Павлина Панова, кандидат за председател на ВКС: Има наднационални способи за защита на независимостта на съда

Павлина Панова

© Надежда Чипева, Капитал

Павлина ПановаЕкспертно звено за тълкувателната дейност, обучения по европейско право, осигуряване на предвидимост на правосъдието - това са част от ключовите моменти в изложението на съдия Павлина Панова, кандидат за председател на Върховния касационен съд, по време на изслушването й пред съдебния съвет.


Днес кадровият орган на Темида трябва да избере между Панова и другият заместник на ВКС - Таня Райковска. За да има избор, една от тях трябва да събере подкрепата на 17 от членовете на съвета. Панова беше изслушвана близо три часа, като въпросите към нея бяха свързани с независимостта на съда, бюджета на съдебната власт, звеното за тълкувателна дейност, както и други.


Заседанието на съвета започна, без да бъде обсъдено поредното писмо на седемте неправителствени организации, които вчера сезираха ВСС с искане да промени правилата си и да проведе избора с бюлетини, а не чрез електронната система. Въпреки че служебният министър на правосъдието Христо Иванов обърна внимание, никой от членовете на съвета не взе отношение.
Сред идеите на Панова са още подобряване на срочността на съдебните актове за ВКС, но и за други съдилища в страната. Тя смята, че работата на върховните съдии трябва да бъде оценявана, че конкурсите са най-прозрачният способ за израстване в кариерата и трябва да се провеждат достатъчно често. 


"Това, което не достига на ВКС при тълкувателна дейност, е аналитичният капацитет. Това може да бъде подобрено чрез създаване на аналитично звено  към председателя", смята Панова. В него могат да влязат съдии от Върховния съд, както и бивши конституционни съдии и председатели на съда.


Председателят на ВКС трябва да заложи организация на дейността на всички колеги, така че самата висша инстанция да не допуска и да открива противоречията в практиката си. Според Панова трябва да се инициира дебат сред съдиите от Върховния съд -  какво представлява тълкуването и какъв е смисълът и какви са приницпите, които трябва да се заложат.


Панова има идея за избягване на противоречивата практика да се осъществява пряк контакт с магистратите от районите, в които е констатирана противоречива практика.


Панова, която е резервен съдия към Европейския съд по правата на човека, заяви, че трябва да се работи за повишаване на знанията на съдиите от ВКС по правото на Европейския съюз. Според нея това може да стане чрез удобни форми на обучения и обмен.


Попитана от члена на ВСС Димитър Узунов (преди председател на районния съд в Сандански) как като председател тя ще работи за подобряване на работата на районните съдилища, Панова заяви, че ще прави посещения. "Председателят на ВКС трябва да е живата връзка на ВСС и на ВКС дори с най-малкия съд в страната. Ако стана председател, ще разчитам от посещения и след разговор с магистратите и техните административни ръководители да разбирам за техните проблеми. В качеството си на член по право на ВСС ще работя да стимулирам дейността на отделните комисии за по-равномерното натоварването, ако се налага закриването или превръщането на филиали на отделни районни съдилища", заяви още Панова.


В анкета пред Българския институт за правни инициативи преди време Панова заяви, че "позицията ми ще бъде навременна и категорична... Не бих се поколебала да потърся и наднационални способи за защита на независимостта на съда". Днес тя отново изрази подобна позиция, като обяви, че открито започва да се говори за изработването на международни стандарти за независимост на съда.


"Независимостта на магистратите в цяла Европа е обект на интерес, загриженост и на различни професионални организации", заяви Панова и припомни и че ЕК в своето Информационно табло за 2014г. повдига въпроса за независимостта на магистратите и нейното отстояване и въвежда критерии. Тя посочи и среща под ръководството на Вивиан Рединг, на която открито се заговорило за това, че трябва да се въведат европейски стандарти за независимост на магистратите. Панова изброи европейски институции, ЕК, Парламентарната асамблея на съвета на Европа и каза, че те разполагат с начини, способи и лостове да отправят препоръки към съответните държави.


Панова заяви, че е съгласна да бъде направен преглед на администрацията на ВКС и премахване на дублиращи звена. Според нея в съда трябва да се назначават само хора, които има необходимите качества да отговорят на неговата висока позиция.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Наднационално ли? Ами от ЕС от колко години ни критикуват за съдебната система че била корумпирана и не работела, дежурния отговор на съдиите - няма доказателства.
  Ми няма, защото никой не ги събира, пък и същите съдии трябва да признаят доказателствата срещу себе си, да не са луди!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 856 Разстроено

  Има, но желание няма ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Нито дума за реформи.

 4. 4 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 470 Гневно

  Мършите от съдебната система са най-нереформираната част от социалистическото уродливо подобие на държава от 1989 насам

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Егати държавата, щом и аз бях председател на касационния съд!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK