ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Доброволци зад граница се оплакаха, че остават извън изборните комисии, Външно отрече

Доброволци зад граница се оплакаха, че остават извън изборните комисии, Външно отрече

© Георги КожухаровДоброволци от български общности зад граница и официалните власти у нас влязоха в задочен спор за това как се определят съставите на секционните комисии за гласуването на 5 октомври и дали се осигурява достъп на желаещите да се включат в изборния процес. 


Представители на български организации в чужбина се оплакаха, че масово остават извън комисиите, които ще организират вота. От външното министерство отрекоха да има такъв проблем и увериха, че до 29 септември всички желаещи ще могат да се включат в работата на избирателните комисии. 


Повод за недоволството са публикуваните от Централната избирателна комисия (ЦИК) в понеделник състави на задграничните комисии, в които според активисти, ангажирани с организацията на изборите във Великобритания, не фигурират доброволците от местните български общности. 
"Въпреки усилията на хората по места да набират доброволци и да участват в набавянето на помещения и техника, в комисиите присъстват единствено представители на политическите партии и държавни служители от посолствата и на външното министерство. Хората, които работиха по места, се чувстват употребени", коментира за "Дневник" Десислава Христова-Кужидловски, координатор за Великобритания на инициативата "Парламентарни избори 2014 в чужбина" и активна участничка в организацията на няколко поредни гласувания в Обединеното кралство.


По думите й тази година организацията по места е била много по-добра и повече доброволци за участие в секционните комисии са се отзовали навреме, далеч преди изтичане на сроковете. Имената на доброволците били подадени от посолствата към Външно министерство и ЦИК, но въпреки това не били взети под внимание.


"Окончателният срок за промени в съставите на секционните комисии изтича на 29 септември. Партиите очевидно се надяват да излъчат още свои представители по места, затова ЦИК удължи срока за междупартийните консултации за назначаване на секционните комисии до края на тази седмица, а след това представителите на партиите ще трябва да потвърдят участието си", коментира Десислава Христова-Кужидловски.


По думите й често се случва в съставите на комисиите от името на партии да попадат хора, само защото са участвали на предходни избори. Понякога вписаните дори не знаели, че са включени. Това силно разочарова и обезверява хората от местните общности, които доброволно работят за изборите, смята Христова-Кужидловски.


От външното министерство коментираха за "Дневник", че всички доброволци във Великобритания, които са се свързали с посолството там, са включени в секционните избирателни комисии. От пресцентъра на ведомството потвърдиха, че окончателните списъци предстои да бъдат публикувани на 29 септември и желаещите представители на български организации в чужбина все още имат възможност да се свържат с дипломатическите мисии в съответните държави и да бъдат включени в комисиите.


Според Изборния кодекс ЦИК назначава по един човек в секциите извън страната по предложение на министъра на външните работи. Допълнително, местата, за които няма предложения от партиите и коалициите 5 дни преди изборите, се попълват от списъка с имена, предоставен от дипломатическите служби и Външно министерство.


В решението на ЦИК за съставянето на секционните комисии изрично се посочва, че незаетите места ще бъдат попълнени с представители на български организации в съответната страна по предложение на Външното министерство.


Миналата седмица от Външно съобщиха, че ще командироват за изборите зад граница 388 доброволци, служители в министерствата и президентството. Уточниха, че бройката не е окончателна, тъй като все още имало заявки от обществените съвети на българите в чужбина.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK