Малките предателства на преференцията

Малките предателства на преференцията

© Надежда Чипева, КапиталВ България преференциалният вот е начин за наказване на омразните политици и ни забавлява това, че сме объркали плановете на партийните централи, пише културният антрополог проф. Ивайло Дичев в анализ за "Дойче веле". "Дневник" публикува текста на Дичев.


Малките предателства на преференцията - взимам това заглавие от Сартр, противник на представителната демокрация и съответно на анонимността на вота. Тъмната стаичка, казва той, е място на всичките предателства – класови, приятелски, семейни. Тя дава възможност на човека да предаде колективната си идентичност и да решава като индивид. Крайно левият мислител Сартр не харесва това.


Много аргументи против
Моите резерви към преференциалния вот са от съвсем друг порядък: притеснява ме подкопаването на партийната структура - структура, която в България и без това не е особено укрепнала. С преференцията човек поставя под съмнение офертата на партията си – хубаво ли е това? Ако просто искаш да коригираш листата, да помогнеш на своите хора, променяйки нещо малко – да, хубаво е. Ако обаче изначално смяташ, че тия в партията са идиоти и ти знаеш по-добре кой трябва да бъде издиган, преференцията само усилва недоверието ти.


В Реформаторския блок (РБ) станаха прословути с тази вътрешна конкуренция, която, виждаш ли, била свойствена за "десния човек". Отделните кандидати са приватизирали кампанията, агитират за самите себе си, а това означава против партийната си листа. От евроизборите помним, че тази работа в блока тече и на партийна основа - едните работят срещу другите (напоследък г-жа Кунева си отмъсти за пуча, който костовистите ѝ устроиха, с внезапното отлагане на избора на председател). Представяте ли си този вид политика да се пренесе утре в парламента, между бъдещите министри, където всеки да прославя собствената си политика?


Същото виждаме и в много други партии. В БСП имало борба за 22-то последно място, което съвпада с номера на бюлетината и прави възможен идиотския феномен 15/15. Какъв само майтап ще бъде депутат, излъчен от неграмотни избиратели по погрешка с преференция 22/22! Какви интервюта ще правят журналистите с него... Май единствени ГЕРБ и ДПС не допускат вътрешна конкуренция сред кандидатите си и според мен това е една от причините за нарастването на подкрепата за тях – хората си казват, ето на, тук е здраво, тук има обща воля.


Наричат това мажоритарен елемент, но мажоритарният избор е нещо съвсем друго - там партията застава изцяло зад един кандидат, когото предварително е издигнала по своите си механизми. Личността разбира се е много важна, но тя не влиза в конкуренция с други личности от същата партия. Ако някой иска мажоритарен вот, моля, нека не позволява да му замазват очите с този палиатив.


Как се подмамват избиратели


Другото, в което поддръжниците на преференцията ни убеждават, е, че тя ще увеличи избирателната активност. Значи ще ме карат да гласувам за една партия, давайки израз на недоверието си към нея! Недоверие към ръководството, към конгреса, към платформата ѝ, към начина на вземане на решения. Доста абсурдно. Прилича ми на онези рекламни стратегии, където продуктът се критикува весело и това ни кара да го запомним, съответно купим. Ами ако не ми харесва листата – просто няма да гласувам за тази партия!


Наместо да ме привлече с платформа, с идеология, тя се хваща да ме подмамва – като в Биг Брадър – да пусна един вид СМС за съгражданина, за роднината, за нашето момче. Дали това ще увеличи доверието в политиката или тъкмо обратното? Хубаво е да има допитване при изготвяне на листите, първични избори, анкети. Така работата на партийните централи по изготвяне на премислени листи, с различни специалисти, които да покрият спектъра от държавни дела, регионите и тъй нататък е пренесена върху нас, гражданите. И ако в парламента се окажат едни популярни персонажи, които обаче не са много компетентни да управляват – ами ние сме си виновни, нали сме ги избрали.


Да вземем най-добрия възможен случай: харесвам г-н Кадиев, но не харесвам партията му. Той ме призовава да гласувам с преференция, за да излезе напред от 9-то място. Добре, затварям очи и пускам преференция за него. Какво става? Реформираме БСП? Ами няма да стане така – просто допълнително блокираме и съсипваме тази партия. Само дето тези, които се радват на това, няма да гласуват дори с преференцията за нея. Така че отново всички ще са разочаровани. Аз, избирателят, се оказвам въвлечен във вътрешнопартийните борби. Ами ако наистина толкова ми е важна тази партия – нека се запиша там и участвам в организационния ѝ живот. Ако г-н Кадиев е стигнал до толкова остър конфликт – да напусне, да иде другаде, да създаде нова партия като г-жа Дончева.


Ако не друго, поне е забавно


Феноменът не е само български, и другаде се правят подобни преференции, следят се рейтинги, подмамва се избирателя с известни лица. Причината – все по-малко хора членуват в партиите, все по-рядко ходят на събрания, гласуват, дискутират. И в Австралия, и във Финландия, навсякъде, където това се прилага. Там, където има сериозни партийни традиции и преференцията коригира някакви недомислия, резултатът може и да е добър.


В България обаче "партия" е мръсна дума и преференциалният вот е начин да наказваме омразните политици. Политиката се превръща в зрелище - забавляваме се с това, че сме объркали плановете на централите, че сме изгонили онези, които ни дразнят, както правим в ТВ игрите. Какво злорадство беше, когато г-жа Кунева не влезе в европарламента, когато Ненков измести Станишев, каква забава! И ето, пак потриваме ръце и се готвим за весели обрати.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Да, определено добър и навременен /дали/ материал ... харесвам кандидата Х, но не харесвам партията /коалицията/ му. Гласувайки за Х, аз не зная дали той ще събере достатъчно преференциални гласове, но гласът ми със сигурност се брои за партията /коалицията/, която не харесвам ...
  А защо пък и Х е кандидат на партия, която не харесвам ?
  Значи, по каква причина аз харесвам него като политик, а той е кандидат на политическа формация, която аз не искам ?
  Шизофренна работа !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 2. 2 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1151 Любопитно

  Няма предателство! Щом е в партийна листа,значи е довèрен кадър и има качества(според ръководството) да бъде избран.Нали ако партията му спечели 100%,ще влезе цялата листа.

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4319 Неутрално

  Много,ама много бездарен опит да се адвокатства в полза на статуквото.
  Статуквото на всевластието на партийните апарати.
  Извинете,но ПРЕФЕРЕНЦИЯТА НЕ Е НАКАЗВАНЕ на когото и да било.
  ТЯ Е ИЗБОР.
  Човек се жени,прилагайки преференция.
  С това не наказва никого.
  ТОЙ ИЗБИРА В НАЙ-ПЪЛНИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА.
  И точно обратното на това,което Авторът казва,
  Преференцията ПОМАГА,УВЕЛИЧАВАЙКИ ГЛАСОВЕТЕ за дадената листа.
  Който иска Р.Кънев или П.Москов,но не иска Кунева е свободен да гласува за РБ с преференция за Кънев и Москов.
  Обратното,който не ги харесва тези двамата,но харесва Кунева или Лукарски - да гласува за РБ с преференция за тях.
  Всъщност,Ивайло Дичев се е загрижил за УЮТО И БЕЗМЕТЕЖНОСТТА НА ПАРТИЙНИТЕ АПАРАТИ.
  Айде нема смисъл.
  Изборите са за това,аз да избера този,който АЗ смятам,че най-добре ще ме представлява,а не този,който Н.В. Партийният апарат е решил вместо мен.

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4319 Весело

  [quote#1:"роджър"]Значи, по каква причина аз харесвам него като политик, а той е кандидат на политическа формация, която аз не искам ?
  Шизофренна работа ! [/quote]
  Наистина е шизофренна.
  Нещо,като да се влюбиш в някого,но да нямаш влечение към пола му...
  Ха-хаааааа....
  Хайде по-сериозно с бомбастичните разсъждения....

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Все пак да не забравяме, че омразните политици, са такива, защото сами в течение на годините са се докарали до това си дередже, сега с преференциалния вот ще си понесат срама. НЯМА НА КОЙ ДА СЕ СЪРДЯТ.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  Преференцията в същност разширяване правото на избор. Всеки опит да се отхвърли е стъпка назад! Партия, която не може да прецени, кой е най-подходящият кандидат за първите места, се наказва от избирателите си! И това е хубаво а не предателство към партията. Показателен е случаят със Статишев! Показаха му по най-категоричен начин, че е некадърник и нежелан! И това е шанс да се промени БСП, а не да се ликвидира! Друг е въпроса, че тази шайка упорито не иска да се реформира и отива към затриване! Но това техен си проблем!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 749 Неутрално

  [quote#2:"Майндърбайндър"]Нали ако партията му спечели 100%,ще влезе цялата листа. [/quote]
  Все едни, че разказваш сънищата на Боко банкянски.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 8. 8 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Преференцийката - основна тактика на РБ. По делата ще ги познаете...особено по тези на гуруто им

  'Let light surround you' Dream Theater
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Има доста смисъл в написаното, макар да не съм на 100% съгласна. Основното, което според мен е вярно, е че по този начин се стига до въпроса: защо изобщо я подкрепяш тази партия, след като си готов да подкрепиш някой, който да измести, да речем, заместник-председателя й от листите? Наистина все пак гласуваш и за самата партия (иначе няма смисъл преференция), обаче в какво състояние ще я оставиш в крайна сметка?

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Костов беше първият, който превърна иначе добрата и демократична идея за преференциите в мръсно и подло политическо и лично оръжие (срещу Кунева). Сега пак агитирал, този път - срещу Москов. Този човек, каквото похване, го омърсява. И РБ-то.

  'Let light surround you' Dream Theater
 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  [quote#2:"Майндърбайндър"]Щом е в партийна листа,значи е довèрен кадър и има качества(според ръководството) да бъде избран.[/quote] Точно там е въпросът, че въпросите за кадрите на партията започват да ги решават хора, които не са в партията, които са в друга партия или които просто така са решили, по някакви свои си пътища.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#9:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."] Наистина все пак гласуваш и за самата партия (иначе няма смисъл преференция), обаче в какво състояние ще я оставиш в крайна сметка?[/quote]

  Много вярно! Което ме кара да се съмнявам дали изобщо идеята за преференции е добра. Да не забравяме кой я наложи: Мая М. Как е в другите страни, има ли такава практика?

  'Let light surround you' Dream Theater
 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#12] от "ariel28": Хм, не съм се замисляла. Ще проверя, ако е възможно, и ще кажа. Наистина интересно.

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ееее,и3бирателя е като султан-има си харесвана партия-харем,а в харема любима жена/мъж/ и им бута бонуси/преференцийки/.

 15. 15 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#13] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":

  Благодаря! Не вярвам на нищо, предложено от комунистите и охотно използвано от Костов.

  'Let light surround you' Dream Theater
 16. 16 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Дичев публикува това в деня, когато БСП взе решение срещу преференциите. Много слаб и много политически явен опит на Дичев!
  Демокрацията се гради на преференции. Нима политическите партии са заслужили доверието ни с кадровата си политика?!? Нима всички политики на партията, за която гласуваме, ни харесват и нима всички политики на партията, която не харесваме, са слаби?! Естествено че не. В крайна сметка, за да се управлява обществото от 1, 2 или няколко партии, много вкусове и предпочитания на гражданите са пренебрегнати и няма как да бъде иначе. В този смисъл аргументите на Дичев са несъстоятелни и си личи не само, че не е политолог, но и че е повече (червен) партиец.

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#12] от "ariel28": Ако се вярва на Уикипедия, излиза, че в различни форми се практикува в Австралия, Чехия, Естония, Фиджи, Хонконг, Ирландия, Малта, Науру, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Словения, Шри Ланка и Зимбабве. Но в много различни формати. Не знам с коя от тези страни можем да се сравняваме.

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#16] от "авторът": В интерес на истината това беше публикувано още вчера или дори миналия ден, но не в Дневник.Не казвам, че не си прав и не споря - само уточнявам.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#17:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]в различни форми се практикува в Австралия, Чехия, Естония, Фиджи, Хонконг, Ирландия, Малта, Науру, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Словения, Шри Ланка и Зимбабве. Но в много различни формати. Не знам с коя от тези страни можем да се сравняваме. [/quote]
  С нито една от тези А и не се съмнявам, че сме побългарили идеята, по-точно: помаямили... за да замести Костинбродската дърварска тактика с нещо по-префинено и "демократично", но не по-малко подло.

  'Let light surround you' Dream Theater
 20. 20 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#12] от "ariel28":
  Мая прие идеята за преференцията, защото такива бяха очакванията на гражданите, включително протестиращите. Сега партийните централи се страхуват и тръгват на заден ход. Лошото е, както виждам, че и мислещите граждани се подвеждат.

 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#15] от "ariel28":

  ++++++++++++++++++++
  Без коментар !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#18] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":
  Точно това казвам и аз. Статията на Дичев и решението на БСП са вървели паралелно, а може би и синхронизирано.

 23. 23 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1123 Весело

  Демагогска статия. Умишлено не разглежда общия случай -харесвам партия Х но не и водача У а се е фокусирал върху частния Не нам

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 24. 24 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#20:"авторът"]Мая прие идеята за преференцията, защото такива бяха очакванията на гражданите, включително протестиращите.[/quote]

  На кои граждани, на Нина Гергова ли? Вие бяхте ли чували за преференции преди това?

  'Let light surround you' Dream Theater
 25. 25 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#22] от "авторът":

  Статията на Дичев и решението на БСП са вървели паралелно, а може би и синхронизирано.
  ........................
  Може би темпорално е така, но мислите ли, че електората на БСП чете материалите на Дичев ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 26. 26 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#21:"роджър"]Без коментар ! [/quote]

  За съжаление, нашата политическа действителност е такова блато, че за да се ориентира човек, трябва да използва дедукцията: тръгваме от резултата от престъплението, за да стигнем до целта му...

  'Let light surround you' Dream Theater
 27. 27 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 987 Весело

  Много добра статия.

  Когато една преференция работи в дадена партия или коалиция и отделните кандидати агитират тя да се използва, значи в нея има вътрешни борби и няма единство защото:

  1. Кандидатите в листата на партията не са убедени, че наистина колегите им преди тях са по-компетентни, успешни и привличат повече избиратели.

  2. Колко от избирателите познават ДОБРЕ ВСИЧКИ кандидати от листата на дадена партия и МОГАТ да преценят ПРАВИЛНО, кой ще е най-добър?!

 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#22] от "авторът": Според мен казаното от Дичев е съвсем валидно, просто е гледна точка в дискусия. Българинът е антисистемно животно, това е многократно доказвано, да не се ровим в причините, но определено е антисистемно животно, а когато на антисистемно животно му дадеш средства срещу системата, и то срещу една много крехка система, не зная доколко е полезно. Стой и гледай как ще си мерят преференциите след изборите - ще има статии и статии, посветени само на това. Също съм готова да се хвана на бас, че ще има купени преференции, колкото и извратено да звучи.

  Доброто е заразно
 29. 29 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  [quote#28:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]антисистемно животно[/quote] Нямам го предвид като обида!

  Доброто е заразно
 30. 30 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1190 Весело

  Аз съм за преференцийте, така човек има повече избор!

 31. 31 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 987 Весело

  [quote#20:"авторът"]Мая прие идеята за преференцията, защото такива бяха очакванията на гражданите, включително протестиращите.[/quote]Вие също ли мислите, че Мая Манолова е говорителка на гражданското общество и особено протестиращите срещу правителството на БСП, ДПС и Атака!

 32. 32 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#28:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]Също съм готова да се хвана на бас, че ще има купени преференции, колкото и извратено да звучи. [/quote]

  Има. В пощенските ни кутии бъка от листовки за преференциална подкрепа на този или онзи кандидат. Лускозни, лъскави. Тука пари играят, на живот и смърт е работата... Сякаш не беше достатъчно корумпирана обществената ни среда, та да се направи още по-подла и объркана.

  'Let light surround you' Dream Theater
 33. 33 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Между другото, преференциалната идея има своя аналог и прецедент в една друга подла практика: за министър председател да се назначава човек, различен от лидера на спечелилата или взела мандата партия. Отново: Кой го направи? - БСП. Кой го подкрепя днес (да не е Бойко, а някой друг бъдещ министър-председател)? - БСП и РБ (ДСБ, Костов). Тези номера са само и само да се замъгли максимално погледът на избирателя и да се оплете в кълчищата на комунистическите номера за пробиване на демокрацията. И за разчистване на лични сметки.

  'Let light surround you' Dream Theater
 34. 34 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Намирам преференциалното гласуване за по-скоро положително.
  Иска ми се, обаче, да привлека вниманието на решилите да го използват към един технически аспект.
  Какво се случва, ако гласувате с преференция за кандидат, който е на избираемо място и в друг район, и бъде избран в него?
  Ако кандидатът бъде избран в единия район, а в друг район е получил преференции, те отиват на вятъра.
  Затова трябва внимателно да се обмисли във всеки район изборът за преференциалния кандидат.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  [quote#32:"ariel28"]на този или онзи кандидат. Лускозни, лъскави. Тука пари играят, [/quote] Охоо, това с листовките е невинна работа, кауза пердута, дори! Аз имам предвид кешови трансфери, по старите добре познати начини за купуване! Има малки МИР-ове, където тежестта на едно депутатско място е толкова малка, че с две купени села си станал депутат "одма".

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 987 Весело

  [quote#30:"charlesdegaulle"]Аз съм за преференцийте, така човек има повече избор![/quote]Блажени са вярващите без да са видели.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на skch
  skch
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#10] от "ariel28":

  Комунягите газ пикаете, като чуете за Костов. Как ще агитира срещу Москов, като тоя е втори в ДСБ - партията, която Костов основа? Поне като пишете по опрни точки ги дочитайте до края...

 39. 39 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#32] от "ariel28":

  Намерените листовки за преференциален вот за даден кандидат при мен са аргумент, който натежава да НЕ гласувам за него. Професорът добре си го е казал: "На академична защита членовете на журито отиват с предварително оформено мнение". Няма как един докторант да е работил 5-10 години пред очите ти и накрая да си обърнеш мнението заради 10 страници пауър пойнт (по онези времена: 10 кадастрона)

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 40. 40 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  [quote#39:"cinik"]Намерените листовки за преференциален вот за даден кандидат при мен са аргумент, който натежава да НЕ гласувам за него.[/quote] И на мен ми действат така. Между другото - тези "индивидуални" листовки партията ли ги плаща, или всеки - сам?? И отчитат ли се нейде?

  Доброто е заразно
 41. 41 Профил на bylgarofil
  bylgarofil
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Преференциалното гласуване е регламентирано! И свърши много добра работа на Евроизборите! За какви предателства говори комунягата Дичев!?

 42. 42 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Мрън-мрън-мрън - няма угодия за левия либерал!

  Ако нямаше преференция - защо партийните ръководства решавали всичко сами на тъмно, като има - подла била.

  Преференцията е хубаво нещо - сигурен съм, че дори самата Лая Манолова не осъзна какво е направила!
  Но пък добре, че стана.

 43. 43 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 713 Любопитно

  До коментар [#40] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":

  [quote#40:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]Между другото - тези "индивидуални" листовки партията ли ги плаща, или всеки - сам??[/quote]

  Много добър и уместен въпрос!
  Логиката повелява всеки кандидат да си прави сам кампанията, вкл. да си плаща сам кампанията по преференцията.
  И тук наистина идва въпросът - това дали и къде се отчита, как се отнася към общите ограничения за набирането и харченето на средства по кампаниите.
  Дали пък по този начин не може да се заобикалят тези ограничения, отнасящи се на ниво партии?

 44. 44 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 987 Весело

  [quote#43:"forza"]Логиката повелява всеки кандидат да си прави сам кампанията, вкл. да си плаща сам кампанията по преференцията.[/quote]Каква "желязна" логика.

 45. 45 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Преференциалните листи на Мая Манолова замениха естествения мажоритарен вот, очевидно с някаква цел, нямаща нищо общо с демокрацията. От примера в статията: аз никога не бих гласувал за БСП, но много бих искал Кадиев да влезе в парламента. За разлика от 90% от стършелите, налазили в парламента, Кадиев има мислене и опит. Жалко, че той не е в партия, за която бих гласувал; така той няма да получи моя глас.

 46. 46 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4319 Неутрално

  [quote#16:"авторът"]Дичев публикува това в деня, когато БСП взе решение срещу преференциите. Много слаб и много политически явен опит на Дичев!
  Демокрацията се гради на преференции. [/quote]
  ++++++++++++++++++++

 47. 47 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Точно! Още щом прочетох това в началото:
  "Тя дава възможност на човека да предаде колективната си идентичност и да решава като индивид. Крайно левият мислител Сартр не харесва това."
  Помним по кое време имаше "политически предатели" и как се наказваха те...
  И това в края:
  "Ами ако не ми харесва листата – просто няма да гласувам за тази партия!"
  А какво да правят хората, които одобряват платформата на тази партия и не одобряват като цяло никоя друга партия или нейната платформа? Да не гласуват? Това супер добре устройва купения или друг подобен зависим вот.
  Факт е, че в листите на РБ хората от гражданската листа останаха много, много назад, точно заради борбите на партийните апаратчици.
  Аз питам, има ли друг избор избирателят, освен да гласува преференциално в тази ситуация?

 48. 48 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#27] от "BlueWater":

  Вашето разсъждение би било вярно, ако в партиите имаше едни честни хорица, които се събират и за изборите излъчват най-умния, най-умеещия, най-свестния кандидат. В действителност тези хорица избират не този, а най-удобния за тях (или за някого зад тях) независимо от качествата му.

  По Вашите приказки излиза, че Делян Пеевски е най-умния, най-умеещия, най-свестния кандидат на ДПС.

 49. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4319 Неутрално

  [quote#45:"ddemi"]Кадиев има мислене и опит. Жалко, че той не е в партия, за която бих гласувал; така той няма да получи моя глас. [/quote]
  Нито е първият,нито ще е последният,който поставя мисленето и опита си в услуга на откровено душманска котерия като БКП-БСП.
  И много правилно не би трябвало да получи нито твоя глас,нито гласът на който и да е избирател.
  Защото и Дяволът има мисленето,опита и квалификацията на ангелите.
  Мислене,опит и квалификация поставени в услуга на силите на мрака.
  Според Стария Завет Сатаната е бивш военачалник на ангелите.
  Който впоследствие минава от другата страна.
  Което променя и нещата.
  Та и тук така.
  Нищо ново.
  Отдавна дефинирано - от преди хиляди години явление,съпътстващо цивилизацията от зората й....

 50. 50 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Чисти глупости!

  Истината е ,че за една коалиция/ и партия/ е добре дошъл всеки глас - преференциален , протестен , обмислен или необмислен, какъвто и да е .
  В момента при тази избирателна система това повишава броя гласове за коалицията /партията/ и това целта на занятието.
  По-добре е човек да бъде удовлетворен вътрешно гласувайки за " своя" човек , че все пак е гласувал за общото ,пренебрегвайки хората в листата които не харесва и по този начин да увеличи резултата на коалицията вместо да изпсува и да отиде за гъби.
  Относно РБ за който пише и Дичев призовавам всички подръжници на Кунева да отсвирят другите в листата и да гласуват за своите,всички привърженици на ДСБ да отхвърлят другите и да гласуват преференциално за своите,всички привърженици от СДС да отхвърлят другите и да гласуват за своите .Същото и и за тези на Корман , и за тези на БЗНС .
  Могат да не го правят ,ако все пак им харесва подредбата на листата.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 51. 51 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 987 Весело

  [quote#48:"luda_krava"]В действителност тези хорица избират не този, а най-удобния за тях (или за някого зад тях) независимо от качествата му. [/quote]В много партии може да е така, но не във всички. Ако не вярвате в правилния избор на хората в една партия, просто не гласувате за нея. По принцип на избори се гласува ДОВЕРИЕ на някого да управлява държавата, а не за да вземеш едни 20 - 50 лв и да си купиш нещо днес.

 52. 52 Профил на bravo_vn
  bravo_vn
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Какъв хейт на преференцията само. Някои интелектуалци не понасят свободния избор. Но не могат да го отхвърлят достоверно. Доводите в статията са смешни.

 53. 53 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Няма да минем без преференция-едно условие да ни убеди да гласуваме,ако сме разколебани.

 54. 54 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Слаби и неубедителни са ми аргументите на автора против преференцията.
  Щом са в листата, би трябвало кандидатите да са заслужили мястото си в нея, така че би трябвало да е все едно кой е предпочитан от електората. Не приемам, че водачите са май-ценните кандидти, по-скоро най-известните.
  Аз съм твърдо за преференциалния вот. Най-сполучливата грешка на Мая Манолова в изборния кдекс. .

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 55. 55 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  [quote#9:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]защо изобщо я подкрепяш тази партия, след като си готов да подкрепиш някой, който да измести, да речем, заместник-председателя й от листите?[/quote]

  Ами например, защото този зам.председател е осъден или ми е съмнителен с поведението си. Но той не представлява цялата партия, нали?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 56. 56 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  [quote#12:"ariel28"]Как е в другите страни, има ли такава практика?[/quote]

  В Германия има префернции на изборите за парламенти на провинциите и на местни общински избори.
  За Бундестага не знам.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 57. 57 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#51] от "BlueWater":

  Вярно, ако партиите изпълняваха или поне се опитваха да изпълняват това, което са казали в предизборните си програми. Само че в БГ програмите са само за парлама - обещания, които никой няма намерение да спазва, те се правят само за да хвърля прах в очите на избирателя.

  Добре, аз СЕ ДОВЕРЯВАМ на партията А, че има желание, намерение и капацитет да изпълни по-голяма част от програмата си, но смятам че У е по-способен да го направи от Х, който по някакви вътрешно партийни интереси е поставен начело на листата.

  Пример, на мен ми допадат условията в банката Z, но не ми харесва обслужването в клона до нас, затова отивам в другия клон на същата банка.

 58. 58 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 463 Неутрално

  В България преференциалният вот е начин за наказване на омразните политици и ни забавлява това, че сме объркали плановете на партийните централи- А не може ли да гласуват хората за личности, а не за партии???

 59. 59 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Не всички, издигнати от определена партия хора се харесват на симпатизантите им. Аз съм ЗА преференциалноия вот!

 60. 60 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 1511 Весело

  [quote#58:"krasnoselo"]А не може ли да гласуват хората за личности, а не за партии???
  [/quote]
  Не, не може. Отдавна трябва да сте разбрали, че не е допустимо всеки да измисля топлата вода, особено ако не е от рода на "четящите хора". Гласувайте си мажоритарно за кметове. В парламента народните представители не защитават интересите на избирателите си от избирателния район, който ги издига. Затова са "народни" и "представители" едновременно. Глупост са срещите с избирателите и лобирането за местни интереси в държавна институция, каквато е НС, то това е приоритет на червени професионални депутати като Миков, Румен Петков, Дора Янкова и други. Управляват партиите, които ни представят програмите и листите си и които са получили мнозинството от гласовете при законно произведени избори. Точка!

 61. 61 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  За монолитните партии не е голяма беда, че някой кандидат ще измести друг преференциално, но за коалициите от няколко партии може да се окаже нож с две остриета- ако кандидат на една партия измести кандидат на друга.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 62. 62 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 1511 Разстроено

  До коментар [#61] от "mr.wonderworld.":

  Тоест има реална възможност в НС да влязат кандидатите само на една от партиите. Това би създало правен проблем, тъй като всъщност само коалицията е регистрирана за участие в изборите. Ох, Майооо ... верно си агент на др. Костов!

 63. 63 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#62:"непукистка"]Ох, Майооо ... верно си агент на др. Костов![/quote]

  Ми на др.Костов това му е мечтата- да завладява и руши де що коалиция има.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 64. 64 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 1511 Весело

  До коментар [#63] от "mr.wonderworld.":

  Днес удари балтията и на д-р Москов, явно с надеждата Кунева да спечели и да подкрепи Борисов.

 65. 65 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1088 Весело

  [quote#6:"lz2"]Партия, която не може да прецени, кой е най-подходящият кандидат за първите места, се наказва от избирателите си![/quote]
  Случая показва, че избирателя има право да е коректив и системата работи... но това е трудно смилаемо за фенове на лидерски партии -тип "вождистки"

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 66. 66 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  [quote#62:"непукистка"]Тоест има реална възможност в НС да влязат кандидатите само на една от партиите.[/quote]
  Едва ли. Просто ще се разпределят пропорционално спрямо броя на избирателите си. За коалициите даже е по-добре да се използва преференциялен вот.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 67. 67 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Допада ми гласуването с преференция, колкото и малък да е , поне имаш някакъв избор....

 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8137 Неутрално

  Аз не искам някой друг да избира,вместо мен,та макар това да е партииното ръководство.Искам да поема своята отговорност,за да мога да криткувам.

 69. 69 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 932 Неутрално

  За пъви път съм НАПЪЛНО съгласна с нещо публикувано от анти-българската редакция на ДВ. Направо НЕВЕРОЯТНО!!! Съгласна съм С ВСЯКА дума!

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 70. 70 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 932 Неутрално

  п.п. Недоумявам как са го пуснали точно в Дневник!?

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 71. 71 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  [quote#23:"danvan"]Умишлено не разглежда общия случай -харесвам партия Х но не и водача У а се е фокусирал върху частния[/quote]

  Ами да!
  Какво друго е преференцията, освен частен случай?!
  В общия, ще подкрепите партията и листата, така както ви е предложена от съотв. партия! Преференцията в момента, в който започнете да я прилагате е съвкупност от частни случаи!
  Customised vote!

  I Want To Believe
 72. 72 Профил на justifyme
  justifyme
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#71:"2.5"]В общия, ще подкрепите партията и листата, така както ви е предложена от съотв. партия! Преференцията в момента, в който започнете да я прилагате е съвкупност от частни случаи! [/quote]Така е, но не сме длъжни да харесваме всички, предложени в листата!

 73. 73 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3114 Весело

  До коментар [#72] от "justifyme":

  Няма спор!
  Само разсъждаваме на тема, "а след това какво"?
  Докъде би се стигнало, решим ли да пренареждаме "списъка" по наш образ и подобие?!

  I Want To Believe
 74. 74 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#28] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...

  Като анализите по литература едно време-"...какво е искал да каже автора на произведението.."
  Аз харесвам и Кунева и Малинов. Избрах да гласувам за Малинов заради изявената му екополитика в ЕС, защитата на Странжа и Царево и други полезни инициативи, като електронния подпис.
  Одобрявам програмата на РБ и вече съм избрала за кого ще гласувам от листата им за нашия ИР.
  ПРЕФЕРЕНЦИЯТА Е ДА ПОКАЖЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ, ЧЕ НЕ Е ДОСТАТЪЧНО ДА СЕ ПОДМАЗВАТ НА "ШЕФА". Който стане депутат да мисли какво ще прави в парламента, за да го изберат и на следващите избори - местни, парламентарни или за ЕС. А ние, ако искаме добри управници, да търсим и четем информация за тях и да гласуваме преференциално за този/тази, който сме одобрили. Както се изказаха преди мен статията е определено поръчкова.

 75. 75 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#70] от "Karla Hanneman":

  И аз това се чудя какво прави този материал в този вестник, слаб анализ на базата на неверни твърдения.

 76. 76 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#34] от "Lady Zeppelin 7":

  Много точен въпрос! Задачка за тези, които мислят и изборите са нещо важно. Да се разбере най- после, че държавата се управлява добре, когато и народа се включи разумно в избора на управителите.

 77. 77 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#76] от "matematika":
  Дяволът е в детайлите.
  И на мен въпросът ми се струва важен, но никъде не съм чела нищо - нито статии, нито коментари.
  Предполагам, че ще се появят анализи след изборите. А на мен ми се струва по-важно да се говори преди това.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 78. 78 Профил на georgealall
  georgealall
  Рейтинг: 367 Неутрално

  така представени нещата са глупави. В една партия може да има 7 свестни човека и 7 тъпанара, обаеч тъпънарите да са на избираеми месат, а свестните хора - на неизбираеми. Преференцията ти дава шанс Ти да определиш кой искаш да влезе от тази партия. Другият вариант е партията да ходи от човек на човек и да пита всекиго кой иска да бъде пръв, кой иска да бъде втори. Очевидно няма как да стане нали?

 79. 79 Профил на georgealall
  georgealall
  Рейтинг: 367 Неутрално

  а идеята че това е тактика на реформаториет е безумна.
  Джамбазик получи почит толкова гласове, колокто и Бареков,
  Неков измести Станишев имаше и други преференции в Левицата но с по-малък брой гласове от нужното.
  Очевидон хорат искат гласа им да се чува.

 80. 80 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#77] от "Lady Zeppelin 7":

  Привет! Дано като вас повече хора се замислят. Информация има, стига да има време да четете и търсите. В youtube като изпишете името на политика ще попаднете на негови интервюта дадени по телевизита, има информация и в укипедия за по- изявените. Там аз разбрах защо Костов (и той има грешки, но разбира от икономика) е продал Лукойл за 1 лев (не помня малко пари бяха).
  Политицате са хора като нас изкушават се ( е някои не се изкушават) затова и ние обикновените хора трябва да им помогнем, за да се живее нормално в България.
  РБ разпространява вестник "Седем" в него има описано как се разпределят гласовете при преференция.

 81. 81 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#80] от "matematika":
  Благодаря за идеите.
  Всъщност, коментарът ми беше предизвикан от конкретен пример.
  В 23 МИР, София, водач на листата на РБ е Лукарски. Втори е
  Генерал Атанасов.
  Атанасов изглежда по - добрият избор, но в същото време той води листата в Благоевград и най-вероятно ще бъде избран там.
  Това означава, че ако си използвал преференцията си за него, тя отива на вятъра и пак гласуваш, на практика, за Лукарски.
  Затова трябва внимателно да се обмисли за кого да бъде дадена преференцията.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 82. 82 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#81] от "Lady Zeppelin 7":

  И аз така като Вас, след като видях няколко интервюта по youtube на генерал Атанасов взех да се колебая какво да правя. Но мисля, че ще го изберат в Благоевград и е редно аз да подкрепя Лукарски. Дано не ни се изгубят гласовете. Харесвам "Преференцията" и независимо , че Лукарски е № 1 мисля да зачертая и № 1, за да покажа лично отношение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK