Таня Райковска, кандидат за председател на ВКС: Обществото трябва да бъде убедено, че правораздаването е прозрачно

Таня Райковска кандидат за председател на ВКС

© Велко Ангелов, Капитал

Таня Райковска кандидат за председател на ВКСЗа мен, ако прецените, че съм подходяща за председател на Върховния касационен съд, седят две основни цели. Първата е ВКС да се доближи в максимална степен до подобен върховен съд на развита страна - член на Европейския съюз. И на второ място: правораздаването в тази страна трябва да убеди общността, че ще бъде максимално прозрачно, от компетентни съдии, от знаещи и можещи съдии и материалите по делото ще бъдат прочетени, а решението  - основаващо се на закона."


Това беше част от изложението на втория кандидат за председател на ВКС - Таня Райковска, която представи пред съдебния съвет своята концепция в рамките на час и половина. В първата част тя говори обилно за личната си мотивация да участва в надпреварата и уточни, че е имала кратък период да подготви концепцията си.


Райковска беше втората номинация, предложена от петима членове на съвета, като от думите на един от вносителите стана ясно, че до издигането й се е стигнало след потвърждението, че другият кандидат ще бъде Павлина Панова.
"Моят стремеж не е към концентрация на власт. Знам какво означава власт. Искам да посоча още нещо, което хората които ни гледат, може би не осъзнават. Председателят на ВКС не е началник на съдиите, той по никакъв начин не може да влияе на съдиите, да нарежда как да бъдат решени конкретните дела, той има друга мисия", заяви Райковска.


По думите й за две години като заместник-председател на съда тя е имала възможност да погледне съда от друга позиция. "За това смятам, че имам познания и във връзка с бюджета на съда, с кадровото обезпечаване, материално-техническата база и информационните технологии."


Райковска продължи да запознава съвета с лична информация: "Аз съм асистент, не съм доктор по право. В едно семейство е достатъчно  не трябва да има научни съвети, аз отстъпих пред съпруга ми", заяви кандидатът. От думите й стана известно, че тя е доволна от работата й като асистент, защото е свързана  с работата с млади хора, "те ми дават нови идеи, които понякога водят до промени в съдебната практика".


Райковска косвено разкритикува досегашното ръководство на съда в лицето на професор Лазар Груев и похвали работата му. По думите й "към този момент ВКС има твърде много добри решения и постижения и управленски практики, т.е. бъдещото ръководство ще трябва да надгражда". По думите й обаче, "когато говорим за управлението на ВКС, трябва да поддържаме добър екип и да има по-голяма прозрачност при управлението на съда, така че дори съдиите да разбират какви решения се вземат".


Райковска говори за това как председателят на ВКС трябва да има мерки за засилване гаранциите за независимост. Попитана как ще отстоява независимостта на съда, кандидатът отговори:


"Независимостта на съда да се отстоява по линия на бюджета. Когато се касае за конкретната независимост на всеки съдия е въпрос на лична независимост на самия магистрат. Той трябва да знае какви са етичните и морални норми и ако е устойчив и квалифициран и знае какви са границите на морала, няма да се нуждае от защита. Ако все пак се нуждае от защита, бих направила проверка, преди да реагирам", заяви още Райковска.  


Тя говори и за мерки срещу корупцията, но от изложението й не стана много ясно какво има предвид. "Една от мерките е публикуването на съдебните актове в реално време. Това е важно, защото много от жалбите на гражданите и адвокатите са свързани с това, че нещо се случва там, в съда, което те са видели, но го няма в интернет." Сред другите мерки тя предлага председателят на ВКС да следи дали съдиите депозират декларациите си пред Сметната палата, както и декларациите за конфликт на интереси.


Райковска предлага още постоянен мониторинг на отводите и система за обработка на жалбите на гражданите.


Също като съдия Панова тя предвижда да посети районните съдилища и да се срещне с магистрати там, за да разбере и работи за проблемите им.


Попитана от председателя на бюджетната комисия Михаил Кожарев как предвижда съдебната палата, чието стопанисване е отговорност на ВКС, да се самоиздържа, кандидатът заяви, без да отговаря конкретно:


"Има помещения със социално предназначения - банков салон, помещение, което е за кафене. Но цените за наем на тези помещения са много високи. Кафенето се намира в сърцето на сградата, няма начин съответното търговско дружество  да реализира печалба, защото палатата е с достъп до 17 ч. Така служителите не могат да се възползват от възможностите, които имат съдиите, които имат в други европейски държави. Същият въпрос стои за банковия салон и тази банка, която в момента се намира там, всеки момент може да се изнесе."


Членът на ВСС Галина Карагьозова директно попита Райковска за участието й в решението по тълкувателно дело от 2008 г., влязло в разрез с евродиректива и станало повод за запитване до Съда на ЕС в Люксембург от Върховния съд на Холандия дали трябва да зачита български решения, постановени в нарушения на европравото. 


"За търговските марки ли? Тогава в Търговската колегия бяхме 11 души – взе се с 11 на 5 гласа. Решението е такова, каквото е на мнозинството", коментира Райковска. Тя заяви, че няма да коментира какво преценява друг съд на друга държава, който си позволява да коментира решения на ВКС."
По думите й тълкувателните дела са ясни, точни и не противоречат на европейското право.


Без да бъде питана изрично, Райковска изпадна в монолог и говори за делото за регистрацията на НДСВ през 2001 година.


Тогава преди парламентарните избори като съдия в Софийския градски съд (СГС) Райковска отказва регистрацията на партията. Много скоро след това тя е повишена във ВКС, като на практика прескача едно стъпало в кариерата си.


"Тогава имаше невероятен натиск, крещене под прозорците, заплахи какво ще се случи с майка ми. Аз бях съвсем сама в съда, ръководството беше на някаква конференция. Но се справих и написах делото, мотивирано е, никой не го е оспорвал. И тогава имаше ВСС, и председател на съда, и никой не ме защити", заяви Райковска.


Тя допълни: "Искам да се извиня на майка ми, защото родителите не обичат да чуват такива неща, но аз съм убедена, че ако нещо се случи с мен, първият ред на некролога ми: ще е това е съдията, който постанови този акт."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Да бе, смях...

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 2. 2 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  С палки и юмруци, много лесно
  Ще го убедят !
  Хахаха...

  Happy face says, adios !
 3. 3 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Риторика, иска се яка реформа и до тогава - всичко е говорене и нищоправене.

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Че Оруеловата пропагандна машина на камуняките ни убеждава денонощно, че при тях всичко е цветя и рози, а при лошия Боко всичко е терор и разруха.

  Остава да ни убедят, че правораздават добре и раята да заспи блажен сън.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Обществото е убедено, че правораздаването е НЕпрозрачно.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 6. 6 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Толкова е прозрачно, че виждам през него-все едно го няма.!

 7. 7 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 225 Весело

  Това братът на Цецка Цачева ли е?

 8. 8 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 830 Весело

  "ВКС да се доближи в максимална степене до подобен върховен съд на развита страна на члена на Европейския съюз"
  .....
  Сериозно? Това ли е казала?

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 9. 9 Профил на pale4ko
  pale4ko
  Рейтинг: 225 Гневно

  Обществото не е глупаво и няма нужда да бъде убеждавано!
  То вижда ежедневно.

 10. 10 Профил на islamic_state
  islamic_state
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тая е бетер Цецка Цачева бе, ама с по-дълъг врат!

 11. 11 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 388 Разстроено

  "Таня Райковска, кандидат за председател на ВКС: Обществото трябва да бъде убедено, че правораздаването е прозрачно"

  Тази вече загуби моето убеждение, че е прозрачна...

 12. 12 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  ми направете го прозрачно ама няма да стане то само с приказки не става дела трябва ма те не са ви силната част искате стауквото да си е пак такова и сега се опитват с приказки да ни убедят ама едва ли някой им вярва

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 13. 13 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Явно едно от изискванията е било да има вид на мисирка...

 14. 14 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Обществото трябва да бъде убедено, че правораздаването е прозрачно"
  Правилното изречение би трябвало да е: "Правосъдието трябва да убеди обществото ( с дейността си), че работи прозрачно."

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 15. 15 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Тоест проблема не е, че правораздаването е непрозрачно, а че народа знае това...

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  "Тя заяви, че няма да коментира какво преценява друг съд на друга държава, който си позволява да коментира решения на ВКС."

  "Сред другите мерки (срещу корупцията) тя предлага председателят на ВКС да следи дали съдиите депозират декларациите си пред Сметната палата, както и декларациите за конфликт на интереси."

  бухаха, е ся вече ликвидираха корупцията... май няма смисъл да се коментира повече другарката

 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#15:"Daniboy"]правораздаването е непрозрачно[/quote]

  ич не е непрозрачно даже... сичките им черва са на показ ми няма кой да хване гьостерицата

 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  прозрачно е като платената "любов"!

 19. 19 Профил на babamie_roker.14
  babamie_roker.14
  Рейтинг: 225 Неутрално

  олеее...тоя кукундрел ли ще изберат? то не стига че никой не вярва на правораздавателната система, ами ще се плашим и като ги дават по медиите!

 20. 20 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Красиво се говори преди избор.
  И Цацаров колко сладкодумен беше.

 21. 21 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ами убедете обществото в това ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ... Само че това едва ли ще стане с пробутване на висшите магистратски постове на наши хора, пълно игнориране на съветите от неправителствените организации и докладите на ЕК...

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  [quote#4:"Смешен, тъп и заблуден костовак "]камуняките ни убеждава денонощно, че при тях всичко е цветя и рози, а при лошия Боко всичко е терор и разруха. [/quote] А теб какво те кара да си мислиш, че Боко не е от същата пасмина на БСП и ДПС?

 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Нямам и доверие, принудена гримаса на усмивка и втренчен поглед на змия. Често първото впечатление е доста по-правилно от останалите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Смехоранка смешна...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 25. 25 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ПРАВОСЪДИЕТО в България Е ПРОЗРАЧНО КАТО БАНКОВ СЕЙФ В КТБ и се доближава в максимална степен като ОХРАНИТЕЛНА СИСТЕМА за ИМАНЕТО НА СЕЙФА!

 26. 26 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#25] от "ямх":

  Браво! -със сарказъм ,поетично и точно.Като ппрочетеш предложенията на тази г-жа получовек все едно си попаднал в забавачница .Тъпи комуняги и некадърници.Затова сме в устата на ЕС.

 27. 27 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Може да стане само с ефективни присъди. Всичко останало е словоблудство и лакърдии.

  Do or do not. There is no try. Yoda
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK