Реставрация на Голямата базилика в Пловдив ще разкрие мозайка с невиждани по тези земи мотиви

Реставрация на Голямата базилика в Пловдив ще разкрие мозайка с невиждани по тези земи мотиви

© община ПловдивВ Пловдив започва реставрацията на Голямата базилика - най-големият раннохристиянски храм, открит по българските земи и един от най-големите на Балканския полуостров. Обекти с подобни мащаби има единствено в Константинопол, днешен Истанбул, и последната столица на Римската империя – Равена.


Пловдивската базилика датира от 6-7 век и е разположена в центъра на града. Инвестицията включва също и построяване на модерна двуетажна сграда, както и озеленяване на околната площ, изграждане на паркинги и развитие на прилежащата инфраструктура.


Реставрация на Голямата базилика в Пловдив ще разкрие мозайка с невиждани по тези земи мотиви

© община Пловдив


След приключването на проекта посетителите ще имат възможността да се насладят на уникалните мозайки, с които е бил покрит подът на Голямата базилика. Те заемат площ от близо 2 000 квадратни метра и имат несрещани досега по българските земи мотиви. Мозайките са цветни, предимно с изображения на птици. До момента има регистрирани над 70 вида птици, някои от които са неизвестни на науката.
Реставрация на Голямата базилика в Пловдив ще разкрие мозайка с невиждани по тези земи мотиви

© община Пловдив


Забелязва се разлика в мотивите и композицията на мозайките в южния и средния кораб, което говори, че те най-вероятно са били изработени от два различни екипа майстори. Напълно разкрит ще бъде южният кораб на храма, както и част от централния кораб с прилежащата му част от полукръглата апсида. Неразкритата част от базиликата се намира на дълбочина под северното платно на бул. "Кн. Мария Луиза" и съседните до нея сгради.


Основната дейност по реставрацията на мозайките експонирането им в нов музей е финансирана от Фондация "Америка за България", която осигурява 4.9 млн. лева. Община Пловдив дотук е инвестирала близо 0.5 млн. лв. в изкупуване на частни имоти, разположени върху обекта. 


Реставрация на Голямата базилика в Пловдив ще разкрие мозайка с невиждани по тези земи мотиви

© община Пловдив


Тази година отвориха врати за посетители няколко значими за Пловдив обекта. Раннохристиянската базилика е със статут на паметник на културата от национално значение и се превърна в археологически музей, където са изложени на оригиналното си място подовите мозайки на църквата с пищни геометрични орнаменти.


Посетителите на Римския стадион пък имат възможността да се потопят в атмосферата на античните времена чрез 3D анимация "Пловдив през 2 век". Тя илюстрира спортните игри, които са се провеждали на стадиона и изгражда своеобразен мост между Античността и съвремието.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Страхотна идея, само не схванах къде ще е този паркинг, а и защо е необходим. На 300 м е паркингът на Тримонциум.

 2. 2 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Браво на Пловдив! Спомнете си какво блато беше градът при Славчо Атанасов.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  До коментар [#1] от "stoiank": На 300 метра, но от другата страна на път с разделени с ограда две платна. Паркирането точно в отсечката, за която става дума, е пълен кошмар. Става дума за Голямата базилика, не за античния Форум.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3522 Любопитно

  Много е вероятно тази базилика да е построена от великият български император - св. благоверни цар Управда – Юстиниан...

 5. 5 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 697 Весело

  Чудно! Как така пловдивският свинар не се е усетил да пренесе мозайките в замъка си...Дано поне успеят да запазят това, което е останало...

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2729 Весело

  Бъдещето се крие в ...миналото !!!

  Остава рекламата , тълпите туристи и приходите от билети,сувенири и осигурени работни места !

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  До коментар [#6] от "SS": Ще стане... пред колкото хора съм възхвалявала това, което могат да видят в Пловдив, и после са го видели, един не е останал разочарован! Напротив, оказа се, че съм била твърде скромна в "рекламата" (може и поради невежество, а и заради "синдрома на местните" - кой варненец се захласва по морето и кой смолянчанин ще впечатлиш с борова гора...)

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Страхотна инициатива и приветствам Америка за България, че са развързали кесията и ще дадат 5 млн лева, но ... тея едри, шарени панелчета към улицата ми бъркат в здравето. Напомнят на фасадата на провинциален мол първо поколение (от 2007-2009 г.) Дано да го преосмислят при развитие на проекта.
  Америка за България се справиха доста добре с Малката базилика и формите й отвън наистина наподобяваха църква. От това, което съм виждал, Голямата е била наистина величествено здание. Не говоря да я изградим наново (макар че много бих се радвал да имаме такъв величествен храм в Пловдив), но поне да се следват контурите.

 9. 9 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "До момента има регистрирани над 70 вида птици, някои от които са неизвестни на науката".Удивително!!! Какви ли птици е имало тогава?

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  До коментар [#8] от "sam_vimes": Аз съм абсолютно против каквото и да било да се "изгражда отново"! Това е много по-селско от "фасада на провинциален мол" (с което съм съгласна, и на мен точно това решение не ми е любимо). Който иска да види приблизителна реконструкция - ще му направят макетче, 3Д презентация, каквото и да е - да гледа и да се диви... За мен е много по-интересно да го изчистиш и покажеш такова, каквото е било, пък после да се попиташ - как е станало така, че красива, величествена, масивна сграда вече я няма? Защо я няма? Кой я събори? Какво още ще събори? Ей такива неща.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#10] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":

  За мен е много по-интересно да го изчистиш и покажеш такова, каквото е било, пък после да се попиташ - как е станало така, че красива, величествена, масивна сграда вече я няма? Защо я няма? Кой я събори? Какво още ще събори?

  Ами мога да ти кажа кого подозирам в това, че е съборил християнска църква към края на 14-ти век, но либералните левичари във форума ще ревнат и като цяло ще се скофти ситуацията.
  Що се отнася до построяването й наново - да, аргументите, които си привела, са верни. Да не говорим, че този стил на строителство на църкви е чужд на българската традиция от около 1000 години, въпреки съществуващите канони в областта на църковната архитектура - просто вижте разликите между 3д модела на Базиликата - http://stroitelstvo.info/shimg/zx500_678996.jpg и произволна възрожденска църква

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  До коментар [#11] от "sam_vimes": Благодаря за линка! Наистина огромна разлика.

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Умно!
  Реставрацията да не се превърне в кич.

 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3522 Любопитно

  [quote#11:"sam_vimes"]Кой я събори?[/quote]

  Нищо чудно да е пострадала по време на гражданските релегиозни войни, които са се водили в ИРИ срещу българите ариани. "Св. София" в Цариград също е била разрушавана, преди император Юстиниан Велики окончателно да я съгради...

 15. 15 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Без паркинга отпред, да го вкарат под земята.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 16. 16 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#11] от "sam_vimes":

  Не бърка разликата в стила. В София съвсем разностилните Св. София, Св. Александър Невски и Руската църква си съседстват и това само обогатява облика на града. Но наистина трябва да се съхрани автентичността на разкритието, тук сте прави.

 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1376 Неутрално
 18. 18 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 569 Весело

  До коментар [#2] от "Български патриот":

  Славчу откриваше градински тоалетни с мажоретки и балони

 19. 19 Профил на Bobotzov
  Bobotzov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Опазване и съхранение на културно наследство е първостепенна задача на управлението. Това, което буди притеснение за мен, като гражданин на Пловдив е, защо опазването на една национална културна ценност, определяща собствената ни идентичност, не може приоритетно да се осъществи с общински и национални средства, а трябва да се наведем под масата за външно финансиране. Защо договорите за финансиране на Дановата печатница мога да ги разгледам в музея, а тук не можем да направим една обществена поръчка както е по закон и се превръшаме във васално село? Ето това се питам.

 20. 20 Профил на sdafcef
  sdafcef
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Фасадата вярно, че прилича на мол (дано я променят), но иначе инициативата е страхотна!!!
  Като си спомня, че предишното хале над разкопките се срути преди 10-15 г. при един по-голям сняг и от тогава ни държава ни община си мърдат пръста и чакаме чужди фондации да направят нещо.

 21. 21 Профил на k.g.d.
  k.g.d.
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#19] от "Bobotzov":

  Със средства от кипърска фондация се разкри Одеона, а Римския стадион придоби сегашния си великолепен вид благодарение на парите на норвежци. Какво лошо има в това? Плачем, че ни се вдигат данъците, а се правим на "патриоти" когато получаваме помощ от други.

 22. 22 Профил на subev
  subev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Къде са варненци да питат защо Пловдив бе избран за столица на културата през 2019 ? Да погледнат какво се прави в Пловдив и да видят техните терми в какво състояние са.

 23. 23 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Браво за базиликата, трябва да се правят такива неща. Но мен повече ме радва развитието на индустриалните зони около Пловдив, и тяхното развитие.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 24. 24 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хубав проект, грозна "весела", "раздвижена" коруба.

 25. 25 Профил на Bobotzov
  Bobotzov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре е, когато изразяваме гражданска позиция, да застанем с името си зад нея. Няма лошо международни фондации, подпомагащи съхранение на световно културно наследство, да участват и в експонирането на това по нашите земи, да споделят опит и средства. Ценностното самосъзнание ще определи това, как ще планираме средствата по обгрижването му, как ще го включим в стратегическия си план за развитие, дали ще участваме наравно, приоритетно или формално-позиционно. За нас е ценност една спортна зала, за чието завърване може да уредим още 5 млн. от служебно правителство, но не и съотносими средства за културно наследство. Моята позиция е, че културно наследство от национално значение трябва да се финансира с публични средства (европейски, нац.- и местен бюджет) и 20-30% дарения от фондации.

 26. 26 Профил на penchobrecheti
  penchobrecheti
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ето повече за Голямата базилика, нейната история и мозайки http://romanplovdiv.org/bg/episcopal-basilica

 27. 27 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#3] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":
  Знам за кое точно става дума. На тези платна има два подлеза. В подлезите има също така, уникални експонати, като си турист ще походиш малко, за да усетиш атмосферата на града. Няма идея паркингите да са в супер центъра, те трябва да са в периферията за да си наистина туристически град. Не случайно, така оплюваните в този форум молове, моделират пътнико потока да минава покрай обектите, а не да напуска скорострелно обекта. Няма нужда от повече паркинги в Пловдив, а повече велоалеи и пешеходни зони. Софиянци са бизнесмени, ако искат 12 лентови булеварди да строят, ние искаме да развиваме изкуство, култура, археология за това трябва красота, цветя, чистота, зеленина, зони за отдих и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK