Плевнелиев: Енергията не трябва да се използва като оръжие

Росен Плевнелиев на срещата за климата на ООН  през миналата седмица

© Reuters

Росен Плевнелиев на срещата за климата на ООН през миналата седмицаЕнергията не трябва да се използва като оръжие, а като ресурс, който може да бъде търгуван е заявил президентът Росен Плевнелиев при обсъждането на енергийната тема в рамките на 10-тата среща на държавните глави от групата "Арайолуш", която се провежда в португалския град Брага. В срещата участват още президентите на Португалия, Германия, Полша, Австрия, Финландия, Естония, Унгария и Латвия, съобщи пресслужбата на президентството.


Плевнелиев е посочил, че страната ни подкрепя "Южен поток", но проектът трябва да отговаря на изискванията на Третия либерализационен пакет и на европейските правила. "За съжаление в България проектът е изпълняван без дори да имаме сключен договор за транзитните такси от "Южен поток", заяви президентът.


Според държавния глава най-важното в момента за България е изграждането на интерконекторните връзки. Президентът посочи, че страната ни е подкрепяла "Набуко", на обща стойност приблизително 20 млрд. долара, но след като не се реализира, проектът успешно може да бъде заменен от интерконектори със съседните страни.


България вече работи по газовите връзки със съседните страни на много по-ниска цена, посочи президентът и припомни, че системата от интерконектори са неразделна част от Южния газов коридор, чиято първа копка се състоя наскоро в Баку. Страната ни ще се свърже с Трансадриатическия газопровод, който е част от Южния газов коридор, чрез интерконектори с Турция и Гърция, което ще позволи доставката на договорените с Азербайджан 1 милиард куб. метра газ, каза още Плевнелиев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK