Избори 2014: Не ходя, следователно не гласувам

Избори 2014: Не ходя, следователно не гласувам

© Анелия НиколоваНие няма да гласуваме – по невъзможност". Така завършва последното си писмо до "Дневник" Васил Милославов, след като е разбрал, че вече не може да направи нищо, за да пусне бюлетина в подвижна урна на 5 октомври.


След счупване на таза от две години Милославов е прикован на легло. Има и инсулт, "и така нататък", както сам описва своите 84% намалена трудоспособност. Живее в София при майка си, 93-годишна, със 100% степен на увреждане. И двамата искат да гласуват, но за целта трябва да бъдат посетени от подвижна избирателна секция. Заявленията за подвижна урна се подписват лично и се подават в общината, по пощата или в интернет. За първите два варианта обикновено е нужен асистент, за третия – електронен подпис. Децата на Милославов са в чужбина.


Пропуснати възможности
Той и майка му обаче са изпуснали и крайния срок за заявленията – 14 септември. Не за друго, а защото не са знаели за тях. Разяснителната кампания на Централната избирателна комисия (ЦИК) според закона започва най-късно 15 дни преди срока, а от комисията са спазили изискването твърде стриктно – на 27 август тепърва са одобрили изпълнители, които да подготвят брошури, видеоклип и аудиозапис. За сметка на краткия срок националната телевизия продължи да излъчва клипа и след 14 септември.


Въпреки че не е подал заявление, Милославов може да бъде включен в списъка за някоя от подвижните секции в района си. Пак трябва да подаде заявление, пак по същия начин. Той обаче няма да може да се възползва и от тази възможност – постоянният му адрес е в съседен квартал, а е изпуснал още един срок – да поиска да гласува на настоящия си адрес. За това също е нужно заявление. Отново с електронен подпис или с асистент. Сега подвижната секционна комисия няма как да знае, че трябва да го посети в апартамента на майка му.


Непредвидим електорат


В България пълнолетните с увреждания със степен над 70% са 300 хиляди - повече от гласовете за "Атака" на последните парламентарни избори. Те не са от един и същ социален произход, не са със сходно образование, не са на еднаква възраст, нито в един и същ район. Не може да се предвиди как ще гласуват, затова са и твърде неизгодна инвестиция за политиците.


Разбира се, далеч не всички имат нужда от подвижна урна. Но специалните секции за тази цел за предстоящия вот в цялата страна са по-малко от 100. Те трудно могат да поемат повече от 3-4 хиляди души, а най-вероятно далеч по-малко ще се възползват. В 4 избирателни района подвижни секции въобще няма – не са подадени достатъчно заявления (искат се 10). Най-много са в Кърджали – 10.


Не може ли без подвижни секции?


Не би трябвало въобще да има подвижни секции, би трябвало да има достъпна среда, която да ни позволява да гласуваме като всички останали, казва Капка Панайотова, председател на Центъра за независим живот. Организацията й от години се бори за подобряване на средата за хора със затруднено придвижване. Панайотова и колегите й настояват, че подвижните секции трябва да бъдат премахнати, а Изборният кодекс ясно да казва, че сградите просто трябва да дават възможност за достъп на трудноподвижните.


Тя изрежда набързо част от проблемите при гласуване с подвижна урна – в нарушение на закона често комисиите не посещават домовете на избирателите в пълен състав, "за да не ги безпокоят". Често не напускат стаята, в която се гласува, което също е забранено.


"Умираме в петък вечер, възкръсваме в понеделник сутрин"


А и много от хората имат нужда от помощ. По думите на Панайотова асистентите за хора с увреждания, осигурени от държавата, работят от понеделник до петък. "Очаква се, че ние в петък вечер умираме и възкръсваме в понеделник сутрин – ден след изборите", иронично отбелязва тя. И продължава с проблемите – малкото секции, лошата информационна кампания на ЦИК, недостатъчният специализиран транспорт, който общината осигурява в изборния ден и който на някои места в страната въобще отсъства.


"Когато преди 15 години започнахме да говорим за трудностите при гласуването, мислехме, че това може да стане повод сградите на училищата да станат достъпни. Не помогна", казва Панайотова. Припомня, че всяка сграда трябва да има избирателна секция на първия или партерния етаж заради хората с увреждания, но дава за пример столичното училище, в която самата тя гласува – за да достигне до "достъпната" секция, трябва да изкачи 15 стъпала.


Извинение да не гласуваш


Причините за нерешените проблеми? "Малоумие". Вече дори не ни обещават кой знае какво – идват, срещат се с нас и се оправдават, че сме в криза, описва председателят на Центъра за независим живот срещите си с политици.


Разказва, че за много хора огромните трудности при гласуването са извинение, за да не пуснат бюлетина. И добавя: "Аз самата така се измъквах преди 1989 г.".


Не очаква, че повече от 2 хиляди души от онези, които не могат да отидат до урните, ще се възползват от правото си да изберат кой да ги управлява. "Поради невъзможност", както казва Васил Милославов.


Онези, които все още не са се отказали да гласуват, могат да проверят в общината си възможностите за специализиран транспорт в изборния ден за избиратели със затруднено зрение или затруднения в придвижването. За София заявки ще се приемат на 4 октомври от 7.00 ч. до 20.30 ч. и в изборния ден от 7.00 до 18.30 ч. на телефони 02/ 904 13 51 и 0800 20 720 (безплатен).


До понеделник, 29 септември, се приемат и заявления за подвижна урна. За целта трябва да на територията на съответната община вече да има подвижна секция. Информацията трябва да е налична на интернет страницата на общината.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Някой беше написал някъде из форумите за принципа на Ленин и Сталин - отвратените не гласуват, отвратителните управляват.

 2. 2 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Затова - електронно гласуване. Тогава няма да има значение колко гласа ще дойдат от Турция или колко няма да са разбрали за срокове, като хората от статията.

 3. 3 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#2] от "aleko":

  Ама за електронното ще искат електронен подпис, а той е ... дълга и широка. Че и е скъп.

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4810 Неутрално

  ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ при гласуване !!!!
  Не може,за да вземеш шофьорска книжка,да ти искат ЗАВЪРШЕНО ПОНЕ ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ !!!!
  А гласуването е разрешено за
  НЕГРАМОТНИ,които СЕ ПРАВЯТ,ЧЕ "ГЛАСУВАТ"
  Сериозно ли смята някой,че
  СТАДАТА МАРГИНАЛИ ОТ ГЕТАТА "ГЛАСУВАТ"
  Докато не се въведе ред в т.нар. "ГЛАСУВАНЕ"
  Дотогава ще ни ЛЪЖАТ,ЧЕ ТОВА БИЛО "ДЕМОКРАЦИЯ"

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4810 Неутрално

  [quote#3:"lechevalier"]Ама за електронното ще искат електронен подпис, а той е ... дълга и широка. Че и е скъп. [/quote]
  По-скъпи ни излизат "избраните" от МАРГИНАЛИТЕ.
  Друг е въпросът,че в повечето случаи става дума за КОМПАКТНИ МАСИ ТУРСКО И ЦИГАНСКО ГОВОРЯЩИ.

 6. 6 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Електронното гласуване се манипулира, така както тото-то и разните му лотарии. Задължителното гласуване може да се избегне с пускане на невалидна бюлетина т.е. безпредметно е и е форма на решение само за политиканстващите гласоподаватели. Ценз за гласуване също не е решение, заобикаля се така, както се купуват СУМПС, въпреки наличието на такова изискване.
  До като електората спи и не си потърси правата, и няма понесена отговорност по върховете на политическите клики, няма да стане нищо. Време е да го осъзнаете, ако имате умствения капацитет за това!

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 7. 7 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1320 Разстроено

  Извинявайте скъпи приятели съфорумци !
  Извинявайте , но просто не ВИ пожелавам да ВИ се случи да сте със 100 % и един куп съпътстващи болежки .
  Така наречения достъп до околна среда е едно красиво словосъчетание , с което никой от управляващите не се съобразява !
  Вярно че струва пари , но не се прави и тогава когато може и да е "без пари" !
  От няколко години и тук в Сливен текат най-различни ремонти и по ВиК и по пешеходната зона ( ларгото ) и никъде няма нито един НОВИТЕ скосен тротоар !
  Направиха и един куп велоалеи , но част от тях започват или свършват с висок бордюр , а акумулаторните и рингови инвалидни колички НЕ могат да подскачат
  А са нови , току що направени !
  Просто не било залегнало в проектите ! ? ! ? ! ?
  И това ме принуждава , а и не само мен , ние кьопавците с инвалидни колички да се движим по уличните платна заедно с всички МПС-та.
  Или още по-просто - няма мислене !
  А и само това да е ?
  Ако не бяхте ВИЕ форумците , щях все още да съм прикован само към стаята си !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 8. 8 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#7] от "Чардо":

  За съжаление с всичко е така - няма мислене, а оправдание от типа "не е заложено в проекта". Като не е заложено, де го проектанта, меринджея на проекта, разните им там институции за права, да ги огъзят? ...няма кой, всички са сврели глави в пясъка и àкат да отмине бурята. А който оцелее, ще разказва.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 9. 9 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 749 Весело

  Гледам доста минуси ми нацвъкали, що така ве мурзилки? Можете ли да се аргументирате поне... едва ли, най-рано утре с опорните точки. Ае със здраве, аз знам, мога, млад съм и ще се оправя, вие му мислете, каскети

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 10. 10 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#7] от "Чардо":


  Съжалявам, Чардо, приятелю, онзи ден бях в Бургас, всички тротоари са скосени, в целия град.

  Мести се в Бургас!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 11. 11 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#3] от "lechevalier":

  Така е. Има проблеми, и с подписа и с ползването му. В смисъл - ползвам, знам.
  Но, има и Естония. Защо Естония може, а ние не можем? По тъпи ли сме?

 12. 12 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Добре де, моите уважения към човека, но баба ми иска да гласува и аз знам, защото седнах да чета страницата на ЦИК за подвижните урни, да не говорим, че винаги ги е имало. В страницата на ЦИК пише всичко, сравнително сбита информация, без много разтягане на локуми. Знам, че на хората с увреждания не им е само да четат ЦИК, но на мен ми отне 15 мин да прочета всички условия и срокове.

 13. 13 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Щом можеш вече да банкираш от телефона си и да пращаш и получаваш хиляди левове, защо да не можеш и да гласуваш от него?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 800 Неутрално

  [quote#4:"Hawaii"]ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ при гласуване !!!! [/quote]

  Това го разправям от поне 10 години. Както и минимални прагове за избор на НС, като не са гласували поне 66% от имащите право на глас да се правят нови избори. Така партиите ще се реформират, и ще почнат да слагат в листите доказани личности, а не "свои хора".

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Отплеснахте се от проблемите на инвалидите,за които се тревожи авторът,но така е в България-те не се забелязват.

 16. 16 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#13] от "Darcas":

  Защото при банкирането има идентификация,по възможност на 100%,а гласуването е тайно(по Конституция).

  КУЧИЯТ СИН НА КОРУМПЕТАТА ОТ ЕНП
 17. 17 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако гласувам, ще е единствено против ББ, т.е за Атака.
  Друг смисъл от гласуване не виждам.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  I'm addicted to the truth.
 18. 18 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1320 Весело

  До коментар [#10] от "mr.wonderworld.":


  [quote#10:"mr.wonderworld."]Мести се в Бургас! [/quote]
  Казваш , че колкото по-далеко от родната София -
  толкова по-добре ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 19. 19 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1320 Разстроено

  До коментар [#15] от "dedo pepo":

  [quote#15:"dedo pepo"]но така е в България-те не се забелязват. [/quote]

  [quote#7:"Чардо"]Или още по-просто - няма мислене ! [/quote]

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  "За сметка на краткия срок националната телевизия продължи да излъчва клипа и след 14 септември."

  Типично

 21. 21 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#11:"biramore"]По тъпи ли сме?[/quote]
  Да.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 22. 22 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 415 Неутрално

  електронен подпис= електронен сертификат,не се признава номера на мобилен телефон в чужбина,не може да се получи 10 цифрен код за регистрация в чужбина, не може да се гласува on line. Електронно правителство?

 23. 23 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#22] от "sandpiper5":

  Сигурно десет години стана го правят, ама малко стана като системата на КАТ - външен òвек беше сложил камера и направил сайт без пари - за улеснение, а ония го спряха, щото не било по държавна поръчка... А държавна поръчка за смислени неща няма да има никога, до като хрантутят на отговорни, решаващи длъжности дебили.

  До коментар [#14] от "today ":

  Това за образователния ценз казах как ще се заобиколи, елементарно. Инаè за нови избори при под 60+% гласували, и моето мнение е такова. Не можа да редиш партийни листи с братовèди и лелинки, да проведжаш идиотска политика, а гласоподавателите ти да нямат право да избират личности извън пародийната форма с преференциалното гласуване. Веè като видят дебелия, è със смешни листи не става, ще вкарат вътрешнопартийно гласуване кой да влезе в листата и ще вземат максимума от електората си на национално ниво - така, както е в щатите. Но тук са прекалено тъпи, закостенели и нагли, за да направят нещо такова. А и нямат интерес... Вече хората ако се осъзнаят и масово поискат някаква логична промяна, може и да стане нещо, обаче съм скептичен, те са да видиш как и повишението на тока ще преглътнат.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на chitatel7
  chitatel7
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#25] от "Дядо Поп":

  Пази Боже

 27. 27 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До сега никога не съм гласувал за БСП, но на тези избори съм организирал цялата фамилия да гласуваме за тях защото няма да понеса още един мандат на Бойко Борисов.

  Too much цензура Баце.
 28. 28 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Червените паразити съзнателно ограничават вота на живите хора. За сметка на мъртвите души в избирателните списъци...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 29. 29 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#27] от "townboy":
  Ти сам вярваш ли си???...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 30. 30 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Аз имам друг въпрос - колко политици, съдии и милиоционери трябва да бъдат натикани в затвора и с конфискувано имущетство, че да почнат да се променят нещата?

  Очевидно е, че изборите са проформа и само се сменят говвядата в обора, ама защо трябва да се продължава до безкрай?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#30] от "epoc":

  Най напред напиши колко политици и съдии/прокурори/ има осъдени, а след това си излагай сънищата.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 33. 33 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#27] от "townboy":

  Приготви си куфара -> гарата ->матушката.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#32] от "Captain Shakespeare":

  Няма, ама това не пречи да си мечтая.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 36. 36 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Този човек и майка му са двама от многото! Но пък, до урните ще отидат други, много повече, които са с такъв % дефицит на интелекта! Те ще пуснат поръчаната бюлетина и ще вкарат в Парламента онези, които са си поръчали съответния вот! После, ще си седнат по домовете и ще започнат да жалят окаяния си живот! Да хулят вкараните в Парламента! А, всъщност, те ще са за хулене, защото първо са ги вкарали самите те там, а после, не са направили нищо, за да ги накарат, да си плащат за услугата!

  goblenka
 37. 37 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#31] от "Captain Shakespeare":

  Що така ве гений, не можеш да отвърнеш с теза, а се правиш на мъжкар зад клавиатурата с пенявене? Разсмя ме, дурак

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 38. 38 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#24] от "dombi":

  Ти завиждаш ли? Какво ти дреме кой, какво е направил за съфорумец и какво е или не е за друг човек? От каква позиция държиш сметка, вадиш парите на някой ли? Пускай си водата и плувай в канала.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 39. 39 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  До коментар [#27] от "townboy":

  Червените паразити сте безродници и това е общо известно, но не вярвам цялата ти фамилия, особено младите да не са в ред също, така, че не вярвам никой освен теб и вероятно бабата да гласувате за комуноидите, докарали толкова нещастия на България.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 40. 40 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  До коментар [#24] от "dombi":

  Ако не пишеш глупости, а четеш щеше да знаеш и сумите и какво и купено с тях.
  Доколкото знам най-много пари даде "стоянк" от форума.
  Останалите сме със суми от 10 до 100 лева.

  Какво значение имат живите роднини на Чардо, ако не са платежоспособни или пък не го поглеждат?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  До коментар [#17] от "Политическа сценка":
  [quote#17:"Политическа сценка"]Ако гласувам, ще е единствено против ББ, т.е за Атака.[/quote]
  Вярвам ти.
  Умните хора се отрекоха от атака, щом разбраха що за проект е това след избори 2013.
  Останахте 2% там, но това е нормално.
  Хората се раждат различно умни.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 42 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#39] от "Росен (путлер капут)":
  Оо, бат Росене, мараба! Кажи за кого да гласувам, щото зех са обръквам, ти кажа чесно Селският "агроном" от Банкя пак дава практически съвети как да цъфнеме, без да връжеме.

 43. 43 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  До коментар [#42] от "Култура ми Бойко":

  РБ и чрез "системата 15/15" заобикаляш пръмовица.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#43] от "Росен (путлер капут)":
  Ааа, ше гласувам за бат Бойко. Да си носи кръста. Да изкара поне един мандат. Може пък тоз път да "уцели" правилната посока. Ше го следя зорко

 45. 45 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  До коментар [#44] от "Култура ми Бойко":

  Той кръста пак ще си го носи. Ясно е, че ГЕРБ ще победи за пореден път комуноидите, но трябва да има още една силно представена дясна партия, която дори да не е коалиция с него да има влияние в парламента.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 46. 46 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#45:"Росен (путлер капут)"]но трябва да има още една силно представена дясна партия[/quote]
  Аз, аз! За ена седмица ше я уйдурдисам новата Партия! Ама първо да продам овцете, щото нема ми стигнат парите

 47. 47 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  В Германия този въпрос е решен елементарно - създаден е механизъм за гласуване по пощата. Бюлетината за гласуване се заявява по определен ред предварително и гласът се дава около 2 седмици преди изборния ден - голямо удобство за трудноподвижни хора и за такива, които в деня на изборите ще пътуват или са възпрепятствани.
  Необходима е само воля за такава организация.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 48. 48 Профил на НЕгласуващ
  НЕгласуващ
  Рейтинг: 528 Весело

  https://www.youtube.com/watch?v=PKUjHNrPDVs&list=UUPtKsHIr5fZG2vcMJzq33YQ Изборите са лъжа! НЯМАМЕ ИЗБОР!! Всички работят за едни и същи!!!

  Ако Изборите можеха да променят нещо в живота на хората,то те щяха да са ги забранили отдавна. Изборите променят живота само на политиците и техните близки !
 49. 49 Профил на Heimatarbeiter
  Heimatarbeiter
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#3:"lechevalier"]Ама за електронното ще искат електронен подпис, а той е ... дълга и широка. Че и е скъп.[/quote]

  30 лева на година хич не са много за удобствата, които човек получава, притежавайки електронен подпис.

  Аз лично го използвам освен за лично електронно банкиране, така и за подписване (криптиране) на електронни съобщения и работа с някой от държавните сайтове. Спестил ми е стотици часове висене по опашки и разправии - време, което иначе би ми струвало много повече от себестойността на подписа.

 50. 50 Профил на Veso
  Veso
  Рейтинг: 478 Неутрално
 51. 51 Профил на Veso
  Veso
  Рейтинг: 478 Неутрално

  За нормално се приема нормалното за мнозинството...

  https://www.youtube.com/watch?v=qW6ceiSKcvg

 52. 52 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#42] от "Култура ми Бойко":

  Аааа! Ние връжеме, преди да цъфнеме! Може и ич да не цъфтим! Я, за година колко заеми навързахме? Сега връзваме поредния! Кво искаш повече?

  goblenka
 53. 53 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Електронното гласуване не решава проблемите на хората с увреждания, защото техния проблем не е само и единствено как да гласуват, а ежедневното им придвижване.
  Но за тяхно и на всички нас съжаление, само до преди няколко години, това не съществуваше дори като строителна и/или градоустройствена норма и няма как, за "нула" време, достъпа на тези хора да се разршири максимално.
  Така че, освен изискванията към новите или ремонтирани обекти и площи, трябва всяка община да планира срества и ресурси, за възможно най-бързото решаване на проблема.

 54. 54 Профил на georgealall
  georgealall
  Рейтинг: 374 Неутрално

  повсеместно машинно гласуване. тук трудно може да се нпарви машинация, но пък пенсионерсикят вот няма да игаре такава роля нито гласът на слабообразованите. на 300 или 500 секции а в цяла България.

 55. 55 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 794 Любопитно

  До коментар [#45] от "Росен (путлер капут)":

  С всичко съм съгласен, но ще съм ти задължен, ако ми обясниш каква е разликата между комуноидите и герберите? В момента реформаторите са единствения що годе ставащ избор, но и там е пълно са така наречените от теб комуноиди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK