Украинският външен министър увери Даниел Митов, че няма опасност за транзита на газ към България

Даниел Митов

© Юлия Лазарова

Даниел МитовБългарският министър на външните работи Даниел Митов е провел двустранна среща с украинския си колега Павло Климкин в рамките на 69-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи Външното министерство.


Двамата дипломати са обсъдили ситуацията в Източна Украйна, енергийната сигурност на Източна и Централна Европа, перспективите за европейско развитие и възможностите България да окаже помощ на Украйна.


Българският външен министър е подчертал, че гарантирането на доставките на газ за България са изключително важни, и е изразил притеснение от евентуалните негативни последствия от конфликта в Украйна.
От своя страна Климкин е казал, че украинското правителство не е песимистично настроено за снабдяването с газ през зимата. "Като цяло страната разполага с необходимите запаси", казва Климкин. Според него няма да възникне проблем за транзита на газ към трети страни, включително и България, ако Русия не намали налягането по газопровода.


Според Павло Климкин Европа, в това число и Украйна, се нуждае от нова обща енергийна и инфраструктурна политика, която е пряко свързана със сигурността и стабилността на държавите от ЕС.


Климкин е уверил още българския си колега, че подписаното примирие между украинската армия и сепаратистите като цяло се спазва. "Съществуват възможности за постигане на договореност с Русия за деескалация на конфликта и следконфликтно урегулиране на отношенията с Украйна, макар че няма гаранция, че те ще се осъществят", посочи той. Според Климкин досега в резултат на конфликта страната му е понесла загуби от около 20% от БВП.


Даниел Митов е провел и двустранна среща с малайзийския външен министър Анифа Аман, като двамата са обсъдили задълбочаването на икономическите връзки и възможностите за партньорство в рамките на диалога ЕС - АСЕАН, включително предвид предстоящото председателство на Малайзия на АСЕАН през 2015 г.


Митов е поставил въпроса за процеса срещу българските граждани Иван Костов и Георги Бакалов, осъдени на първа инстанция на смърт за трафик на 5.6 килограма наркотични вещества. От българска страна бе изразена надежда за развитие по разменените проекти на договори в правната област, засягащи и правна помощ по наказателни дела. Министър Аман даде уверения, че Апелативният съд на Малайзия, който разглежда обжалването на присъдите, ще осигури справедлив и честен процес. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK