България може да бъде отделена от Румъния в мониторинга на Европейската комисия

Христо Иванов, заместник министър-председател и министър на правосъдието в служебния кабинет

© Юлия Лазарова

Христо Иванов, заместник министър-председател и министър на правосъдието в служебния кабинетБългария може да бъде отделена от Румъния в предстоящия доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на двете страни в областта на правосъдието и вътрешния ред. Това обяви вицепремиерът и служебен министър на правосъдието Христо Иванов пред "Нова тв". Информацията беше потвърдена и от източници на "Дневник".


"Перспективата за това България да бъде разделена от Румъния и в шенгенската материя, и в проблематиката на наблюдението е реална. И ако ние сериозно не предприемем ясни стъпки за реформа, това нещо може да се случи и ще бъде изключително лош удар за страната ни", заявява Иванов в интервю за предаването "Дикофф", което ще бъде излъчено през почивните дни.


По думите му става все по-вероятно заради липсата на реална реформа в съдебната система България да остане "съвсем на опашката". 
Наскоро приключи мисията на евроексперти, които се срещнаха с представители на Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет, МВР и ДАНС, за да подготвят доклада, който се очаква през януари 2015 година. Двете държави винаги са се движили в пакет, като в няколко доклада е отбелязвано, че Румъния отчита по-голям напредък от България. Мониторингът продължава вече седем години, като по думите на Иванов разделянето на двете държава е "реална политическа перспектива".


България и Румъния се надяваха, че ще станат част от зоната без граничен контрол още през март 2011 г. Заради негативни доклади по механизма за сътрудничество и проверка обаче пътят им към Шенген беше спрян. Най-вече Холандия, но и Германия, Франция и други държави членки не вярват, че двете държави са готови да пазят външните граници на Шенген заради проблеми в областта на правосъдието и вътрешния ред.


През май тази година Европейската комисия потвърди пълната си подкрепа за приемането на България и Румъния в Шенген. Позицията беше изразена  в доклад на Еврокомисията, който разглежда състоянието на шенгенското пространство през последната половин година.


В последния доклад от януари тази година за напредъка на България беше отбелязано с остър тон, че "широкоразпространената корупция се приема като сериозен проблем и представлява значително предизвикателство за властите в България". Те подчертават, че една от последиците от това е желанието на компании да инвестират в България.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK