд, където от 1997 г. е ръководител на фирмено отделение. През 2001 г. е избрана за върховен съдия, впоследствие оглавява Първо търговско отделение. Райковска е асистент е по граждански процес и търговско право в Софийския университет  "Св. Климент Охридски".


През 2001 г., преди парламентарните избори, като съдия в Софийски градски съд (СГС) Таня Райковска отказва регистрацията на НДСВ. Много скоро след това тя е повишена във ВКС, като на практика прескача едно стъпало в кариерата си и по този начин


оставя впечатлението, че кариерното израстване е в във връзка с решението й по казуса НДСВ


(нейният акт е потвърден от ВКС, като по делото безпрецедентно влиза в съдебнатa зала лично председателят на съда Иван Григоров, който никога не е крил съпричастността си към определена политическа сила,  и то докато заемаше председателския пост). Пред Етичната комисия на ВСС съдия Райковска е обяснила, че й е било предложено да стане съдия във ВКС много преди делото за НДСВ да й бъде разпределено.Зад съдия Райковска застанаха членове на съвета, повечето от които предложени от ГЕРБ - Светла Петкова, Каролина Неделчева,  Даниела Костова, Мария Кузманова и Милка Итова (от съдебнат квота). Всички те са част от мнозинството в съвета, което произведе най-спорните решения през последните две години.


Около кандидатурата на Райковска остана неизяснено и с какви точно дела се занимава съпругът й, който е адвокат. Тя не можа да отговори убедително на въпроса, като версията й беше, че е извънсъдебен консултант или че се занимава почти само с граждански и търговски дела, но само на първа инстанция.


Повече информация за кандидата може да намерите тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3055 Весело

  Тая ми мяза на клонинг на Цецка Цачева !

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  Ще я изберат нея, но ще стане като с цацата

 3. 3 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Любопитно
 4. 4 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Мдам.

  Нещо понамирисва...

 5. 5 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "По делата ще ги познаете".

  Happy face says, adios !
 6. 6 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 710 Неутрално

  [quote#1:"SS"]Тая ми мяза на клонинг на Цецка Цачева ![/quote]Несполучлив при това.
  [quote#4:"forza"]Мдам.

  Нещо понамирисва...[/quote]Много силно и неприятно

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3484 Неутрално

  Същинска богомолка, токущо изяла мъжкия!

  Кой е подбрал този портрет? Фотошоп?

 8. 8 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Цецка Цачева имала близначка?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  I'm addicted to the truth.
 9. 9 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Разроиха се Цецки,ще има за навсякъде-все председателстващи.

 10. 10 Профил на Georgi Valentinov Georgiev
  Georgi Valentinov Georgiev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Пак питам - защо с кандидатирането си един почтен съдия е разцепил ВКС? Какво по-хубаво има в едно демократично общество кандидатите за наи-високия пост в съдебната система да са поне двама? Да не сме в детската градина и като Панова си е "заплюла" първо поста, другите да нямат право да участват? В "Дневник" по един кандидат ли интервюират за работна позиция - и то само първия подал документи???
  Моля ви, спрете с ритуалното омаскаряване, излагате вестника, който обичам. Изданията на Икономедиа са сред последните читави у нас и лично аз се информирам основно от тях. Съдия Райковска ми беше асистент в СУ, изключителен ерудит е, скромен човек въпреки страхотната си експертиза. Нищо лошо няма да чуете за нея от колегите й (както и за Панова, впрочем, и двете кандидатури са достойни, но явно феновете на Панова са по-гласовити и имат познати в Дневник и Капитал). Постановила е голяма част от важните съдебни актове на ВКС по търговски дела, вкл. тълкувателното решение по чл.137 от ТЗ от миналата година за представителството на търговски дружества, благодарение на което практиката вече се консолидира и най-накрая е в съответствие с Първата директива на дружественото право.
  За отказа да регистрира НДСВ - напълно правилно и закносъобразно - допуснали са неотстраними пороци при учредяването. Показателно е мнението на един от доайените на правната наука у нас и водеща фигура в НДСВ проф. Огнян Герджиков:
  "Таня Райковска е от тези съдии, които са отворени към теорията. Има потребност непрекъснато да си сравнява часовника с постиженията на правната наука. Затова не случайно е дългогодишен хоноруван асистент по граждански процес и по търговско право в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", както и лектор по търговска несъстоятелност към НИП. Имал съм удоволствието многократно да бъда в една комисия с нея на държавни изпити. Участвала е в работни групи и програми по усъвършенстване на търговското законодателство и международни програми за квалификация по европейско право. Съавтор е на сборник съдебна практика по несъстоятелността. Характерно за Райковска е силно развитото й чувство за отговорност. Това качество е особено ценно за всяка висока административна позиция", казва проф. Герджиков.
  http://www.legalworld.bg/38061.konkurenciia-ili-kvalificirano-mnozinstvo---izberete-sami.html

  Затова, като пишете по такива теми, е редно да сте обективни и безпристрастни или поне да се опитате да сте такива. Уважавайте човешкото достойнство - ще си изработите надницата и без да обвинявате във всички земни грехове невинни хора, дръзнали да се развиват професионално въпреки антипатиите ви.

 11. 11 Профил на yado_san
  yado_san
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Не е изчистено съмнението около делата на съпруга й. При другата кандидатка явно няма съмнения и конфликти на интереси (или факти).

  П.п. Не познавам нито една от двете, нито пък имам допирни точки с правото.

  До коментар [#10] от "georgivalentinov":

 12. 12 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Защо Панова да има повече право да се кандидатира? Само защото някой по-рано е обявил това, ли? Много ми е странна и нелепа тази логика.
  И двете са достойни, и за двете не можаха противниковите лагери да изровят нещо неприятно и недостойно. Просто едната има лоби в определени вестници и се публикуват статии като тази.
  Никой извън системата не разбира едно, че този избор е много важен, защото ако не е една от двете- най-добрата селекция във ВКС, кой тогава е поподходящ от тях. Някой парашутист като Пеевски ли?! Защото това е много вероятен сценарий.

 13. 13 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#11] от "yado_san":

  Типично по български- нищо не разбирам, не познавам никой от кандидатите, ама дай да кажа нещо...

 14. 14 Профил на yado_san
  yado_san
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Говорят за конфликт на интереси при едната кандидатка. Откога е забранено да се казва истината? А, пардон, това било типично по незнам кво си.


  До коментар [#13] от "flamendialis":

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK