"Ройтерс": Борисов е готов да преговаря за "широка коалиция"

"Ройтерс": Борисов е готов да преговаря за "широка коалиция"

© Stoyan Nenov, ReutersЛидерът на партията, водеща по популярност преди изборите през октомври в България, заяви в четвъртък, че е готов да проведе разговори с други партии след гласуването, включително да обсъжда перспективата за формиране на широка коалиция с цел осигуряване на политическа стабилност, съобщи "Ройтерс".


В съобщението не се споменава с кого би била тази "широка коалиция", но обикновено под този термин се разбира съюз за управление между двете най-големи партии, както е в момента в Германия между християндемократите и социалистите. В България това означава коалиция ГЕРБ-БСП.


В текста на английски е употребен изразът grand coalition, който е различен от broad coalition, означаващ многопартийно управление с цел контрол над значителна част от парламента.
Бойко Борисов е сочен като очакван победител на 5 октомври, но може да не му достигнат гласове за мнозинство в парламента, което рискува да завлече страната в нов кръг на политическа нестабилност и да застраши перспективите за растеж на икономиката й, допълва агенцията.


"Едно правителство на малцинството в момент, когато има нужда от стабилност, е рисковано за страната", казва лидерът на ГЕРБ в интервю за "Ройтерс".


"Ройтерс": Борисов е готов да преговаря за "широка коалиция"

© Stoyan Nenov, Reuters


България е пред третите си парламентарни избори в рамките на 2 години след като през юли подаде оставка предвожданото от социалистите правителство, оцеляло една година на власт сред многолюдни протести срещу корупцията и затиснато от банкова криза и щети и жертви от наводненията, допълва агенцията.


"Ройтерс" казва още, че според Борисов би трябвало в деня след изборите да подаде оставка управителят на Българската народна банка Иван Искров.


Лидерът на ГЕРБ добавя, че е твърде рано да се решава дали да бъде спасявана Корпоративна търговска банка или да бъде оставена да фалира.


"Ройтерс": Борисов е готов да преговаря за "широка коалиция"

© Stoyan Nenov, Reuters

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK