Проектът за модерен градски транспорт във Варна продължава да буксува

Кметът на Варна Иван Портних при освещаването на новите автобуси на градския транспорт през декември м.г.

© Live.Varna.bg

Кметът на Варна Иван Портних при освещаването на новите автобуси на градския транспорт през декември м.г.Нито един от компонентите на проекта за Интегриран градски транспорт във Варна, с изключение на доставените 70 нови автобуса, не е влязъл във фаза на реално изпълнение. Това показва проверка на "Дневник".


До крайната дата за звършването на проекта, който приключва на 9 юли 2015г., остават девет месеца. За това време трябва да бъдат изпълнени всички дейности по още девет компонента.


Става дума за изграждане на автоматизирани системи за продажба на билети и карти, за осигуряване на предимство на масовия градски транспорт на кръстовищата и за информация на пътниците в реално време. В плановете влиза още изграждане на център за управление на масовия градски транспорт, на 15 км. скоростно автобусно трасе – BRT коридор (от англ. Bus Rapid Transit), на 16 км. велоалеи и съоръжения за наем и паркиране на велосипеди, подобрения на 3 крайни спирки, на базата на "Градски транспорт" ЕАД и регулиране на височината на рампите за качване и слизане от автобусите.
Договорът за изграждане на система за интегриран градски транспорт във Варна бе подписан от администрацията на бившия кмет на града Кирил Йорданов през 2012г., но реалната работа по него започна в следата на 2013г. заради забавена процедура по избор на изпълнител за изработка на тръжната документация. За консултант беше избрана компанията "ROM – ИТК – Трафикконсулт БГ".


Според Биляна Якова , ръководител на проекта, договор по тази дейност е бил подписан още през юни м.г. с консултантската компания "АК Варна Транс" ООД. Поръчката е на приблизителна стойност 55 хил. лв.


"Най-важните и тежки процедури по изпълнението на останалите компоненти са обявени в периода февруари – май т.г., каза Якова. За някои от поръчките по искане на участници в тях се наложи удължаване на срока за закупуване и подаване на оферти". Справката за "напредъка", предоставена от нея обаче показва различна картина.


Нито един от сключените до момента договори


с изпълнители на обществени поръчки не касаят същинската работа по най-трудоемките компоненти, които изискват технологично време по проекта.


Така например през август т.г. са били сключени два договора - за одит по изпълнението на му и за строителен надзор при ремонтните дейности, които предстоят в базата на общинското дружество "Градски транспорт".


В същото време поръчката за самата модернизацията на базата, обявена още в края на февруари т.г., беше прекратена през април поради липса на оферти. Финансовата рамка зададена в обществената поръчка,беше в размер на 30.4 хил. лв., с които трябва да бъде изпълнен целият договорът за инженеринг - инвестиционно проектиране във фаза "работен проект", но и самите строително-монтажни работи.


След корекции на количествено-стойностната сметка за ремонтните дейности, до Управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие" беше изпратено писмо за изменение на бюджета и удължаване на срока на договора за реализиране на поръчката до 31 октомври 2015г. (вместо до 9 юли 2015г., бел. ред.)


На заседание на Общинския съвет във Варна от 21 юли т.г. кметът на града Иван Портних заяви, че "въпреки всички опити за всяване на напрежениеи разпространяване на погрешни внушения", интегриран градски транспорт в града ще има.


Според скептичните оценки


за работата по проекта, завършването му до 9 юли следващата година е абсолютно невъзможно. Само по изграждането на скоростния автобусен коридор предстои огромен обем работа, която няма как да бъде изпълнена за оставащите девет месеца.


За да бъде построен коридора, части от три булеварда, минаващи през същинския център на Варна – "Владислав Варненчик", "Княгиня Мария Луиза" и "Осми приморски полк" трябва да бъдат разширени и изцяло преасфалтирани след ремонт на "леглата" на пътните платна, изискващи работа в дълбочина от няколко метра. Подобен ремонт не е изпълняван във Варна през последните двадесет години и завършването на целия цикъл – от проектирането, през съгласувателните процедури до самото строителство до началото на юли догодина е невъзможно.
"Ще поискаме отлагане на датата за окончателно приключване на проекта най-малко с шест месеца, каза преди време Якова. Надявам се на компромис и разбиране, от страна на управляващите и финансиращи органи". Но максималният възможен срок за удължаване на Договора за безвъзмездно финансова помощ между Община Варна и Управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 е 30 ноември 2015 г. и няма как да бъде продължен след тази дата.


Според експерти в общинската администрация проектът няма как да не бъде завършен. Но след края на ноември следващата година финансирането по него ще трябва да бъде осигурено по нов договор с Управляващия орган на програма "Регионално развитие". А това означава, че системата за интегриран градски транспорт във Варна ще бъде реализирана за сметка на други дейности по подобряване на качеството на живот в града, планрани за изпълнение през следващия програмен период. Така


Варна отново ще загуби.


Колко точно е въпрос на неособено сложни сметки.


Общият бюджета за интегриран градски транспорт е 114 млн. лв. Близо 100 хил. от тях са безвъзмездната финансова помощ, която трябва да бъде получено от Европейския фонд за регионално развитие. До момента от тях реално са усвоени едва 30 млн. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 407 Неутрално
 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Всичката ни работа такава.........,затова ни обичат хората...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Аз не си спомням някога във Варна да е имало проект,какъвто и да е,който да не е буксувал...

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1534 Любопитно

  То мъката на варненци край няма...
  А ако няма и оперативни програми - направо закриваме, а?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Пуканка
  Пуканка
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Изграждането на велоалеите нали скоро трябва да започне..
  Най-неизпълнимо ми се вижда "скоростно автобусно трасе".

 7. 7 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Спасчо прочете словоизлиянията на Гуцанов по медиите днес и побърза да суфлира.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  Нищо няма да загуби Варна.... Тук е Ориент, всичко става в последния момент или с прилично закъснение.... така е от векове...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на Пуканка
  Пуканка
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#8] от "boby1945":

  Ако стане ще е добре. ДАНО!

 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#9] от "Пуканка":

  Ще стане,във София как стана, така ще стане и във Варна....
  Ако трябва ще ви пратим Фандъчката да въведе ред и да даде начална скорост.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ за всеки от нас!
  Крие копнеж неповторим!
  ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ ни кани завчас
  В приказен свят да вървим!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 12. 12 Профил на rssport
  rssport
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ех този Спас, се проверява, все проучва и всеки път на 100 километра от реалностите.

 13. 13 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ще напиша само три буквички:
  Т
  И
  М

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 14. 14 Профил на oboroti
  oboroti
  Рейтинг: 402 Весело

  Още на проект БУКСУВА варненския транспорт, какво ли ще е по-нататък!

 15. 15 Профил на Пуканка
  Пуканка
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#13] от "Никола Георгиев":
  Като ги написа олекна ли ти?

 16. 16 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#10] от "boby1945":

  Много си далече от истината за това, което се случва в еснафска Варна и по-точно за причините нищо да не се случва

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 17. 17 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Бойко нали обеща, че Варна вече ще му е приоритет. Няма начин кмета и ОС от ГЕРБ да се изложат. Не е възможно след мъдрата повеля на Вожда!

 18. 18 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Само не разбрах автора информира драгите читатели или се явява оценяващ орган?

 19. 19 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#7] от "mtmvb":

  Аха!

 20. 20 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Варна е град със затихващи функции. За кво ще ги хвърлят тез пари като всички бягат от това село (град е 3 месеца през лятото)? А и като типични селяни повечето хора във Варна си ходят с колите и автобусите често са празни. Преди 10-15 години пък бяха претъпкани и пътници преливаха от прозорци и врати.

 21. 21 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#16] от "Consumer":

  Варна е един от трите най-добре развиващи се града и икономически идемографски, в България и далече не е еснафска.... аде, бе Варна еснафски град.....


  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 22. 22 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#12] от "rssport":

  А ето какви всъщност са реалностите? Багери копаят три метра надълбоко от "Владиславово" до "Почивка" та пара се вдига! И "Мария Луиза" се разширява, гледам. Почти свършват с БРТ-то! Велоалеите и те готови - остава само червената боя да им се удари ама ще оставим за на пролет! Машините за продажба на билети чакат в найлони на пристанището, а и кабелите за системата за известяване по спирките настърчали вече. Още малко и ще монтират светлинните табла. Тротоарите - и те повдигнати по спирките! Казаха ми също, че базата на "Градски транспорт" лъснала като нова още с началото на ремонта, а там кипи още труд! Остава само да синхронизираме светофарите, да ги вържем към тайния център за управление на полетите и хоп - готово!

 23. 23 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#20] от "Дундурук":

  Ако Варна е със затихващи функции, какво да кажем за Плевен, Видин, Монтана, Шумен?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 24. 24 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#23:"boby1945"]Ако Варна е със затихващи функции, какво да кажем за Плевен, Видин, Монтана, Шумен? [/quote]

  Ми с тях е в кюпа на градовете със затихващи функции. Конкурира се с тях и за най-прашнен, кален, наръбен, крив, очукан и олющен.

 25. 25 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Само не мога да разбера едно - защо разни журналисти се упражняват предизборно по теми, по които така или иначе не могат да поставят обективни оценки. Нека да изтече срокът на проекта, нека нищо да не се направи по него РЕАЛНО и едва тогава предлагам Спас да седне да пише коментари.

 26. 26 Профил на rssport
  rssport
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ми Спасе, като си голям журналист, защо не проучиш въпроса обективно? Като например може да започнеш от това защо има забавяне. Да не би случайно кликата на Гуцанов да не направи всичко възможно да забави проекта и той въобще да не се случи? Онази карикатура Бозов не спря ли изпълнението на проекта докато беше временен кмет? Правителството на Орешарски не мота ли общината за едно съгласувателно писмо над три месеца? Или това не се вписва в тона на статията ти. Но то за теб е нормално!

 27. 27 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#25] от "ladymerilin":

  Ще взема така да направя! Ще изчакам да дълдисаме РЕАЛНО (ако може още малко) и тогава ще изпраскам един коментар като слънце Защо да насилваме нещата сега и да се стряскаме преди избори

 28. 28 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  [quote#1:"vigilo_confido"]"Едни пари се взеха..."[/quote]
  Едни пари ще се връщат. Още повече, ако ми е верен спомена програмата е пряко обвързана с трите града София-Бургас-Варна. Или нещо подобно беше. Във всеки случай помня, че в единия град ако има забележки всички връщат кинти. Пак казвам, такъв ми е спомена, но може и да греша

 29. 29 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#26] от "rssport":

  Ми rssport, ти като си знаел толкова много защо не си ни светнал досега? Аз през цялото време мислeх, че всичко е заради кривата ракета

 30. 30 Профил на rssport
  rssport
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#29] от "Спас Спасов":
  Защото Спасе, на теб ти плащат заплата да си вършиш задълженията, не на коментиращите тук, които явно търсят и намират информация доста по-добре от теб, да те светват. А кривата ракета най-вероятно е на върха на писалката, с която си подписваш материалите.

 31. 31 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 464 Неутрално

  С настоящия кмет това не е никаква новина. Цялата администрация на варненската община начело с Портних са тотално неадекватни в решенията и действията си.

 32. 32 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#27] от "Спас Спасов":
  Спас, тук говорим за журналистическа обективност, който ти очевидно нямаш. Не разбирам защо се изживяваш като инстанция, движеща или спираща проектите във Варна. Малко си в стил Елка Няголова с тези си коментари, което да не се чете като комплимент.
  Ето, че тук се появяват и други гледни точки - очевидно цялата работа си има предистория, която ти очевидно си пропуснал да набереш в материала си.
  Уви, с тази българска журналистическа етика, спрях да вярвам на журналисти.

 33. 33 Профил на Росица Пенкова
  Росица Пенкова
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#31] от "dragalevski": И понеже са неадекватни във Варна се случват неща, за които бяхме забравили да мечтаем дори. Когато критикувате, критикувайте конкретно и по същество, а не колкото да движите вятъра. Да, има проблеми с главната, но беше по-добре да я завършат така, да я отчетат и да си кютат като Киро? Защо не пишете за новите булеварди - кога за последно се е преасфалтирало нацяло във Варна? И, доколкото помня, за Владислав, Сливница, Цар Освободител, Трети март беше нужно по около 2 месеца за ремонта. Защо сега да не стане другият ремонт за оставащата година до края на годината? Да не би да е Кирово време, когато една и съща правеше всичко? Сега различни фирми ще работят различните уàстъци, и ще стане. Кой ще е луд да върне 80 млн.?

 34. 34 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#21] от "boby1945":

  Ти живял ли си във Варна, имаш ли приятели и роднини там? Последния мандат на Киро дръпна града страшно много, отделно руските лобита и ТИМ, зимата на 2013 г., нарастващата безработица и намаляващите нива на заплащане, състоянието на инфраструктурата спрямо Бургас и Пловдив...

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 35. 35 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#34] от "Consumer":

  Е аде посмали Манго.... По добре от Варна се развиват само София и Бургас донякъде.... и статистиката това сочи и демографската картина и каквото още се сетиш....
  А Варна я познавам от 1947 година.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 36. 36 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#35] от "boby1945":

  А забравих достъпът до Варна по суша и въздух, зимата има повече полети до Бургас, а магистрала кога. Откъм усвояване на средства по фондове и програми - най-зле, паркиране в центъра - мъка, няма зони, дори в Плевен има. Мога до утре да пиша, имам апартамент там, знаеш ли колко пъти ходих това лято?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 37. 37 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#33:"Росица Пенкова"]Защо не пишете за новите булеварди[/quote]

  Това е нещо ново. По цял ден обикалям Варна, но нов булевард не съм виждал скоро. Освен 200-300 метра по 3-ти март. Това сигурно е 0.00001 от улиците на Варна. Хвърлиха и на няколко места по 2-3 сантиметра асфалт, но това не е нов булевард.

 38. 38 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#30] от "rssport":
  До коментар [#32] от "ladymerilin":

  Причините за тази и подобни нея предишни, най-вероятно и бъдещи статии се крият в партийното минало, настояще, най-вероятно и бъдеще на автора.


 39. 39 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#36] от "Consumer":

  продавай и беж, тъкмо да намалеят задръстванията.

 40. 40 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Спасе, какви са тези послания които внушаваш "Варна отново ще загуби"?
  Да, ще загуби, ако продължим да я караме както до неотдавна.
  И моля, не пиши за инфраструктура, знаем че нищо не разбираш от такава. Разбрахме го още навремето, когато гръмко тръбеше как бил могъл бул. Девня да струва повече на километър от АМ Тракия. Попроучи малко нещата, пък ... си замълчи. Разбирам, че трябва да списваш нещо, нали за това ти плаща Прокопиев, но нека поне е по-издържано. Тука хората поназнайват това и онова. Не можеш ги подлъга лесно!

 41. 41 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 276 Весело

  кво толко се плюе по плевен, там се работи по транспорта поне

 42. 42 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  [quote#13:"Никола Георгиев"]Ще напиша само три буквички:
  ТИМ [/quote]Във Варна с ТИМ оправдават и лошото време.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 43. 43 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#39] от "eyewitness":

  Не живея във Варна, а задръстванията са причинени от провинциализирането на града, напълнил се е с МПС-та с регистрации ТХ, Н, Т и СС

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 44. 44 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#43:"Consumer"] провинциализирането на града, напълнил се е с МПС-та с регистрации ТХ, Н, Т и СС [/quote]

  ...С, СА, СО, etc.

 45. 45 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  какво значи абсурда модерен транспорт . модерен е кончита вурст , азис , кмета ... транспорта си е инженери , менажери , шофьори , все професионалисти . и насреща портних
  Ъ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 46. 46 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 771 Весело

  Аве, Дневниче, ставаш смешно.
  България не е само населената със селяндури Софийка, и бъканата с грандомани Варна.Има Пловдив, Търново, Стара загора, велик град като Шумен, Хасково,....
  Не дърпайте чергата само към себе си, че май си я дърпате под себе си.
  А и пошло изглежда.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 47. 47 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#37] от "Дундурук":

  то не само че няма нови булеварди бе то няма улици с асфалт в цели жилищни квартали в селата и в циганските села вече асфалтираха до най отдалечените коптори а във град Варна в квартали с по над 50 нови блока с по над 500 луксозни къщи няма нито една асфалтирана улица на това отгоре ширината им е по 3 метра и като се разминават коли едната препуска назад докато стигне някой ъгъл кварталите са от БРИЗ ДО ВИНИЦА само данъците които годишно се събират от там са от порядъка на десетки милиони поради супер скъпото строителство и много то чужденци които апропо в момента са единствените инвеститори в тази копторна държава на път сме да ги изгоним именно поради това че няма пътища в кварталите

 48. 48 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 734 Неутрално

  "Общият бюджета за интегриран градски транспорт е 114 млн. лв. "
  Спрямо където живея, доста по-евтин. При мен с трамвайни спирки под земята струва 1,3 млр. лева, града е с по-малко население от Варна.
  Сигурно ще има смешката с информационните табла както в София на хотел "Плиска": "Автобус 413: 4 мин" и се сменя за всеки автонус, вместо едно многоредово информационно табло, събиращо всички автобуси в пиковите часове, пристигащи до 10 минути. Българска му работа

  Es muß Geld fließen!
 49. 49 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тоя съм го виждал на 3 снимки и все е с попа. Герп. После що проектът боксувал. Как няма! При герп.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 50. 50 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Най-важното е да разберат за комисионните.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 51. 51 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Весело

  Пп герп ще го построи. Какво са 9 месеца за 1 автобус!? Ей Бойко ни построи магистрали за 3.5 години за аутобаните па хич да не говорим!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 52. 52 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  Крайно време да се престане с този карнавал свещеници и владици да мятат китки за щяло и не щяло по паркинги, магистрали и офиси. А до тях чичковци и лелки дето не знаят едно Отче наш да кажат и посещават храма само на погребението или сватбата на някой роднина да седят като изтукани със свещ в ръка. Църквата е отделена от държавата по конституция и не може да бъде превръщана в някаква слугиня на повикване на властта и платена декорация за поледното ПР мероприятие на някое доморасло величие.

 53. 53 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#23] от "boby1945":

  Цялата Държава е от август 2009 на затихваща функция.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 54. 54 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Важното е, че попа е осветил автобусите и така е свъпшил 70% от работата по проекта.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 55. 55 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#52] от "antonio_vivaldi":

  Карнавалът тепърва предстои след 5.10.2014 като дойде пак на власт пп герп. Тогава да видиш за какви владики и ктитори става думв!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 56. 56 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#55] от "socialen":

  [quote#55:"socialen"]Карнавалът тепърва предстои след 5.10.2014 като дойде пак на власт пп герп. Тогава да видиш за какви владики и ктитори става думв!
  [/quote]
  Еми, идвам си в България по това време, не е заради изборите, но ще участвам и ще гласувам за "Герб". Мразя комунистите.Никога повече "БСП", за тях и никога не съм гласувал, единствената ми "грешка" беше "НДСВ" през 2005 г.
  Нека да е "Герб" отново на власт, прозападно правителство, спрямо сегашното проруско. "Избери по-малкото зло"

  Es muß Geld fließen!
 57. 57 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#56] от "slan":

  Няма лошо. Ма Бойко Борисов е член на БКП и като такъв се е клел най-тържествено и доброволно, по убеждение, в свещеното дело на Партията (БКП) и идеалите на Марсизъм-Ленинизма и на Комунизма.

  Цецка Цачева завърши РабФак-а и беше главен секретар на градския комитет на БКП в Плевен.

  Красьо Велчев е член на БКП.

  Кристалина Георгиева е член на БКП, произлизаща от сталинистко семейство, кръстена от баща си сталинист на Сталин.

  Лилито Павлова е внучка на активен борец, партизанин, член на Политбюро на БКП.

  Цветан Цветанов е член на БКП, старшина в ДС и един от малкото не успели да направят кариера в ДС поради ограничените си умствени способности.

  Вие, гастарбейтерите, че оказа, че сте най-заблудените.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 58. 58 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#57] от "socialen":

  "... Вие, гастарбейтерите, че оказа, че сте най-заблудените. "

  Ние следим нещата, случващи се в България отдалече и не можем по никакъв начин да променим нищо, освен чрез парламентарни избори, когато може да гласуваме: изборно бюро близо до града в чужбина или връщане по това време в България.

  Никой не е перфектен, има и черни овце сред "Герб", "една птичка пролет не прави". Общо взето "Герб" е западно-ориентирана. Надявам се на коалиционно правителство, "Герб" и още някоя/и партия/и, против съм срещу абсолютно мнозинство на "Герб", заради изложените от теб и от мен вече отпреди в знание факти за тази партия.

  Es muß Geld fließen!
 59. 59 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#36] от "Consumer":

  До Варна има по няколко полета на ден .... в смисъл броил си ги или просто си облъчваш

 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4177 Неутрално

  "...Нито един от сключените до момента договори с изпълнители на обществени поръчки не касаят същинската работа по най-трудоемките компоненти, които изискват технологично време по проекта..."
  Казано по друг начин парите се усвояват, работа не се върши.

  Колко ли е струвало освещаването на автобусите?

 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4177 Неутрално

  [quote#56:"slan"]идвам си в България по това време, не е заради изборите, но ще участвам и ще гласувам за "Герб". Мразя комунистите.[/quote]
  А ГЕРБ какви са бе приятел?

 62. 62 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#61] от "historama":

  "А ГЕРБ какви са бе приятел?"
  Някои съфорумци сравняват комунистите 1:1 с "Герб". Само че не са.
  Под ушенцето, в Германия най-популярен беше тъй нареченият цар Симеон, израснал в Испания. Не обичат Б.Борисов, понеже е надут.Станишев е дипломатичен и по-нагоден.

  Es muß Geld fließen!
 63. 63 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Милата ми Варна...

  Happy face says, adios !
 64. 64 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Града запада и заради Тиквоний1,не мога да разбера как във Варна и Добрич могат да гласуват за човек които заяви,че ще ги превърне в села.Вярно е че сме тъпи.

 65. 65 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Града си е направо трудно достъпен,летището е на ТИМ полетите до там са пак техни,някой да провери колко струва самолетния билет сега,да погледне колко е струвал и преди.
  Докато няма магистрала в Северна България,тя бавно ще умира.Някой ако си мисли,че Боце ще им я построй,дълбоко се лъже.За тази магистрала ЕС не иска да отпусне пари,удължеха е с 8 км.по миналата година,а хората още имат да взимат пари,щото някой сигурно пак ги е откраднал.

 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4177 Неутрално

  [quote#8:"boby1945"]Тук е Ориент, всичко става в последния момент или с прилично закъснение.... така е от векове... [/quote]
  Както обикновено, ръсиш тъпотии като за световно.
  Варна много време е бил пионер в архитектурно и урабнистичното си развитие.
  Морската градина започва да се оформя отпреди Освобождението.
  Първият асфалтов път е построен във Варна (между града и резиденция Евксиноград).
  Централната улица се оформя като пешеходна още през 60-те години на ХХв.
  Първият пешеходен подлез с магазини също е във Варна, 1 година преди подлеза при ЦУМ.
  Много години, от 1969 до 1981г. само Варна разполагаше с голяма закрита зала за големи световни първенства или международни конгресни прояви, до построяването на НДК в София през 1981г. (донякъде това бе и благодарение на голямата хотелска база в Златни пясъци). Всъщност истината е, че като че ли при комунизма имаше малко по-голяма децентрализация: Пловдив с 2 големи икономически форума (пролетен и есенен панаир), Варна с международни конгресни и спортни прояви, Русе с културните си прояви, Бургас, Стара Загора с първата провинциална опера. Егоизмът на София се прояви през 80-те години, когато задигнаха за известно време дирекцията на БМФ от Варна, спомняме си неистовите усилия София да вземе Пловдивския панаир, а сега напоследък и желанието София да е европейската културна столица за 2019г. - т.е. всички пари да отиват в столицата, а провинцията - кучета ги яли.

 67. 67 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4177 Неутрално

  към 66
  Всъщност атаката срещу Варна започна най-вече с "пирамидите", с които се откраднаха поне половината от спестените пари в един реално богат град. След това се появи вездесъщата българо-руска групировка ТИМ с по-добра организация от Мултигруп, която започна бавната, но успешна приватизация на североизтока, до такава степен, че вече в града нищо не се случва без съгласието на Химимпорт.

 68. 68 Профил на chuK
  chuK
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#65] от "mimeto71":
  хаха, ти за 20лв ли искаш да летиш?
  И аз искам горивото да е с доста по-ниски цени и да пътувам повече, но уви лукойл не сваля цените. Лоши хора, да ги линчуваме ли?

 69. 69 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 462 Гневно

  От познати, работещи в МРР знам, че през цялото време Варна са натискали да си вземат автобусите, а другите неща от проекта изобщо не ги интересуват. Това е и причината този проект да се провали. Отново "честито" на варненци. И понеже ЕК не са дебили и като видят, че този проект не е изпълнен, няма да го финансират изобщо. Преди това обаче Варна ще са сключили договор за автобусите и ще са ги платили и след като ЕК не им даде пари, то парите ще трябва да се поемат или от общината (силно ме съмнява) или от националния бюджет (почти сигурно).

 70. 70 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#22:"Спас Спасов"]Остава само да синхронизираме светофарите, да ги вържем към тайния център за управление на полетите и хоп - готово![/quote]
  Хайде преди това да си оправиш финалното недомислие, което гласи:
  ........................
  Общият бюджета за интегриран градски транспорт е 114 млн. лв. Близо 100 хил. от тях са безвъзмездната финансова помощ, която трябва да бъде получено от Европейския фонд за регионално развитие. До момента от тях реално са усвоени едва 30 млн. лв.
  ...................
  После си провери и тази стойност, че нещо не ми се вярва да не си омотал и нея:
  ...................
  Финансовата рамка зададена в обществената поръчка,беше в размер на 30.4 хил. лв., с които трябва да бъде изпълнен целият договорът за инженеринг - инвестиционно проектиране във фаза "работен проект", но и самите строително-монтажни работи.
  ........................

  След като осъзнаеш разликата между "хиляди" и "милиони", можем да продължим коментара на статията, която си предложил. Нали се сещаш, че няма как да се възприеме сериозно статия от човек, който допуска подобни очеизвадни фактологически грешки, иначе мъдрувайки задълбочено

 71. 71 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#67:"historama"]Всъщност атаката срещу Варна започна най-вече с "пирамидите"[/quote]
  Това не беше атака срещу Варна, а срещу глупаците, живеещи в този град. Те се оказаха доста.

 72. 72 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#20:"Дундурук"]Варна е град със затихващи функции.[/quote]
  Ако това е така, то Варна наистина се оказва уникат, поне в света на дундуруците - единственият град "със затихващи функции", чието население расте...

 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4177 Неутрално

  [quote#71:"nenad"]а срещу глупаците, живеещи в този град. Те се оказаха доста. [/quote]
  Това бе в началото на 90-те години, когато все още се имаше вяра на това, което се пишеше в пресата. А рекламите за пирамидите бяха във всички вестници. Хората тогава бяха наивни, а във Варна имаше много пари. Ще ти припомня нещо - мисля в НС Илко Ескенази стана и говори за пирамидите - малко време след това "се удави" пред х-л Нимфа в Ривиера. Беше се заканил да говори и за външния дълг.
  Аз не се хванах за пирамидите. Просто не бях забравил играта "Лото, играй с мене" - пращам 5 картички, получавам 25. Не получих нито една, но горчивият спомен остана.
  След това дойде фалита на банките. А сега на КТБ. Нали няма да кажеш, че всички вложители в КТБ, включително и много държавни фирми са все дебили?

  Иначе не вярвам да си забравил "славните" времена, дирижирани от генерала на БСП, учил в Москва Любен Гоцев.
  http://anonybulgaria.wordpress.com/2013/05/10/%D0%BC%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B4-%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%82/
  Ето откъс:
  "...само след
  Любен Гоцев имаше думата:

  –След БСП ще дайде на власт СДС. Имаме 3 години. Жан Виденов ще изпълни поставената му задача. Същото се очаква и от Иван Костов. А след него и от Сакса… Съвещателите зашумяха: “Сакса, Сакса, Сакса…”
  –След Костов ще назначим Симеон! Но сега имаме други по-важни неща да решим. Иво Недялков, Дорон, Капустин, Миронов, Кюлев, Максим Димов, Митко Събев и Цветан Начев да се разберат с Илия. Моллов, Цветелина, Веска Меджедиева, Жоро Найденов и Йосифов също. Това е ЗАГОВОР, всички тук са наясно! Пирамидите ще изгърмят, банките ще фалират, ще има бунтове…"

 74. 74 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#73:"historama"]Нали няма да кажеш, че всички вложители в КТБ, включително и много държавни фирми са все дебили? [/quote]
  Не, няма да го кажа, разбира се!
  И се извинявам на всички варненци, които не са идиоти / нормални хора във Варна има предостатъчно/, ако са разчели репликата ми за пирамидите като опит да обидя всички жители на този прекрасен град! Пирамидите във Варна нашумяха толкова поради една-единствена причина: това бе / и си остава/ най-богатият български град. В този смисъл и броят на наивниците, които разполагат с пари, там е относително висок.
  Това е

 75. 75 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 831 Любопитно

  До коментар [#55] от "socialen":
  До коментар [#57] от "socialen":
  До коментар [#54] от "socialen":
  До коментар [#51] от "socialen":
  До коментар [#50] от "socialen":
  До коментар [#49] от "socialen":
  Здравейте и вие от Позитано или от където и да сте.
  Гоните рейтинг ли, с тези задълбочени коментари?
  Вече ви искат и по-висок рейтинг, за да е сигурно, че ще ви видим глупостите, така ли? Интелигентна работа. И не знам само защо модераторите ви търпят да спамите форума, а към други се отнасят с едномесечен бан, за споделено откровено мнение...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 76. 76 Профил на коков
  коков
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Варна е пълна с крадливи селяни за това нищо добро не я чака.

  "бъди велик и помагай на другите да станат като теб"
 77. 77 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#75] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Давай по същество.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK