През ноември би трябвало да започне изплащането на влоговете в КТБ, обяви Порожанов

През ноември би трябвало да започне изплащането на влоговете в КТБ, обяви Порожанов

© Юлия ЛазароваВ рамките на режима особения надзор, под който е подставена КТБ, не позволява достъп до средствата на вложителите. Оценката на КТБ трябва да приключи в началото на следващия месец. Виенски фонд има интерес да изготви оздравителен план за банката на базата на тази оценка. За мен това е най-добрият вариант.


Това заяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" министърът на финансите Румен Порожанов. Той обясни, че Европейската комисия (ЕК) е започнала информационен режим с българската държава и БНБ за това, доколко директивата от 2009 година е транспонирана правилно, така че да се предоставят средствата на вложителите в максимално бърз срок, след като се установи, че банката има ликвидни проблеми. 


"Нашият закон предвижда един особен случай, в който да се предоставят средствата – след обявяване на несъстоятелност и отнемането на лиценза. Това е фалит. Така е преценено преди 5 години. Тогава законът е изпратен в ЕК и не е имало проблем с него. Практиката показва, че режим на особен надзор може да продължи доста дълго – 3 месеца плюс опция за удължаване с още 3", обясни финансовият министър и добави, че това е обезпокоило Еврокомисията.
По думите му това противоречи на духа на директива, според която, ако до 20 дни нямаш достъп до средствата си, това вече е проблем. "Работим по закон, който да синхронизира духа на директивата в рамките на българския закон. Когато банката преустанови плащането, дори да не е фалирала, Гаранционният фонд да може да влезе да изплаща към влоговете. Ние ще депозираме този закон, предварително съгласуван като текстове с Еврокомисията, още в началото на Народното събрание. В рамките на ноември месец би трябвало да започне изплащане на гарантираните влогове", заяви Порожанов.


През миналата седмица Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България за това, че не е въвела адекватно в законодателството си директивата за изплащане на депозити. Според Закона за Фонда за гарантиране на влоговете в банки изплащането на депозити може да започне след отнемането на лиценз на дадена банка. От Брюксел пък настояват вложителите незабавно да получат достъп до парите си.


Той обясни, че първо приключва оценката на квесторите, освен това има интерес Виенският фонд може да изготви оздравителен план на банката. "Самото оздравяване ще се случи с инвестиции от инвеститорите, ако се наложи - България ще даде ликвидна подкрепа. Това е вид заем", уточни Порожанов. Освен опита за оздравяване друг вариант за КТБ е отнемането на лиценза. Тогава Гаранционният фонд ще започне да разплаща гарантираните влогове в 20-дневен срок. "Но на мен би ми се искало да има оздравителен план", коментира финансовият министър. 


По думите му ЕК не би допуснала ограничения в тегленето, а планът за оздравяване на банката със сигурност ще мине за одобрение през Еврокомисията.  Що се отнася до Фонда за гарантиране на влоговете, Порожанов каза, че той разполага с по-малък ресурс от необходимите средства. И обясни, че разликата ще бъде набрана чрез емисия, гарантирана от държавата. Очаква се въпросните кандидат-инвеститори да сключат договор за конфиденциалност на информацията и да започнат да получават информация от квесторите. 


Днес вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ) обявиха, че излизат на национален протест в София. Исканията им са държавата да помогне за оздравяването на банката, а управителят на БНБ Иван Искров незабавно да подаде оставка.   


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 975 Неутрално

  То беше ясно, след изборите.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Весело
 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Би трябвало.
  Би могло.
  Гледайте да не ви бият...

 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Със сигурност по-малко стресовото решение е банката да се оздрави.

  В една нормална държава обществото всъщност може да спечели от процеса, защото банката получава заем, който трябва да върне след стабилизирането си.

  Тук в САЩ банките глътнаха много вода през 2008-ма, но след като изплуваха се надпреварваха коя първа да си върне замите към чичо Сам.

  Истински важното решение, според мен, обаче, е дали ще има идентифицирани и наказани за случилото се.

  И дали наказаните, ако ги има, ще са достатъчно близко до реалните виновници.

  Всичко останало е без значение.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 458 Любопитно

  "Гаранционният фонд ще започне да разплаща гарантираните влогове"

  Това е напълно несъстоятелна формулировка към днешна дата.

  1. Ако фондът, а не банката ще "разплаща", значи банката вече я няма и всички приказки за съживяването й са прах в очите.
  2. Ако банката все пак ще я има, значи от ноември не фондът ще плаща, а "банката ще работи".
  3. Щом Министър твърди това, значи е наясно с нещата? Или не?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 6. 6 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#5] от "Mark Twain":

  Има и средна възможност: прави се корекция в законодателството, която не променя по същество принципа му, но дава възможност да се действа в защита на малките вложители (гарантираните до 100к евра) преди да се знае ситуацията на банката.

  Реално фонда би могъл да се включи и да възстанови сумите им и по-рано, просто сегашният закон не го позволява.

  Ако банката бъде възстановена, то тя ще трябва да поеме грижата да възстанови и раздадените вече средства, които в този случаи са просто тегления от налични сметки.

  Ако банката пък бъде фалирана то фондът така или иначе ще трябва да си поеме ролята.

  Това е , което иска Европа, за която приоритет е защитата на малките.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#1] от "today ":
  Не е ясно - депозират закон но трябва действащ парламент да го приеме. А и решението се взема не тук а в Масква!

 8. 8 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  "България ще даде ликвидна подкрепа. Това е вид заем”

  Даяволът е в детайлите!

  I Want To Believe
 9. 9 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Само 50 % от гаранционния фонд да бъде ползван за изплащане на спестителите! Не може да се "оголват" останалите банки.Разплаща се от сметките на най дребните спестетели към следващите по стойност - докато стигнат парите на фонда.Останалите да съдят вземалите необезпечени кредити и допусналите това....И по една студена девинска вода...

 10. 10 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#9] от "hinin37":

  Е това пост фактум няма как да има правна логика да стане.

  В смисъл, че човек като е внасял в банка е гледал какво е гарантирано и какво не и не може сега държавата да му дръпне пода под краката.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 11. 11 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Омбудсманът е на мнение, че законодателството на ЕС е над българското в такива случай. Да не говорим, че оздравяването на една банка няма нищо общо с изплащането на гарантираните влогове. В Европа те започват да се изплащат на седмия ден от затварянето на една банка. Тука е дяснолиберален Анархокапитализъм за кеф на Мъри Ротбард.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 12. 12 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боби Колев":

  Досега не съм чул да са върнали 11.000 милиарда $ на чичо ти Сам. Толкова бяха макроикономическите щети досега.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 13. 13 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Рано или късно виновните за безобразието ще се изправят пред съдия, на когото не могат да влияят"...

 14. 14 Профил на royaldnk
  royaldnk
  Рейтинг: 458 Весело

  Само в държавата на тиквите човек, който никога през живота си не е учил финанси, може да стане министър на финансите. Не се учудвайте след това, че само предава какво му се говори в слушалката от Боко

 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 975 Неутрално

  [quote#7:"telqk"]депозират закон но трябва действащ парламент да го приеме[/quote]

  Закона си го има, просто трябва да обявят банката в несъстоятелност и да започнат да изплащат гарантираните влогове.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 16. 16 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#12] от "socialen":

  Макроикономическите щети са едно, а заемът от чичо Сам - съвсем друго.

  Следих ги някъде докъм 2011 - специално BofA, но те пакетно се движеха там със Citi и WaMu - и помня, че те върнаха парите по това време.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 17. 17 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#16] от "Боби Колев":

  Върхът на айсберга. Нищо повече. Това, което банките направиха, струваше досега 11.000 милиарда $ на американския данъкоплатец. Не съм чул да са ги върнали. По закон, извършителят отговаря за цялата щета. Така е в една пазарна икономика! Ако не може, тогава има закон за фалита и конкурси, който позволява контролирано закриване на банката.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 18. 18 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#5] от "Mark Twain":Финансов министър , пък приказва глупости. Като прескача думата гарантираните и оставя само влогове , излиза ,че търсят някой да плаща откраднатите пари. Значи едни ще крадат , други ще плащат.

 19. 19 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  Абе те и законодателите са ни едни...

 20. 20 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 966 Неутрално

  [quote#9:"hinin37"]Само 50 % от гаранционния фонд да бъде ползван за изплащане на спестителите! Не може да се "оголват" останалите банки[/quote]
  В закона за гарантиране на влоговете НЯМА такова нещо. Но пък има (в закона де) много начини да се попълни фонда в специфияния случай
  [quote#9:"hinin37"]Разплаща се от сметките на най дребните спестетели към следващите по стойност - докато стигнат парите на фонда.[/quote]
  Интересно защо Дневник не са публикували следния цитат от изказването на Порожанов:

  "...Порожанов посочи, че гарантираните в КТБ депозити са общо 255 хил. Ако е имало ограничен достъп до 1000 лева, „180 хил. депозанти щяха да бъдат изчистени”, заяви още той...."
  http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/emisiia-cenni-knija-shte-pokrie-nedostiga-vyv-fonda-za-garantirane-na-vlogovete,180810/

  До коментар [#9] от "hinin37":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 21. 21 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#18] от "ahasver":

  Това е работа на прокуратурата. Гаранцията за влоговете няма нищо общо с това, което пишеш. Затова БНБ трябва да започне най-накрая да изплаща гарантираните до 99.000 € влогове.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 22. 22 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#8] от "2.5":Заем се дава на този който може да го върне. Нали казаха ,че 150 кредита са дадени на организации без персонал или без дейност. Такъв заем ли иска да даде ? На банка пред фалит? Щото при липсващи 6.5 млд нищо не може да я спаси. Ще даде заем , вносителите ще се юрнат и ще си изтеглят парите и пак тая - празна банка.

 23. 23 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  А още през октомври би трябвало да започнат съдебни дела срещу допусналите този провал.

 24. 24 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 966 Весело

  [quote#12:"socialen"]Досега не съм чул да са върнали 11.000 милиарда $ на чичо ти Сам. [/quote]
  Не сси го чувал, щото четеш само Раб' дело Ама повечето търговски банки, па и автомобилни компании върнаха парие С ЛИХВИ!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 25. 25 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Разбира се след изборите, някой да е очаквал нещо друго. Може и някоя и друга наказателна глоба да отнесем до тогава. КТБ е всичко, което показва състоянието на държавата ни. Всичко.

 26. 26 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Нещо се разсейва за преференциалните влогове. Голяма част от влоговете на тарикатите са привилегировани и по закон не са гарантирани ! (От лакомия за по-високи лихви !)

 27. 27 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#22] от "ahasver":
  [quote#22:"ahasver"]Щото при липсващи 6.5 млд нищо не може да я спаси[/quote]

  Ти сериозно ли считаш, че липсват 6,5 млрд? "Нали казаха..." Кой го казва това - Искров? Или Цацаров? Или Прокопиев?
  "Индивидуалната простотия е смешна, колективната простотия е тъжна, а простотията облечена във власт е пагубна!"...

 28. 28 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ''По думите му ЕК не би допуснала ограничения в тегленето, а планът за оздравяване на банката със сигурност ще мине за одобрение през Еврокомисията''

  както винаги ''бооен здрав носи'' - милиони гладни и безработни ще напълнят парцела си на акациите ,за да плащат дебели данъци,които да компенсират ''горките'' вложители на дебели преференциални лихви в мутренска банка.

 29. 29 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Откога наказателната процедура се нарича "информационен режим"?
  Изискванията са достатъчно ясни - щом те лишат от топла връзка с влога ти, гаранционният фонд трябва да се намеси и да ти възстанови гарантирания размер на влога, пък после ако щат да се спасяват, ако щат - да се фалират.

 30. 30 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Като ти чета коментара и се съдирам от смях- абе капиталисте я проучи една такава държавна помощ като в САЩ не е ли в стил Раб. дело?

  По темата- продължават адекватните реакции от страна на БНБ и Порожанов. Имало процедура от ЕК - голяма работа... прав си е човека- преди пет години ЕК казват няма проблем- закона си е добре, сега друга песен пеят. А гарантираните депозити дали по нашето законодателство или по европейското ще си ги получат пак декември.

 31. 31 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#14] от "royaldnk":

  Е, какво е учил?..........зеленчукопроизводство?

 32. 32 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Кои точно имаш предвид? Пусни ги да ги сумираме и ако сумата е = 11.000 милиарда $ печелиш.

  Пак повтарям, по Закон извършителят отговаря по размера на цялата щета!

  Ако не може да ми го позволи - няма проблем - следва координиран фалит! САЩ имат едни от най-добрите закони в това отношение. Само, че не ги прилагат! Там точно е проблемът. Фасадна (неолиберална) Демокрация.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 33. 33 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Не мога да разбера как журналистите и по-важно - как министърът на финансите не е прочел Директивата. Истината е, че тя дава императив за плащане СЛЕД третия месец и то може да се отложи общо ДО 9 МЕСЕЦА. Четете чл. 10 т. 1 и 2.

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31994L0019:BG:HTML

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 34. 34 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#6:"Боби Колев"]Има и средна възможност: прави се корекция в законодателството[/quote]

  ОК, но това е хипотеза за бъдещи случки, няма как да се въведе нов закон със задна дата.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 35. 35 Профил на royaldnk
  royaldnk
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Сами сме си виновни - протестирахме, когато предложиха Пеевски за шеф на ДАНС, но никой не протестира, когато курдисаха аграрен мениджър за шеф на държавната хазна. Поредната калинка на ГЕРБ - какво толкова, нали? Да, ама финансите на държавата не са ''фасулска работа'', затова и за финансист се учи дълго време. Същите тези, дето с лека ръка назначиха аграр за финансист, биха ли се подложили на операция при някой, който вместо хирургия е завършил СПТУ по автотранспорт, а?

 36. 36 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#30:"zlobar"]преди пет години ЕК казват няма проблем- закона си е добре, сега друга песен пеят[/quote]
  Комисията няма капацитет да следи всички закони на всички държави членки, затова понякога се намесва със закъснение. Отговорността за спазването на европейското законодателство е на самата държава.

 37. 37 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#33] от "gun":

  това е стара директива Има нова

  ATX
 38. 38 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#33] от "gun":

  Това какво пише там няма никакво значение!

  Ние сме пълноправен член на ЕС и при несъответствие в Законодателството, както в конкретния случай, важи Европейското! Там започват да изплащат гарантираните влогове от 7 ден! Без значение от Квесторите, одита, фалита, конкурси, оздравявания и тем подобни. Те са от значение за тези със спестявания над гарвнтираните 99.000 €.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 39. 39 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#38:"socialen"]Ние сме пълноправен член на ЕС и при несъответствие в Законодателството, както в конкретния случай, важи Европейското! Там започват да изплащат гарантираните влогове от 7 ден! Без значение от Квесторите, одита, фалита, конкурси, оздравявания и тем подобни. Те са от значение за тези със спестявания над гарвнтираните 99.000 €. [/quote]

  И ти ли изгоре, другарю? Внимавай за кого гласуваш следващия път. Много са ви крадливи другарите и не подбират.

 40. 40 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 515 Неутрално

  При банковата криза в Кипър имаше доста време ограничения в тегленето на суми. Първоначално се теглеха много малки суми, после по-големи, докато разрешат свободно разпореждане с авоарите на хората.
  А, и имаше "подкастряне" с 20-40 % от размера на депозитите над 100 000 евро. Май тези до 100 хиляди ги изплатиха изцяло.

 41. 41 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално
 42. 42 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#37] от "ATX":

  Прав си, има изменение на директивата, което намалява първоначалния срок от 3 месеца на 20 работни дни. Но пак се дава право на удължаване БЕЗ КОНКРЕТИЗАЦИЯ на срока, така че по презумпция той остава пак колкото при непроменената директива - 9 месеца.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 43. 43 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#15] от "today ":
  Да има го в закона но вече 3 месеца не го правят. Отговорът е еднозначен. Щом не го правят значи някой друг взема решение. А щтракането на минуси не променя фактите!

 44. 44 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#36] от "fatoumata":

  "Ние ще депозираме този закон, предварително съгласуван с като текстове с Еврокомисията, още в началото на Народното събрание."
  ами Порожанов вече е отговорил, но депозантите дали по европейско или по наше законодателство ще си ги получат пак декември. Отделен е спорът дали пък нашия закон не е по-добър от директивата.

 45. 45 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Всъщност наистина има конкретизиране на 10 дни за удължаване, извинявам се, явно съм чел неокончателния вариант

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 46. 46 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 966 Неутрално

  [quote#40:"simo87"]А, и имаше "подкастряне" с 20-40 % от размера на депозитите над 100 000 евро. Май тези до 100 хиляди ги изплатиха изцяло. [/quote]
  Не беше баш така Наложиха еднократен данък на ВСИЧКИ пари от около 7%, на тези с над €100К-малко под 10%. За другото си прав
  До коментар [#40] от "simo87":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 47. 47 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  [quote#27:"abygale"]"Индивидуалната простотия е смешна, колективната простотия е тъжна, а простотията облечена във власт е пагубна!"...[/quote]

  Стига си се пенил!
  Достатъчно добре заработваш и без тези кантовски напъни!
  Като излезе докладът и лъснат цифрите ще стане ясно. Самият Порожанов днес при Цолова не изглеждаше да е голям фен на теглене на кредит от Фонда за Гарантиране на Влоговете срещу бъдещи вноски! Защо ли?!
  Ако КТБ беше спасяема, досега да са я извадили. Ако активите бяха толкова читави, досега да бяха накацали инвеститори. Борбата е как да бъде съхранен този смрадлив бизнес-модел, където всички плащат за тарикатлъка на шепа 'айдуци.

  I Want To Believe
 48. 48 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  [quote#22:"ahasver"]и пак тая - празна банка.[/quote]

  + заем на шията на данъкоплатците!

  I Want To Believe
 49. 49 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#46] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Може и да са обложили всички, но за депозитите над 100 хиляди имаше сериозно орязване, в зависимост от банката, но процента беше от 20 и нагоре.

 50. 50 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Би?!
  Би трябвало да е много по-рано.
  Би могло някой да е бит.

 51. 51 Профил на peter3333
  peter3333
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Законът трябва да бъда спазен и да бъдат върнати на вложителите гарантираните депозити до 196 хиляди лева. Това трябва да стане веднага, ако има поне малко законност в България. Всички увъртания целят държавата "да налее" една огромна сума в КТБ, тя да "отвори" за един ден и Цветан Василев и неговите приятели и слуги /разбирай "акционери" в КТБ и "едри" вложители/ да изтеглят стотици милиони левове. Те вече са "наредили" парите за прехвърляне и само чакат да ги изтеглят със съдействието на служители на КТБ. "Дребните" вложители, които нямат тези възможности едва ли ще си изтеглят парите, защото след масирани нови тегления на депозити КТБ отново ще затвори. Познайте, тогава дали държавата ще осигури средства за изплащане на гарантираните депозити?

 52. 52 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Министър Пожаров се упражнява в приказки какво ще направят други, участва в безмисленото говорене.

 53. 53 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#11] от "socialen":

  Правото на ЕС/основополагащ принцип от създаването му/ има директен ефект в правната система на държавата - членка, когато националното и законодателство му противоречи.

 54. 54 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5344 Неутрално

  Ноември " би трябвало ", ама знае ли човек кой ноември, и дали ще могат да си теглят влоговете хората.

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7790 Неутрално

  Би трябвало.И това "би",защо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK